Témata
Reklama

Roboty si při výrobě myček mění nástroje

Společnost Miele využívá ve svém uničovském závodě systémy MPS130 od Stäubli, které slouží pro výměnu nástrojů u robotů pracujících na linkách na výrobu myček nádobí.

Výrobní závod Miele technika se sídlem v Uničově byl založen v roce 2002 a je jediným závodem koncernu Miele v České republice. Je zároveň největším závodem co do počtu vyrobených přístrojů z celkem 14 závodů Miele. Společnost se soustředí na výrobu a montáž spotřebičů v oblasti péče o prádlo a nádobí. Uničovský závod je výhradním výrobcem sušiček Miele pro domácnost. Veškeré sušičky Miele, které se dostanou k zákazníkům po celém světě, jsou vyráběny právě zde. Dále se v závodě vyrábějí myčky nádobí, k jejichž sestavení nově přispívají i roboty a systémy pro výměnu nástrojů společnosti Stäubli.

Reklama
Reklama
Reklama
Díky systému na výměnu nástrojů MPS130 si robot mění nástroj podle typu vyráběné myčky. (Zdroj: Stäubli)

Systémy MPS130 pro výměnu nástrojů

Spolupráce mezi Stäubli a Miele v Uničově trvá úspěšně již několik let. V loňském roce rozšířilo Miele své výrobní zařízení o další z produktů značky Stäubli. Kromě stávajících standardních spojek, multinapojení, upínacích systémů a přibližně čtyř desítek robotů ve výrobě doplnilo Miele své portfolio i o systémy na výměnu nástrojů MPS130. Tyto systémy jsou součástí dvou nových robotických buněk na montážních linkách myček nádobí.

Pohled na výrobní linku myček v uničovském závodě. (Zdroj: Stäubli)

Výrobní linka pro myčky dvou generací

V synergii se třemi šestiosými Stäubli roboty umožňují tyto systémy – měniče nástrojů – rychlou a plně automatickou výměnu chapadla pro uchopení jiného nástroje při montáži různých typů čerpadel. Výrobní linky totiž nejsou určeny pouze pro jeden typ myčky – souběžně se na nich vyrábějí přístroje jak z nové generace G7000, tak i z původní G6000. Myčky nádobí jsou podle dané série vybaveny příslušným typem čerpadla, jejichž tvary jsou odlišné. „V rámci projektu zavedení výroby myček nové generace 7000 jsme se rozhodli spojit pracoviště pro obě generace myček a udělat tak buňku s roboty pro dvě aplikace. Z toho důvodu nastala potřeba měnit nástroje,“ vysvětluje David Černý, vedoucí projektu v Miele. „Po zvážení všech okolností jsme se rozhodli využít nabídky spolupráce s firmou Stäubli, jejíž řešení se pro nás jevilo jako nejlepší.“

Robot Stäubli se systémem MPS130. (Zdroj: Stäubli)Vzhledem k okolnostem projektu nebylo možné vyvinout robotickou buňku tak, aby mohla být opatřena jedním univerzálním nástrojem vhodným pro uchopení obou typů čerpadel. Jediným možným řešením bylo použití systému, který umožní vyměnit dva různé nástroje. Systémy MPS130 jsou dnes využívány v Miele v Uničově na dvou montážních linkách myček nádobí. Robotická buňka se třemi roboty Stäubli (2x TX200 a 1x TX200L), vybavená tool changery, byla umístěna na jednu montážní linku již v loňském roce a další buňka byla doplněna na druhou montážní linku začátkem letošního roku.

Myčky nádobí nové generace G7000 se začaly vyrábět v uničovském závodě v únoru 2020. Pro jejich výrobu byla postavena technologie na ploše 7 000 m2.

Stäubli

m.scholze@staubi.com

Reklama
Související články
Využití robotů při úpravě stehenních kostí pro implantáty

Belgický start-up Texere Biotech v nedávné době zahájil v plně automatizovaném závodě výrobu, která je ve světovém měřítku první svého druhu. Firma odebírá femorální hlavice (tj. horní konec lidské stehenní kosti) a zpracovává je do kostkovitých implantátů, tzv. alograftů. Ve sterilních podmínkách zpracovává tento materiál do kostních náhrad šest robotů Stericlean dodávaných firmou Stäubli.

Moderní technologie pod širým nebem

Na roboty jsou v dnešní době kladeny různé požadavky – málokdy jsou však tak extrémní jako v případě Stäubli TX200 umístěného na střeše John Deere European Technology Innovation Center. Ať je léto nebo zima, déšť nebo sníh, robot stále pracuje dál. Přečtěte si více o možná té nejzvláštnější aplikaci ve světě robotiky.

Data mining v robotice

Ve věku digitalizace a Průmyslu 4.0 se data stala klíčovým prvkem úspěchu ve většině průmyslových odvětví. To platí obzvláště v oblasti robotiky, kde efektivní data mining může znamenat rozdíl mezi úspěšným provozem a výpadkem výroby. Ale co vlastně znamená data mining pro robotiku?

Související články
Roboty v červnu ovládnou Pardubice

Možnost ponořit se do světa špičkových řešení pro nejnáročnější úlohy v robotice a automatizaci nabízí již potřetí společnost Stäubli. Od 6. do 8. června se v pardubickém Ideonu budou konat Technology Days 2023, firemní veletrh zaměřený na moderní průmyslové technologie doplněné o odborné přednášky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Automaticky naváděná vozidla
v moderní výrobě

Automatizace, robotika, koncept Průmysl 4.0, business intelligence a všechna související řešení – každá firma v dnešní době myslí právě na tyto oblasti a hodlá je implementovat pro svoji lepší budoucnost. V současné době to totiž nejsou jen velká trendová slova; jsou to zásadní konkurenční výhody, které časem určují lídra na trhu.

Vítězná kombinace výkonu a designu

Nová řada SCARA robotů Stäubli TS2 zaujala silnou pozici na trhu s průmyslovými roboty a nyní tyto čtyřosé roboty získaly jedno z nejžádanějších designových ocenění Red Dot Design Award 2021 v kategorii Product Design. Jedná se o další skvělý úspěch této stále nové řady, kteráposunuje hranice dynamiky, přesnosti a čistoty.

Flexibilní robotické značení laserem

Zapojení laseru do výrobního procesu je jednou z pokročilých technologií, u kterých se propojení s robotickým ramenem přímo nabízí. Firma Lintech jako jeden z mála dodavatelů laserových zařízení poskytuje kompletní službu od testování vzorků přes vývoj a návrh zařízení až po stavbu, dodání a zabudování stroje do linky, jak je ostatně vidět i na této aplikaci.

Premiéra tří šestiosých robotů

Je tu premiéra tří nových robotů se střední nosností. Modely TX2-140, TX2-160 a TX2-160L rozšiřují aktuální generaci TX2 na celkem devět modelů. Jejich pevná struktura a inteligentní konstrukce z nich činí ideální volbu pro různé aplikace při všech okolních podmínkách – od drsných až po sterilní. Přináší nejvyšší úroveň bezpečnosti a konektivity.

Robot testuje uzamykací systémy vozidel

Společnost Kiekert je lídrem světového trhu v oblasti uzamykacích systémů dveří vozidel. Ve svém největším závodě v Přelouči vyrábí každý den přibližně 180 000 automobilových zámků. Mezi řadu automatizovaných úkonů při montáži a testování patří 100% prohlídky pájených spojů. Robot Stäubli s vysokou přesností manipuluje se vzorky v kompaktní rentgenové testovací buňce.

Když se sny stanou realitou

Mobilní robotické systémy bývají častým námětem k diskuzím, ale v praxi k vidění příliš nejsou, přestože po nich řada průmyslových společností volá. Společnost Stäubli Electrical Connectors už je však spokojeně využívá. Vrcholový management je nadšen z flexibility, jakou mobilní robotičtí asistenti přinášejí na montážní linku.

Prediktivní údržba robotů

Otázkou maximální produktivity výroby a minimalizací jakýchkoliv prostojů se v dnešní době zabývají snad úplně všechny firmy. Nejinak tomu je ve vysoce konkurenčním prostředí dodavatelů do automobilového průmyslu – zde je to možná ještě důležitější a platí to i pro ty největší firmy, jako je jihlavský závod společnosti Robert Bosch. Bez automatizace z pohledu strojních zařízení by si zde výrobu dokázali jen těžko představit. Pozornost projektových týmů se tak může obracet i k vývoji v oblasti automatizace softwarových řešení.

Roboty pro mytí průmyslových dílů

Ať už se jedná o nasazení ve výrobách dodavatelů automobilového průmyslu, nebo o inovativní závod společnosti Dürr pro mytí dílů, využití šestiosých robotů Stäubli řady TX a RX v provedení HE se stává novým standardem pro mytí dílů v rámci výrobní linky.

Praktický návod, jak zavést robotizaci

V posledních letech jsou výrobní firmy doslova bombardovány tématy o robotizaci a automatizaci. Z praxe ale víme, že problém nastává v momentě, kdy se firmy rozhoupou udělat první krok. Jednoduše neví, kde začít. A není se čemu divit. Tak výraznou změnou často procházejí vůbec poprvé a nemůžou se opřít o předchozí vlastní zkušenost.

Rychlá, automatická a bezpečná výměna nástrojů

Vrchol veletržní sezóny, kterým brněnské MSV bezesporu je, se nezadržitelně blíží. Firmy už mají jasno, jaké exponáty předvedou návštěvníkům na svých stáncích. Nyní můžeme nahlédnout pod pokličku a podívat se, co si pro své návštěvníky připravila společnost Stäubli.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit