Témata
Zdroj: Veletrhy Brno

Jak se dělá veletrh: Vnímat přání vystavovatelů

Ve dvou předchozích dílech našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme hovořili se dvěma řediteli MSV v Brně. Tentokrát jsme oslovili třetího – Lukáše Helana, obchodního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Co je hlavním úkolem obchodního ředitele, respektive liší se nějak jeho úloha u MSV a u jiných akcí?

L. Helan: MSV je každoročně pro naši společnost klíčovou akcí. Do jeho přípravy a samotné realizace je zapojena celá firma a největší počet dodavatelů. Mojí rolí je tak především koordinace procesů příprav, logistických návazností a protokolárních záležitostí společně s ostatními odděleními. Na druhou stranu tým MSV je za ta léta tak skvěle sladěn, že někdy je paradoxně má role více potřeba na jiných veletrzích, u kterých se například upravuje či mění jejich koncepce.

Jsem velice rád, že se MSV postupně vrací na předcovidovou úroveň. V roce 2021 byl veletrh v pěti halách, vloni už jich bylo osm. Věříme, že letos na tento trend navážeme,“ říká Lukáš Helan. (Zdroj: Veletrhy Brno)

MM: Jak probíhá z hlediska obchodu příprava MSV? Kdy se začíná a jak se postupuje?

L. Helan: Příprava na další ročník probíhá prakticky ihned po ukončení toho předchozího, kdy se vyhodnocuje zpětná vazba od vystavovatelů a řeší se výběr hlavních nosných témat na následující ročník. Pochopitelně je třeba řešit i přihlášky a sdělit vystavovatelům obchodní podmínky účasti. V ideálním případě se již v průběhu daného veletrhu rezervují plochy u těch největších vystavovatelů na příští rok. Covid však chování firem dosti změnil a v současné době většina z nich odkládá svá rozhodnutí na pozdější termín. Následuje potvrzování nových přihlášek společně s návrhy umístění ploch. Získání zákazníka je však pouze první krok, následuje řešení samotné veletržní prezentace – výstavní stánek, propagace a ostatní doprovodné služby.

MM: Co je z vašeho pohledu při přípravě MSV nejdůležitější a co bývá největším oříškem?

L. Helan: Ve vztahu k vystavovatelům je to pravidelná komunikace, vnímání jejich zpětné vazby a podnětů, na základě kterých byl například v loňském roce zkrácen veletrh o jeden den. V rámci interních procesů je to pak celková koordinace této „mašinerie“. Tu si lze představit jako jeden řetěz, roztáčející a pohánějící velké kolo, které zde reprezentuje veletrh. Proces musí fungovat jako celek, pokud by jeden článek řetězu selhal, kolo se přestane točit. Na chyby zkrátka není prostor. Nejtěžší je právě koordinace logistického zajištění všech našich akcí v čase. V průběhu MSV vždy nastávají kolize s ostatními veletrhy v zahraničí, kde realizujeme výstavní stánky nebo zajišťujeme oficiální účasti České republiky.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Jaký je největší benefit MSV pro vystavovatele?

L. Helan: Největší přidanou hodnotou je bezpochyby vytvoření platformy pro byznys. Za tímto účelem se snažíme o co nejvyšší účast relevantních návštěvníků prostřednictvím masivní mediální kampaně k veletrhu. Ta zahrnuje celostátní kampaně v odborných médiích, denním a ekonomickém tisku, venkovní reklamu, reklamu v zahraničí, tiskové konference a online kampaně. Jedná se o hlavní společenskou událost v oblasti průmyslu ve střední Evropě.

MM: Je možné srovnat z obchodního hlediska předcházející ročníky MSV a vyslovit nějaký předpoklad ohledně toho letošního?

L. Helan: Jsem velice rád, že se MSV postupně vrací na předcovidovou úroveň. V roce 2021 byl veletrh v pěti halách, vloni už jich bylo osm. Věříme, že letos na tento trend navážeme nejen v počtu obsazených hal, ale také počtem zúčastněných zahraničních firem – na veletrh se například vracejí firmy z Číny.

MM: Kolik lidí je zapojeno do procesu přípravy veletrhu z obchodní stránky?

L. Helan: Do celého procesu je zapojeno několik stovek lidí (desítky firem, institucí, a hlavně oborových svazů), kteří společně s námi veletrh utvářejí. Nebavíme se zde pouze o zaměstnancích Veletrhů Brno, ale jedná se i o dodavatele, hoteliéry a další subjekty, se kterými intenzivně spolupracujeme.

Největší přidanou hodnotou veletrhu je bezpochyby vytvoření platformy pro byznys. Jedná se o hlavní společenskou událost v oblasti průmyslu ve střední Evropě. (Zdroj: Veletrhy Brno)

MM: Jaký význam má Mezinárodní strojírenský veletrh pro město Brno a Jihomoravský kraj?

L. Helan: Multiplikační efekt, který MSV a ostatní veletrhy vytvářejí, má obrovský vliv jak na město Brno, tak i na celý Jihomoravský kraj. Každá utracená koruna na veletrhu znásobuje daný efekt a je neodmyslitelnou součástí HDP, kterou vytváří a podporuje právě veletržní byznys. Jak již bylo zmíněno, bavíme se zde o desítkách firem, které jsou nedílnou součástí MSV a spousta z nich je na veletrhu přímo závislá. Při konání MSV jsou vždy plně obsazeny hotely a penziony v širokém okolí, restaurace a dodavatelé mají mnohem vyšší tržby než při standardních provozech. Nesmíme však zapomínat i na politický význam celého veletrhu, kdy se jeho zahájení vždy účastní přední politické špičky a zástupci vrcholných institucí České republiky.

MM: Co byste chtěl vzkázat letošním vystavovatelům?

L. Helan: Předně to, že si velice vážíme jejich dlouholeté podpory, bez které bychom nebyli schopni takový veletrh zorganizovat. Přeji všem, aby pro ně byl letošní ročník úspěšný jak z pohledu získaných byznysových kontaktů a kontraktů, tak i ve vztahu k budoucí generaci strojařů, kterou se také v rámci konceptu celé akce snažíme podporovat.


Jak se dělá veletrh: Logistika a výstavba stánků

V minulém dílu našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme tuto (ale nejen tuto) otázku položili řediteli Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, abychom se na MSV podívali více ze šířky. Tentokrát jsme se zaměřili na řešení praktických problémů, a oslovili jsme proto Michala Čechuru, ředitele realizace expozic tohoto prestižního veletrhu.

Související články
Jak se dělá veletrh: Tradice i novinky

Je s podivem, že ačkoli Karel Čapek ve své knížce „Jak se co dělá“ zmínil mnohé zajímavé oblasti lidského konání, veletrh nikoli. Kdyby to byl udělal, určitě bychom dnes museli napsat něco jiného, tento mistr pera by jej určitě popsal zcela dokonale. Protože se však Karel Čapek nad otázkou „Jak se dělá veletrh?“ nezamýšlel, uděláme to ve třech dílech našeho seriálu rozhovorů my. V prvním díle se můžete dočíst, jak to vidí Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Veletrh a mladí lidé? Samozřejmě ano!

Zahájení 63. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu je již otázkou pouhých několika dní. Abychom se z úst nejpovolanějších dozvěděli, co můžeme na této prestižní akci letos očekávat a na co se můžeme těšit, oslovili jsme Ing. Tomáše Moravce, nového generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

Jak se dělá veletrh: Logistika a výstavba stánků

V minulém dílu našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme tuto (ale nejen tuto) otázku položili řediteli Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, abychom se na MSV podívali více ze šířky. Tentokrát jsme se zaměřili na řešení praktických problémů, a oslovili jsme proto Michala Čechuru, ředitele realizace expozic tohoto prestižního veletrhu.

Související články
Trendy pro MSV:
Nové směry rozvoje

Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní se připravuje další, již 63. ročník, a s ním i řada novinek a zajímavostí. V termínu 4.–7. října 2022 se však v Brně sejdou nejen na slovo vzatí profíci z oblasti strojírenství. Společně s MSV se budou konat i specializované veletrhy IMT, Plastex, FOND-EX, Welding a Profintech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Přípravy na Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 vrcholí

Od 8. do 12. listopadu se na brněnském výstavišti uskuteční 62. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Na společné tiskové konferenci to potvrdili český ministr průmyslu a obchodu, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno a generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR. Na letošním strojírenském veletrhu, jehož hlavním tématem je digitalizace průmyslu, se bude prezentovat celkem 1 016 firem z 35 zemí.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Abeceda komunikace
(nejenom) pro strojaře,
Část 4. Přijímací pohovor bez stresu

Člověk je tvor společenský a komunikace je jeho stěžejní dovednost. Komunikujeme proto, aby se něco stalo. Aby se naplnil náš záměr. Ať už chceme někoho pobavit, poučit, informovat, nebo přimět ke spolupráci, potřebujeme, aby nám rozuměl. Cílem úspěšné komunikace je dosáhnout určitého efektu. Aby se tak stalo, musíme použít správný obsah, formu, ale i správné načasování. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je velmi často daná právě (ne)schopností komunikovat. Ve spolupráci s odbornicí na strategickou komunikaci Mirkou Čejkovou pro vás připravujeme seriál, který, jak věříme, bude inspirací pro zlepšení vašich komunikačních dovedností.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit