Témata
Vydání #1,2&3
Březen 2021Téma měsíce

Nástroje efektivní výroby: automatizace a digitalizace, měření a kontrola kvality, podnikové systémy

Výroba a repase forem

Březnové vydání 2021 otevírá nový koncept, kterým kompletně inovovujeme naši publikační strategii v kontextu uživatelské formy přijímání nových informací. Změna formy a designu printových vydání, vývoj nového profi webu, tvorba hlasových a video výstupů, větší důraz na sociální sítě – to vše urychlila doba covidová a korunovala pětadvacet let vydávání MM Průmyslového spektra.

MM Science Journal, March 2021

Články

Redakce

Blýská se na lepší časy?

Přestože koronavirová pandemie svými nepředvídatelnými nástupy otřásla světovou a unijní ekonomikou, David Marek, hlavní ekonom Deloitte ČR, nevnímá ekonomické dopady pandemie až tak negativně. Oceňuje překvapivou odolnost zpracovatelského průmyslu a nastávající rok 2021 vidí jako výzvu k rychlému hospodářskému růstu.

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Fórum výrobních průmyslníků

Vrátíme se po odeznění hygienických opatření v souvislosti s covid-19 do „normálního stavu“, jaký byl před krizí, nebo se firemní procesy a postupy trvale změní? Pokud ano, jaké změny očekáváte?

Fórum děkanů strojních fakult

Pokud byste byl jmenován ministrem školství, jaký první krok byste ve své funkci realizoval směrem k technickému vzdělávání?

Neznalost a neochota brzdí firmy v digitalizaci

Přestože se s pojmy jako Průmysl 4.0 a digitalizace setkáváme již roky, průzkumy ukazují, že jen velmi malá část podniků se těmto trendům přizpůsobila nebo je využívá. Proč tomu tak je a jak ve firmě nastartovat potřebné procesy k zahájení digitální transformace, jsme se ptali průmyslového analytika a odborníka na digitální transformaci Jana Buriana.

Roste poptávka po automatizovaných linkách

Kosmopolitní společnost Prima Power se specializuje zejména na stroje a technologie pro zpracování plechů s velkým zaměřením na automatizaci. Firma je v České republice etablovaná již patnáct let. Od roku 2017 přibylo k servisnímu středisku v Jihlavě také obchodní zastoupení, jehož vedoucím je Martin Volný. V následujícím rozhovoru popisuje, jak společnost Prima Power na vzdory situaci velmi dobře ustála loňský rok nebo jak v regionu střední a východní Evropy roste zájem o automatizovaná řešení celých výrobních linek na zpracování plechů.

Ekonomika napříč světem - Francie

Opatření, která provázejí covid-19, se podepsala nejen na hospodářství Česka, ale takřka celého světa. Vyspělé země jsou vzájemně propojeny také prostřednictvím obchodních komor. Proto v rámci našeho seriálu oslovíme šéfy jednotlivých komor a zeptáme se na situaci v konkrétních zemích. První se v našem hledáčku ocitl Michal Macko, ředitel Francouzsko-české obchodní komory.

Včera, dnes a zítra – elektrotechnický průmysl

Průmysl naší země se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem novém seriálu budeme hovořit s představiteli stěžejních průmyslových oborů, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost. Druhý, koho jsme se na to zeptali, je Ing. Jiří Holoubek, prezident Elektrotechnické asociace České republiky.

Včera, dnes a zítra – nástrojárny

Průmysl naší země se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem novém seriálu budeme hovořit s představiteli stěžejních průmyslových oborů, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost. Tentokrát jsme se na to zeptali doc. Ing. Václava Kličky, předsedy představenstva Svazu nástrojáren.

Bezpečně mezi roboty

Jsou tomu už téměř dva roky, co jsem se v sídle společnosti Pilz Czech and Slovakia sešel s jejím ředitelem, panem Michalem Nevěřilem. Povídali jsme si tenkrát o bezpečnosti v oblasti automatizace a náš rozhovor byl otištěn v prázdninovém vydání MM Průmyslového spektra č. 7 & 8 / 2019.

Ty stroje zvládnou všechno

Velká část forem do vstřikolisů v ČR je určena na výrobu plastových dílů do automobilů. Nástrojárny, jež takové formy vyrábějí, pak jsou často pod velikým tlakem automobilek kvůli šibeničním dodacím lhůtám a likvidačním cenám. Společnost Formy Tachov má však naprosto odlišnou strategii výroby i zákazníky. Soustředí se totiž hlavně na výrobu forem pro přepravní obaly a logistiku. Menší část obratu pak tvoří repase, modifikace a havarijní opravy forem jiných výrobců. Firma proto disponuje velkým strojovým parkem, kde mají své „hnízdo“ také stroje Hermle. Téměř veškeré dokončovací obrábění se provádí právě na nich.

Výzkum v Česku: Vzdělání, kreativita, invence

V současné době snad neexistuje odvětví, které by nepocítilo dopad situace zatížené dlouhodobými anticovidovými opatřeními. Nutno však konstatovat, že mnohá z těchto odvětví už stačila nabrat druhý dech a jsou opět na cestě vzhůru. Mezi ně patří i česká věda a výzkum, ačkoli určitě nelze tvrdit, že to organizace z této sféry mají snadné. Na podrobnosti jsme se v pilotním dílu našeho seriálu Výzkumníci zeptali Ing. Libora Krause, prezidenta Asociace výzkumných organizací.

Názorové fórum odborníků

V tomto vydání MM Průmyslového spektra se mimo jiné věnujeme tématu výroby forem. Proto jsme s anketní otázkou oslovili zástupce výrobců a dovozců v této komoditě.

S jakými trendy v oblasti výroby forem se setkáváte? Jaká nová řešení pro tento obor nabízíte a jaké výhody přinášejí?

Řešení pro každý požadavek

Společnost Ceratizit Česká republika je dlouholetým partnerem časopisu MM Průmyslové spektrum. Články o produktech z dílny společnosti Ceratizit (dříve WNT) jsou součástí všech vydání (tak široké je jejich portfolio!), a proto v tom prvním letošním doprovázíme produktový článek ještě rozhovorem s obchodním ředitelem Janem Úlovcem. Ptali jsme se na to, jak si po dvou letech zvykli na novou značku, jak zvládli loňský rok, co je nového, a neopomněli jsme ani téma tohoto vydání, jímž je formařina.

Inovace podnikatelského modelu, Část 1. Role inovací v podnikatelském prostředí

Současná doba paralyzující naše osobní a profesní konání nám jasně ukázala realitu, se kterou se budeme setkávat stále častěji. Nastavila zrcadlo důsledků našeho, často konzervativního, přístupu k otázce dlouhodobé inovační strategie, a to jak z pohledu diverzifikace produktového portfolia, tak i marketingové a obchodní podpory zaváděných inovací. V tomto novém světě se musíme naučit žít a odolávat jeho často nepředvídatelným nástrahám.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Na zemi i ve vesmíru

Tisíce metrů čtverečních, bezmála 200 zaměstnanců a roční obrat 250 milionů Kč. Tak v kostce vypadají čísla výhradně české, soukromé společnosti Startech. Její výrobní haly a další prostory najdeme ve dvou obcích poblíž Brna – v Říčanech a Rosicích. Společnost se mimo jiné zabývá přesným obráběním prakticky všech myslitelných materiálů pomocí nejmodernějších CNC technologií. To logicky znamená, že v rámci zdejšího – vskutku úctyhodného – strojního parku hrají hlavní roli stroje značky Mazak.

MM Podcast: Glosa - Kotel v srdci Evropy

Ve vyspělých ekonomikách v době kovidové téměř o třetinu klesl počet bankrotů. Překvapuje vás to stejně jako mě? Ekonomické subvence fungují, ale za cenu celkového zadlužování a destabilizace. Po ukončení umělého prodlužování života firem, které by beztak zkrachovaly, se dočkáme se zpožděným efektem nepříjemné reality, a míra dlužníků a bankrotů exponenciálně vzroste a bude státní pokladny stát další finance.

MM Podcast: Každé vítězství má svůj příběh

Za naprosto klíčový problém v podnikání považuje  Miroslav Vehovský kvalitu zaměstnanců, jejich získávání a výchovu. Zaměřují se především na spolupráci s mladými lidmi, absolventy učebních oborů a středních škol se strojírenským zaměřením. A zde nedostávají kvalitativně to, co by si přáli a potřebovali.

Automatizace je neskutečný fenomén

Když se na nás František Zimmermann poprvé obrátil jako věrný čtenář, myslela jsem, že jde jen o milou pochvalu a zpětnou vazbu, která vždy potěší a kterých si velmi vážíme. V naší vzájemné komunikaci však byla schovaná také nabídka na pomoc se zpracováním aktuálních témat z naší branže. Poté, co jsem pana Františka vyzpovídala, vyšlo najevo, že má opravdu bohaté zkušenosti nejen v oblasti vývoje, zavádění automatizace a robotizace, ale také s vedením týmů operátorů i vývojových pracovníků. V průběhu roku se s vámi, čtenáři, bude dělit o vlastní zkušenosti formou desetidílného seriálu o různých aspektech zavádění automatizace. Prosím, seznamte se s Františkem Zimmermannem.

Servis

Moderní univerzální a speciální frézy

V každém výrobním procesu je pro kteroukoli operaci nejlepším nástrojem takový, jaký vyhovuje příslušnému vybavení, materiálům, specifikacím i výrobním plánům. Některé provozy tráví nad volbou nástrojů spoustu času – vybírají to nejlepší řešení pro každý obráběný prvek, ale přitom častokrát přehlížejí, že se v jejich výdejnách či skladech nahromadilo velké množství nástrojů, které byly použity jen jednou či dvakrát. Takové zásoby mohou představovat významnou složku nákladů, která pouze zatěžuje rozpočet a nepřináší žádné hodnoty. Univerzální nástroje proces výběru usnadňují, neboť základních nástrojů nemusí být mnoho, a pak už se jen přizpůsobují aktuálním potřebám určením třídy řezného materiálu, geometrie, rychlosti a posuvu.

Účinná spolupráce v projektu Horizon 2020

Účinná spolupráce mezi Ústavem výrobních strojů, systémů a robotiky FSI VUT v Brně a výrobní firmou Toshulin probíhá v současné době v rámci mezinárodního projektu. Tento projekt je financován z programu Evropské komise Horizont 2020, Výzkumný program v rámci grantové dohody č. 869991 s akronymem Level-Up.

Vodík – palivo budoucnosti

Vodík je nejlehčí a nejjednodušší plynný chemický prvek, tvořící v podobě atomárního vodíku H převážnou část hmoty ve vesmíru. Na složení zemské kůry, včetně atmosféry a hydrosféry, se dle současných zjištění podílí 0,88 hmotnostními procenty. Na Zemi je volný vodík přítomen jen vzácně, ponejvíce v sopečných plynech. Běžnou a stabilní formou existence vodíku v našem prostředí je molekula H2. Za normálních podmínek jde o bezbarvý lehký plyn bez chuti a zápachu.

9. díl: Redesign vzdělávacích procesů

Loňský rok přinesl mnoho změn napříč všemi lidskými obory. V předposledním dílu seriálu Inspirace a výzvy v rozvoji zaměstnanců se společnost MgC Group zamýšlí nad tzv. redesignem vzdělávacích procesů v podnicích. Podrobnější návod naleznete níže.

Systém ERP ve výrobním prostředí

Psát o podnikových systémech ERP v časopise o strojírenství není plácnutím do vody, ale zásahem do černého. Vždyť tyto systémy se kdysi poměrně těžce rodily právě v tomto prostředí – zejména v odděleních nákupu čili materiálového zásobování výroby. Jistě, ne v dnešní fešácké podobě, ale na strnulých alfanumerických monitorech tehdejších střediskových počítačů.

Inovace pro zvyšování životnosti lisovacích nástrojů

Výrobci žáromateriálů jsou za současné situace na světových trzích nuceni hledat úspory zejména z důvodů značné konkurence ze zemí s nižšími náklady na práci. Jednou z cest k udržení konkurenceschopnosti je zavádění inovací do výroby, které snižují její energetickou náročnost, omezují opravy a odstávky výrobních zařízení a ve svém efektu vedou ke snížení výrobních nákladů za současného zvýšení kvality výrobků. Článek popisuje tuto problematiku z pohledu řešení ze strany FS ČVUT v Praze ve spolupráci se společností P-D Refractories CZ.

Distanční vzdělávání v metrologii

Již téměř rok trvá situace, která téměř znemožňuje předvádět technické novinky a vzdělávaní v oblasti metrologie prezenčně. Zbývá proto plně využívat nástroje distančního studia a prezentace. Novinky v nabídce měřidel jednotlivé firmy prezentují převážně na svých internetových stránkách či sociálních sítích, ale již ne na „předváděčkách“, výstavách a veletrzích. V tomto příspěvku bych se chtěl jen stručně zmínit o možnostech distančního vzdělávání v metrologii a zkušebnictví, tak jak je nabízí například Česká metrologická společnost, z. s. (ČMS).

Výzkumná spolupráce dostává firmy na špičku

Spolupráce vědeckých pracovišť a firem může přinášet velmi zajímavé výsledky. V článku jsou popsány tři zajímavé případy z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC ČVUT).

Velké výzvy pro malé společnosti

Automatizace je fenomén, který je výsledkem přirozené lidské touhy posouvat technologický pokrok kupředu ve snaze ulehčit si vlastní život. Byť je automatizace skloňována v mnoha odvětvích, je stále v počátcích svého vývoje. To, co určuje stupeň technologické evoluce, je náročnost člověka jako uživatele a zákazníka. Automatizovat se dá prakticky jakýkoli proces. Například i koupě chytrého telefonu je ve své podstatě automatizace určitého procesu. Chytrý telefon dokáže nahradit běžný telefon, diář, hudební přehrávač a mnoho dalších aplikací. To vše lze nosit v jedné malé krabičce, která se vejde do kapsy.

Produktový článek

Ekonomicky výhodné obrábění hliníkových dílů

Před několika lety byly hliníkové části podvozku vyhrazeny pouze pro prémiový segment automobilového průmyslu. Čepy náprav, závěsná ramena a držáky kol pro střední a malá vozidla se vyráběly převážně z litiny nebo z kované oceli. To se za posledních několik let změnilo. Nejvyšší priorita při konstrukci vozidel je nyní co nejvyšší míra snižování emisí CO2. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je redukovat hmotnost vozidla. Snížení hmotnosti o 100 kilogramů představuje nižší spotřebu paliva o 0,3 až 0,4 litru. Také u elektromobilů, které jsou alternativou ke spalovacím motorům, je hmotnost vozidla klíčový faktor – čím je vozidlo lehčí, tím vyšší řadu akumulátorů lze použít. Materiály jako tvářené slitiny hliníku s nízkým obsahem křemíku nyní nacházíme ve vozidlech všech komerčních tříd stále častěji.

Premiéra tří šestiosých robotů

Je tu premiéra tří nových robotů se střední nosností. Modely TX2-140, TX2-160 a TX2-160L rozšiřují aktuální generaci TX2 na celkem devět modelů. Jejich pevná struktura a inteligentní konstrukce z nich činí ideální volbu pro různé aplikace při všech okolních podmínkách – od drsných až po sterilní. Přináší nejvyšší úroveň bezpečnosti a konektivity.

Efektivní filtrace vzduchovým filtrem

Pro skupinu Junker, globálně působícího výrobce strojů z Nordrachu s četnými provozy po celém světě, je zdraví zaměstnanců, zákazníků a partnerů na prvním místě. Společně s dceřinou společností LTA Lufttechnik bylo vyvinuto dodatečné ochranné opatření proti covidu-19 a pro zdraví všech zúčastněných – Vzduchový filtr Virus Cleaner VC 60.

Lepicí procesy s kolaborativními roboty

Automatizace, zkracování výrobních časů a šetření nákladů je každodenním tématem výrobních podniků. Každá vteřina uspořeného času či gram materiálu, totiž může být v dlouhodobém časovém horizontu klíčovou konkurenční výhodou, nezbytnou pro úspěch výrobku.

Ocelobetonové konstrukce zvyšují výkonnost obráběcích strojů

Ocelobetonové konstrukce představují zajímavé řešení pro nosné části obráběcích strojů. Výrobce TOS Kuřim společně s výzkumnou organizací Intemac Solutions a Vysokým učením technickým v Brně vyvinuli řešení, které významně zlepšuje vlastnosti strojů a umožňuje zvyšovat výkon obrábění díky potlačení nežádoucího chvění.

Úspora času v kombinaci s přesností a kvalitou

Jeden vrták, jedna fréza, optimální strategie obrábění a maximálně vyladěné parametry, to jsou podmínky nezbytné k dosažení významného zvýšení účinnosti při obrábění lékařských šroubů z titanu nebo nerezové oceli. Firma Mikron Tool vyvinula řešení na klíč, které zrychluje obrábění vnitřního tvaru hlavy šroubu známého jako Torx až o 50 %. Firmu Mikron Tool na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik.

Snímače ušité potřebám na míru

Elektromagnetická indukce oslaví 190 let od svého objevení a za tu dobu našla využití snad ve všech odvětvích průmyslu. Moderní automatizace a robotizace se na tento princip stále spoléhá při měření vzdálenosti a polohy indukčními snímači. Tyto snímače máme v Micro-Epsilon zařazeny v produktové kategorii induSENSOR a nabízíme je pro přesné měření již od roku 1987. V článku si kategorii přiblížíme a podíváme se na novinky uplynulého roku.

Škola programování řídicího systému – 3. díl

Sérii tří článků na téma řídicího systému Fanuc Manual Guide i nyní končíme posledním, jehož tématem je frézování. V předchozích dvou dílech jsme se seznámili se základním ovládáním softwaru, s aplikací řídicího systému na soustruhu a nyní své znalosti využijeme a rozšíříme pro programování frézky. Poznáme, že programování frézky se podstatně neliší od programování soustruhu, ale vzhledem k rozdílné technologii potřebujeme alespoň základní znalosti z oblasti frézování.

Šetří náklady při výrobě dílů z tvarové pěny

Nosiče forem obecně slouží pro uzavírání a otevírání zejména PUR a RIM nástrojů při výrobě dílů z tvarované pěny. Uplatnění naleznou zejména při výrobě lisovaných polyuretanových komponent pro širokou škálu průmyslových odvětví a oblastí. Mají mnohem kompaktnější konstrukci než klasické lisy.

Termokamera, která rozpozná měřený objekt

Nová termokamera testo 883 byla vyvinuta speciálně pro údržbáře, správce budov, energetické poradce a další pracovníky, kteří se při svých měřicích úkolech musí spolehnout na nejlepší kvalitu termosnímku a užitečné funkce, jež ušetří čas a zajišťují bezchybné pracovní výsledky. Zásadní novinkou v této oblasti je technologie testo Site Recognition, která dokáže automaticky přiřadit zhotovené termogramy ke správnému měřenému objektu, čímž eliminuje potřebu zdlouhavé manuální správy snímků.

Místo skalpelu lékaři používají virtuální nůž

Kovové nože a nástroje formovaly medicínu po tisíciletí. Zavedení radioterapie závislost na těchto prostředcích velmi snížilo, a to především při léčbě nádorů. Nicméně již před několika lety vnesl do tohoto oboru oživení nový typ skalpelu, který je unikátní tím, že nejde jen o nástroj fyzický, ale virtuální. Je známější jako CyberKnife R a představuje alternativu běžné radioterapie.

Koronavirus ani brexit dopravu nezastaví

Rok 2020 radikálně změnil životy nás všech. Na jaře jsme si ještě mohli dělat naděje, že radikální omezení ekonomiky a dopravy bude trvat jen týdny, od podzimu je jasné, že návrat ke stavu z doby před pandemií bude trvat ještě velmi dlouho. Jisté je, že mnoho činností bude ještě dlouho ovlivněno nejrůznějšími restrikcemi a do budoucna uspějí jen ti, kteří se s tím úspěšně vyrovnají, nebo dokonce novou situaci dokážou proměnit v příležitost prosadit se s něčím zcela novým.

Údržba 4.0: od reaktivních k prediktivním postupům

Každý nový systém, od samostatného zařízení po komplexní výrobní linku, je natolik dobrý, nakolik dobrá je jeho péče a údržba. Vzhledem k tomu, že průmysl přechází do nového, pokročilejšího provozního režimu, má smysl, aby se spolu s tím vyvíjel i způsob správy majetku. Proto byl vytvořen koncept Údržba 4.0. V době, kdy jsou změny rychlé, konkurence tvrdá a podmínky na trhu jsou nejisté, je třeba předvídat a snižovat náklady na neplánované výpadky nebo prevenci bezpečnostních incidentů. Společnost Infor představuje koncept Údržba 4.0, další vývojovou variantu, která reflektuje vývoj v oblasti Průmyslu 4.0 a digitalizace procesů správy podnikového majetku (EAM).

Jak začít s digitalizací v menších a středních firmách

Digitalizace se nejčastěji skloňuje v souvislosti s Průmyslem 4.0 a moderními technologiemi. Co si pod digitalizací představit a jak s ní začít?

Hannoverský veletrh letos digitálně

Koronavirová pandemie urychlila digitalizaci průmyslu. Zároveň odhalila zranitelnost globálních dodavatelských řetězců. V důsledku toho zažívá svět průmyslu nebývalé otřesy. Klíčová otázka tedy zní, které strategie, opatření a partnerství zajišťují konkurenceschopnost odvětví. Odpovědi nabízí Hannover Messe Digital Edition – ústřední platforma pro inovace, networking a orientaci ve věku průmyslové transformace.

Obzvlášť produktivní kulová stopková fréza

Společnost Kennametal rozšířila svou řadu HARVI I TE o čtyřbřitou kulovou stopkovou frézu. Nástroj navržený pro vysoce produktivní 3D hrubovací a dokončovací operace přináší nižší náklady na obrábění díky maximálnímu úběru v široké řadě kovových materiálů.

Automatizované 3D měření ve strojírenské výrobě

Automatizované měřicí systémy jsou důležitým nástrojem pro efektivní kontrolu kvality výroby v průmyslových procesech. Zkrácení doby potřebné pro výzkum a vývoj, zlepšení kvality produktu a zkrácení času pro uvedení na trh – to jsou dnes požadavky číslo jedna každého průmyslového podniku.

Novinky v sortimentu automatizačních produktů pro začátek roku 2021

Společnost E-Therm představuje novinky v sortimentu v oblasti průmyslového měření a regulace a automatizace pro rok 2021. Mezi mnohými jsou např. převodníky švédské značky Inor, teplotní regulátory či kombinace dvousmyčkového regulátoru s integrovaným zapisovačem. Kromě dodávek zařízení poskytují i dodávky celých MaR a automatizačních řešení nebo dodávky elektro na klíč.

Nastartujte inovace i v kontrole kvality

Již velmi dlouho kolem sebe slyšíme jen slova týkající se pandemie, ohrožení, krize. Denně na nás útočí jeden problém za druhým a ve změti spousty informací se mnohdy jen těžce orientujeme. Tato kritická situace opravdu zasahuje do všech lidských činností, mění je spolu s naším myšlením a staví před nás nové a nové výzvy. Přesto pevně věřím, že se s tímto stavem opět všichni vyrovnáme a nastane zase čas obnovy, nového růstu a nové prosperity.

Jeden stroj, tři procesy nýtování

Elektrické nýtování je jedna z nejmodernějších technologií v segmentu nýtovacích strojů. Výkonnostně i rychlostně (dokonce až o 35 % rychleji v závislosti na aplikaci) převyšuje pneumatické nebo hydraulické modely. Už z názvu je také patrné, že jedinou hybnou silou nýtovacího stroje BalTec Electric je výhradně elektrický proud.

Sofistikované ERP řešení pro výrobní podniky

V současnosti se klade stále větší důraz na rychlost a flexibilitu, a firmy tak musí optimalizovat své podnikové procesy, aby udržely krok s konkurencí. Pro výrobní podniky to pak platí dvojnásob. Aby plně využily svůj potenciál, stále více se obracejí na ERP systémy, které mohou celý výrobní proces značně zefektivnit. A právě těmto účelům perfektně slouží informační systém Pohoda E1.

Nový programovatelný převodník

Čeští vývojáři a výrobci řídicích jednotek, převodníků, senzorů a systémů představili programovatelný linuxový převodník a PLC s komunikací Ethernet/RS485. Je určený do prostředí průmyslové automatizace, technických zařízení budov a dalších automatizačních projektů.

Podpora plánování je klíčová funkce

Účelem podnikových informačních systémů je pomáhat naplnění strategických cílů společnosti. Děje se tak ve třech vzájemně se ovlivňujících rovinách. Efektivita a přínos IS se odvíjí od míry podpory těchto rovin a schopnosti implementačního partnera porozumět potřebám firmy a optimálně pro ni systém nastavit.

Databáze v paměti zrychlí procesy ze dnů na vteřiny

Databáze označované jako in-memory sídlí v RAM paměti, a ne v tradičním řádově pomalejším diskovém úložišti. U většiny podnikových aplikací je čas potřebný k uložení a načtení dat největším faktorem rychlosti řešení. In-memory technologie přináší prostřednictvím informačních systémů výrazné inovace také do firemních procesů.

Typické aplikace v blockchainu

Jak jsem již mnohokrát uvedl, blockchain lze využít v mnoha oblastech našeho konání. Ve většině případů blockchainem nahrazujeme již existující procesy: umíme je nahradit technologií, která je lacinější, ekologičtější a bezpečnější. Možná existují zákoutí některých procesů, kde se blockchain neuplatní, ale zcela jistě se uplatní v aplikacích, které si dnes ještě neumíme ani představit – jako si nikdo při zrodu internetu neuměl představit celé spektrum služeb, které dnes internet využívají.

Cloudový ERP systém pro moderní výrobní firmy

Cloudové ERP řešení (neboli Systém plánování podnikových zdrojů) od společnosti NetSuite je vhodnou volbou pro výrobce, kteří požadují kompletní obchodní řešení.

Inovovat pro udržení konkurenceschopnosti

Digitalizace se nejčastěji skloňuje v souvislosti s Průmyslem 4.0 a moderními technologiemi. Co si pod digitalizací představit a jak s ní začít?

Kvalita je, když se vrací zákazník, a ne zboží

Palčivým problémem jsou v současnosti neshody a reklamace. Většina standardů požaduje jejich evidenci, což většina firem nějakým způsobem dělá.

Informační systém, který strojírenství rozumí

Široký sortiment a zároveň preciznost i vysoká úroveň kvality – kvůli této náročnosti jsou automatizace a optimalizace procesů ve strojírenství nutností. Informační systém QI umí nabídnout řešení všech požadavků – díky různému zaměření implementačních partnerů lze klientům zaručit již při návrhu a zavádění řešení vhodnou projektovou i procesní strukturu pro uplatnění oborové specializace, kterou může být právě strojírenství. QI se přizpůsobí každé kusové, zakázkové, malosériové, velkosériové i hromadné výrobě.

Rok 2020 akceleroval potřebu digitalizace

Potřeba digitalizace zaznívá několik let, ale až epidemie ji ve firmách plně nastartovala. Jednou z oblastí, které se týkají každé organizace nehledě na obor podnikání, jsou tiskové služby, správa firemních dokumentů a jejich archivace.

Průmysl 4.0: end-to-end informační řešení

V uplynulých 30 letech se český průmysl výrazně proměnil. Na počátku firmě stačil účetní a skladový systém, což záhy přestalo vyhovovatpotřebám řízení, zejména výrobních společností. Začaly se tak uplatňovat komplexní informační systémy – ERP. Některé pocházely z tuzemska jako funkčně rozšířené ekonomické aplikace, jiné se na náš trh dostaly z „informačně“ vyspělejších zemí. Firma v ERP získala vrchol informační pyramidy. Jenže postupem času se začaly objevovat další, specializované potřeby. Co s tím?

Podpořte svou práci digitální správou dat

Informační technologie nám mají ušetřit čas a zefektivnit procesy, které jsou dnes již velmi často protkány celou společností.

Přichází revoluce v logistice – roboty

Mnoho manažerů z oblasti obchodu, výroby, ale také logistických služeb se dnes zamýšlí nad možnostmi automatizace a robotizace. V oblasti průmyslové výroby již řada společností nasadila nějakou formu robotizace, ale pokud se zaměříme na oblast logistiky, tam je zatím automatizace netknutá.

Digitální dvojče výrobní linky s průmyslovými roboty

Společnost Blumenbecker Prag, která spolupracuje se spolkem SKLAD, získala na sklonku minulého roku Cenu za Průmysl 4.0 za projekt e-Robot. Ocenění udělil Svaz průmyslu a dopravy České republiky.

Dezinfekční modul pro mobilní roboty

Pokud pandemie covid-19 způsobila něco pozitivního, pak je to určitě zvýšená pozornost k čistotě prostředí na veřejných místech. Nemocnice a jiná zdravotnická zařízení byla v čistotě, sterilitě a dezinfikovaném stavu vždy napřed v porovnání s jinými prostorami. Dezinfekce se ale stala důležitou i pro výrobní společnosti, které se snaží zajistit maximální bezpečí svých pracovníků i zákazníků.

Standardizovaná flexibilní automatizace

Automatizace není tématem budoucnosti, ale podmínkou úspěchu v době přítomné. Je proto důležité hledat cesty, jak automatizaci prosadit i do provozů, které nebyly pro konvenční automatizaci vyhodnoceny jako vhodné. Tým vývojářů společnosti ACAM Solution pracoval několik let na vývoji standardizovaného řešení HXG, které přiblíží automatizaci malým a středním podnikům a těm velkým umožní zvýšit flexibilitu automatizace. V roce 2021 je HXG řešení plnohodnotně uvedeno na lokální trh s ambicemi růstu na trhy zahraniční.

Vysokorychlostní vystružování

Ceratizit Fullmax UNI, univerzální výstružníky ze slinutého karbidu pro vysokorychlotní vystružování, jsou nyní k dispozici také v krátké verzi.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit