Témata
Reklama

Praktický návod, jak zavést robotizaci

V posledních letech jsou výrobní firmy doslova bombardovány tématy o robotizaci a automatizaci. Z praxe ale víme, že problém nastává v momentě, kdy se firmy rozhoupou udělat první krok. Jednoduše neví, kde začít. A není se čemu divit. Tak výraznou změnou často procházejí vůbec poprvé a nemůžou se opřít o předchozí vlastní zkušenost.

Pokud se jedná i o váš případ, čtěte dál. Připravili jsme pro vás tři jednoduché tipy, které vám pomohou s prioritizací, plánováním a samotnou exekucí.

Reklama
Reklama
Reklama

1. Zaměřte se na stereotypní úkoly

Často se setkáváme s tím, že zákazník definuje ten nejnáročnější úkol, kterým chce začít. Následně jej začne doslova „pitvat“ a až nakonec hledá možnosti automatizace tohoto úkolu. Případně se zaměří na budoucí pracoviště, které si vysní jako kompletně automatizované a s výrobní kapacitou výrazně převyšující možnosti lidí, pokud by linku obsluhovali oni. Tento postup však není správný.

Vždy je nejlepší začít u jednoduchých úkolů, které doposud vykonávají lidé. Vyjděte do výroby a cíleně hledejte činnosti, které se často nemění. Pokud takovou činnost najdete, poznačte si ji. Jedná se totiž o vhodného kandidáta na automatizaci.

2. Prioritizujte činnosti podle vytíženosti pracovníka

Jakmile máte vytvořen seznam činností vhodných k automatizaci, je na čase zhodnotit, se kterou z nich je nejefektivnější začít. Jednotlivé činnosti si seřaďte podle toho, jak moc daného pracovníka na stanovišti vytěžují. Do čísla zohledněte i počet směn na daném pracovišti. Například pokud pracovníka činnost vytěžuje na 100 % a pracuje se na tři směny, tak ohodnocení vyjde 300 %. Následně činnosti seřaďte podle vytíženosti.

Každý model z rodiny kolaborativních robotů AUBO je vybaven bohatým a uživatelsky přívětivým nastavením, které umožňuje práci v reálném výrobním prostředí bez programovacích dovedností, a to pomocí příručního průvodce pro výuku pohybu.

3. Spočítejte návratnost investice

Vezměte činnost s nejvyšším vytížením (max. 300 %) a procento vynásobte roční superhrubou mzdou člověka na daném pracovišti. Výslednou částku porovnejte s cenou vhodného kolaborativního robota. Například s cenou našeho nejprodávanějšího modelu AUBO i5 (viz. příklad). Je-li výsledné číslo vyšší než cena robota, robotizace se vůbec nebojte. Výrobce garantuje roční záruku. Neexistuje tedy možnost, že by se vám investice nevyplatila.

Co když nedokážu nahradit pracovníka ze sta procent?

Pokud z výpočtů vyjde, že robota nevyužijete na sto procent, zkuste najít takové úkony, které aktuálně dělají různí lidé, ale bylo by možné spojit je do jednoho pracoviště. V těchto případech pak často lze lehkou reorganizací práce nalézt vhodná místa pro robotizaci, která budou dávat smysl i z hlediska financí.

Vyzkoušejte návod ve vlastní výrobě

Vaši pracovníci se již těší na přeřazení na kreativnější pozice v rámci vaší společnosti. Vysvoboďte je z úmorné stereotypní činnosti, snižte fluktuaci a zvyšte spokojenost na pracovišti. Nudnou práci raději přenechte neúnavným kolaborativním robotům.

Příklad*:

Zaměstnanec vykonávající jednoduchou a monotónní práci ročně vyjde v nákladech na mzdu (superhrubá mzda) okolo 400 tisíc korun. Kolaborativní robot, který zvládne manipulovat s předměty do 5 kg a má dosah 924 mm, stojí necelých 500 tisíc korun. V jednosměnném provozu je tedy návratnost investice něco přes jeden rok, v tom třísměnném pak několik měsíců.

* Tyto výpočty samozřejmě platí v případě, že se zaměstnanec 100 % svého času stráveného v práci věnuje výrobní činnosti. Realita je však jiná, jak dokládá například studie společnosti TruconneXion, která daný jev dlouhodobě sleduje a ze které vyplývá, že lidé se v práci věnují soukromým aktivitám téměř dvě hodiny denně. Je tak zřejmé, že reálné srovnání uvažující i tyto vedlejší aspekty by návratnost investice do robotizace ještě více urychlilo.

Aubo

Radek Šťourač

radek.stourac@kinali.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 191007
Datum: 01. 10. 2019
Rubrika: Výroba / Automatizace
Autor:
Firmy
Související články
3D strojové vidění pro průmyslové roboty

Průmyslové roboty existují již několik desetiletí a své místo si našly nejprve v automobilovém průmyslu. S úkoly vyžadujícími vysokou míru opakovatelnosti, velkými sériemi a nevysokými rychlostmi byly automobilky ideálním místem pro využití prvních typů průmyslových robotů. Dnes jsou roboty v rostoucích počtech rozmisťovány do dalších průmyslových odvětví včetně potravinářského, farmaceutického a leteckého. Mnoho průmyslových robotů je dnes vybavováno systémem 3D strojového vidění.

Roboty a bavorské klobásy

Robot KUKA paletizuje plechovky bavorských klobás u výrobce potravin v Bavorsku. Systém urychluje proces balení a tím uvolňuje pracovníky firmy z namáhavé práce.

Propojené procesy a inteligentní výroba

Světové potravinářské společnosti se povedlo sloučením informačních a provozních technologií propojit procesy, lidi a technologie. Přineslo to zvýšení produktivity, méně papírování i úspory energií. S transformací pomohla společnost Rockwell Automation svým konceptem Connected Enterprise.

Související články
Použití RCD s frekvenčními měniči

Jak vybrat správný RCD pro použití s frekvenčními měniči a vyhnout se tak nežádoucímu vypínání a dosáhnout maximální doby nepřetržitého provozu?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pokrytí výroby materiálem

Řadíte se ke skeptikům, nebo k optimistům v zavádění Průmyslu 4.0 v českých podnicích? V době, kdy plným proudem běží kampaň na podporu Průmyslu 4.0 a kdy se jednotliví výrobci zařízení předhánějí v nabídce, jak podpořit automatizaci, se název článku může zdát už jako z minulého století.

Výroba založená na cloudových řešeních

Navzdory ekonomickým propadům a neustále se měnícímu pracovnímu prostředí zůstává výroba dlouhodobě a v celosvětovém měřítku hlavním zdrojem pracovních míst a zásadní oblastí tvorby hodnot. Přesto, že se postupně podařilo do značné míry vylepšit kvalitu vyráběných součástí a zvýšit efektivitu celého výrobního procesu, existují i nadále významné zdroje plýtvání, které se doposud nepodařilo efektivně vyřešit. V důsledku toho se provozní náklady v oblasti výroby vytrvale drží na vysoké úrovni. Existují však významné příležitosti umožňující tento trend zvrátit pomocí digitálních a cloudových řešení.

Technická řešení zítřka se rodí v týmu

Díky simultánnímu inženýrství mohou společnosti ve strategickém partnerství se zákazníkem vytvářet a realizovat systémy průmyslové automatizace, které optimálně splňují nejrůznější požadavky.

Roboty pro automobilový sektor

Kompletní obnova automatizovaných robotických linek iniciovaná vrcholovým managementem společnosti Magneti Marelli vedla v závodě nacházejícím se v Crevalcore (územně správní celek města Bologna) ke zvyšování počtu zaměstnanců i efektivity těchto automatizovaných výrobních linek. Jak vysvětluje Marco Calabrese, ředitel údržby výrobního závodu, mnoho úkolů, které byly manuálního charakteru, je nyní zautomatizováno. „V těchto případech potřebujeme dosáhnout vyšší přesnosti, opakovatelnosti, výkonnosti a výrobní kvality a v zájmu vyšší efektivity samozřejmě i snížit dobu trvání cyklu. Integrací robotické automatizace zvýšila kvalitu a produktivitu práce a vedla i ke zvýšení počtu zaměstnanců pracujících v našem závodě.“

Automatizace ve výrobním podniku Maserati

S pomocí článkových robotů a vyspělých softwarových aplikací, které jsou schopny simulovat každou výrobní fázi, využívá firma Maserati inovativní robotická řešení od společnosti Comau pro konstruování dvou nejluxusnějších vozů této společnosti – Quattroporte a Ghibli.

Výrobní linka pro karoserie Vespa

Vyrobit karoserii skútru Vespa je velmi náročné. Je tvarovaná a má různá zakřivení, která velmi komplikují realizaci a navrhování svařovacích bodů. Je nutné se do ní dostat, a kvůli tomu je třeba překonávat různé překážky nebo pracovat na velice malých vymezených plochách. Karoserie je koneckonců srdcem Vespy a z technologického hlediska je tedy třeba věnovat jí maximální pozornost.

Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Návštěvníci science centra mohou ovládat robot

Unikátní liberecké science centrum iQlandia bylo otevřeno v březnu 2014. Jeho myšlenka ovšem není úplně nová, neboť již od roku 2004 v Liberci funguje vůbec první české science centrum – iQpark. Je spravováno týmem zkušených odborníků a lektorů, jimž se již 10 let úspěšně daří popularizovat vědu a techniku mezi širokou veřejností. Na rozdíl od iQparku, který je určen i velmi mladým badatelům (dětem od tří let), má science centrum iQlandia co nabídnout trochu odrostlejším návštěvníkům. Do prostor centra vědy, techniky a experimentů, rozkládajících se na pěti patrech moderní budovy ze skla a oceli, proto nejčastěji zavítají žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci.

Kontrola nad robotizací

"Robot je stroj pracující s určitou mírou samostatnosti, vykonávající určené úkoly, a to předepsaným způsobem a při různých mírách potřeby interakce s okolním světem a se zadavatelem: Robot je schopen své okolí vnímat pomocí senzorů, zasahovat do něj, případně si o něm vytvářet vlastní představu, model." Takto zní definice z Wikipedie. Aby byl robot schopen všechny tyto úkony vykonávat, je k tomu zapotřebí celé řady podpůrných softwarových programů.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit