Témata
Zdroj: Veletrhy Brno

Je s podivem, že ačkoli Karel Čapek ve své knížce „Jak se co dělá“ zmínil mnohé zajímavé oblasti lidského konání, veletrh nikoli. Kdyby to byl udělal, určitě bychom dnes museli napsat něco jiného, tento mistr pera by jej určitě popsal zcela dokonale. Protože se však Karel Čapek nad otázkou „Jak se dělá veletrh?“ nezamýšlel, uděláme to ve třech dílech našeho seriálu rozhovorů my. V prvním díle se můžete dočíst, jak to vidí Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Pane Busiosi, když se zamyslíte nad tématem našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“, co vás napadne jako první? Bonmot, postesknutí, výzva…

M. Busios: Neskutečné množství výzev, zajímavých setkání, nenadálých situací, a nakonec uvolňující pocit, když se akce vyvede.

Celý proces přípravy veletrhu je zajímavý a každá jeho část přináší zajímavé a nenadálé situace,“ říká Michalis Busios. (Zdroj: Veletrhy Brno)

MM: MSV je už dlouhé desítky let nejprestižnějším veletrhem v ČR vůbec a rozhodně jedním z nejprestižnějších v Evropě. Co si myslíte, že je příčinou jeho dlouhodobého úspěchu?

M. Busios: Určitě se jedná o kombinaci různých faktorů. MSV se pyšní dlouholetou tradicí, během které si získal pověst kvalitního veletrhu za účasti významných firem. Zároveň se jedná o široce zaměřený veletrh pokrývající mnoho odvětví. Nejedná se pouze o samotné strojírenství, ale také o související obory, jako je elektronika, plasty, svařování, slévárenství a v současnosti také informační technologie, 3D tisk nebo kyberbezpečnost. Návštěvník tak na jednom místě najde reprezentativní přehlídku produktů, služeb i inovací. Podstatný je také zahraniční význam veletrhu. Vystavovatelé a návštěvníci přijíždějí z celého světa, včetně asijských zemí.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Určitě není vůbec jednoduché každý rok vymyslet něco (alespoň trochu) nového, něco, co by opět přilákalo vystavovatele i návštěvníky. Jak postupujete při vymýšlení náplně? Využíváte mozky zvenčí, vlastní lidi, inspiraci ze zahraničí, inspirace od vystavujících firem, brainstorming…

M. Busios: Každý rok se snažíme přicházet s obsahovými novinkami, kterými udržujeme zájem návštěvníků i vystavovatelů. Do přípravy akce zapojujeme odborníky z jednotlivých odvětví, kteří nám pomáhají zejména s výběrem vhodných témat veletrhu. I díky tomu se nám daří rozvíjet projekty, kterými dokážeme oslovit zcela nové firmy. Samozřejmě se vždy snažíme reflektovat i zpětnou vazbu od stávajících vystavovatelů. Na základě ní došlo například v loňském roce ke zkrácení veletrhu o jeden den.

Každý rok se pořadatelé snaží přicházet s obsahovými novinkami, kterými udržují zájem návštěvníků i vystavovatelů. (Zdroj: Veletrhy Brno)

MM: Co bude tím hlavním lákadlem (hlavními lákadly), které připravujete na letošek?

M. Busios: Hlavním lákadlem pro návštěvníky jsou novinky našich vystavovatelů. Jsem rád, že účast na letošním ročníku již potvrdila řada významných firem. Opět se tak podaří obsadit většinu výstavních hal brněnského výstaviště. Komunikačně se pak chceme zaměřit na české firmy a potenciál českého průmyslu. Rozšířenou prezentaci připravují také státní instituce pod hlavičkou České národní expozice. Co se týče zahraničí, tak se letos vracejí firmy z mimoevropských zemí, včetně Číny a Indie.

Reklama

MM: Jaké byly ohlasy na loňský ročník? Co nejvíce zaujalo?

M. Busios: Atmosféra se velmi blížila předcovidovým ročníkům. Veletrh zároveň potvrdil svou pozici důležitého marketingového nástroje. Dle průzkumu se podařilo 95 % vystavovatelů navázat kontakty s potenciálními zákazníky. Spokojenost panovala také na straně návštěvníků, kteří ocenili hlavní témata veletrhu, jimiž byly digitalizace, automatizace, energetická efektivita nebo udržitelnost výroby.

MM: A na co se v procesu přípravy veletrhu vy sám nejvíce těšíte a co je tím, co byste rád, kdyby nebylo nebo se nedělo?

M. Busios: Celý proces přípravy je zajímavý a každá jeho část přináší zajímavé a nenadálé situace. Nejvíce se těším na novinky vystavovatelů a také se zajímám o jejich přístup k plánování účasti na MSV. Snažím se vnímat trendy, kterými se řídí, a tyto záležitosti implementovat do podoby veletrhu.

MSV se pyšní dlouholetou tradicí, během které si získal pověst kvalitního veletrhu s účastí významných firem. Zároveň se jedná o široce zaměřený veletrh pokrývající mnoho odvětví. (Zdroj: Veletrhy Brno)

Nechtěl bych už zažít nejistotu možnosti organizovat veletrh, která nás obklopovala v období epidemie covidu. Připravovat veletrh v těchto podmínkách bylo velmi náročné, ale věřím, že tato situace už nenastane.

MM: Dokázal byste si vzpomenout na svůj nejsilnější zážitek z minulého ročníku nebo i některého z těch předchozích?

M. Busios: Silných zážitků je během veletrhu hodně, naštěstí většinou pozitivních. Těžko vybrat jeden konkrétní. Ale vždy mám největší radost, když vidím expozice plné návštěvníků. Tento pohled mně dává pocit uspokojení, že veletrhy mají smysl.

Související články
Jak se dělá veletrh: Vnímat přání vystavovatelů

Ve dvou předchozích dílech našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme hovořili se dvěma řediteli MSV v Brně. Tentokrát jsme oslovili třetího – Lukáše Helana, obchodního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

Veletrh a mladí lidé? Samozřejmě ano!

Zahájení 63. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu je již otázkou pouhých několika dní. Abychom se z úst nejpovolanějších dozvěděli, co můžeme na této prestižní akci letos očekávat a na co se můžeme těšit, oslovili jsme Ing. Tomáše Moravce, nového generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Související články
EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Jak se dělá veletrh: Logistika a výstavba stánků

V minulém dílu našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme tuto (ale nejen tuto) otázku položili řediteli Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, abychom se na MSV podívali více ze šířky. Tentokrát jsme se zaměřili na řešení praktických problémů, a oslovili jsme proto Michala Čechuru, ředitele realizace expozic tohoto prestižního veletrhu.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Je něco shnilého ve státě dánském

Historička ekonomie Antonie Doležalová tvrdí, že to, co prožíváme, je příležitostí. Čas prý ukáže, jestli bude promarněná, nebo využitá. My Češi jsme byli obdivováni pro svůj podnikatelský zápal. Jak jsme pilní a pracovití. Jak jsme jednotní a soudržní. Jak umíme odhodit své osobní zájmy ve prospěch celku. Jak jsme kulturní a vzdělaní. Jaká je ale současná realita?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit