Témata
Reklama

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Díky chytrým brýlím mají zaměstnanci v první linii (servisní technici, montážníci, operátoři, …) přístup k informacím prostřednictvím rozšířené reality. Zaměstnanci tak mohou dělat rozhodnutí na základě více informací a provádět procesy efektivně. Zvýšení produktivity a snížení operativních nákladů pak zaručuje rychlou návratnost investice.

Reklama
Reklama
Reklama
Díky chytrým brýlím mají zaměstnanci v první linii přístup k informacím prostřednictvím rozšířené reality. (Zdroj: Ayes)

RealWear HMT-1 je lehké nositelné zařízení, které se jeví jako tablet o velikosti 7". Je navrženo pro nošení s průmyslovou přilbou pro pracovníky v terénu, továrně nebo skladu, aniž by bránilo vidění uživatele. Kromě toho, že tato technologie uvolňuje ruce pro práci, je také odolná vůči drsným průmyslovým podmínkám – vodotěsnost, prachuodolnost, nárazuvzdornost. HTM-1 podporuje 10 jazyků. Hlasové ovládání je navrženo pro rozpoznání řeči také v hlučném prostředí.

Široké využití chytrých brýlí v průmyslu

Pomocí této technologie lze vytvářet řešení pro zlepšení procesů ve výrobě, logistice, servisu, údržbě a v dalších oblastech. V situaci s omezeným cestováním je to také skvělé řešení pro vzdálený servis, podporu zákazníkům, instalaci strojů apod. Implementace řešení je možná také vzdáleně během několika dní.

Řešení pro vzdálenou spolupráci bylo implementováno také ve společnosti Lascam. Chytré brýle s rozšířenou realitou nyní umožňují servisním technikům kooperovat v reálném čase nezávisle na místě, kde se zrovna nacházejí. Díky tomu se efektivita servisního týmu zvýšila až o 40 %. Řešení zároveň přineslo také benefity pro zákazníky společnosti, a to nejen v podobě snížených nákladů na servis, ale také rychlejší diagnostiky problémů a snížené doby řešení. Implementace včetně zaškolení uživatelů byla uskutečněna během pouhých dvou hodin a s návratností investice méně než jeden měsíc.

RealWear HMT-1 je lehké nositelné zařízení, které se jeví jako tablet o velikosti 7". (Zdroj: Ayes)

Znalost technologie i průmyslového prostředí

Ayes je oficiálním partnerem světové špičky v oblasti využití rozšířené reality a chytrých brýlí v průmyslu. Tou je jednak společnost RealWear, která je výrobcem průkopnického hardwaru specializovaného pro využití v průmyslu. A také společnost Ubimax, jejíž platforma Ubimax Frontline umožňuje pracovat bezpečněji, rychleji a pomáhá průmyslovým pracovníkům po celém světě zůstat konkurenceschopnými vůči mechanizované pracovní síle robotů. Řešení těchto společností již využívá více než 1 000 zákazníků po celém světě, včetně společností BMW, Airbus, Coca-Cola, 3M, ABB, Koni, DHL nebo Schlumberger.

Společnost poskytuje kompletní služby, jako je analýza uplatnění technologie, implementace, zaškolení a podpora uživatelů. Má nejen bohaté zkušenosti z poradenství pro malé i velké společnosti, z optimalizace procesů v průmyslu a IT, ale je navíc členem skupiny technologických firem, které aktivně spolupracují s více než 200 zákazníky v různých sektorech průmyslu v České a Slovenské republice. Tyto firmy čerpají z více jak deseti let zkušeností v průmyslu, širokého portfolia partnerů z celého světa a více než 1 000 dodaných zařízení na trh, které každý den pomáhají firmám vyrábět efektivně.

„V Ayes jsme odhodláni zlepšovat provoz průmyslových společností pomocí inovativní technologie. Chceme být první volbou pro společnosti, které se snaží zvýšit produktivitu svých pracovníků pomocí chytrých brýlí, a klademe si za cíl být lídrem v oboru na českém a slovenském trhu.“

Tomáš Vravko

www.ayes.cz

Reklama
Vydání #6&7,8
Kód článku: 200619
Datum: 10. 06. 2020
Rubrika: Výroba / Průmysl 4.0
Autor:
Firmy
Související články
Cesta k inteligentní výrobě

Existuje pádný důvod, proč je vytvářen globální tlak na rozvoj inteligentní výroby – díky důslednému propojování výrobních podniků a zajištění zásadních výrobních informací přináší výrobcům téměř neomezené příležitosti ke zlepšování provozních operací či vytváření přidané hodnoty a usnadňuje odpovědi na otázky, jak řešit nedostatek pracovníků s odpovídajícími schopnostmi.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

Související články
Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
IoT na insfrastruktuře elektrických rozvodů

V minulém vydání jsme představili nový systém WorkSys, otevřenou IoT platformu pro tvorbu nových aplikací a jejich propojení s již existujícími. Dnes toto téma uzavřeme a představíme nástroj FactoryDashboard pro tvorbu komplexního digitálního dvojčete fabriky.

Aktuální stav digitalizace v českém průmyslu

Digitalizace je všude. Průmysl 4.0 je všude. Roboty vládnou světu!!... nebo ne?

Výrobu ovládne chytrý software

V souvislosti s Průmyslem 4.0 se často hovoří o inteligentních, navzájem komunikujících strojích. Chytré však nejsou ani tak stroje, jako spíše software, který je řídí.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Zájem hackerů může vyvolat i maličkost

Digitalizace a automatizace kromě výhod přináší i nutnost zavedení nových principů práce s daty. Ta představují v produkci jakékoli firmy zcela novou hodnotu a jejich zneužití může být nepříjemné.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit