Témata
Reklama

Vizuální kontroly v nepřístupných místech

Díky vysokým nárokům na kvalitu výrobků nachází technická endoskopie své uplatnění čím dál častěji. Odběratelé nezřídka požadují 100% kontrolu komponentů od svých dodavatelů včetně fotodokumentace.

Společnost Micro-Epsilon představuje svůj sortiment průmyslových endoskopů, které se vyznačují kvalitním ostrým obrazem, širokou nabídkou různých provedení a možností připojení k PC.

Reklama
Reklama
Reklama

Endoskopy s pevnou sondou

Endoskopy série SKF-D se skládají ze sondy, těla a okuláru. Na konci sondy je optický člen, který určuje směr a úhel pohledu. Sonda je trubice s průměrem od 2,8 do 10 mm a délkou od 125 mm do 1 036 mm. Trubice obsahuje optické členy pro optimální přenos obrazu do okuláru. Tělem endoskopu je část, kde se spojuje sonda s okulárem, obsahuje ovládací prvky zaostření, natočení, případně náklonu prizmy. Tělo obsahuje také konektor na přívod externího zdroje světla. V místě přívodu světla je možné připevnit ergonomickou rukověť.

Endoskopy Micro-Epsilon se uplatňují zejména při kontrole a mezikontrole, která musí být rychlá a spolehlivá.Směr pohledu může být přímý ve směru sondy nebo šikmý pod úhlem 30, 45, 70, 90 a 100°. Při šikmém směru je provedení trubice otočné s ovládáním na těle endoskopu. V případě přímého pohledu je možné pomocí přídavné zrcadlové trubice, která se nasouvá na sondu, získat možnost pohledu v úhlu 90° (případně 65° nebo 110°). Úhel pohledu je podle konkrétní sondy od 40° do 100°.

Speciální provedení s označením MKF-D je ukončené prizmou s možností ručního kontinuálního ovládání úhlu směru pohledu od –7 do 133° a šířkou záběru 45°. Série MKF se vyrábí s průměrem od 6 do 14 mm a délkou od 175 do 1 505 mm.

Endoskop je možné používat na přímou oční kontrolu pohledem přes okulár anebo pomocí miniaturní USB kamery přenášet obraz do počítače a využívat funkce dodávaného softwaru: tvorba a archivování fotografií, záznam videa, měření pomocí relativního pravítka atd. Kamera se k okuláru připojí rychle a jednoduše pomocí bajonetu.

Speciální provedení

S endoskopy od společnosti Micro-Epsilon se nenarazí na téměř žádné omezení. Je-li potřeba dostat se přes malé otvory, může se využít sonda PKF s průměrem od 0,7 mm. Je-li přístup komplikovaný anebo zakřivený, využije se ohybné sondy série ME. Pro kontrolu vzdálených míst je nabízen modulární systém SWF s možností prodloužení až do 14,5 m. Endoskopy jsou robustní a odolné, například optické ukončení snese teplotu okolního vzduchu až do 150 °C, některé sondy jsou připraveny na práci v kapalině.

Každý flexibilní endoskop Micro-Epsilon je možné změnit na videoendoskop přidáním USB kamery anebo 3,5" originálního videomonitoru.

Flexibilní endoskopy

V případě, že kontrolovaný prostor je složitý, případně jeho trajektorie jsou zakřivené, je nutné využít endoskop s flexibilní sondou. Pružné endoskopy se vyznačují vysokou kvalitou obrazu, robustností a variabilitou. Například minimální průměr sondy je od 0,5 mm s úhlem pohledu 70°. Silnější sondy mají navádění a natáčení optického členu pomocí bovdenu. Maximální dosah je do 15 m. Každý flexibilní endoskop Micro-Epsilon je možné změnit na videoendoskop přidáním USB kamery anebo 3,5" originálního videomonitoru.

Endoskopy se osvědčily i při zjišťování důvodu poruchy zařízení při reklamacích a hledání její příčiny.

Endoskopy Micro-Epsilon se uplatňují zejména při kontrole a mezikontrole, která musí být rychlá a spolehlivá. Osvědčily se i při zjišťování důvodu poruchy zařízení při reklamacích a hledání její příčiny.

Václav Zárybnický

Micro-Epsilon Czech Republic
Umístění na MSV 2012: pavilon C, stánek 041
//www.Micro-Epsilon.cz
info@Micro-Epsilon.cz

Reklama
Související články
Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Akademici a (nejen) technika

Spolupráce akademické a komerční sféry. Těchto pět slov v sobě bez nadsázky zahrnuje budoucí prosperitu naší země. Akademická sféra, včetně univerzit, totiž disponuje vynikajícími mozky, jejichž práce však byla v minulosti často „jen“ výzkumem pro poznání. Přitom na kvalitní výzkum je potřeba stále větší množství financí a těch se dnes často nedostává. Komerční sféra naopak financemi disponuje, ale aby ustála zesilující tlak konkurence, potřebuje získávat další a další know-how čili právě výsledky výzkumu. V čem je úhel pohledu na tuto problematiku z obou stran stejný a v čem se liší?

Související články
Snímače s vysokou přesností a kompaktním designem

Od srpna 2020 je na trhu novinka mezi laserovými triangulačními snímači pro měření vzdálenosti a polohy - optoNCDT 1900. Tento inovativní snímač, který nabízí jedinečnou kombinaci vysoké rychlosti, kompaktního designu a přesnosti, je mimo jiné vybaven integrovanou vysoce výkonnou řídící jednotkou pro rychlé a vysoce přesné zpracování a výstup naměřených hodnot.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Konfokální chromatické snímače

Širokou paletu snímačů a řídicích jednotek od společnosti Micro-Epsilon lze díky dostupným rozhraním použít v celé řadě odvětví, jako např. ve výrobě polovodičů, skla, zdravotnické techniky, plastů a spotřební elektroniky. Konfokální snímače nabízejí spojení moderních technologií, vysoké rychlosti a maximální přesnosti. Díky svým přednostem tyto všestranné snímače polohy a vzdálenosti splňují vysoké nároky průmyslu 4.0.

Nejmenší lankový snímač

Lankové snímače dokáží přesně měřit polohu a vzdálenost v celé řadě průmyslových odvětví a ve výzkumu a vývoji. Díky své spolehlivosti, snadné instalaci a relativně nízkým nákladům jsou ideálním řešením do sériové výroby. Společnost Micro-Epsilon nabízí širokou paletu lankových snímačů, mezi nimiž nechybí ani nejmenší snímač tohoto typu na světě, který je navržen pro vysoce rychlá měření.

Přesné měření a kontrola v praxi

Společnost Micro-Epsilon nabízí už 50 let spolehlivá, vysoce výkonná a jedinečná řešení, zejména při požadavku na přesné měření nebo kontrolu. Ve své expozici na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představí novinky z oblasti přesného měření vzdálenosti, polohy a profilu, dále bezkontaktního měření teploty, detekce barev a průmyslových endoskopů.

Vylepšený triangulační snímač střední třídy

Laserové snímače optoNCDT 1750 měří posunutí, vzdálenost a polohu v mnoha průmyslových odvětvích, jako je například automatizační technika, výroba elektroniky, automobilový průmysl a strojní zařízení. Tento nový model zachovává kompaktnost a robustnost svého osvědčeného předchůdce ILD1700, ale významně zvyšuje maximální vzorkovací frekvenci, přesnost a rozlišení.

Vylepšený triangulační snímač střední třídy

Laserové snímače optoNCDT 1750 měří posunutí, vzdálenost a polohu v mnoha průmyslových odvětvích, jako je například automatizační technika, výroba elektroniky, automobilový průmysl a strojní zařízení. Nový model zachovává kompaktnost a robustnost svého osvědčeného předchůdce ILD1700, ale významně zvyšuje maximální vzorkovací frekvenci až na 7,5 kHz, a to při zvýšené přesnosti a rozlišení.

Měření teploty tenkých plastových folií

Při výrobě plastových fólií je teplota klíčový parametr. Kontaktní způsoby měření jsou většinou nepřípustné z důvodu rychlého pohybu nekonečného pásu a rizika poškození materiálu. Bezkontaktní metoda pomocí infračervených teploměrůse jeví ideálně, avšak pro běžné teploměry jsou tenké plastové fólie vysoce transparentní. Čili prakticky neměřitelné. Micro-Epsilon nabízí řešení – teploměr CTP-3.

Pokročilé měření tloušťky pásových materiálů

Znalost tloušťky je rozhodující pro posouzení kvality pásových materiálů či fólií. Vzhledem k tomu, že měření je často nutné provádět za pohybu, uvažujeme většinou o bezkontaktních měřicích metodách, které s ohledem na rychlost měření přinášejí výhody.

Přesné bezkontaktní měření vzdálenosti

Kapacitní snímače od firmy Micro-Epsilon slouží pro přesné bezkontaktní měření vzdálenosti do 10 mm s přesností až v řádu nanometrů. Fungují na principu deskového kondenzátoru: jednu elektrodu tvoří aktivní plocha snímače a druhou elektrodou je samotný měřený objekt. Z toho důvodu lze touto metodou měřit jen vodivé materiály. Změna vzdálenosti objektu způsobí změnu kapacity, kterou kalibrovaná jednotka přepočítá na změnu v jednotkách délky.

Nové konfokální systémy jsou kompaktnější

V tomto článku vám představíme novinky v portfoliu konfokálních systémů značky Micro-Epsilon. Konfokální systémy jsou standardně složeny z poměrně velkého kontroléru a malé sondy s optickým vláknem, kterou lze použít ve stísněných prostorách. Nové řady snímačů mají tento kontrolér třetinový, anebo dokonce integrovaný.

Měření vzdálenosti pomocí vířivých proudů v průmyslu

V průmyslu je často potřeba měřit v ne zrovna ideálním prostředí. Prach, špína a olej jsou naprosto běžnou součástí některých výrobních hal a ne vždy je možné vytvořit čisté a bezprašné prostředí, jaké je například v ESD prostorech elektrotechnických montáží. Tyto a další ztížené podmínky, jako je např. vysoká teplota či tlak, pravděpodobně zaměstnávají konstruktéry i ve vaší firmě. Tento článek představuje snímače vířivých proudů, které vynikají právě odolností vůči těmto vlivům, a to při zachování velmi vysoké přesnosti měření.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit