Témata
Reklama

Když se sny stanou realitou

Mobilní robotické systémy bývají častým námětem k diskuzím, ale v praxi k vidění příliš nejsou, přestože po nich řada průmyslových společností volá. Společnost Stäubli Electrical Connectors už je však spokojeně využívá. Vrcholový management je nadšen z flexibility, jakou mobilní robotičtí asistenti přinášejí na montážní linku.

Společnost Stäubli Electrical Connectors patří mezi přední světové výrobce elektrických konektorů pro všechny průmyslové segmenty. Společnost tedy nejen udává standard z hlediska kvality produktů, ale také razí cestu v oblasti inovativních výrobních technologií. Při výrobě svého širokého portfolia produktů upřednostňují švýcarští specialisté hybridní montážní systémy, které v sobě snoubí automatizované i manuální pracovní stanice. Jedinou nevýhodou této strategie je, že pokud není operátor přítomen z důvodu nemoci, stojí celá linka. Noční směny bez obsluhy navíc nejsou možné.

HelMo se zaměří na pracovní stanici a začne s nakládkou rotačního stolu pro výrobu pneumatických spojek.
Reklama
Reklama
Reklama

Společnost má nyní pro tyto scénáře optimální řešení: mobilní robotický systém HelMo od sesterské robotové divize Stäubli. Když se systém HelMo správně naprogramuje, zvládne téměř jakoukoli manuální práci na různých montážních linkách. Tento výrobní asistent se dopraví na své pracoviště, v blízké přítomnosti lidského kolegy zpomalí či zastaví a pak pokračuje ve své původní cestě.

Díky systému automatické výměny nástrojů je HelMo schopen pracovat flexibilně a provádět v případě potřeby jakékoli další úkony.

Spíše flexibilní výrobní asistent než robot

Jakmile robotický systém HelMo dorazí na pracoviště, stráví několik minut přípravou na nadcházející úkol. Robot upraví svou polohu s přesností na desetinu milimetru podle tří stálých orientačních bodů na pracovišti. HelMo se následně prostřednictvím multispojky – také samozřejmě od společnosti Stäubli – připojí k fixním napájecím zásuvkám a zahájí směnu. Aby mohl HelMo fungovat flexibilně, jeho designéři ho opatřili systémem pro automatickou výměnu nástrojů od další divize Stäubli Connectors. Dnes může systém HelMo instalovat kryty konektorů a kolíky, zatímco zítra to může být zase jiná fáze montážního procesu. V závodu v Allschwilu nedaleko Basileje je robotický systém HelMo považován ani ne tak za robot, jako spíš za flexibilního asistenta, který dokáže přiložit ruku k dílu, kdykoliv je zrovna potřeba.

Tento mobilní robotický systém se autonomně dopraví ke své pracovní stanici a zpomalí či zastaví, pokud se k němu přiblíží lidé či objekty na příliš krátkou vzdálenost.


Cílem není nahradit lidskou práci mobilními roboty – to by nedávalo smysl z výrobního ani ekonomického hlediska – cílem je nasadit robot HelMo jako flexibilní záskok pro zvýšení dostupnosti hybridních montážních linek nebo zvládání maximální poptávky. Vedení závodu v Allschwilu už teď netrápí nepředvídané absence nebo absence související s nemocí. Díky systému HelMo došlo k významné optimalizaci realizačního potenciálu celé společnosti.

O robotu HelMo

HelMo je mobilní robotický systém, který se dokáže pohybovat zcela autonomně díky neustálému monitorování okolního prostředí pomocí tří integrovaných laserových skenerů. Systém HelMo dokáže provádět své úkony buď plně automaticky, nebo ve spolupráci s lidmi. Je založen na šestiosém standardním robotu TX2-90L s užitečným zatížením 15 kg a dosahem 1 200 mm. Výhodou je výška platformy srovnatelná s výškou běžného pracovního stolu. Tento šestiosý stroj se dodává se sofistikovaným bezpečnostním balíčkem. Všechny bezpečnostní funkce jsou certifikovány a splňují striktní požadavky kategorie SIL3/PLe.

Systém HelMo se propojí s pracovní stanicí pomocí multispojky CombiTac od Stäubli, která kombinuje silovou elektřinu, data i pneumatické napojení.
Reklama
Související články
Robot testuje uzamykací systémy vozidel

Společnost Kiekert je lídrem světového trhu v oblasti uzamykacích systémů dveří vozidel. Ve svém největším závodě v Přelouči vyrábí každý den přibližně 180 000 automobilových zámků. Mezi řadu automatizovaných úkonů při montáži a testování patří 100% prohlídky pájených spojů. Robot Stäubli s vysokou přesností manipuluje se vzorky v kompaktní rentgenové testovací buňce.

Prediktivní údržba robotů

Otázkou maximální produktivity výroby a minimalizací jakýchkoliv prostojů se v dnešní době zabývají snad úplně všechny firmy. Nejinak tomu je ve vysoce konkurenčním prostředí dodavatelů do automobilového průmyslu – zde je to možná ještě důležitější a platí to i pro ty největší firmy, jako je jihlavský závod společnosti Robert Bosch. Bez automatizace z pohledu strojních zařízení by si zde výrobu dokázali jen těžko představit. Pozornost projektových týmů se tak může obracet i k vývoji v oblasti automatizace softwarových řešení.

Roboty pro mytí průmyslových dílů

Ať už se jedná o nasazení ve výrobách dodavatelů automobilového průmyslu, nebo o inovativní závod společnosti Dürr pro mytí dílů, využití šestiosých robotů Stäubli řady TX a RX v provedení HE se stává novým standardem pro mytí dílů v rámci výrobní linky.

Související články
Data mining v robotice

Ve věku digitalizace a Průmyslu 4.0 se data stala klíčovým prvkem úspěchu ve většině průmyslových odvětví. To platí obzvláště v oblasti robotiky, kde efektivní data mining může znamenat rozdíl mezi úspěšným provozem a výpadkem výroby. Ale co vlastně znamená data mining pro robotiku?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Roboty v červnu ovládnou Pardubice

Možnost ponořit se do světa špičkových řešení pro nejnáročnější úlohy v robotice a automatizaci nabízí již potřetí společnost Stäubli. Od 6. do 8. června se v pardubickém Ideonu budou konat Technology Days 2023, firemní veletrh zaměřený na moderní průmyslové technologie doplněné o odborné přednášky.

Automaticky naváděná vozidla
v moderní výrobě

Automatizace, robotika, koncept Průmysl 4.0, business intelligence a všechna související řešení – každá firma v dnešní době myslí právě na tyto oblasti a hodlá je implementovat pro svoji lepší budoucnost. V současné době to totiž nejsou jen velká trendová slova; jsou to zásadní konkurenční výhody, které časem určují lídra na trhu.

Vítězná kombinace výkonu a designu

Nová řada SCARA robotů Stäubli TS2 zaujala silnou pozici na trhu s průmyslovými roboty a nyní tyto čtyřosé roboty získaly jedno z nejžádanějších designových ocenění Red Dot Design Award 2021 v kategorii Product Design. Jedná se o další skvělý úspěch této stále nové řady, kteráposunuje hranice dynamiky, přesnosti a čistoty.

Flexibilní robotické značení laserem

Zapojení laseru do výrobního procesu je jednou z pokročilých technologií, u kterých se propojení s robotickým ramenem přímo nabízí. Firma Lintech jako jeden z mála dodavatelů laserových zařízení poskytuje kompletní službu od testování vzorků přes vývoj a návrh zařízení až po stavbu, dodání a zabudování stroje do linky, jak je ostatně vidět i na této aplikaci.

Premiéra tří šestiosých robotů

Je tu premiéra tří nových robotů se střední nosností. Modely TX2-140, TX2-160 a TX2-160L rozšiřují aktuální generaci TX2 na celkem devět modelů. Jejich pevná struktura a inteligentní konstrukce z nich činí ideální volbu pro různé aplikace při všech okolních podmínkách – od drsných až po sterilní. Přináší nejvyšší úroveň bezpečnosti a konektivity.

Roboty si při výrobě myček mění nástroje

Společnost Miele využívá ve svém uničovském závodě systémy MPS130 od Stäubli, které slouží pro výměnu nástrojů u robotů pracujících na linkách na výrobu myček nádobí.

Využití robotů při úpravě stehenních kostí pro implantáty

Belgický start-up Texere Biotech v nedávné době zahájil v plně automatizovaném závodě výrobu, která je ve světovém měřítku první svého druhu. Firma odebírá femorální hlavice (tj. horní konec lidské stehenní kosti) a zpracovává je do kostkovitých implantátů, tzv. alograftů. Ve sterilních podmínkách zpracovává tento materiál do kostních náhrad šest robotů Stericlean dodávaných firmou Stäubli.

Moderní technologie pod širým nebem

Na roboty jsou v dnešní době kladeny různé požadavky – málokdy jsou však tak extrémní jako v případě Stäubli TX200 umístěného na střeše John Deere European Technology Innovation Center. Ať je léto nebo zima, déšť nebo sníh, robot stále pracuje dál. Přečtěte si více o možná té nejzvláštnější aplikaci ve světě robotiky.

Rychlá, automatická a bezpečná výměna nástrojů

Vrchol veletržní sezóny, kterým brněnské MSV bezesporu je, se nezadržitelně blíží. Firmy už mají jasno, jaké exponáty předvedou návštěvníkům na svých stáncích. Nyní můžeme nahlédnout pod pokličku a podívat se, co si pro své návštěvníky připravila společnost Stäubli.

Milión šroubů každý měsíc

Španělská společnost Grupo Antolin je jedním z největších hráčů na světovém trhu dodavatelů interiérových částí automobilů a světovou jedničkou v oblasti substrátů pro čalounění stropů. Několik výrobních závodů této skupiny najdeme i v České republice, mimo jiné v Turnově, Mladé Boleslavi, Liberci nebo v Ostravě. A právě v turnovském závodě byla v loňském roce instalována moderní automatická šroubovací stanice využívající čtyřosé roboty Stäubli.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit