Témata
Reklama

Elektricky a bez softwaru? Jde to!

Software je fenomén současné techniky. Elektrické pohony nejsou výjimkou, ale jedním z nových směrů v jejich vývoji je stále jednodušší použití a z toho vyplývající menší náklady. Pomocí elektrických pohonů tak můžete řešit mnohem více úkolů, a to i těch jednoduchých.

V sortimentu firmy Festo dnes proto najdete nejen standardní elektrické pohony pro nejnáročnější úlohy, ale i řady OMS (Optimised Motion Series) a nově ve druhém pololetí také SMS (Simplified Motion Series). Co se pod těmito zkratkami skrývá?

Reklama
Reklama
Reklama

Standardní pohony

Budete-li potřebovat pohon pro komplexní úlohu, bez softwaru a bez specialistů na elektrické pohony se neobejdete. Aby to bylo co nejefektivnější, je software nyní integrován do společné platformy s ostatními výrobky Festo pro elektrickou automatizaci a dokáže například z návrhu manipulátoru přenášet hodnoty pro nastavení motorů do jejich ovladačů i do PLC. S nastavováním i uvedením celého zařízení do provozu tak bude méně práce.

Standardní ovladače pro motory procházejí takřka od základu celkovou inovací. Řada CMMT obsahuje komunikaci po průmyslové síti (Profinet, EthernetIP, Ethercat aj.). Ovladače jsou nesrovnatelně menší – šetří tak prostor v rozváděči, dokážou lépe hospodařit s energií (sdílení výkonu) a jsou vybaveny pro komunikaci v rámci principů Průmyslu 4.0.

Nové jsou i servomotory řady EMMT, připojují se k ovladači jediným kabelem jak pro motor, tak pro enkodér.

Standardní ovladače řady CMMT jsou vybaveny pro komunikaci v rámci principů Průmyslu 4.0.

OMS – bez softwaru

Zcela jiná situace nastane v případě jednoduchých pohybů řekněme jen mezi několika polohovacími body či při řízení síly s menšími nároky na přesnost. V tomto případě dobře poslouží některý z pohonů OMS. K oživení bude stačit jen internetový prohlížeč, neboť ovladače pro motory generují svoji webovou stránku s jednoduchou tabulkou, po jejímž vyplnění je pohon připraven plnit příkazy uživatele. V tomto režimu se pohon chová velmi názorně – každý řádek tabulky má svůj vstup do ovladače, kterým se příkaz spustí, a svůj výstup, kterým signalizuje splnění úkolu. Kromě cílové polohy (absolutní či relativní pohyb) lze nastavit také rychlost, zrychlení a sílu. V případě složitějších úkolů lze pro tytéž ovladače využít firemní software (ke stažení zdarma) a ponořit se do nastavení dalších požadovaných parametrů.

K oživení pohonů OMS stačí jen internetový prohlížeč.

SMS – dokonce bez počítače

Pro úplné vyloučení softwaru bude od druhého pololetí 2019 nově k dispozici řada SMS. Motory této řady jsou vybaveny integrovanou jednotkou obsahující vše potřebné. K oživení tak postačí několik tlačítek a kontrolek umístěných přímo na jednotce. Pohony se pohybují z jedné koncové polohy do druhé, jsou tak vhodné všude tam, kde je potřeba jednoduchý, ale plynulý pohyb se stabilním zrychlením nebo s nastavením přítlačné síly.

Snadná je i elektrická instalace – jednotka obsahuje dva konektory, jeden pro silové napájení a druhý pro ovládací signály v podobě digitálních vstupů a výstupů nebo velmi jednoduché a moderní komunikace po IO-Link. Veškerá regulace se odehrává zcela automaticky uvnitř. Tím se ušetří místo v rozváděči, zjednoduší se kabeláž i práce programátorů. V praxi je tak možné pohon uvést do provozu bez účasti specialistů, nároky bychom mohli přirovnat k nastavení času na digitálních hodinách.

V případě řady SMS se veškerá regulace odehrává zcela automaticky uvnitř pohonu.

Svět kolem nás se mění stále rychleji. Elektronika se na změně našich životů silně podílí. Pokles cen sofistikovaných technologií se do průmyslové sféry promítá stejně jako do té civilní. Na elektrických pohonech je tento trend stále patrnější a jejich šíření brání snad už jen setrvačnost našeho myšlení.

Nové elektrické pohony, ovladače, motory a mnoho dalších výrobků z oblasti elektrické automatizace, bude představeno na stánku společnosti Festo na veletrhu Amper 2019, který se koná 19.–22. března na výstavišti v Brně.

Festo

vaclav_lacina@festo.com

www.festo.cz

Reklama
Vydání #3
Firmy
Související články
Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Související články
Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

EtherCAT pro centrální řízení pohybů

Při centrálním řízení pohybů se musí v každém cyklu po sběrnici přenášet požadovaná hodnota na připojené pohony. Vlastnosti použitého sběrnicového systému jsou proto rozhodující pro dosažitelnou přesnost a dynamiku koordinovaných pohybů. EtherCAT zde proti konvenčním datovým sběrnicím nebo jiným sběrnicím Ethernet pro průmyslové využití nabízí jasné výhody.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Existuje optimální pohon pro dopravní techniku?

Pohony připojené přímo na síť nebo s měkkým rozběhem patří dodnes v dopravní technice k nejčastěji používaným řešením. Jsou ale optimálně přizpůsobeny pro provoz v moderním dopravním zařízení?

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Svět mobility se mění

Společnost Schaeffler představila optimalizované pohony se spalovacími motory, které přispívají k dosažení klimatických cílů, jež plynou z Pařížské klimatické dohody. Další novinkou v jejím portfoliu jsou elektromotory dotažené do stavu připravenosti na sériovou výrobu.

Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit