Témata
Zdroj: ZF Electronics Klášterec

Velké výzvy pro malé společnosti

Automatizace je fenomén, který je výsledkem přirozené lidské touhy posouvat technologický pokrok kupředu ve snaze ulehčit si vlastní život. Byť je automatizace skloňována v mnoha odvětvích, je stále v počátcích svého vývoje. To, co určuje stupeň technologické evoluce, je náročnost člověka jako uživatele a zákazníka. Automatizovat se dá prakticky jakýkoli proces. Například i koupě chytrého telefonu je ve své podstatě automatizace určitého procesu. Chytrý telefon dokáže nahradit běžný telefon, diář, hudební přehrávač a mnoho dalších aplikací. To vše lze nosit v jedné malé krabičce, která se vejde do kapsy.

Tento článek je součástí seriálu:
Fenomén automatizace
Díly
František Zimmermann

Pracuje na vedoucí pozici ve společnosti ZF Electronics Klášterec, hlavního výrobního závodu divize E-mobility mezinárodní společnosti ZF Group. Vede čtyři vývojové týmy pracovníků pro vývoj a výrobu výkonové elektroniky pro e-mobily. Předtím 14 let pracoval ve společnosti Škoda Auto na různých operátorských a později vedoucích pozicích. Je zakladatelem poradenské společnosti FZ Consulting.

Reklama

Nejzákladnější otázkou všech malých firem a soukromníků je otázka financí. Automatizace s sebou přináší náklady, ovšem dnešní doba poskytuje bezpočet možností, jak automatizovat v menších firmách. I když malá společnost za sebou nemá silný korporát, není investice tolik obtížná. Dnešní sofistikovaná doba nabízí mnohá řešení, počínaje podnikatelskými půjčkami přes investiční společnosti, podporující startupy až po získání dotací. Hlavním cílem je vize a poptávka na trhu po určitém produktu v rukou vizionářských manažerů s dobrými nápady v hlavě a odvahou uvádět je v praxi. Je-li automatizace řízena správným směrem, jsou náklady velmi rychle nahrazeny zisky. Ať už má firma či společnost za zády silný koncern, či nikoli, investice není vše –za každým úspěchem vždy stojí silný lídr, odvážný manažer a správný vizionář. V tomto případě lze automatizovat prakticky cokoli. Příkladem z praxe budiž malá, neznámá firma v Klášterci nad Ohří, která expandovala do kolosálních rozměrů.

Za poslední roky v ZF Electronics Klášterec byl zrealizován mimořádný projekt industrializace, který umožnil automatizovat a zvýšit kapacitu unikátní výroby produktu 6–7krát. (Zdroj: ZF Electronics Klášterec)

Vyšší požadavky na obsluhu i její vzdělání

Automatizace je obklopena mnoha mýty a jedním z nich je společenské dogma o tom, že automatizace bere práci lidem. Mnoho českých firem, v čele se Škodou Auto a mnoha dodavatelskými koncerny, potvrzuje fakt, že automatizace a robotizace lidem práci paradoxně přináší. Žijeme v konzumní společnosti a poptávka stále převyšuje nabídku. Hlavním znakem automatizace však je, že ve všech směrech a ohledech zvyšuje požadavky na obsluhu a zvyšuje nároky na vyšší vzdělání a úroveň znalostí i zkušeností. Pro efektivnější představu lze uvést příklad z praxe – výše zmíněnou, ještě před patnácti lety malou a neznámou společnost z Klášterce nad Ohří. Firma vznikla již v roce 1992 a původně zde byly vyráběny elektrosoučástky do domácích spotřebičů a až následně autodíly. V roce 2008 se prostřednictvím fúze společnosti ZF Friedrichshafen AG stala klášterecká pobočka součástí automobilového koncernu. Do roku 2017 byla dceřinou firmou ZF Auerbach v Německu, poté se stala tato česká pobočka samostatnou společností. V letech 2018 a 2019 společnost ZF zrealizovala několik investic do pobočky v Klášterci nad Ohří, které přispěly ke ztrojnásobení výrobní plochy. Investice směřovaly i do výrobních linek, testovacích zařízení a logistického vybavení. Díky tomu se dosavadní výrobní možnosti zásadně rozšířily. Vznikají zde sofistikované výrobní haly s unikátními výrobními linkami. Výroba v tomto nově rozšířeném závodě probíhá v laboratorně čistém prostředí. Vysoký důraz je kladen především na přesnost vyráběných dílů –automatizace a robotizace se proto podílí na většině výrobního procesu . Na konci roku 2020 tak firma zaměstnávala z původních 280 zaměstnanců už 480, z toho většinu v technických a vysoce kvalifikovaných profesích v oblasti elektrotechniky. V posledních letech byl v ZF Electronics Klášterec zrealizován mimořádný projekt industrializace, který umožnil automatizovat a zvýšit kapacitu unikátní výroby produktu 6–7krát. Klášterci se tak podařilo vydobýt si mimořádné postavení nejen v rámci nejlepších zaměstnavatelů v západních Čechách a v rámci koncernu ZF, ale také výsadní místo v očích prestižních automobilek.

I sebemenší společnost, která má vizi a produkt, o který je na trhu zájem, může přemýšlet o ,sci-fi‘ budoucnosti a o tom, zda se vydat cestou automatizace pro zefektivnění výroby, navýšení produktivity a výroby pro zvýšení zisků.

Závěrem lze tedy říci, že toto vše poukazuje na fakt, že i sebemenší společnost, která má vizi a produkt, o nějž je na trhu zájem, může přemýšlet o "sci-fi" budoucnosti a o tom, zda se vydat cestou automatizace pro zefektivnění výroby, navýšení produktivity a výroby pro zvýšení zisků. Nejpodstatnějším aspektem je vize, odvaha a produkt. Produkty, o které je a vždy bude zájem, nejsou jen dopravní prostředky, jsou jimi veškeré produkty zásobující náročnou konzumní společnost.

Nejdražší komodita na světě

Dle mého názoru není pochyb o tom, že výrobci a firmy kvůli šíření covidu-19 čelí nebývalé míře nejistoty. Pandemie, doprovodná omezení a požadavky na sociální distancování a nedostatek pracovních sil jsou skutečnou výzvou pro kontinuitu podnikání. Roboty a automatizace společně nabízejí flexibilitu, bezpečnost, snadné použití a různé rozměry, které lze přizpůsobit a pomoci přežít v těchto nepředvídatelných dobách. Automatizace přináší do života člověka nejen peníze, ale i tu nejdražší komoditu na světě –je jí čas. Čas, který nikdy nikdo za peníze nekoupí…Avšak automatizace umožní získat více času každému, kdo jej chce využít pro sebe, rodinu a přátele.

Související články
Automatizace je neskutečný fenomén

Když se na nás František Zimmermann poprvé obrátil jako věrný čtenář, myslela jsem, že jde jen o milou pochvalu a zpětnou vazbu, která vždy potěší a kterých si velmi vážíme. V naší vzájemné komunikaci však byla schovaná také nabídka na pomoc se zpracováním aktuálních témat z naší branže. Poté, co jsem pana Františka vyzpovídala, vyšlo najevo, že má opravdu bohaté zkušenosti nejen v oblasti vývoje, zavádění automatizace a robotizace, ale také s vedením týmů operátorů i vývojových pracovníků. V průběhu roku se s vámi, čtenáři, bude dělit o vlastní zkušenosti formou desetidílného seriálu o různých aspektech zavádění automatizace. Prosím, seznamte se s Františkem Zimmermannem.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Související články
Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Automatizace výroby a kontrola kvality

Stejně jako rostou požadavky na přesnější a efektivnější výrobní procesy, rostou velmi výrazně i požadavky na kvalitu produktu. Kvalita produktu je sledována již od prvopočátku, kdy je za každý vstupní komponent zodpovědný výrobce a dodavatel.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Investice firem do Průmyslu 4.0

Svaz průmyslu a dopravy ČR realizoval během letního období průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak tuzemské firmy zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a jak jsou na digitální transformaci připraveny. Z výsledků vyplynulo, že polovina firem chce v příštích pěti letech do této oblasti investovat větší objem financí. Nejvíce podniků má zatím na zavádění prvků Průmyslu 4.0 vyčleněno do 5 % investičního rozpočtu. Jak se dalo dedukovat, aktivnější a připravenější na zavádění prvků Průmyslu 4.0 jsou velké firmy.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit