Témata
Reklama

Zaměřeno na znalostní obory

20. 06. 2007

V roce 2002 došlo k fúzi rodinných firem Plansee Tizit a Cerametal, čímž vznikla společnost Ceratizit, která je v současné době spolu se sesterskými firmami Plansee (výroba vysokotavitelných kovů, jako je např. wolfram, tantal, molybden, niob apod.) a PMG (Plansee Mitsubishi Group; výroba dílů ze slinovaného kovu pro automobilový průmysl) součástí holdingu Plansee Group. Tento holding s cca 5000 zaměstnanci vytváří roční obrat 1,2 mld. eur.

Logistika nade vše

Hlavní filozofií firmy WNT je okamžitě reagovat na požadavky zákazníků malé a střední velikosti, pro něž nemá smysl vlastnit rozsáhlé skladové položky řezných nástrojů. Tito zákazníci mají možnost vybírat z katalogu, který je k dispozici jak v tištěné, tak i v internetové podobě. Po bezplatném telefonickém, faxovém či e-mailovém objednání je požadavek zákazníka předán prostřednictvím SAP systému do srdce celého procesu - logistického centra v německém Kemptenu, jež skladově disponuje 99 % sortimentu. Poslední objednávky jsou v České republice přijímány vždy do 18.30 hodin, zabalené zásilky adresované na konkrétního objednatele jsou pak ve 20 hodin odváženy firmou UPS do centrální spedičního skladu na letišti v Kolíně nad Rýnem a odtud letecky distribuovány po celé Evropě.Pozorovat chod logistického centra je pro nezasvěcenou osobu opravdu zážitek. Ve špičce jeho chod zabezpečuje na 120 pracovníků. Na jedné straně haly jsou naváženy nové skladové položky, které se po kontrole umísťují do příslušných pozic v regálech. Každý produkt je kontrolován adekvátně k tomu, k jakým účelům je používán. Například nástroje pro letecký průmysl jsou opatřovány kontrolními protokoly. Každý produkt je od dodavatele opatřen čárovým kódem, který je při přejímce načten do SAP systému. Po přijetí se objednávka vydává na svoji cestu napříč halou. Je odbavována do plastových boxů přepravovaných pásovým dopravníkem. Jednotliví operátoři obhospodařující určitou zónu skladu načtou přenosným bezdrátovým terminálem požadovaný sortiment, který následně určí jeho pozici v regálech. V 70 000 plastových boxech je umístěno na 50 000 typů různých produktů, které jsou v regálech skladovány jak pevným systémem zakládání, tak i kompletně chaotickým způsobem, kdy SAP systém proměnlivě určuje pozice zboží v závislosti na menší či větší četnosti objednávání. Po dílčích kontrolách končí zdejší cesta objednaného zboží u balicích linek s tiskem faktury a adresního štítku. Zajímavostí je, že minimum objednávky není nijak stanoveno, což znamená, že i jeden vrták absolvuje stejný proces objednání, vyskladnění, zabalení a expedice jako např. dodávka celé 10denní výrobní technologie. Ve vyspělém logistickém centru platí, že vše musí mít svůj pevný řád. Ve WNT v německém Kemptenu, kde se denně odbavuje na 2800 objednávek obsahujících přibližně 7200 položek, přičemž 40 % z nich přichází po 16. hodině a musí být do 20 hodin vyexpedováno, to platí dvojnásob. Fotografie přináší pohled na promítací plochu, kde je v průběhu celého dne v hodinových intervalech zobrazován aktuální stav zpracovávaných objednávek.

Reklama
Reklama
Reklama
Letecký pohled na výrobní závod společnosti Ceratizit, nacházející se v údolí tyrolských Alp na okraji rakouského městečka Reutte.

Trochu jiný výdejní automat

Po zkušenostech s výdejními automaty řezných nástrojů v západní Evropě se koncern WNT v letošním roce rozhodl i pro jejich zavedení do výrobních provozů v České republice. Výhody používání výdejních automatů umístěných ve výrobních provozech a jejich možnosti jsou všeobecně známy. Tyto automaty, které firma WNT nazývá Tool-o-mat, se však odlišují od svých konkurentů, a to ve dvou hlavních bodech - jednak si zákazník automat pronajímá, tudíž nemusí investovat finance do jeho nákupu, jednak je možné jej osazovat nejen WNT produkty, ale i nástroji ostatních výrobců. I tyto produkty jsou zajišťovány a dodávány prostřednictvím firmy WNT. V současné době firma obhospodařuje na 300 automatů u 180 zákazníků.

Ve vyspělém logistickém centru platí, že vše musí mít svůj pevný řád. Ve WNT v německém Kemptenu, kde se denně odbavuje na 2800 objednávek obsahujících přibližně 7200 položek, přičemž 40 % z nich přichází po 16. hodině a musí být do 20 hodin vyexpedováno, to platí dvojnásob. Fotografie přináší částečný pohled na promítací plochu, kde je v průběhu celého dne v hodinových intervalech zobrazován aktuální stav zpracovávaných objednávek.

Geneze společnosti Ceratizit

První řádky příběhu se začínají psát v roce 1921, kdy pan Schwarzkopf založil v tyrolském městě Reutte firmu na výrobu tvrdokovu a nazval ji Metallwerk Plansee. O osm let později zde společnost začala s výrobou povlaku na bázi titanu a wolframu. O několik set kilometrů na severozápad, v lucemburském Walferdange, se začíná v roce 1931 budovat historie výroby polotovarů z wolframového tvrdokovu se značkou Cerametal. V průběhu 40. a 50. let minulého století již začíná epocha vzájemné spolupráce obou subjektů. Následně jsou po celém světě zakládány nové výrobní závody. Přelomem v inovacích se stává rok 1973, kdy byl patentován vícevrstvý povlak Tizit Goldmaster. Sloučení obou firem v roce 2002 je již jen logickým vyústěním dosavadní sedmdesátileté spolupráce a na trh tak přichází tvrdokov s označením Ceratizit. Celý holding je zastřešován firmou Plansee Group, sídlící v lucemburském městě Mamer. Kromě rakouského Reutte probíhá výroba v dalších deseti zemích. V prostorech výrobního závodu Ceratizitu začala před krátkou dobou fungovat Tooling Academy, která slouží pro vzdělávání vlastních prodejních techniků, ale i jako testovací prostory pro nové produkty zákazníků firem Ceratizit a WNT.

Frézy pro vysokorychlostní obrábění hliníkových slitin

Inovuj, pak uspěješ

Výkon výrobních společností závisí na jejich inovační síle a výzkum a vývoj musí být psán velkými písmeny. Nejinak je tomu u produktů Ceratizit, kde je do tohoto procesu zapojeno více než 100 odborníků. Ročně zde do výzkumu a vývoje investují 8 % z obratu. Firma byla na své historické cestě opředena nesčetnými milníky, které v celosvětovém měřítku znamenaly průlomy v technologii obrábění. Jmenovat lze například již výše uvedené prvenství v aplikaci povlaku na bázi titanu a wolframu či povlakovací systém HyperCoat, mezi jehož přednosti patří především odolnost vůči vysokým teplotám. Dlouholeté zkušenosti v oblasti práškové metalurgie jsou i důkazem toho, že se každé dva roky v Reutte koná světové sympozium za účasti světových špiček v tomto oboru. Ze zajímavých konstrukčních řešení řezných nástrojů lze například v oblasti HSC obrábění zmínit univerzální nástroje EcoCut, umožňující současné soustružení i vrtání, geometrie destičky CombiEdge pak umožňuje upichování, tvarové a čelní soustružení. V úzké spolupráci s klíčovým zákazníkem vznikl program MaxiLock D, pro úzké zapichování pak soustružnický nůž Maxi Click, jehož konstrukce zároveň umožňuje oddělit opotřebovanou část a dále pokračovat následujícím břitem.Zajímavých technických inovací je celá řada. Některé z nich jsme vám na stránkách MM Průmyslového spektra představili již dříve, další můžete očekávat.

Kempten, NěmeckoReutte, Rakousko

www.wnt.com

www.ceratizit.com

Reklama
Související články
Nový tým potvrzuje pozici technologického lídra

Skupina Ceratizit Group se rozrostla o další členy a s nimi rozšířila portfolio nabízených nástrojů i technologické know-how. Spojením mezinárodních značek Ceratizit, WNT, Komet a Klenk je nyní silným dodavatelem kompletního sortimentu řezných nástrojů a příslušenství pod společným názvem Team Cutting Tools. Nahlédnutím do tří výrobních závodů a jednoho logistického centra potvrdila padesátce zúčastněných novinářů v průběhu dnů otevřených dveří svou vedoucí pozici v oblasti výroby nástrojů. Dvoudenní program zahrnoval prezentace využívání progresivních technologií, návštěvu vysoce automatizovaného logistického centra či ukázky velmi produktivních výrobních technologií.

Edukací k rozvoji strojírenství

Partnerství je nutné brát vážně a závazky z něho vyplývající jsou nejen v osobním životě, ale i v pracovním, resp. byznysovém prostředí základními stavebními kameny. Mezi firmou a jejím zákazníkem vzniká dávno ještě před realizovaným obchodem vztah, který se následně prohlubuje. Podobně jako je tomu ve zmíněném osobním životě. Komunikujeme spolu, učíme se jeden od druhého, záleží nám na vzájemných úspěších.

Strojírenský veletrh WNT a jeho partnerů

Ve čtvrtek 20. října ve svém velkomeziříčském technickém centru představila společnost WNT zákazníkům nové produkty. Prezentována byla koncepce WNT Technical Training, zaujaly také novinky partnerských firem Vason, DTS, Zoller a Enprag.

Související články
Partnerství ve strojírenství

Jak v osobní, tak i v obchodní sféře našeho života dochází k naplnění partnerského vztahu v okamžiku, kdy je zpečetěn určitou formou a dojde k dohodě mezi oběma stranami. Jedinec totiž těžko dosahuje svých cílů, pokud je nerealizuje ve vzájemné spolupráci. V byznys sféře pak výsledek ocení zákazník, který obdrží služby v globálním pojetí, jež mu přinesou ve firemním procesu celou řadu výhod a v důsledku tak zvýší jeho konkurenceschopnost. A takto efektivní je například spolupráce firmy WNT a jejích čtyř partnerů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Veletrh obrábění potřetí

Ve dnech 12.–15. září uspořádala společnost Ceratizit ve svém technickém centru ve Velkém Meziříčí už třetí ročník akce nazvané Veletrh obrábění. Kromě hostitelské firmy se na pořádání akce podílelo dalších devět partnerů. Program každého dne byl stejný a zahrnoval dva hlavní bloky – prezentace aktuálních produktů společnosti Ceratizit a partnerských firem a komentované praktické ukázky obrábění.

Průmysl 4.0 pro energeticky efektivní výrobu

Školicí a tréninkové technické centrum společnosti Ceratizit ve Velkém Meziříčí si za svoji dosavadní existenci vydobylo respekt a uznání ze strany technické veřejnosti. Vedle úzce technologicky zaměřených seminářů se započala tradice konferencí zaměřených na aspekty zavádění prvků inteligentní výroby do praktických aplikací. Třetí ročník akce Průmysl 4.0, tentokráte s podtitulem Energeticky efektivní výroba, se konal za spoluúčasti partnerů začátkem května.

Vždycky myslet o krok napřed

Heslo „Kdo je připraven, není překvapen“ zní jako otřepaná fráze, ale při návštěvě závodů společnosti Ceratizit nám na mysli vytanulo několikrát. Promýšlet vždy několik tahů dopředu musí nejenom dobrý šachista, ale i podnikatel, který chce být světovým lídrem ve svém oboru a toto postavení si udržet. Tomuto výrobci tvrdokovových řezných nástrojů se to zjevně daří, a to již déle než 100 let.

Jen nástroj nestačí

V této nelehké době, jaké jsme nyní svědky, mi je obzvláště potěšením podělit se s vámi, našimi čtenáři, o zážitek z návštěvy společnosti Strojírna Tyc, kde nejenže mají do konce roku dostatek zakázek, ale výrobní plán "až po střechu", jak říká majitel Jaroslav Tyc, mají i na celý příští rok. Jedna z probíhajících zakázek je dodávka portálového centra FSGC 400/39 Twin se dvěma příčníky a dvěma hlavami o pracovní délce 50 m (!) pro Škoda Transportation. Zásluhu na tříměsíčním předstihu v dodávce má mj. také společnost Ceratizit, jejíž návrh technologie za použití vysoce produktivního čtyřbřitého vrtáku WTX HFDS zkrátil výrobu děr pro lineární vedení na šestadvaceti ložích portálů o hodiny. To je pouze jeden reprezentativní příklad, na kterém je ale dobře vidět, jak se liší pouhý prodejce nástrojů od technologického partnera pro nástrojový management.

Nástrojový management bez starosti

Řezné nástroje, návrhy technologie třískového obrábění a pomocníka v podobě výdejního automatu nástrojů od společnosti Ceratizit využívá firma Ensinger již mnoho let k ne zcela standardní disciplíně - obrábění plastů.

Všestranná kontrola obráběcího procesu

Podstatným prvkem digitální budoucnosti třískového obrábění jsou monitorovací a regulační systémy. Takovým nástrojem je i systém ToolScope od společnosti Ceratizit. Systém zaznamenává data z řídicího systému stroje a na základě jejich vyhodnocení může automaticky zasahovat do výrobního procesu. Tím pomáhá optimalizovat celý proces a zvyšuje jeho bezpečnost.

Semináře v technickém centru na Vysočině

S nástupem jara po mnoha měsících konečně ustupuje koronavirová pandemie a lidé se mohou ve větším počtu setkávat jak na sportovních a kulturních akcích, tak i na těch firemních. Na tuto dobu se těšili také v Technickém centru společnosti Ceratizit ve Velkém Meziříčí. Navázali na úspěšné programy z minulých let a pro své zákazníky naplánovali řadu odborných seminářů. O jejich programu jsme hovořili s Janem Gryčem, technickým ředitelem firmy.

Pod společnou značkou mnohem více nástrojů

Společnost WNT z Velkého Meziříčí patří do skupiny Ceratizit group již téměř od počátku vzniku skupiny. K jejímu přejmenování na Ceratizit Česká republika došlo až v nedávné době s připojením dalších dvou společností: Klenk a Komet. Společně nyní vystupují pod sloganem Ceratizit Cutting Team. Co tato synergie uživatelům těchto nástrojů přinese? To a mnohem více se dočtete na následujících řádcích.

Vzniká nástrojářský gigant

Na stránkách MM Průmyslového spektra jsme již několikrát informovali o akvizicích a rozšiřování skupiny Ceratizit. V nedávné době započala integrace nového člena skupiny společnosti Komet, výrobce přesných nástrojů pro vrtání, vystružování, závitování a frézování. Ptali jsme se Petra Čápa, výkonného ředitele společnosti Komet pro Českou republiku a Slovensko, nejen na to, jak slučování vnímá a co si od spojení slibuje, ale také na budoucnost řezných nástrojů a potenciál nově nastupujících technologií.

Výjimečné motocykly šité na míru

Motocykly s extravagantním, futuristickým designem a oslnivým výkonem – tohoto cíle chtěl dosáhnout Sergio Bayarri, zakladatel společnosti Sbay Motor, nacházející se ve španělském městě San Roque. Použití běžných komponent? Zcela nemyslitelné. Celou řadu komponent si tedy musel navrhnout a vyrobit sám. Díky vysoce výkonným nástrojům Ceratizit mění společnost Sbay ty nejbláznivější sny fanoušků originálních motorek ve skutečné excelentní stroje, šité na míru individuálním požadavkům.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit