Témata
Reklama

Význam digitalizace v průmyslu vzroste

Ačkoliv se očekává, že pandemie přinese výrazné zpomalení ekonomiky a omezení řady projektů, nemělo by se to týkat oblasti výzkumu a vývoje. Odborníci naopak očekávají, že firmy se na vývoj nových technologií ještě více zaměří, protože se ukazuje, že tam, kde již dříve investovali do digitalizace, se s probíhající krizí vyrovnávají lépe.

„I když se některé R&D projekty napříč všemi obory dočasně zpomalily, protože řada firem vyčkává a sleduje situaci, nedochází zatím k žádnému přehodnocování či pozastavování vývojových projektů. Ani aktuálně tedy ve výzkumu a vývoji neregistrujeme žádné výrazné propady oproti loňskému roku,“ přibližuje Illya Pavlov, ředitel společnosti Acamar, která pomáhá velkým firmám s rozvojem technologických a R&D center.

Zejména průmyslové podniky čekají nemalé investice do technologií. Aby byly lépe připravené na případné další krize, měly by se v prvé řadě zaměřit na propojení software a hardware, na architekturu a integraci a dále na nasazení nových technologií, které usnadní automatizaci výroby. To, co se ve světě IT dělo před pěti a více lety, čeká průmyslový svět nyní. Zvládnutí provozu nových technologií v současných továrnách je podle výzkumníků z německého Fraunhoferova institutu asi nejdůležitější výzvou výrobních firem. Samotný výzkum a vývoj ve výrobních závodech by pak měl být podle doporučení vědců podobně jako jiné podnikové postupy „zeštíhlen“ a měly by se v něm více uplatnit přístupy využívané dosud hlavně při vývoji softwaru, jako je DevOps či agilní vývoj.

Reklama
Reklama
Reklama
Zejména průmyslové podniky čekají nemalé investice do technologií. (Zdroj: Pixabay)

Chytrá řešení pro průmysl

Vedle propojení software a hardware a integrace bude k výrazným technologiím letošního roku patřit Internet věcí (IoT), podle studie společnosti Hitachi Solutions do něj budou letos výrobní firmy po celém světě investovat 267 miliard dolarů. Smart zařízení či vestavěná umělá inteligence jsou dnes součástí přibližně třetiny výrobních provozů a systémů, tvrdí analýza MPI Group. Trend IoT znamená, že prakticky vše se stává senzorem pro sběr dat a jejich poskytování v reálném čase. Stále výkonnější systémy pro zpracování dat umožňují jak optimalizaci provozu, tak i předcházení problémům ještě před jejich vznikem.

Další kritickou oblastí pro výrobu je automatizace výrobních procesů. Podíl robotizace neporoste jen ve vlastní výrobě, významně automatizace vzroste i v logistických a skladových procesech nebo inventarizaci, a to včetně využití obrazových dat. S digitalizací a automatizací kritických výrobních procesů pak probíhá také automatizace podpůrných procesů, plánování, finančního řízení a vykazování s využitím dat z výroby. I když jsou časté obavy z propouštění v souvislosti s robotizací na místě, praxe zatím ukazuje, že nové technologie nemají za cíl lidi nahradit, ale pomoci jim.

Vedle rozvoje robotiky se ke slovu dostává i virtuální a rozšířená realita, která podstatně rozšiřuje možnosti, jak mohou spolupracovat lidé a stroje. Vývojáři mohou díky VR/AR efektivně modifikovat produkty ještě před tím, než se přejde k samotné výrobě. Technologie AR lze použít pro strojové učení kamer a senzorů stejně tak jako pro zaškolování zaměstnanců.

Další kritickou oblastí pro výrobu je automatizace výrobních procesů. (Zdroj: Pixabay)

Jak posílit vývoj

Pro fungování R&D center budou vedle finančních zdrojů klíčoví i specialisté s technickým inženýrským vzděláním a s následnou specializací v oblasti počítačových věd. Základem úspěchu na straně vývojářů má být matematika, schopnost logicky a analyticky myslet, na což navazuje algoritmizace a programování. Problémem však je, že na trhu aktuálně chybí asi 4 000 takových specialistů. Zavádění inovací a vývoj nových produktů a služeb proto místní firmy přestávají zvládat vlastními silami. Situaci se snaží řešit různými způsoby, ať už přetahováním lidí od konkurence, či zvyšováním kvalifikace svých zaměstnanců. Postavit plně funkční a zkušený vývojový tým ale často nezvládnou bez pomoci externistů, kteří interní tým doplní. Tento přístup se prosazuje především v informačních technologiích, elektrotechnice a automobilovém průmyslu. Další možností je využití subdodavatelů, outsourcing vývoje či služba specializovaných firem, které dokáží postavit kvalitní a kompletní vývojový tým na zakázku.

Podíl robotizace neporoste jen ve vlastní výrobě, významně automatizace vzroste i v logistických a skladových procesech nebo inventarizaci, a to včetně využití obrazových dat. (Zdroj: Pixabay)


Rostoucí zájem o externí posilu vývojových týmů dokládá i globální průzkum Oxford Economics a SAP Fieldglass. Vyplývá z něj, že více než dvě třetiny (68 %) velkých a středních podniků považují externí pracovníky za důležité pro vývoj a zlepšování produktů a služeb. Pro dvě třetiny firem je pak dle tohoto průzkumu externí pracovní síla klíčová pro zrychlení uvádění nových produktů na trh a pro provoz při plné kapacitě a uspokojení poptávky. Hlavním hnacím motorem najímání externí pracovní síly přitom již dávno nejsou náklady, ale spíš schopnost zlepšit produkty a služby, a zvýšit rychlost jejich uvádění na trh.

Vedle rozvoje robotiky se ke slovu dostává i virtuální a rozšířená realita. (Zdroj: Pixabay)
Reklama
Vydání #6&7,8
Kód článku: 200646
Datum: 10. 06. 2020
Rubrika: Servis / Výzkum a vývoj
Autor:
Firmy
Související články
Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Znát své zákazníky

Management výroby bude letos tématem konference, kterou, jako již tradičně ve dnech 24. – 25. dubna pořádá v Žilině společnost IPA. Jedním z přednášejících bude Stanislav Martinec, jednatel a zakladatel společnosti KOMA Modular. Povídali jsme si s ním zejména o jeho zkušenostech s obchodem se zahraničím.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak se tiskne customizovaný eBike

Rozhovor Jána Košturiaka s Patrikem Paulem, za nímž a jeho týmem stojí celá řada úspěšných produktů napříč všemi obory. Již delší dobu se zabývá návrhem celoodpruženého elektrokola s integrovanou baterií v rámu vyrobeného aditivní technologií zákazníkovi na míru. Tento rozhovor je prvním představením tohoto jedinečného konceptu, jenž dosud nemá ve světě srovnání.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Cesta k inteligentní výrobě

Existuje pádný důvod, proč je vytvářen globální tlak na rozvoj inteligentní výroby – díky důslednému propojování výrobních podniků a zajištění zásadních výrobních informací přináší výrobcům téměř neomezené příležitosti ke zlepšování provozních operací či vytváření přidané hodnoty a usnadňuje odpovědi na otázky, jak řešit nedostatek pracovníků s odpovídajícími schopnostmi.

Digitalizace firemních procesů - co je na tom nového?

Počátky digitalizace výroby sahají hluboko do minulého století, dokonce do dob, kdy o osobních počítačích neměl nikdo ani ponětí. Vzpomeňme například na NC řízení strojů nebo na výpočetní střediska s velkými sálovými počítači, na nichž běžela podniková agenda.

Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 3: Inteligentní technologie

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a  napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Smyslem předkládané trilogie článků není rozklíčovat současný stav a doporučit řešení, ale z pohledu konstrukce a provozu výrobních zařízení představit řešení firem, které primárně nehledí na byznys, ale na budoucnost naší planety.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit