Témata
Reklama

Voskování před chromováním

V dnešní době jsou druhy pokovení v galvanovnách značně zredukovány a ve většině případů jde o výrobu na linkách.

V tomto článku se však budeme věnovat technice maskování, která se hodí do provozoven, kde mají široký a velmi tvarově různorodý sortiment. Ve většině případů si vystačí galvanovna s maskovací páskou, ale pro klasické tvrdé chromování je maskování pomocí pásky u členitých a velkých dílů náročné na vysokou spotřebu maskovací pásky. Dalším problémem může být, že při nekvalitním maskování dojde k podtečení lázně pod maskovací materiál a nastane poškození dílu tak, jak je uvedeno na obrázku 1. Pokud jsou díly drahé, je lepší zvolit důkladné maskování. Z těchto důvodů je vhodné pro maskování použít vosk.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Díl poškozený chromovací lázní

Odmaštění a zamaskování

První krokem před voskováním je odmaštění dílu a zamaskování té části, kterou budeme chromovat. Jako ve všech povrchových úpravách je důležité důkladné odmaštění – důsledek špatného odmaštění je uveden na obr. 2. Následně se nanese vosk. Nejdůležitější při nanášení je vytvoření první voskové vrstvy, která musí důkladně pokrýt povrch a zároveň nesmí být příliš silná – ukázka špatně nanesené první vrstvy je vidět na obr. 3. Pokud je první vrstva příliš silná, je vosk porézní a hrozí, že nebude plnit svůj účel. Na základní vrstvu se pak nanášejí další vrstvy, podle velikosti pokovovaného dílu obvykle třikrát až pětkrát. Nanášení následných vrstev je už rychlé, ale musí být rovnoměrné, aby se již nanesené vrstvy neodtrhly anebo aby se nevytvořily na dílu bublinky. Před úplným vytvrdnutím vosku je nutné odstranit vosk z ploch, které se budou chromovat, a to stržením maskovací pásky nebo seškrábnutím vosku, a díl s voskem se nechá vychladnout. Vychladnutí vosku je snadno rozpoznatelné podle jeho barevné změny při průběhu chladnutí, viz obr. 4. Takto je díl připraven pro další technologické úpravy před chromováním.

Obr. 2. Špatně odmaštěný díl před voskováním


Stažení vosku

Po chromování pak následuje stažení vosku. K tomu se použije ponor do horké vody, která téměř všechen vosk odstraní. Pokud je k dispozici vana s přepadem, je možné vosk sbírat a znovu použít. Po stažení vosku je potřeba ještě povrch dílu dočistit, protože na dílu zůstává velmi tenká vrstvička vosku, které by mohla ovlivňovat další opracování výrobku. K odstranění je potřeba použít většinou organické rozpouštědlo.

Obr. 3. Nedostatečně prohřátý výrobek při tvorbě první a nejdůležitější krycí vrstvy

Výhody a nevýhody maskování voskem

Samozřejmě použití vosku má i svá úskalí. Mezi nevýhody patří nutnost dokonalého zvládnutí technologie nanášení vosku a s tím spojená delší doba nanášení. Také je důležitý výběr vhodného vosku pro daný proces pokovení – příklad nevhodného výběru je uveden na obr. 5. Naproti tomu mezi výhody použití vosku patří kromě již zmiňovaného použití na tvarově komplikované nebo velké díly také možnost opětovného použití a tedy podstatně menší množství odpadu z maskování, což se projeví ve snížení nákladů na materiál pro maskování.

Obr. 4. Barevný přechod barvy vosku při chladnutí
Obr. 5. Nevhodně vybraný vosk pro chromovací lázeň

Obr. 6. Správně nanesený vosk před pokovením
Reklama
Vydání #4
Kód článku: 120412
Datum: 11. 04. 2012
Rubrika: Odborná příloha / Předúpravy povrchů
Autor:
Firmy
Související články
Koroze napříč všemi obory

Mezinárodní konference Eurocorr, která každoročně přiláká k účasti tisícovku zástupců komerční i akademické sféry včetně nejvýznamnějších celosvětově uznávaných korozních inženýrů, řadu sponzorů a vystavovatelů z oblastí povrchových úprav a povlaků kovů, chemických úprav prostředí, elektrochemických protikorozních ochran, korozního monitoringu, inspekce a zkušebnictví a mnoha dalších, se letos v září díky Asociaci korozních inženýrů poprvé v historii konala v Praze.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Související články
Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Stroje v pohybu:
Fotoprůzkumné družice

Za druhé světové války přinášely informace z fronty filmové týdeníky, při první válce v Perském zálivu vysílala živě CNN z bombardovaného Bagdádu – a nyní na Ukrajině má veřejnost poprvé v historii k dispozici prakticky v reálném čase družicové snímky. Navíc neskutečné kvality. Každopádně jde o materiál, který umožňuje potvrdit, nebo naopak vyvrátit mnohá tvrzení válčících stran.

Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Pokročilé mazání pro úspornost a spolehlivost

Věda a výzkum přinášejí zcela unikátní řešení i pro procesy zdánlivě zavedené a v oblastech, kde by inovace laik neočekával. Každý pozitivní a použitelný krok ke zlepšení klimatické situace naší planety je přínosem a jednou z nesmírně efektivních, užitečných, a vlastně poměrně snadných a finančně nenáročných záležitostí. Takovými by mohly být aplikace pokročilých tribologických řešení především pro dopravu, průmysl a výrobu energií.

Stroje v pohybu – Vrtulník na Marsu

Vědci a technici z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) právě řídí jednu z nejnáročnějších operací v dějinách kosmonautiky. Expedice Mars 2020 hledá známky bývalého života na sousední planetě. Kromě pojízdné laboratoře je na Marsu také první stroj, který létá vlastní silou na jiné planetě, než je Země.

Czech Space Week 2018

Suchý zip, aku nářadí, družicové navigační systémy. To jsou ty nejznámější příklady využití kosmických technologií v běžném životě. Jak kosmické technologie ovlivňují a do budoucna ještě mohou ovlivňovat běžný život každého z nás, ukázal Czech Space Week, týden plný akcí pro odbornou a širokou veřejnost, který se konal v Praze a v Brně ve druhém listopadovém týdnu.

Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit