Témata
Zdroj: Doležal Pelhřimov

MSV: Špičkové americko – české výrobky

Pojistné kroužky a vlnovkové pružiny měla redakce MM Průmyslového spektra možnost zhlédnout v pavilonu V na společném stánku firem Rotor Clip a Doležal Pelhřimov.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama
Pojistné kroužky a vlnovkové pružiny na společném stánku firem Rotor Clip a Doležal Pelhřimov. (Zdroj: Doležal Pelhřimov)

Společnost Doležal Pelhřimov sídlí v Kraji Vysočina. Je to rodinná firma s deseti kmenovými zaměstnanci, která se především zaměřuje na specializovaný obchod a služby pro strojírenské a zemědělské podniky včetně opravárenského servisu.

Je jediným autorizovaným partnerem americké firmy Rotor Clip pro Českou republiku.

Rotor Clip má dva výrobní závody, jeden je v USA, ve státě New Jersey a druhý v České republice v Budyni nad Ohří, tudíž se jedná výhradně o americko-české certifikované výrobky, konkrétně pojistné kroužky vysoké kvality.

Druhou komoditou vyráběnou Rotor Clipem i v České republice jsou vlnovkové pružiny z plochého drátu TruWave, které pomohou u ušetřit až 50 % axiálního prostoru ve srovnání se standartními vinutými pružinami.

Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV: Chytře na povrchy

Redakce MM Průmyslového spektra navštívila v rámci letošního MSV též zajímavou prezentaci společnosti Media CZ. Ta je již více než 30 let největším dodavatelem aplikačních technologií pro mokré lakování a lepení.

Zlaté medaile Mezinárodního strojírenského veletrhu 2022

Zahajovací projevy Mezinárodního strojírenského veletrhu 2022 vyzdvihly rozsah letošního ročníku navzdory současné složité situaci, která těžce dopadá právě na průmyslové firmy. V rámci společenského večera byla slavnostně udělena ocenění nejlepším inovativním exponátům a nechyběla ani tradiční zlatá medaile pro osobnost.

MSV: V hlavní roli recyklace

Recyklace. To je dnes jeden z trendů, které průmyslovým firmám pomáhají jak s ekologičností jejich výroby, tak také s její ekonomikou. Jednou z firem, které mají recyklaci jako cíl své činnosti je Boco Pardubice, jejíž expozici naše redakce navštívila v rámci letošního MSV.

Související články
Autonomní doprava v areálu brněnského výstaviště fungovala

Na webu inzerovaný autonomní minibus po výstavišti během MSV opravdu jezdil, jen ho návštěvníci ještě nevyužívali ke své dopravě od pavilonu k pavilonu, možná i proto, že byl opravdu trochu víc mini, než jsme zvyklí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak se dělá veletrh: Tradice i novinky

Je s podivem, že ačkoli Karel Čapek ve své knížce „Jak se co dělá“ zmínil mnohé zajímavé oblasti lidského konání, veletrh nikoli. Kdyby to byl udělal, určitě bychom dnes museli napsat něco jiného, tento mistr pera by jej určitě popsal zcela dokonale. Protože se však Karel Čapek nad otázkou „Jak se dělá veletrh?“ nezamýšlel, uděláme to ve třech dílech našeho seriálu rozhovorů my. V prvním díle se můžete dočíst, jak to vidí Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Zlatá medaile MSV

Současná podoba udělování Zlatých medailí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, o něž se v soutěži ucházejí přihlášení vystavovatelé se svými exponáty, odráží snahu nalézt taková objetivizující pravidla, která odpovídají hlavnímu záměru soutěže – tedy oceňovat inovativní produkty. Tím se rozumí výrobky, technologie nebo služby, které jsou mimořádně významné svým progresivním řešením, technickými parametry a technologickými možnostmi a ocenění si zaslouží, poněvadž snesou srovnání se špičkovými řešeními přinejmenším na evropské úrovni, ještě lépe na úrovni světové.

IMTS Chicago, McCormick Place Convention Center, Chicago, USA

Po čtyřech letech se dnes 12. září 2022 otevřely brány chicagského výstavište McCormick Place Convention Center, kde se do soboty koná International Manufacturing Technology Show IMTS – největší veletrh amerického kontinentu zaměřený na obráběcí technologie a komponenty. Jsou zde čeští vystavovatelé. Jsme zde i my!

Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci

Před 15 lety naše redakce MM Průmyslového spektra přišla s myšlenkou pravidelně oceňovat osobnosti, které se za svůj profesní život zásadním způsobem zasloužily o rozvoj technického oboru, ve kterém působily či nadále stále působí, a vyznamenaným předávala Ocenění za celoživotní přínos rozvoje československého strojírenství a uváděla je do Síně slávy strojařů. V rámci koncepční změny zlatých medailí udílených v rámci MSV v Brně se toto ocenění stalo jejich součástí a započala se tradice udílení Zlaté medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Hannover Messe 2021

Inovace, vytváření sítí a sdílení zkušeností ve věku průmyslové transformace – to jsou klíčová motta, která představují letošní ročník digitálního Hannover Messe, na kterém více než 1 800 vystavovatelů představí svá řešení pro výrobu a energetické systémy budoucnosti. Od umělé inteligence po robotiku, od ochrany klimatu po vodík. Nejdůležitější světový průmyslový veletrh plní svoji roli jako inovační a síťová platforma a vytváří uprostřed koronové pandemie globální platformu pro výměnu zkušeností v době průmyslové transformace.

Metav Digital 2021

Téměř 80 vystavovatelů ze šesti zemí vynaložilo obrovské úsilí, navrhlo virtuální stánky s velkou pozorností k detailům a přemýšlelo o tom, jak mohou co nejlépe představit své produkty a řešení v on-line prostředí. Vítejte na Metav Digital, 23. až 26. března 2021.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Ochutnávka podzimního veletrhu K 2022

Blíží se říjnový termín největšího mezinárodního plastikářského a gumárenského veletrhu K, který se bude letos opět konat na düsseldorfském výstavišti. Firmy z oboru již pilně připravují svoje expozice a některé z nich pořádají tiskové konference, aby odborné veřejnosti napověděly, jaké novinky budou na veletrhu představovat. My jsme navštívili společnou konferenci tří rakouských firem – Borealis, Engel a Erema Group.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit