Témata
Reklama

Kompletní řešení při výrobě plastových dílů

Kvalita plastového výlisku je závislá na celé řadě faktorů – od přesnosti vstřikovací formy přes teplotu vstřikovaného plastu, čistotu formy a vstřikovacího zařízení při změně barvy či materiálu až po například viditelnost místa vtoku. Bývá řešena zejména s ohledem na zdravotnické či potravinářské požadavky. Technologie vstřikování plastů je velmi komplexní obor, kdy se na výsledku podílejí celé týmy. Samotný návrh formy se všemi potřebnými komponenty, tak aby výsledkem byl přesný výlisek, je doslova fundamentální pro konečný zisk.

Ve společnosti Cecho – Bohumil Cempírek navrhují vhodné technologie pro daný produkt specialisté. Vývojový tým v Polničce u Žďáru nad Sázavou řeší každý detail výroby konkrétního produktu. Ale to, zda do formy vložit systém horkých vtoků, nebo zda použít systém s jehlovými uzávěry, je vždycky stejně nakonec rozhodnutím zadavatele (výrobce plastového dílu), které se zpravidla odvíjí od ceny. Některá technická vylepšení lze do formy přidat i později, ale ne vždy je takové řešení optimální nebo vůbec proveditelné.

Reklama
Reklama
Reklama
Lisovna společnosti Cecho – Bohumil Cempírek je orientována převážně na výrobu malých výlisků na miniaturních horizontálních vstřikovacích lisech Babyplas.

Čisticí granulát

Na kvalitě výlisku se může podepsat také čistota formy a samotného vstřikovacího systému. Výměna barevného odstínu či materiálu by měla vždy znamenat vyčištění šneku a horkého systému. To bez použití přípravků k tomu speciálně určených může znamenat i několikadenní výrobu zmetků a vysoké finanční ztráty. Švýcarská společnost Ultra System, jejímž výhradním zástupcem pro Českou a Slovenskou republiku je společnost Cecho, vyrábí čisticí granulát určený pro vstřikolisy, extrudéry a vyfukovací stroje. Granulát se skládá z nosiče a aktivní složky a dokáže odstranit problémy při výměně materiálu nebo změně barvy při výrobních teplotách od 120 °C do 420 °C řádově v minutách. Nestačí jej však pouze mít, je potřeba zvolit přesný postup jeho použití. Takový postup opět pomohou definovat odborníci ze společnosti Cecho. Samotné čištění funguje na principu chemické reakce, kdy aktivní složka v granulátu startuje proces čištění spuštěním reakce, jejíž výsledkem je mj. vodní pára. Čisticí granulát neobsahuje žádná abraziva, je nezávadný a lze jej použít také ve zdravotnictví a potravinářství.

Společnost disponuje všemi moderními technologiemi spojovanými s výrobou plastových dílů, přičemž některé byly vyvinuty přímo v Polničce. Vývojový tým horkých systémů Orycon má zázemí a zkušenosti pro realizaci speciálních zakázek zejména díky přímému spojení s nástrojárnou vybavenou rozsáhlým strojním parkem s několika obráběcími centry na výrobu forem a horkých vtoků i vlastní lisovnou plastů. Lisovna je orientována převážně na výrobu malých výlisků na miniaturních horizontálních vstřikovacích lisech Babyplast či zálisků na strojích ve vertikálním provedení. Ale nebojí se ani složitých, technicky náročných a dvoukomponentních dílů, kde je využívána přídavná vstřikovací jednotka Babyplast. Ve výrobě výhradně používají technologie, které také prodávají.

Společnost Cecho – Bohumil Cempírek vyrábí také vstřikovací formy na plast.

Horké vtoky a jehlové uzávěry

Cecho – Bohumil Cempírek je od roku 2004 výhradním výrobcem horkých systémů pro společnost Orycon EU, jež čerpá ze 36 let zkušeností amerického partnera Orycon Control Technology. Česká centrála se specializuje na vývoj horkých systémů pro materiály s vysokým obsahem abrazivních částic a na vývoj mikrosystémů pro miniaturní vstřikolisy. Samozřejmostí je dodávka horkých vtoků pro běžné materiály a užití od samostatných trysek až po systémy s vysokou násobností, u kterých nabízí přesné vyvážení i u nestandardních rozmístění vtoků. Horké systémy slouží pro nástroje na výrobu plastových dílů. Účelem horkého systému je udržet plastový materiál v tekutém stavu na cestě ze vstřikolisu do dutiny formy, kde ztuhne v požadovaném tvaru. Základem každé aplikace je konstrukční příprava. Odborníci společnosti Orycon poskytují asistenci při konstrukci aplikací jak standardních, tak i zcela mimořádných. Na základě podkladů je navržen systém včetně 3D modelu, propočtu roztažností jednotlivých dílců a nastavení potřebných vůlí.

Horké vtoky pro běžné materiály a užití jsou vyráběny od samostatných trysek až po systémy s vysokou násobností. Dodávají se přesně vyvážené, také u nestandardních rozmístění vtoků. (Foto: Cecho – Bohumil Cempírek)

Součástí programu je také výroba horkých vtoků s jehlovými uzávěry. Jehlově uzavíratelné vtoky mají otvor podstatně větší, než je tomu u tradičních forem. Díky tomu plast do dutiny vniká snadněji. Když jehla vtok uzavře, místo vtoku tzv. zažehlí a ochladí. Bod, kterým se do dílu dostával materiál, pak není poznat. Např. u obalového materiálu výrazně zkracuje dobu cyklu, protože se nemusí čekat na ochlazení v oblasti vtoku. Jehly se vyrábějí z kalené oceli nebo kalené nerez oceli a jsou většinou povlakovány z důvodu ochrany proti opotřebení a nepřilnavosti. Poté se ještě provádí nitridace a nakonec mikroskopický povlak (nejčastěji nitrid chromu). Použití jehlových uzávěrů je vhodné u výlisků pro potravinářský průmysl nebo hračky, které musejí být bez výstupků. Hlavní předností jehlového uzavírání trysek je však možnost kaskádového plnění dílu.

Horké trysky se vyrábějí v mnoha délkách, průměrech a provedeních podle použitého materiálu, hmotnosti dílu a způsobu zavtokování. (Foto: Cecho – Bohumil Cempírek)

Přestavba již hotových forem

Často se stává, že zadavatel by chtěl jehlové uzávěry přidat do své stávající formy dodatečně. To je možné většinou pouze v případě, má-li konstruktér formy informaci, že je do budoucna o takové rozšíření zájem. Formu na budoucí přestavbu připraví a pak je to docela jednoduché. U některých forem však pozdější přestavba už není možná – znamená to totiž úpravu trysky (výměna hrotu), úpravu rozváděče, připojení rozváděcí jednotky (hlavní navýšení ceny), úpravy na formě, přidání desky, protože se navýší velikost, úpravu tvarové vložky apod.

Princip ovládání jehly

Pohonným médiem jehlově uzavíratelných systémů je vzduch nebo hydraulický olej. Hydraulicky uzavíratelné válce jsou nabízeny pouze jako integrované do upínací desky. Pneumaticky uzavíratelné systémy je možné dodat se samostatnými válci, integrované do upínací desky nebo v nadstavbovém rozvodu. Ostatní komponenty jsou tvořeny standardními prvky běžného horkého systému.

Rozváděče horkých systémů

Rozvodné desky jsou vyráběny ze dvou druhů materiálů s ohledem na plasty, které budou v horkých systémech použity. Tvar systému je vždy volen podle zadání rozteče a násobnosti formy. Základními vyvažovacími principy jsou rozváděče typu I, X, H, Y-Y, H-H a násobnosti těchto principů a jejich kombinace. Trubkové topení je usazeno do drážky frézované v rozváděči se speciální přídržnou rýhou, následně je zalisovaný profilem ze speciální slitiny na bázi mosazi.

Vakuový systém Vacuumjet výrazně zkracuje dobu vstřiku a zlepšuje kvalitu plastového dílu a jeho pohledové vlastnosti.

Inovativní řešení

Cecho je zavedený dodavatel normalizovaných dílů, nicméně jejich rozsah nekončí u vyhazovačů, desek ani u zakázkového obrábění. Již výše je zmíněno, že je do formy možné doplnit celou řadu technických zlepšováků. Tyto inovativní normalizované díly pro vstřikovací formy vyrábí španělská společnost Cumsa (zastoupení v ČR a SR Cecho – Bohumil Cempírek), která má v nabídce širokou škálu mechanických řešení pro zmenšení a zjednodušení forem, ale i technologie, které dovedou výrazně zefektivnit výrobu. Při výrobě plastových výlisků je potřeba navrhnout formu tak, aby vzduch z kavity formy vždy bezpečně odešel přes dělicí rovinu či vyhazovače a odvzdušňovací vložky. Například u tlustostěnných výlisků se velmi prodlužuje doba vstřiku, aby vzduch ve formě nezůstal uzavřený, protože by zde mohlo dojít ke kompresi a zažehnutí. Řešením s výrazným zkrácením doby vstřiku může být vakuový systém Vacuumjet. Systém využívá pneumaticky ovládaný ventil, který umožňuje dosáhnout vysoké hladiny vakua ve zlomku vteřiny. Následuje odsávání přes vyhazovače a dělicí rovinu již v průběhu vstřikování, udržení vakua a odvedení posledních zbytků vzduchu. K odsávání je zapotřebí pouze rozvod tlakového vzduchu 6–8 barů a signální vstup do vstřikolisu. K zabudování do formy jsou zapotřebí pouze horizontální kanály pro odvod vzduchu, umístění sestavy pístu s ventilem a těsnicí prvky v dělicí rovině a kolem vyhazovačů. Ideální je opět implementace vakuového systému do formy nové, ale v některých případech lze zasadit i do jednoduchých forem stávajících. Vakuování kavity výrazně zlepšuje kvalitu plastového dílu a jeho pohledové vlastnosti.

Z mnoha dalších inovativních řešení se ještě zmíníme o elektronických datumovkách od stejného výrobce pro formy na plasty i-MET. Slouží pro lepší sledovatelnost výroby. Tento plně automatický, elektronický systém pro permanentní značení dílů přímo ve formě se skládá z elektronických značkovačů a kontrolní jednotky, která je také součástí formy. Při vstřikování je pak každý jednotlivý díl označen požadovanou informací, která je vždy aktuální bez lidského zásahu a bez omezení výrobních kapacit.

Eva Buzková, Polnička

Eva.buzkova@mmpsketrum.com

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 170471
Datum: 12. 04. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Moderní výrobní technologie
Autor:
Firmy
Související články
O plastech v kontrastech

Plasty jsou nedílnou součástí novodobé společnosti, výrazně se podílejí na technickém rozvoji, zlepšování kvality života i zdraví lidstva. Vyznačují se unikátní kombinací materiálových vlastností, od kovů se výrazně odlišují, ale v něčem jsou si vzájemně podobné. Chemická podstata plastů však vyvolává ve společnosti i kontroverzní reakce na jejich použití.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Náhrada kovů snadno a lehce

V roce 1991 společnost EMS-Grivory uvedla na trh materiály Grivory GV a otevřela tak nové možnosti k náhradě kovů. Od té doby vývoj těchto materiálů nepřetržitě pokračuje a hranice jejich možností jsou tak neustále posouvány.

Související články
Lehký materiál s vysokou schopností absorpce energie

ARPRO je materiál vhodný pro řízení energie nárazu, který se vyznačuje unikátní kombinací vlastností, jako jsou schopnost absorpce energie, strukturální pevnost při velmi nízké hmotnosti, chemická odolnost, dobré tepelně- a zvukověizolační vlastnosti a recyklovatelnost.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Plasty pomáhají modernizovat strojírenství

S pokračujícím vývojem nových materiálů se mění i materiálová skladba strojírenských výrobků a zařízení. V současné době si již nelze rozvoj téměř všech strojírenských odvětví bez použití plastových materiálů představit. Vývoj pak ukazuje, že plasty budou hrát ve strojírenství stále významnější úlohu.

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Využití výrobků z recyklovaných plastů

Plastové odpady a jejich využití je v současné době velmi diskutovaným tématem. Očista naší země je velice důležitá, protože spousta plastového odpadu končí na skládkách a ve vodách oceánů. Proč tento odpad nezpracovat v rámci recyklace na smysluplné výrobky?

Plasty a kompozity v inovaci strojírenských výrobků

Plasty a kompozity s polymerní matricí přinesly revoluci v materiálových přístupech ke konstrukci strojírenských výrobků a zařízení. Nepřetržitě probíhající materiálové inovace v oblasti plastů a kompozitů spoluvytvářejí inovativní řešení ve strojírenství. Reagují na potřeby strojírenského průmyslu a stávají se kontinuálním procesem s jasnou perspektivou do budoucna.

Laserové řešení pro plastikářský průmysl

Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

Aditivní technologie pro Průmysl 4.0

Výrobní stroje pracující na principu aditivních technologií si generují samy vlastní výrobní strategii a dráhy. Nepotřebují zvláštní přípravu výroby. Ta spočívá pouze v umístění výrobku do výrobního prostoru stroje.

Aditivní technologie (nejen) v leteckém průmyslu

3D tisk, neboli aditivní výroba, v dnešních dnech zažívá opravdový boom. Většina firem technického zaměření, které jsou na špičce v oblasti inovací, tuto technologii vlastní, nebo alespoň externě využívá. Obdoba této technologie však není v přírodě nová, ani nijak výjimečná.

Nový pomocník do nástrojárny

Rodinný podnik Lukov Plast z Českého Dubu je profesionální firma s dynamickým vývojem a mnohaletými zkušenostmi. Zaměřuje se na vývoj a výrobu vzhledových i technických plastových dílů a elektro dílů pro automobilový průmysl. Jeho hlavní činností je výroba komponentů či celých sestav slunečních clon. Vlastní výrobu plastových dílů zajišťuje včetně výroby sériových nástrojů. V současné době disponuje 34 vstřikolisy a zhruba 550 vstřikovacími formami a několika montážními linkami.

20 milionů lakovaných klik pro všechny značky automobilů

Moderní doba přináší moderní technologie také do automobilového průmyslu i samotných automobilů. Bezdotykové otvírání např. zadních dveří se již u některých modelů automobilů různých značek objevuje, avšak doba ještě nedospěla k úplnému odstranění vnějších klik k mechanickému otevírání vozu. Společnost WITTE Automotive se orientuje na výrobu zámků a zámkových aretací pro automobily snad všech světových výrobců. V novém závodě v Ostrově u Karlových Varů nedávno uvedla do provozu také velmi moderní lakovací linku právě pro vnější lakované kliky automobilů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit