Témata
Reklama

Unikátní technologie pomohou výrobě komponentů vstřikovacích lisů

Společnost Engel strojírenská byla založena v roce 2000 a jejím úkolem se stala výroba komponentů pro výrobní závody společnosti Engel v Rakousku. Výroba byla zprvu situována v prostorách firmy Jihostroj Velešín. V roce 2008 byl v Kaplici otevřen nový moderní závod, který se v rámci holdingu stal kompetenčním centrem pro elektromontáž a zpracování plechů.

Pokud se do kaplického závodu vypravíme dnes, spatříme čilý stavební ruch. Stávající hala je rozšiřována a původní výrobní plocha necelých 18 000 m2 bude více než zdvojnásobena. Ke stávajícím více než osmi stovkám pracovníků pak do konce roku přibyde dalších 250. Výrobní sortiment bude rozšířen o nové položky a přibydou nové, unikátní technologie. Proto jsem přijal pozvání prokuristy společnosti Engel CZ Miloše Kmoníčka a společně jsme se zajeli do Kaplice podívat.

Reklama
Reklama
Reklama
Vizualizace závodu v Kaplici po rozšíření. (Zdroj: Engel)
Dokončená část hrubé stavby. V popředí vyústění tunelu únikového východu

Nové výrobní prostory

Na místě nás přijali projektový manažer Ing. Jan Ziegelbauer, Ph.D., a Ing. Martin Končok, MBA, vedoucí oddělení dopravníkových systémů a automatizace. „Na úvod je třeba říct, proč to všechno děláme,“ uvádí nás do reality pan Ziegelbauer. „V první řadě je třeba naplnit koncernovou strategii firmy pro rok 2020. Obrat skupiny Engel předloni poprvé překročil hranici jedné miliardy eur a vize pro rok 2020 předpokládá obrat v rozmezí 1,5 až 1,7 miliardy eur. Abychom mohli dostát svým závazkům vůči partnerským závodům v Rakousku, je třeba rozšířit výrobní i logistickou plochu.“

Výroba v Kaplici je úzce spjata s výrobními závody společnosti Engel v Rakousku. Dodávky směřují do Schwertbergu, kde se vyrábějí malé a střední vstřikovací lisy do uzavírací síly 6 500 kN, dále do St. Valentinu, kde se nachází výrobní závod pro velké stroje s uzavírací silou 3 500 až 55 000 kN, a konečně do závodu v Dietachu, který je zaměřen na produkci robotů a automatizačních systémů. V Kaplici je v současnosti vyráběna velká část rámů pro malé stroje, veškeré plechové díly jako kryty a dveře, 97 % elektromontáže (silnoproudé i slaboproudé rozvaděče), dále různá příslušenství a periferie (například dopravníkové pásy) a tzv. OEM výroba pro externí zákazníky (zejména pro obráběcí stroje, extrudéry, plastikářský, potravinářský průmysl aj.).

Nové výrobní prostory budou přímo navazovat na ty stávající. Současná hala přibližně čtvercového půdorysu bude rozšířena ze dvou stran o nové prostory ve tvaru mohutného L. Probíhající stavba samozřejmě komplikuje výrobu. Proto byly za staveništěm postaveny dvě mobilní haly, do nichž byla přestěhována logistika, a část výroby byla objednána u externích dodavatelů. Plánovaný objem investic dosahuje jedné a čtvrt miliardy korun, což je aktuálně třetí největší investice v jižních Čechách.

Automatický sklad plechů (v pozadí) bude prodloužen za stávající stěnu (na obrázku vpravo vzadu) do přistavěné části budovy, kde také přibyde další stroj pro laserové řezání plechů.

Nové technologie

V současnosti je hotova hrubá stavba první části východní haly a pracuje se zejména na interiérech. V dubnu se začne s montáží technologie. „Nové technologické vybavení bude navazovat na to, které již firma má, ale budeme zde mít i řadu novinek a unikátních řešení,“ představuje budoucí vybavení podniku pan Ziegelbauer. Následně nás již zasvěceně seznamuje s detaily.

Kovovýroba

Ke stávajícímu vybavení patří řezání laserem, automatický sklad, ohraňovací lisy. „Tady v nevytápěném prostoru, kterému říkáme kaltzona, prodloužíme stávající automatický sklad a přibyde zde nový laser. Místo tu bude ještě pro druhý, jehož nákup se očekává později,“ vysvětluje nad plánem závodu pan Ziegelbauer. Pro standardní díly bude k dispozici nové ohýbací centrum s automatickým ohraňovacím lisem. V současnosti trvá výroba rozváděčové skříně podle komplexnosti od desítek minut až po hodiny, nově bude možné výrobní čas zredukovat řádově na minuty. Bude se jednat o standardizované komponenty s minimem svarů. Kromě toho bude zakoupeno i nové CNC obráběcí centrum, které nahradí jeden z již dosluhujících strojů. Pokračovat budou i OEM dodávky externím zákazníkům. Jejich hlavním cílem je benchmarking ohledně ceny a kvality, aby výroba udržovala kontakt s realitou na trhu.

Další novinkou bude napěňování těsnění robotem. To se již nebude lisovat na hranu plechu, ale stroj podle štítku zjistí, o jaký díl se jedná, a na základě předem připraveného programu nanese na díl těsnicí hmotu, která vyexpanduje do požadovaného tvaru.

Prášková lakovna

Unikátní záležitostí bude nová lakovna. V současné době má koncern dvě práškové lakovny – jednu menší ve Schwertbergu, druhou v Kaplici. Obě však již kapacitně nepostačují, takže výstavba nové práškové lakovny je klíčovou investicí. Bude muset nahradit nejen stávající kapacitu v Kaplici, ale i ve Schwertbergu. Tamní závod totiž už není možné dále rozšiřovat, a tak lakovna tam bude zrušena a místo ní postavena nová montážní linka. V Kaplici proto bude stát jediná velká lakovna pro všechny tři rakouské závody. Její kapacita bude 0,5 mil. m2 ročně (aktuálně prochází zdejší lakovnou asi polovina tohoto množství). „Současná lakovna má jedno navěšovací místo, jednu kabinu, jedno místo pro ruční dokončení a jedno svěšovací místo a klasickou lineární pec. Nová lakovna proti tomu bude formule. Pojede v tříminutovém taktu, zatímco takt současné lakovny je devět minut. Bude vybavena unikátním systémem řízení. Dalším unikátem je spojená pec se sušičkou,“ seznamuje nás se svou „srdeční“ záležitostí pan Ziegelbauer.

V této části nové haly bude stát velkokapacitní prášková lakovna.

Při klasickém postupu díl projede mycí zónou, kde se umyje horkou vodou s chemickými přísadami a v závěru se opláchne studenou vodou, což znamená, že se také ochladí. Jenže pak se musí usušit v sušičce, kde se opět ohřeje na cca 140 °C, a opět zchladit, aby na něj bylo možné elektrostaticky nanést prášek. Po nanesení prášku se díl vypálí v peci, kde je zhruba 200 °C. Díl se přitom stačí ohřát asi na 180 °C, takže v závěru je nutné jej opět ochladit. „To je energetické peklo,“ komentuje tento stav náš průvodce. Firma Rippert Anlagetechnik, která je dodavatelem lakovny, našla řešení ve spojení místa, kde díly vyjíždějí z pece, se sušičkou, takže horké díly z pece ohřejí mokré díly z chemické předúpravy. Tím se ušetří značné množství tepla.

Za lakovnou se nachází manipulační plocha o rozloze přibližně 300 m2, která se každou směnu zaplní vozíky s nalakovanými díly – na jeden vozík se vejde až 160 dílů. Celkem bude lakovna schopna nalakovat až 10 000 dílů denně. Aby toto obrovské množství bylo možné zvládnout, je nutné už v principu změnit řízení pohybu dílů nejen před a za lakovnou, ale i v kovovýrobě. Nebude totiž v silách žádného člověka vymyslet barevný plán, podle něhož se v běžném provozu zakázky shlukují, procházejí lakovnou a zase se rozdělují. Nová lakovna tedy bude mít unikátní systém řízení, který určí, kdy mají být které díly navěšeny tak, aby se na konci sešly na vozících bez nutnosti dalšího překládání. Tím se vyloučí manipulace s nalakovanými díly i riziko jejich poškození.

Pohled do prostoru stávající práškové lakovny

K dispozici budou tři lakovací kabiny. Jedna bude určena pro ruční lakování speciálních dílů nebo speciálními odstíny, další dvě kabiny budou poloautomatické s ručním předlakováním a automatickým lakováním. Automatické lakování bude vybaveno 3D skenováním dílů a řízením jednotlivých pistolí, které budou schopny zajet i do vnitřku rozváděčové skříně. V peci budou dvě dráhy – jedna pro díly z tenkých plechů, které lakovnou projedou rychleji, druhá pro díly silnostěnné. Tím se technologické podmínky i průchod dílů lakovnou zoptimalizují, neboť tenkostěnné díly nebudou muset čekat na silnostěnné.

Periferie a předmontáže

Do Kaplice by se z rakouských závodů z kapacitních důvodů měla přesunout také určitá část montáží sestav. K dispozici pro ně bude nová velká hala. Z Kaplice tak budou dodávány již předpřipravené technologické celky, podobně jako je tomu již dnes u rozváděčů. Záměrem je, aby subdodávky dorazily na montážní linky jako hotový funkční díl, který stačí připevnit na stroj a zapojit. Výrobní portfolio bude rozšířeno v oblasti rámů pro velké vstřikovací stroje vyráběné v St. Valentinu. „Chceme tyto věci dělat doma, protože technologie zpracování tlustých plechů, z nichž jsou tyto rámy vyráběny, představuje velkou přidanou hodnotu. Navíc velké stroje jsou více zatíženy zákaznickými změnami a vlastní výroba bude oproti stávajícím subdodávkám mnohem flexibilnější,“ vysvětluje pan Ziegelbauer.

K montážím přibyde také kompletace olejových nádrží, které budou laserově svařovány robotem. Cílem je, aby ze závodu odcházely hotové rámy osazené nalakovanými olejovými tanky a veškerou hydraulikou. Příslušné pracoviště bude proto vybaveno technologií pro funkční zkoušky olejových nádrží, aby tyto celky mohly být dodány odzkoušené s příslušnými certifikáty.

Elektromontáž

Elektromontáž bude nadále probíhat podle stávajícího konceptu, předpokládá se další optimalizace a zvyšování podílu taktové montáže rozváděčů
.

V nové hale ještě panují stavbaři. Zanedlouho v těchto prostorách bude elektromontáž.

Zaměstnanci

K zajištění výroby v rozšířeném závodě bude potřeba přes 250 pracovníků. To není v regionu s minimální nezaměstnaností maličkost. „Sehnat člověka není ten největší problém, problém je jeho kvalita,“ říká pan Ziegelbauer a poodhaluje firemní strategii: „Naším cílem je být na pracovním trhu jedničkou, tedy aby to, že člověk pracuje u Engelu, něco znamenalo. Postupně se firmě daří zvyšovat počet uchazečů o práci, kteří chodí na doporučení stávajících zaměstnanců.“ Mimoto má společnost vlastní učňovské středisko, podobně jako je tomu v Rakousku. Rozšiřovat se bude také administrativní budova, posílena bude hlavně konstrukce. Stávající tým cca 50 pracovníků konstrukce bude rozšířen na 80 až 90 zaměstnanců.

V souvislosti s nárůstem počtu zaměstnanců bude rozšířeno rovněž firemní parkoviště a vystavěn nový odbočovací pruh na E55. To je nutné i proto, že počet kamionů zajišťujících přepravu materiálu a výrobků stoupne z 26 až na 70 kamionů denně.

Pavel Marek, Kaplice

pavel.marek@mmspektrum.com

www.engelglobal.com/cs

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 170434
Datum: 12. 04. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Moderní výrobní technologie
Autor:
Firmy
Související články
Automatické odělování zbytkového prášku u aditivně vyráběných dílů

Vývoj technologie automatického systému pro oddělování zbytkového prášku aditivně vyráběných dílů technologií SLS byl námětem úkolu, který byl řešen na pracovišti Fraunhoferova institutu obráběcí a tvářecí techniky (IWU) v Žitavě.

Automatická optimalizace plastového výrobku, formy a vstřikovacího procesu

Virtuální a reálná optimalizace procesu vstřikování plastů Varimos (Virtual And Real Injection Moulding Optimisation System) je expertní systém německé firmy Simcon GmbH. Sestává ze dvou základních částí – virtuální a reálné.

Automatisiertes Entpack-/Entpulverungssystem für additiv hergestellte Lasersinterbauteile

Zur Entwicklung technologischer Grundlagen für ein automatisiertes Entpack-/Entpulverungssystem für additiv hergestellte Lasersinterbauteile werden die Peripherieprozesse des selektiven Laserstrahlschmelzens optimiert.

Související články
Náklady na přídavné materiály pod kontrolou

ColorSave 1000 je poslední generace gravimetrického dávkování aditiv pro lisovny. Jedná se o patentovaný systém izraelské firmy LIAD, který má vnitřní vážicí násypku, zajišťující vysokou odolnost vůči mechanickým nárazům a chvění.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
V centru evropské formařiny

Ve dnech 30. května až 2. června 2017 se na novém výstavišti ve Stuttgartu uskuteční specializovaný veletrh Moulding Expo, zaměřený na konstrukci nástrojů, texturování a výrobu forem.

O plastech v kontrastech

Plasty jsou nedílnou součástí novodobé společnosti, výrazně se podílejí na technickém rozvoji, zlepšování kvality života i zdraví lidstva. Vyznačují se unikátní kombinací materiálových vlastností, od kovů se výrazně odlišují, ale v něčem jsou si vzájemně podobné. Chemická podstata plastů však vyvolává ve společnosti i kontroverzní reakce na jejich použití.

Kompletní řešení při výrobě plastových dílů

Kvalita plastového výlisku je závislá na celé řadě faktorů – od přesnosti vstřikovací formy přes teplotu vstřikovaného plastu, čistotu formy a vstřikovacího zařízení při změně barvy či materiálu až po například viditelnost místa vtoku. Bývá řešena zejména s ohledem na zdravotnické či potravinářské požadavky. Technologie vstřikování plastů je velmi komplexní obor, kdy se na výsledku podílejí celé týmy. Samotný návrh formy se všemi potřebnými komponenty, tak aby výsledkem byl přesný výlisek, je doslova fundamentální pro konečný zisk.

České struny do 3D tiskáren

Provoz Plasty Mladeč Zemědělského družstva Haňovice se zabývá výrobou plastových technických profilů a také tiskových strun do 3D tiskáren světového formátu. Provoz PM byl založen již v roce 1992, ale s výrobou tiskových strun začal v roce 2013. Kromě tiskové struny se zabývá výrobou dalších plastových technických profilů, trubek, trubiček a jiných výrobků.

Plasty a robot – jde to dohromady?

Žijeme v době, kdy nás plasty provázejí na každém kroku. Možná si ani neuvědomujeme, kde všude nám pomáhají, kde nás ovlivňují. Od tužky či propisky přes klávesnici, u které sedíme skoro každý den, po stravování a umělohmotné vařečky, které nahradily ty dřevěné, jež používaly naše babičky. Snažíme se usnadnit si život. Těžké díly ze železa vyměnit za lehčí, plastové. Stejně tak i tvůrci softwaru se snaží zjednodušit výrobu.

Uniplast Brno vstoupil do druhé padesátky

V roce 2015 vstoupil Uniplast Brno do druhé padesátky let své činnosti, proto mi dovolte ohlédnout se za jeho pracovní činností v uplynulém roce. V souladu s prací v předešlém období navázal na tradiční konference, konzultace, exkurze, semináře a publikační činnost.

Automatizační řešení pro kratší doby cyklů

Díky nové funkci active vibration control rozpoznají lineární roboty Engel viper nejen své vlastní vibrace, ale mohou také reagovat na vibrace, které jsou způsobeny vnějšími vlivy. Aktivní kompenzace kmitání během běžícího procesu zvyšuje rychlost nastavení polohy a zkracuje dobu cyklu.

Igráček slaví 40. narozeniny

Generace Husákových dětí si jistě dobře vzpomíná na malou plastovou figurku představující různá povolání. Igráček letos oslaví 40. narozeniny, a tak určitě stojí za to, podívat se důkladněji na jeho osud i na jeho výrobu.

Problematika dějů při svařování plastů vybranými technologiemi

V současnosti průmyslově využívané technologie svařování plastů mohou do výrobního procesu vnést neočekávané problémy. Cílem článku je seznámit čtenáře s možnými úskalími, která mohou nastat při svařování některých typů plastů vybranými technologiemi.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit