Témata
Ilustrační foto: Eva Zajícová

Technologie stárnou stejně jako lidé

V minulém díle našeho seriálu Fenomén automatizace jsme uvedli, jak správně vybrat dodavatele automatizace. S úspěšným výběrem dodavatele přichází na řadu výzkum a vývoj technologie, která bude zajišťovat výrobu, montáž a všeobecně zisky. Takové technologie jsou poptávány s úmyslem sloužit celé roky, jen ve výjimečných případech se staví linky pro krátkodobé použití. Automatizace má pomoci s dlouhodobými plány na celé dekády, ovšem mnohdy s sebou nese velké náklady a trvá roky, než si na sebe začne vydělávat. A pak se často začne hlásit ke slovu potřebná modernizace či únava materiálu vyžadující investice a náklady jsou opět velkým strašákem. S výběrem dodavatele jde v ruku v ruce i výběr partnera na dlouhá léta.

Tento článek je součástí seriálu:
Fenomén automatizace
Díly
František Zimmermann

Pracuje na vedoucí pozici ve společnosti ZF Electronics Klášterec, hlavního výrobního závodu divize E-mobility mezinárodní společnosti ZF Group. Vede čtyři vývojové týmy pracovníků pro vývoj a výrobu výkonové elektroniky pro e-mobily. Předtím 14 let pracoval ve společnosti Škoda Auto na různých operátorských a později vedoucích pozicích. Je zakladatelem poradenské společnosti FZ Consulting.

Reklama

Je velmi důležité projevit si s dodavatelem automatizovaného řešení vzájemnou důvěru již od prvopočátku, při definici požadavků. Každý zákazník je velmi náročný, od koncového zákazníka, který kupuje finální produkt, až po celou dodavatelskou síť. Prakticky každý výrobek se skládá z několika částí, i vozidla se skládají z tisíců drobných komponent, které musí někdo vyrobit. Stejně tak jako globální automobilový průmysl využívá celý dodavatelský řetězec, má i ta nejmenší dílna alespoň jednoho dodavatele. Dodavatele zařízení, komponent či energií. Celý tento řetězec je navázán na spotřebitelskou síť. Konkurenčních dodavatelů v prakticky všech oblastech je mnoho a každým dnem přibývají další. I když se může zdát, že trh s dodavateli je již přehlcen, opak je pravdou. Za každým nově vzniklým dodavatelem je jiný, který končí své působení. Důvodů, proč společnosti a dodavatelé ukončují svá působení, zastavují výrobní procesy, anebo přímo krachují, je mnoho.

V prvních dvou desetiletích 21. století jsou mnozí dodavatelé robotů a robotizovaných stanic na velmi vysoké úrovni. Např. kolaborativní roboty mohou mít i dvě ramena a vývoj běží každým dnem dopředu. (Ilustrační foto: Eva Zajícová)

Aby tady dodavatel ještě byl, až technologie zestárnou

Jedním z aspektů je mj. stárnoucí technologie. Aby dodavatelé mohli přežívat v moři predátorů, kteří cílí na stejné zákazníky, musejí jít mnohdy s nabídkou produktu na nejnižší možnou hranici, a někdy i za cenu toho, že projekt bude nakonec prodělečný. Takové projekty s sebou přinášejí možnost získat další zakázky, které už budou ziskové, ale někdy je hranice cenové náročnosti natolik razantní, že dodavatel již nedokáže pružně a efektivně reagovat na další požadavky zákazníka. Technologie stárnou, a stárne i SW. Na druhou stranu zákazníci vyžadují s každým novým produktem vyšší kvalitu, lepší výkon a nižší cenu. Být dodavatelem je život plný výzev, neočekávaných zvratů a v posledních dvou letech i globálních pandemií, zastavujících celosvětovou ekonomiku. Výzkum a vývoj nových technologií se v posledních letech ubírá směrem k lepší životnosti materiálu, škálovatelnosti technologií a možnosti aktualizovat SW kdykoli, je-li to potřeba. Tak velká konkurence s sebou přináší i velké plus v oblasti rychlejšího vývoje. V dobách, kdy byl jeden dodavatel na vše, nebyl vývoj tak důležitý, dlouhé roky stačilo to, co bylo na trhu, nebyla ani poptávka po něčem „lepším“. S příchodem konkurence začali zákazníci uvažovat jak nad kvalitou, tak i nad cenou produktu.

Reklama
Reklama
Reklama

Inovátorství je cestou ke konkurenceschopnosti

Kdykoli přišel někdo s inovátorstvím, které vzbudilo zájem a přivedlo více zákazníků, museli reagovat i ostatní a přijít s něčím trochu lepším. Poslední desetiletí 20. století chrlily tisíce výrobních robotů a robotických linek statisícová množství produktů v požadované kvalitě. V prvních dvou desetiletích 21. století jsou mnozí dodavatelé robotů a robotizovaných stanic na tak vysoké úrovni, která dovoluje vyvíjet nové robotické technologie, jako např. kolaborativní roboty (koboty), které mohou mít i dvě ramena, a vývoj běží každým dnem dopředu. Některé koboty jsou programovány, aby přímo napodobily práci člověka. Rozhodnutí na výběru technologie a výběru robota přitom závisí na výrobních potřebách a stanovených cílech. Běžné průmyslové roboty jsou velmi spolehlivé pro vícesměnný provoz, kde je velmi důležité zajistit velkosériovou výrobu. Mají své silné stránky, oproti moderním kobotům však mají i nevýhody. Jsou náročnější na údržbu a slouží převážně k trvalé instalaci v zabezpečeném prostoru. Koboty na druhou stranu splňují mnohé podmínky náročných zákazníků a uživatelů, kteří nepotřebují mohutné stroje pro velkosériovou výrobu sedm dní v týdnu. Nepotřebují dodatečné zabezpečení, jsou méně náročné na údržbu a jsou vhodné i pro jednosměnný provoz v malých a středních firmách. Jejich umístění je naprosto flexibilní. Menším podnikům a výrobním společnostem, které se zabývají převážně kusovou či malosériovou výrobou, umožňuje vývoj technologií snadněji a efektivněji reagovat na požadavky náročných zákazníků v řádu již jen několika hodin, nikoli dnů či týdnů.

Reklama

Z výše uvedeného je zřejmé, že za vývoj potřebné technologie je tedy v největší míře zodpovědný sám zákazník. Ten posouvá hranice a dodavatelé musejí držet krok s těmito požadavky a vyvíjet se.

Související články
Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Automatizace výroby a kontrola kvality

Stejně jako rostou požadavky na přesnější a efektivnější výrobní procesy, rostou velmi výrazně i požadavky na kvalitu produktu. Kvalita produktu je sledována již od prvopočátku, kdy je za každý vstupní komponent zodpovědný výrobce a dodavatel.

Velké výzvy pro malé společnosti

Automatizace je fenomén, který je výsledkem přirozené lidské touhy posouvat technologický pokrok kupředu ve snaze ulehčit si vlastní život. Byť je automatizace skloňována v mnoha odvětvích, je stále v počátcích svého vývoje. To, co určuje stupeň technologické evoluce, je náročnost člověka jako uživatele a zákazníka. Automatizovat se dá prakticky jakýkoli proces. Například i koupě chytrého telefonu je ve své podstatě automatizace určitého procesu. Chytrý telefon dokáže nahradit běžný telefon, diář, hudební přehrávač a mnoho dalších aplikací. To vše lze nosit v jedné malé krabičce, která se vejde do kapsy.

Související články
Automatizace je neskutečný fenomén

Když se na nás František Zimmermann poprvé obrátil jako věrný čtenář, myslela jsem, že jde jen o milou pochvalu a zpětnou vazbu, která vždy potěší a kterých si velmi vážíme. V naší vzájemné komunikaci však byla schovaná také nabídka na pomoc se zpracováním aktuálních témat z naší branže. Poté, co jsem pana Františka vyzpovídala, vyšlo najevo, že má opravdu bohaté zkušenosti nejen v oblasti vývoje, zavádění automatizace a robotizace, ale také s vedením týmů operátorů i vývojových pracovníků. V průběhu roku se s vámi, čtenáři, bude dělit o vlastní zkušenosti formou desetidílného seriálu o různých aspektech zavádění automatizace. Prosím, seznamte se s Františkem Zimmermannem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Investice firem do Průmyslu 4.0

Svaz průmyslu a dopravy ČR realizoval během letního období průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak tuzemské firmy zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a jak jsou na digitální transformaci připraveny. Z výsledků vyplynulo, že polovina firem chce v příštích pěti letech do této oblasti investovat větší objem financí. Nejvíce podniků má zatím na zavádění prvků Průmyslu 4.0 vyčleněno do 5 % investičního rozpočtu. Jak se dalo dedukovat, aktivnější a připravenější na zavádění prvků Průmyslu 4.0 jsou velké firmy.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit