Témata
Reklama

Hliníkové plynové pružiny v leteckém průmyslu

13. 12. 2017

Hmotnost je rozhodujícím parametrem v mnoha průmyslových aplikacích. V leteckém průmyslu to platí dvojnásob a konstruktéři letadel bojují s každým kilogramem navíc. Samozřejmě zde nejde o tělesnou hmotnost konstrukčního týmu, ale o váhu letounu. Je tedy žádoucí, aby hmotnost jednotlivých dílů a skupin, ze kterých je letadlo sestaveno, byla co nejnižší.

Jednou ze skupiny komponent vyskytujících se téměř ve všech typech letadel – od microlightu až po Airbus A380 či Dreamliner B787 – jsou plynové pružiny. Tyto nacházejí využití u zavazadlových boxů, nastavení opěradel, výklopných schodů, krytů kokpitů a dalších uzlů, kde je potřeba snížit ruční ovládací sílu.

Renomovaný výrobce plynových pružin – společnost Bansbach easylift zastoupená na českém trhu společností Bibus – zareagoval na specifické požadavky trhu, konkrétně leteckého průmyslu, a vyvinul celohliníkovou plynovou pružinu. Ve srovnání se standardní plynovou pružinou je tato o více než 50 % lehčí. Hliníkové plynové pružiny mají obdobné charakteristické vlastnosti jako ocelové plynové pružiny nebo pružiny z korozivzdorné oceli. Jsou vyráběny výhradně z kvalitních a hodnotných ekologických materiálů. Díky průběžné kontrole surovin, realizaci zkušebních programů a kontrole kvality během procesu výroby může být trvale zaručena vysoká kvalita produktů. Společnost disponuje rozsáhlými zkušenostmi a metodikou testů podle požadavků RTCA DO-160F/G. Testování probíhá v celé řadě kroků, kdy se ověřuje vliv změny teploty, nadmořské výšky, působení vlhkosti vzduchu, vibrací, písku a prachu či solné mlhy.

Reklama
Reklama
Reklama
Celohliníkové plynové pružiny Bansbach easylift jsou široce používány zejména kvůli své nízké hmotnosti.

Bansbach easylift je také první a dosud jediný světový výrobce plynových pružin pro letecký a kosmický průmysl, který je certifikován Federálním leteckým úřadem USA. Směrnice a požadavky na kvalitu a bezpečnost jsou neustále udržovány a kontrolovány Mezinárodní organizací civilního letectví.

Plynové pružiny se vyskytují téměř ve všech typech letadel – od microlightu až po Airbus A380 či Dreamliner B787.

Použití celohliníkových plynových pružin tvoří pouze jeden aplikační segment. Mezi mnohé další obory, kde lze plynové pružiny Bansbach easylift využít, patří konstrukce strojů a zařízení, nábytkářský průmysl či zdravotnictví se svými velmi specifickými požadavky.

Plynové pružiny Bansbach easylift lze použít také do konstrukce strojů a zařízení nebo např. ve zdravotnictví.

Michal Hlavina

hlavina@bibus.cz

Reklama
Související články
Vícecestné rotační přívody médií

Do rotačních částí obráběcích strojů je při obrábění nutné stále častěji přivádět, odvádět nebo v nich vést více než jedno médium. Nutností je to při soustružení i frézování a také při kombinaci obou technologií, kdy je potřeba přivádět média ke všem nástrojům obráběcích operací. Společnost Deublin, výrobce rotačních přívodů, představila novou generaci vícecestných rotačních přívodů – hybridní řadu.

Bez chlazení to nejde

S přicházejícím jarem se radujeme z oteplení a volného pohybu bez vrstev oblečení. Pro naše stroje ale může být růst teploty okolí spojen se zahříváním, které je poškozuje a z kapsy majitele vytahuje nemalé finanční prostředky.

Prvky pro tlumení vibrací

ACEolator-gumokovové tlumiče od společnosti ACE jsou určeny k tlumení rušivých rázů, vibrací strojů a motorů pro zlepšení pracovních podmínek, životního prostředí a zvýšení výrobní kvality. Průmyslové výrobní podniky, které používají dopravní systémy, vzduchové pružiny nebo např. kompresory, mají nyní možnost s pomocí osmi různých typů gumokovových tlumičů vibrace a s nimi spojenou výslednou kvalitu výroby ovlivnit.

Související články
Bezpečnost od specialistů: řešení pro leteckou dopravu

Zazní-li u leteckých společností alarm AOG (Aircraft on Ground), počítá se každá minuta. Jestliže v letecké dopravě vypadne stroj kvůli technické závadě, stojí každá hodina, kdy je supermoderní letadlo mimo provoz, leteckou společnost tisíce eur. A pokud je navíc třeba opatřit náhradní stroj, vznikají dodatečné provozní náklady, letištní poplatky a ztráty. Nároky pasažérů na náhradu nebo smluvní pokuty mohou vyhnat finanční riziko do závratných výšek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Motory, které obletěly svět

První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS), člen skupiny PBS Group, je tradičním výrobcem přístrojů a zařízení pro letectví už více než 45 let. Komplexní proces vývoje, výroby a testování leteckých zařízení je realizován prostřednictvím vlastních kapacit. Procesy v rámci podniku jsou řízeny certifikovaným systémem jakosti a environmentu podle ISO 9001 či AS 9100, ISO 14 001. Dalšími získanými oprávněními jsou oprávnění pro návrh (DOA), výrobu (POA) a údržbu (MOA) v letectví podle Part 21, Section A, Subpart J, G.

Společnost Bibus slaví 30 let od svého založení

Již od svého založení patřila firma Bibus mezi malé, ale z ekonomického hlediska úspěšné firmy. Nikdy nebyla ve ztrátě a od samého začátku generovala zisk. Samozřejmě v prvních letech byl zisk velmi nízký, ale majitelé prvních sedm let veškerý zisk investovali do rozvoje firmy.

900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit