Témata
Zdroj: ELA Blockchain Services

Typické aplikace v blockchainu

Jak jsem již mnohokrát uvedl, blockchain lze využít v mnoha oblastech našeho konání. Ve většině případů blockchainem nahrazujeme již existující procesy: umíme je nahradit technologií, která je lacinější, ekologičtější a bezpečnější. Možná existují zákoutí některých procesů, kde se blockchain neuplatní, ale zcela jistě se uplatní v aplikacích, které si dnes ještě neumíme ani představit – jako si nikdo při zrodu internetu neuměl představit celé spektrum služeb, které dnes internet využívají.

Tento článek je součástí seriálu:
Blockchain
Díly
Jan Prokš

Kromě Elektrotechnické asociace ČR se Jan Prokš věnuje také digitální transformaci a moderním digitálním technologiím v průmyslu – rozšířené realitě, digitálním dvojčatům a v posledních dvou letech průmyslovému blockchainu a osvětě spojené s digitálními technologiemi.

Reklama

Z těch oblastí, o kterých jsem zde zatím nepsal, bych chtěl vyzdvihnout lékařství – telemedicínu. Při absolutním zajištění bezpečnosti i anonymity zpracovávaných dat mají všichni zainteresovaní jistotu, že pracují s těmi správnými daty. Nemůže dojít k záměně vzorků, prohození dokumentace či dokonce úmyslné manipulaci s daty.

Blockchain je nástroj, který umí mj. zabezpečit mediální soubory. (Ilustrační foto: S. Hermann, F. Richter; Pixabay)

To samé se týká úplně jiného oboru – pojišťovnictví: dokumenty jsou jasně datovány, fotografie jsou nemanipulovatelné. Záznam z nehody nebude možné upravit či vyměnit za jiný.

Reklama
Reklama
Reklama

Asi nejdůležitější uplatnění blockchainu ve společnosti však očekáváme v oblasti mediálních služeb. Současné technologie umožňují velmi kvalitně zpracovat videa (o fotkách ani nemluvím), takže v podstatě můžete komukoliv vložit do úst libovolné prohlášení. Blockchain je nástroj, který umí zabezpečit mediální soubory tak, aby něco takového nebylo možné (resp. aby se hned poznalo, že zpráva je podvržená). Jestli nás celospolečensky čeká nějaká výzva, zcela jistě to bude boj s deepfakenews. Blockchain je v tomto boji velmi účinným nástrojem.

Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Význam digitalizace v průmyslu vzroste

Ačkoliv se očekává, že pandemie přinese výrazné zpomalení ekonomiky a omezení řady projektů, nemělo by se to týkat oblasti výzkumu a vývoje. Odborníci naopak očekávají, že firmy se na vývoj nových technologií ještě více zaměří, protože se ukazuje, že tam, kde již dříve investovali do digitalizace, se s probíhající krizí vyrovnávají lépe.

Související články
Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Znát své zákazníky

Management výroby bude letos tématem konference, kterou, jako již tradičně ve dnech 24. – 25. dubna pořádá v Žilině společnost IPA. Jedním z přednášejících bude Stanislav Martinec, jednatel a zakladatel společnosti KOMA Modular. Povídali jsme si s ním zejména o jeho zkušenostech s obchodem se zahraničím.

Cesta k inteligentní výrobě

Existuje pádný důvod, proč je vytvářen globální tlak na rozvoj inteligentní výroby – díky důslednému propojování výrobních podniků a zajištění zásadních výrobních informací přináší výrobcům téměř neomezené příležitosti ke zlepšování provozních operací či vytváření přidané hodnoty a usnadňuje odpovědi na otázky, jak řešit nedostatek pracovníků s odpovídajícími schopnostmi.

Digitalizace firemních procesů - co je na tom nového?

Počátky digitalizace výroby sahají hluboko do minulého století, dokonce do dob, kdy o osobních počítačích neměl nikdo ani ponětí. Vzpomeňme například na NC řízení strojů nebo na výpočetní střediska s velkými sálovými počítači, na nichž běžela podniková agenda.

Jak se tiskne customizovaný eBike

Rozhovor Jána Košturiaka s Patrikem Paulem, za nímž a jeho týmem stojí celá řada úspěšných produktů napříč všemi obory. Již delší dobu se zabývá návrhem celoodpruženého elektrokola s integrovanou baterií v rámu vyrobeného aditivní technologií zákazníkovi na míru. Tento rozhovor je prvním představením tohoto jedinečného konceptu, jenž dosud nemá ve světě srovnání.

Závěrem o blockchainu

V právě končícím seriálu se pokusím vysvětlit, co to je blockchain a k čemu se používá. Byl bych rád, pokud byste si uvědomili několik skutečností: v blockchainu nejsou uložena žádná data; blockchain nejsou kryptoměny (kryptoměny jsou jen jedna z mnoha aplikací blockchainu); blockchain je nástroj digitálního světa, který za nižších ekonomických nákladů a nižší uhlíkové stopy proti současným řešením dokáže snadno určit autenticitu datové entity, souboru.

Certifikáty a oprávnění v blockchainu

Blockchain je vhodný k vystavování certifikátů a potvrzení nejrůznějších druhů. Certifikátem myslím jakoukoliv datovou větu, která osvědčuje informaci. Tedy například certifikát kvality výrobku, diplom absolventa, svářečský průkaz, povolení ke vstupu do prostor, oprávnění provádět nějakou činnost či umožnění, aby s výrobkem byla provedena nějaká operace.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit