Témata
Reklama

Nová generace kompozitních materiálů

Vývoj kompozitů se zaměřuje především na materiály, které lze jednoduše a rychle zpracovat. Právě takovým materiálem je pryskyřice nové generace A.S.SET. Užitnými i zpracovatelskými hodnotami zlepšuje standardní vlastnosti termosetů a zlevňuje výrobu.

Během dvouleté spolupráce výzkumného institutu Leichtbau-Zentrum Sachsen GmbH a společnosti New Era Materials vznikl nový kompozitní materiál, který změnil pohled na výrobu kompozitních dílů. Jeho základem je unikátní jednosložková pryskyřice s podobným chováním, jako mají termoplasty. Tento materiál rozšiřuje možnosti vyrábět kvalitní kompozitní díly s použitím jednoduchých nástrojů a technologických postupů. Velkou výhodou je podstatné zkrácení výrobního času. Materiál za své unikátní vlastnosti již sklidil několik mezinárodních ocenění. Mezi to nejcennější patří AVK Innovation Award z veletrhu Composite Europe 2014 v Düsseldorfu.

Reklama
Reklama
Reklama
Pryskyřice A.S.SET Powder a tkanina z uhlíkového vlákna

Detail materiálu A.S.SET Sheet s výztuží z uhlíkových vláken

Hlavní výhody A.S.SET

Hlavní výhody nového materiálu jsou uvedeny přímo v jeho názvu Adjustable Simple ThermoSET. První výhodou je možnost upravovat vlastnosti v závislosti na výrobním prostupu a aplikaci vyrobeného kompozitního dílu. Druhou výhodou je jednoduché zpracování materiálu. Při výrobě se používá pryskyřice v podobě prášku, tzv. A.S.SET Powder, nebo připravený polotovar, tzv. prepreg A.S.SET Sheet s přednasycenou výztuží.

A.S.SET Sheet – příklady prosycené výztuže z uhlíkové, skelné a bazaltové tkaniny

Inovace výrobního procesu

Pryskyřice A.S.SET Powder se aplikuje přímo na textilní výztuž. Tento způsob výroby se nazývá RPM (Rersin Powder Moulding). Při zahřátí materiálu na teplotu sycení se práškový základ rozpustí a prosytí tak vlákna výztuže. Během tohoto procesu nedochází k žádné vytvrzovací reakci a po ochlazení lze takto připravený polotovar skladovat při pokojové teplotě i několik měsíců, a to bez nutnosti chladícího zařízení. Již zde je patrná velká ekonomická výhoda nové generace materiálu A.S.SET. Při následném zpracování a zahřátí materiálu na vytvrzovací teplotu dojde k velmi rychlé reakci a vytvrzení kompozitního dílu.

Při výrobě není potřeba nový materiál složitě mísit nebo používat dávkovací zařízení. K vytvarování dílu do konečné podoby plně dostačuje již existující zařízení, není třeba měnit stroj nebo nástroj.

CFRP – prototypový nosník konstrukce letadla Airbus

Materiál A.S.SET Sheet umožňuje jednoduchou a rychlou výrobu dílů z předpřipravených polotovarů ve formě termosetických desek s  tkaninovou výztuží. Polotovary lze jednoduše po zahřátí tvarovat a ve zrychleném cyklu vytvrzovat. Vytvrzený pak získává výborné mechanické a tepelné vlastnosti. Metoda se nazývá TSF (Thermoset Sheet Forming).

Výroba složitých dílů a konstrukcí

Výjimečnou vlastností materiálu je možnost tvarování a vytvrzování dílu v několika stupních. Této vlastnosti se využívá při výrobě obzvláště složitých a velkých dílů. V současnosti jsou k dispozici dvě možné varianty:

a) během postupného tvarování dochází k vytvrzení pouze na definovaných místech dílu, a to v několika krocích, až je v závěru finální výrobek kompletně vytvarován a vytvrzen;
b) jednotlivé díly výrobku jsou postupně tvarovány a v posledním kroku jsou společně finálně vytvrzeny. Tento postup je nejen rychlejší, ale také umožňuje dosáhnout mnohem vyšší pevnosti.

A.S. SET příklady použití

Výroba nosníku letadla

Bez změny technologie nebo výrobního postupu byla navýšena sériová produkce a zkrácen čas výroby. Při dodržení všech pevnostních a bezpečnostních standardů bylo dosaženo vyšší přidané hodnoty.

Vnitřní díl sedadla kolejových vozidel

U tohoto dílu jsou do základního materiálu přidána aditiva, jmenovitě retardéry hoření. Materiál tak splňuje přísné bezpečnostní normy, poskytuje zvýšenou bezpečnost cestujících, a navíc zlevňuje výrobu.

Sedadla pro kolejová vozidla vyrobena firmou Taps S.Z.T.K.

CFRP panely vyrobeny pro použití na místech s vysokými požadavky na kvalitu povrchu.

Díly s požadavkem na vysokou kvalitu povrchu

Materiál A.S.SET je v těchto případech charakterizován nejen levnější výrobou, ale i skvělou kvalitou pohledové plochy s charakteristickou strukturou. Typickými příklady aplikací jsou viditelné konstrukční díly a kryty spotřební elektroniky.

New Era Materials

Ing. Jan Tesař

tesar@neweramaterials.cz

www.neweramaterials.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 161055
Datum: 27. 09. 2016
Rubrika: Trendy / MSV 2016
Autor:
Firmy
Související články
Plasty a kompozity v inovaci strojírenských výrobků

Plasty a kompozity s polymerní matricí přinesly revoluci v materiálových přístupech ke konstrukci strojírenských výrobků a zařízení. Nepřetržitě probíhající materiálové inovace v oblasti plastů a kompozitů spoluvytvářejí inovativní řešení ve strojírenství. Reagují na potřeby strojírenského průmyslu a stávají se kontinuálním procesem s jasnou perspektivou do budoucna.

Využití výrobků z recyklovaných plastů

Plastové odpady a jejich využití je v současné době velmi diskutovaným tématem. Očista naší země je velice důležitá, protože spousta plastového odpadu končí na skládkách a ve vodách oceánů. Proč tento odpad nezpracovat v rámci recyklace na smysluplné výrobky?

Aditivní technologie (nejen) v leteckém průmyslu

3D tisk, neboli aditivní výroba, v dnešních dnech zažívá opravdový boom. Většina firem technického zaměření, které jsou na špičce v oblasti inovací, tuto technologii vlastní, nebo alespoň externě využívá. Obdoba této technologie však není v přírodě nová, ani nijak výjimečná.

Související články
Aditivní technologie pro Průmysl 4.0

Výrobní stroje pracující na principu aditivních technologií si generují samy vlastní výrobní strategii a dráhy. Nepotřebují zvláštní přípravu výroby. Ta spočívá pouze v umístění výrobku do výrobního prostoru stroje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Podnikové výzkumné centrum formuje budoucnost vývoje materiálů

Eureka je aplikační laboratoř společnosti JSP, výrobce materiálu Arpro, která nabízí vývoj a výrobu prototypů, jejich testování a ověřování prvních sériových výrobků. Umožňuje dokonce experimenty s technologiemi, jako je například laminace či zalisovávání vkládaných dílů s možností ověření 3D tolerancí.

Speciální aplikace součástí

Znalost koncových aplikací je nezbytným předpokladem pro vývoj produktu s přidanou hodnotou, jíž je například snadná montáž, údržba a servis, ale také bezpečnost a komfort obsluhy.

Plasty pomáhají modernizovat strojírenství

S pokračujícím vývojem nových materiálů se mění i materiálová skladba strojírenských výrobků a zařízení. V současné době si již nelze rozvoj téměř všech strojírenských odvětví bez použití plastových materiálů představit. Vývoj pak ukazuje, že plasty budou hrát ve strojírenství stále významnější úlohu.

Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý, už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Laserové řešení pro plastikářský průmysl

Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

Nový pomocník do nástrojárny

Rodinný podnik Lukov Plast z Českého Dubu je profesionální firma s dynamickým vývojem a mnohaletými zkušenostmi. Zaměřuje se na vývoj a výrobu vzhledových i technických plastových dílů a elektro dílů pro automobilový průmysl. Jeho hlavní činností je výroba komponentů či celých sestav slunečních clon. Vlastní výrobu plastových dílů zajišťuje včetně výroby sériových nástrojů. V současné době disponuje 34 vstřikolisy a zhruba 550 vstřikovacími formami a několika montážními linkami.

20 milionů lakovaných klik pro všechny značky automobilů

Moderní doba přináší moderní technologie také do automobilového průmyslu i samotných automobilů. Bezdotykové otvírání např. zadních dveří se již u některých modelů automobilů různých značek objevuje, avšak doba ještě nedospěla k úplnému odstranění vnějších klik k mechanickému otevírání vozu. Společnost WITTE Automotive se orientuje na výrobu zámků a zámkových aretací pro automobily snad všech světových výrobců. V novém závodě v Ostrově u Karlových Varů nedávno uvedla do provozu také velmi moderní lakovací linku právě pro vnější lakované kliky automobilů.

Madla s vyšší přidanou hodnotou

Sklopná madla a ruční kolečka v hygienické bílé nebo v ušlechtilé kombinaci kovů – to jsou nové produkty reagující na potřeby uživatelů.

Kompletní řešení při výrobě plastových dílů

Kvalita plastového výlisku je závislá na celé řadě faktorů – od přesnosti vstřikovací formy přes teplotu vstřikovaného plastu, čistotu formy a vstřikovacího zařízení při změně barvy či materiálu až po například viditelnost místa vtoku. Bývá řešena zejména s ohledem na zdravotnické či potravinářské požadavky. Technologie vstřikování plastů je velmi komplexní obor, kdy se na výsledku podílejí celé týmy. Samotný návrh formy se všemi potřebnými komponenty, tak aby výsledkem byl přesný výlisek, je doslova fundamentální pro konečný zisk.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit