Témata
Zdroj: Stäubli

Vítězná kombinace výkonu a designu

Nová řada SCARA robotů Stäubli TS2 zaujala silnou pozici na trhu s průmyslovými roboty a nyní tyto čtyřosé roboty získaly jedno z nejžádanějších designových ocenění Red Dot Design Award 2021 v kategorii Product Design. Jedná se o další skvělý úspěch této stále nové řady, kteráposunuje hranice dynamiky, přesnosti a čistoty.

Reklama
Kompletně nově navržené roboty mají nyní modulární design a poprvé také vlastní převodovky Stäubli JCS. (Zdroj: Stäubli)

„Jsme velmi pyšní, že se nám podařilo získat tuto prestižní cenu,“ říká Christophe Coulongeat,executive president divize Stäubli Robotics. „Bylo tak oceněno nasazení týmů, které se věnují vývoji produktů a řešení s bezkonkurenčním výkonem, přesností a spolehlivostí v různých průmyslových prostředích, od náročných až po čistá.“

Čtyřosé roboty jsou k dispozici i ve specifických verzích pro aplikace ve farmacii, v medicíně a v potravinářství. (Zdroj: Stäubli)
Reklama
Reklama
Reklama

Válcový pracovní prostor a kompaktní design

Jednou z nejzásadnějších novinek u těchto čtyřosých robotů je jejich válcový pracovní prostor bez mrtvých míst, který je skutečně převratným řešením. Kompaktní uzavřený design s kabeláží vedenou vnitřkem ramene chrání roboty i výrobní prostředí před zbytečnými problémy. Kompletně utěsněné krytování s možností vývodu všech připojení pod patou robotu představuje ukázkové řešení hygienického designu. Všechny tyto přednosti dělají z robotů TS2 první volbu pro náročné aplikace ve farmacii, medicíně i potravinářství.

Nový robot TS2-100 s úctyhodným pracovním dosahem 1 000 milimetrů. (Zdroj: Stäubli)
Velkou přidanou hodnotou robotů jsou jejich kompaktní rozměry a kompletně uzavřená struktura. (Zdroj: Stäubli)
Související články
Data mining v robotice

Ve věku digitalizace a Průmyslu 4.0 se data stala klíčovým prvkem úspěchu ve většině průmyslových odvětví. To platí obzvláště v oblasti robotiky, kde efektivní data mining může znamenat rozdíl mezi úspěšným provozem a výpadkem výroby. Ale co vlastně znamená data mining pro robotiku?

Roboty v červnu ovládnou Pardubice

Možnost ponořit se do světa špičkových řešení pro nejnáročnější úlohy v robotice a automatizaci nabízí již potřetí společnost Stäubli. Od 6. do 8. června se v pardubickém Ideonu budou konat Technology Days 2023, firemní veletrh zaměřený na moderní průmyslové technologie doplněné o odborné přednášky.

Automaticky naváděná vozidla
v moderní výrobě

Automatizace, robotika, koncept Průmysl 4.0, business intelligence a všechna související řešení – každá firma v dnešní době myslí právě na tyto oblasti a hodlá je implementovat pro svoji lepší budoucnost. V současné době to totiž nejsou jen velká trendová slova; jsou to zásadní konkurenční výhody, které časem určují lídra na trhu.

Související články
Flexibilní robotické značení laserem

Zapojení laseru do výrobního procesu je jednou z pokročilých technologií, u kterých se propojení s robotickým ramenem přímo nabízí. Firma Lintech jako jeden z mála dodavatelů laserových zařízení poskytuje kompletní službu od testování vzorků přes vývoj a návrh zařízení až po stavbu, dodání a zabudování stroje do linky, jak je ostatně vidět i na této aplikaci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Premiéra tří šestiosých robotů

Je tu premiéra tří nových robotů se střední nosností. Modely TX2-140, TX2-160 a TX2-160L rozšiřují aktuální generaci TX2 na celkem devět modelů. Jejich pevná struktura a inteligentní konstrukce z nich činí ideální volbu pro různé aplikace při všech okolních podmínkách – od drsných až po sterilní. Přináší nejvyšší úroveň bezpečnosti a konektivity.

Roboty si při výrobě myček mění nástroje

Společnost Miele využívá ve svém uničovském závodě systémy MPS130 od Stäubli, které slouží pro výměnu nástrojů u robotů pracujících na linkách na výrobu myček nádobí.

Využití robotů při úpravě stehenních kostí pro implantáty

Belgický start-up Texere Biotech v nedávné době zahájil v plně automatizovaném závodě výrobu, která je ve světovém měřítku první svého druhu. Firma odebírá femorální hlavice (tj. horní konec lidské stehenní kosti) a zpracovává je do kostkovitých implantátů, tzv. alograftů. Ve sterilních podmínkách zpracovává tento materiál do kostních náhrad šest robotů Stericlean dodávaných firmou Stäubli.

Robot testuje uzamykací systémy vozidel

Společnost Kiekert je lídrem světového trhu v oblasti uzamykacích systémů dveří vozidel. Ve svém největším závodě v Přelouči vyrábí každý den přibližně 180 000 automobilových zámků. Mezi řadu automatizovaných úkonů při montáži a testování patří 100% prohlídky pájených spojů. Robot Stäubli s vysokou přesností manipuluje se vzorky v kompaktní rentgenové testovací buňce.

Když se sny stanou realitou

Mobilní robotické systémy bývají častým námětem k diskuzím, ale v praxi k vidění příliš nejsou, přestože po nich řada průmyslových společností volá. Společnost Stäubli Electrical Connectors už je však spokojeně využívá. Vrcholový management je nadšen z flexibility, jakou mobilní robotičtí asistenti přinášejí na montážní linku.

Prediktivní údržba robotů

Otázkou maximální produktivity výroby a minimalizací jakýchkoliv prostojů se v dnešní době zabývají snad úplně všechny firmy. Nejinak tomu je ve vysoce konkurenčním prostředí dodavatelů do automobilového průmyslu – zde je to možná ještě důležitější a platí to i pro ty největší firmy, jako je jihlavský závod společnosti Robert Bosch. Bez automatizace z pohledu strojních zařízení by si zde výrobu dokázali jen těžko představit. Pozornost projektových týmů se tak může obracet i k vývoji v oblasti automatizace softwarových řešení.

Roboty pro mytí průmyslových dílů

Ať už se jedná o nasazení ve výrobách dodavatelů automobilového průmyslu, nebo o inovativní závod společnosti Dürr pro mytí dílů, využití šestiosých robotů Stäubli řady TX a RX v provedení HE se stává novým standardem pro mytí dílů v rámci výrobní linky.

Moderní technologie pod širým nebem

Na roboty jsou v dnešní době kladeny různé požadavky – málokdy jsou však tak extrémní jako v případě Stäubli TX200 umístěného na střeše John Deere European Technology Innovation Center. Ať je léto nebo zima, déšť nebo sníh, robot stále pracuje dál. Přečtěte si více o možná té nejzvláštnější aplikaci ve světě robotiky.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Rychlá, automatická a bezpečná výměna nástrojů

Vrchol veletržní sezóny, kterým brněnské MSV bezesporu je, se nezadržitelně blíží. Firmy už mají jasno, jaké exponáty předvedou návštěvníkům na svých stáncích. Nyní můžeme nahlédnout pod pokličku a podívat se, co si pro své návštěvníky připravila společnost Stäubli.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit