Témata
Vydání #6
Červen 2007Téma měsíce

Měření ve strojírenství

Zabezpečení jakosti výroby
CAD/CAM systémy

Články

Servis

Mexiko - prioritní trh Latinské Ameriky

Mexickému trhu není ze strany českých exportérů věnována pozornost, kterou by si vzhledem ke svému významu zasloužil. Přitom latinsko-americké země poskytují exportérům velké šance a Mexiko může být určitým odrazovým můstkem pro navýšení vývozu našich výrobků na okolní trhy.

Zaměřeno na znalostní obory

V roce 2002 došlo k fúzi rodinných firem Plansee Tizit a Cerametal, čímž vznikla společnost Ceratizit, která je v současné době spolu se sesterskými firmami Plansee (výroba vysokotavitelných kovů, jako je např. wolfram, tantal, molybden, niob apod.) a PMG (Plansee Mitsubishi Group; výroba dílů ze slinovaného kovu pro automobilový průmysl) součástí holdingu Plansee Group. Tento holding s cca 5000 zaměstnanci vytváří roční obrat 1,2 mld. eur.

Současnost technického vysokého školství

Obor: Řízení jakosti a metrologie, VUT v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav metrologie a zkušebnictví

AKREDITACE: NÁSTROJ K ODSTRAŇOVÁNÍ PŘEKÁŽEK OBCHODU

Logo Českého institutu pro akreditaci je ve světě zárukou stvrzující dodržení mezinárodních předpisů i norem. "Zákazníci rozlišují mezi službami poskytovanými akreditovanými a neakreditovanými subjekty," zdůrazňuje v rozhovoru pro MM Průmyslové spektrum ředitel Českého institutu pro akreditaci ing. Jiří Růžička, MBA.

Automobilový průmysl

Optimalizace logistických systémů

V minulých částech seriálu jsme si ukázali simulaci výrobní linky pomocí Plant Simulation a její optimalizaci. Nyní si ukážeme optimalizaci pomocí genetického algoritmu.

ČNI

Ozubení, ozubená kola a ozubená soukolí v technických normách

Pokud byl minulý článek zaměřen na správnost provedení ozubení, což je možno považovat za jeden z kvalitativních ukazatelů ozubených kol, bude v tomto článku rámcově nastíněn další z ukazatelů kvality, a to je únosnost a životnost ozubeného soukolí při předpokládaném zatížení, což je v podstatě kapacita přenášené energie.

Czechinvest představuje

Program ICT a strategické služby

Informacemi o programu ICT a strategické služby pokračuje na stránkách MM Průmyslového spektra seriál, který připravujeme ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Svazem strojírenské technologie.

Informační technologie

Moderní způsob správy na dálku: GPRS + Ethernet

Současnost ukazuje, že použití Ethernetu v průmyslu je skutečně prvořadým tématem. Toto rozhraní lze již nyní nalézt téměř u všech moderních PLC. Na využití v průmyslu přitom dosáhne jen málokterý z komunikačních standardů z oblasti spotřební elektroniky. Ethernet se uchytil pro svou spolehlivost, rychlost a také nízkou cenu, která je dána právě jeho masovým použitím ve výpočetní technice.

Inovace

Projekt robotizace pro malé a střední podniky

Zmiňovat se o obecných výhodách automatizace a potažmo robotizace by bylo asi totéž, jako nosit dříví do lesa. Přesto však při hlubším pohledu je patrné, že dosavadní vývoj těchto prostředků byl orientován především na stabilní výrobní program velkých podniků a velkosériovou výrobu. Přitom páteří evropského hospodářství, jak uvádí studie Evropské unie, jsou spíše malé a střední podniky. Kde je tomu naopak, dochází k časté obměně výrobního programu v pouze malých sériích.

Aerogel se vrátil z kosmu a míří do izolací

V Utahu byla ještě noc, když po sedmileté misi ke kometě Wild 2 úspěšně přistálo v prostoru Dugway západně od Salt Lake City pouzdro sondy Stardust. Po téměř třech miliardách kilometrů a třech obletech slunce přineslo z ocasu komety částice hvězdného prachu, možná starší, než je naše sluneční soustava. Částice zachytil kolektor z aerogelu, nejlehčí pevné látky na planetě Zemi, při průletu pouhých 236 km od jádra.

Úpravy břitů a povrchů řezných nástrojů

Řezivost obráběcího nástroje je ovlivněna mnoha faktory. Na výsledných funkčních vlastnostech nástroje se podílejí především řezný materiál, povlak a řezná geometrie. Tyto tři prvky nelze od sebe oddělit a je nutné na ně nahlížet ve vzájemném kontextu. Řeznou geometrii je možné rozdělit na makrogeometrii (profil nástroje, vyostření, úhly) a mikrogeometrii. Mikrogeometrie nástroje je do jisté míry ovlivněna jak použitým řezným materiálem, tak i naneseným otěruvzdorným povlakem, který ovlivňuje drsnost povrchu a díky své tloušťce i poloměr zaoblení břitu.

Trendy

Nejrozšířenější světové řešení správy technických dat

Dlouholeté zkušenosti ukazují, že procesy a správa dat se u velkých společností principiálně neliší od malých firem. Nasazení PLM systému u velkých společností díky komfortnímu a komplexnímu přístupu k informacím o výrobku způsobuje , že se i velká společnost z tohoto hlediska jeví jako malá kompaktní firma.

Je čas získat čas

Obráběcí stroj představuje velkou investici, a je proto snahou maximálně využít jeho možnosti. Jednoduše řečeno, obráběcí stroj by měl obrábět. Statistiky ovšem ukazují na mnoho hodin prostojů, kdy stroj nepracuje. Většina prostojů jde na vrub ztrátových časů při ustavování obrobku, seřizování nástrojů a kontrole prvního kusu.

Měření průtoku bioplynu

V posledních letech probíhá v sousedních státech boom ve výstavbě bioplynových stanic. Tento trend se očekává i v našich zemích a podle odhadu Českého sdružení pro biomasu bude v roce 2015 na území ČR na 400 bioplynových stanic.

Měření a seřizování nástrojů

V současné době jsou kladeny stále větší nároky na úspory nákladů při obrábění. Pořizovací ceny strojů, vstupního materiálu, nástrojů či hodinové sazby obsluhy neustále stoupají a firmy se v rámci zachování konkurenceschopnosti snaží o hledání míst, kde by mohlo dojít k optimalizaci nákladů. Přáním každé výrobní firmy je co nejefektivněji využít strojní čas při obrábění tak, aby nevznikaly zbytečné prostoje stroje.

Senzor pro přesnou a komplexní inspekci či reverzní inženýrství

S rostoucími požadavky na co možná nejširší digitalizaci objektů pro komplexní inspekci vyvinula společnost Werthmesstechnik GmbH laserový snímač pro plošné skenování Werth Laser Line Probe (LLP).

Digitální továrna jako strategický nástroj pro plánování výroby

Digitální továrna je zastřešující pojem pro rozsáhlou síť digitálních metod, modelů a nástrojů (včetně simulace a 3D vizualizace), které jsou integrovány v rámci průběžného datového managementu pro celý životní cyklus výrobku (PLM).

Setkání u "golfu"

Letošní setkání uživatelů systémů UGS se konalo od 27. do 29. května mezi golfovými hřišti v Darovanském dvoře nedaleko Plzně.

3D na scéně

Se silným nástrojem dokáže i jednotlivec velké věci. Jakkoliv to může znít nadneseně, v případě nasazení 3D systému Autodesk Inventor v rámci společnosti OPROX nejde o žádné přehnané prohlášení, ale o holé shrnutí reality. Projekt, který by dříve termínově jen těžko zvládalo několik pracovníků, dokáže nyní s rezervou zpracovat jediný zdatný konstruktér.

Vizualizace a prezentace v CAD prostředí

Solid Edge je primárně navržen jako 3D parametrický modelář pro návrh strojírenských konstrukcí, ale umí modelovat i obecné plochy, průmyslové spotřebiče, nábytek atd. Nativními daty Solid Edge jsou díly (PAR), plechové díly (PSM), sestavy (ASM), svařence (PWD) a výkresová dokumentace (DFT). Solid Edge v aktuální verzi nabízí více možností dalších výstupů, jako jsou fotorealistické obrázky, rozložení sestav, animace sestav či simulace pohonů. Všechny tyto funkce lze mezi sebou i jednoduše kombinovat.

Software nejen pro výrobu forem

Společnost VX Corporation je průkopníkem ve vývoji pokročilého integrovaného CAD/CAM řešení pro výrobu a konstrukci. Novinky a vylepšení softwaru VX CAD/CAM verze 12 již po celém světě přivítaly tisíce uživatelů.

CAM řešení pro multifunkční obráběcí stroje

GibbsCAM, průkopník v oboru CAD/CAM pro multifunkční, tj. vícekanálové obráběcí stroje (MTM), je CAM technologický systém vyvinutý pro snadné a intuitivní programování všech typů CNC soustružnicko-frézovacích center. Tento technologický CAM systém lze využívat pro přípravu NC programů od jednoduchých soustružnických operací až po pětiosé plynulé frézování složitých tvarových obrobků.

Profesionální správa konstrukčních projektů

Elaine Manažerské Centrum je výkonným nástrojem pro profesionální správu, plánování a vyhodnocování všech konstrukčních projektů po celou dobu jejich životního cyklu.

Mikrofrézování oceli - zdroj úspor

Tlak na zvyšování produktivity, zkracování výrobních lhůt a snižování nákladů je ve strojírenství stále vyšší. Jednou z možností, jak tomuto tlaku úspěšně čelit, je posunout hranice dokončovacího frézování směrem k užívání mikrofréz. Zvláště aktuální je to pro firmy, které jsou zvyklé kombinovat technologii frézování a elektroerozivního hloubení.

Komplexní CAD/CAM systém pro výrobu nástrojů a forem

Izraelská společnost Cimatron Ltd. patří s více než 20 000 instalacemi systému k předním firmám vyvíjejícím integrované CAD/CAM řešení se zaměřením především na oblast nástrojů a forem. Nová verze E8 CAD/CAM systému Cimatron, která byla uvedena na světový trh 5. března 2007, přináší kromě zcela nového modulu Die Design spousty funkčních zlepšení a ergonomických změn v hlavních konstrukčně-technologických modulech MoldDesign, Electrode Solution, NC Solution a 5X Production.

Software pro tvorbu technických ilustrací

Společnost AV ENGINEERING uspořádala seminář na téma Trendy a standardy v technických publikacích, v jehož rámci představila software pro automatizované vytváření technických ilustrací - Arbortext IsoDraw.

Vnímání problematiky jakosti z hlediska firem

V rámci Projektu Národní politiky podpory jakosti č. 4/12/2006 byl pro Český institut pro akreditaci (ČIA) realizován výzkum na téma "Vnímání problematiky jakosti z hlediska firem". Tento projekt vyhlásila Rada ČR pro jakost při MPO, realizaci výzkumu zajišťovala výzkumná společnost Factum Invenio.

Požadavky na kvalitu povrchových úprav organickými povlaky

Snaha všech výrobců směřuje k prosazení výrobků na trhu. Strategie, jak toho dosáhnout, může být různá. Často jsme svědky volby kompromisu mezi kvalitou, užitkem a cenou. Pro každý výrobek musí být samozřejmě definována rizika, která určují bezpečnostní rámec pro jeho spolehlivý a bezpečný provoz. Stoupající nároky na kvalitu tak mohou být dány závaznou normou, předpisem, ale i zvýšením konkurenceschopnosti výrobku na trhu. Například zvýšené nároky v automobilovém průmyslu vedly ke zvýšení kvality povrchových úprav, což umožnilo výrobcům poskytovat několikaleté záruky na protikorozní ochranu karoserií.

Profiloměry s novými vlastnostmi

Pro dohled nad výrobou a pro kontrolu kvality má velký význam měření obrysů. Vedle přesnosti je zde požadováno především rychlé a flexibilní měření a jednoduchá obsluha. Firma Optacom vyvinula profiloměry s vysoce intuitivním ovládáním a zcela novými funkcemi, které jsou určeny pro měření profilu a drsnosti ve všech oblastech řízení jakosti výroby dílů.

Optické a dotykové skenování

Spojení technologie skenování Zeiss a optiky Zeiss - nový multisenzorový měřicí stroj umožňuje na nové výkonové úrovni kombinovat optické a dotykové měření při CNC provozu.

Přesnost získává vavřínové věnce

Měřicí a kontrolní technologie společnosti Blum-Novotest zajišťují přesnou výrobu prototypů tvarově náročných dílů, jako jsou například hlavy válců či oběžné kolo Peltonovy turbíny.

Hodnocením textury povrchu ke zlepšení těsnicích vlastností

Rozměrová a tvarová charakteristika textury povrchů významným způsobem ovlivňuje jejich těsnicí vlastnosti. Speciální hodnocení textury povrchu nejen přispívá k vyšší efektivnosti těsnění, ale umožní i predikci funkční způsobilosti a životnosti těsnicích povrchů.

Optimalizace měření kruhovitosti povrchu

Kruhové tvary funkčních povrchů patří k základním konstrukčním prvkům strojních součástí. Objevují se v řadě aplikací, především u nosných a vodicích povrchů hřídelí a valivých ložisek. Kontrola přesnosti tvaru - kruhovitosti - je z hlediska funkce součásti mimořádně důležitá.

Využití CAM v leteckém průmyslu

Firma Avia Propeller patří mezi letecké podniky s dlouholetou tradicí. Po celou dobu své existence se zabývala leteckou výrobou, dříve pod původní značkou Avia. Dnes se firma věnuje výhradně vývoji, výrobě a údržbě leteckých vrtulí a jejich příslušenství, zaměstnává kolem 50 zaměstnanců a své výrobky vyváží do celého světa.

Návrh letounu pomocí výpočetních a simulačních programů

V současné době existuje řada vyspělých simulačních nástrojů, které poskytují informace o chování budoucího letounu již v jeho raném stadiu vývoje. Jedním z těchto nástrojů je systém Matlab se svými nadstavbovými knihovnami. K simulaci dynamiky pohybu letounu poslouží jeho nerozsáhlejší nadstavba Simulink obsahující rozsáhlé knihovny bloků, ze kterých můžeme sestavit funkční schéma celého letounu nebo létajícího aparátu.

Finále soutěže Studentské projekty 2006/2007

Ve dnech 26. až 27. dubna 2007 se v Moravském Krumlově uskutečnilo finále soutěže Studentské projekty 2006/2007 v programu TurboCAD.

Kvalita jako absolutní hodnota

Pro společnost Elesa+Ganter je kvalita absolutní hodnotou. Tato filozofie je zahrnuta v celém procesu: od návrhu do výroby, od logistiky až po marketing.

Výroba

Nový integrovaný digitální řídicí systém pro hydrogenerátory

Divize hydrogenerátorů firmy Parker Hannifin byla reorganizována po akvizici firmy Denison v roce 2003. Tato divize pokračuje ve vývoji nových hydrogenerátorů pro průmyslové i mobilní aplikace. Poslední představená novinka se týká řízení axiálních pístových hydrogenerátorů.

Rychlí, kompaktní a přesní malí roboti

Do rodiny všestranných robotů firmy Mitsubishi Electric patří modely článkových robotů s dosahem do výšky od 418 do 1384 mm SCARA a velmi přesní roboti.

Automatizace zkracuje průběžný čas obrábění

Při výrobě vysoce produktivních forem, které mají velké množství dutin, hrají přesnost a náklady rozhodující roli. Pro tento účel je používán přesný švýcarský stroj na obrábění forem a dvě HSC obráběcí centra firmy Röders, která umožňují obrábění tvrdých materiálů. Firmu Röders zatupuje na českém a slovenském trhu společnost SK Technik. Ve strojích je navíc integrován měřicí přístroj pro zajištění optimální kvality. Díky paletizaci a kvalitnímu řízení práce je možný bezobslužný provoz bez vnějšího zásahu.

Vrtání a frézování závitu nástrojem s minimálním přimazáváním

Obdélníkový konektor od firmy Lapp Kabel je průmyslový kontakt, který se používá v elektrotechnice, sdělovací, měřicí, zkušební a regulační technice, ve strojírenství a v automatizaci.

Konstrukce a povrchové úpravy strojních šicích jehel

V současné době je věnována velká pozornost vývoji speciálních strojových šicích jehel pro šití potahů automobilových nebo autobusových sedáků. Kvalitní zhotovení těchto sedáků včetně volby vhodného potahového materiálu a kvalitního provedení šitých spojů přispívá k celkovému designu interiéru automobilů a autobusů.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit