Témata
Zdroj: ELA Blockchain Services

Závěrem o blockchainu

V právě končícím seriálu se pokusím vysvětlit, co to je blockchain a k čemu se používá. Byl bych rád, pokud byste si uvědomili několik skutečností: v blockchainu nejsou uložena žádná data; blockchain nejsou kryptoměny (kryptoměny jsou jen jedna z mnoha aplikací blockchainu); blockchain je nástroj digitálního světa, který za nižších ekonomických nákladů a nižší uhlíkové stopy proti současným řešením dokáže snadno určit autenticitu datové entity, souboru.

Tento článek je součástí seriálu:
Blockchain
Díly
Jan Prokš

Kromě Elektrotechnické asociace ČR se Jan Prokš věnuje také digitální transformaci a moderním digitálním technologiím v průmyslu – rozšířené realitě, digitálním dvojčatům a v posledních dvou letech průmyslovému blockchainu a osvětě spojené s digitálními technologiemi.

Reklama

Specifických vlastností blockchainu lze využít v mnoha aplikacích, při vystavování různých povoleních, certifikátů, v logistice, při ověřování originality dat, při prokazování digitálního vlastnictví a tak dále.

Blockchain nejsou kryptoměny. Kryptoměny jsou jen jedna z mnoha aplikací blockchainu. (Zdroj: Pixabay)

V České republice máme tu výhodu, že máme blockchain k dispozici a oproti jiným blockchainům má navíc jeden další rozměr, a sice rozměr fyzický. Náš český blockchain není „zapínání“ nodů v cloudu jednoho poskytovatele služeb, ale každý z uživatelů ho provozuje sám, na své fyzické či cloudové infrastruktuře. Díky tomu vznikl extrémně robustní systém. Obrovskou výhodou je také zapojení Ministerstva průmyslu a obchodu do blockchainu: už dnes tak můžete využívat toho, že vybrané digitální skutečnosti vám potvrdí stát. V současné době tak máme před světem náskok několika let. Je na nás, zda tento náskok využijeme.

Související články
Typické aplikace v blockchainu

Jak jsem již mnohokrát uvedl, blockchain lze využít v mnoha oblastech našeho konání. Ve většině případů blockchainem nahrazujeme již existující procesy: umíme je nahradit technologií, která je lacinější, ekologičtější a bezpečnější. Možná existují zákoutí některých procesů, kde se blockchain neuplatní, ale zcela jistě se uplatní v aplikacích, které si dnes ještě neumíme ani představit – jako si nikdo při zrodu internetu neuměl představit celé spektrum služeb, které dnes internet využívají.

Certifikáty a oprávnění v blockchainu

Blockchain je vhodný k vystavování certifikátů a potvrzení nejrůznějších druhů. Certifikátem myslím jakoukoliv datovou větu, která osvědčuje informaci. Tedy například certifikát kvality výrobku, diplom absolventa, svářečský průkaz, povolení ke vstupu do prostor, oprávnění provádět nějakou činnost či umožnění, aby s výrobkem byla provedena nějaká operace.

Blockchain je nástroj!

V sérii minulých článků jsem se snažil vysvětlit, co to blockchain je, jaké má vlastnosti, jak se chová. Největší využití blockchainu v průmyslu - a nejen v něm - očekáváme u digitálně rozvinutých firem, u těch, které se adaptují ve smyslu Průmyslu 4.0.

Související články
Technická náročnost blockchainu

ELA blockchain (elachain) je provozován jednotlivými subjekty zapojenými v síti. Někdo provozuje vlastní linuxový server, někdo využívá cloudové služby. Síť je tak velmi heterogenní, čímž se zvyšuje její stabilita a otřesuodolnost. Samotná hardwarová náročnost není vysoká, pro běh základních aplikací bohatě postačí jednoduchý počítač na úrovni kancelářského stroje, s internetovým připojením a s veřejnou IP adresou. Pokud náhodou internet vypadne, nic se neděje - po obnovení připojení se sít opět dosynchronizuje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Co blockchain přináší?

Výraz blockchain nám zní v uších stejně, jako před pár lety všichni skloňovali (a někteří i časovali) Průmysl 4.0. Je to tedy kouzelné slovíčko jako „abraka dabra“? Co se za ním skrývá? A k čemu je dobré?

Co je to blockchain?

Výraz blockchain nám zní v uších stejně, jako před pár lety všichni skloňovali (a někteří i časovali) Průmysl 4.0. Je to tedy kouzelné slovíčko jako „abraka dabra“? Co se za ním skrývá? A k čemu je dobré?

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Průmysl 4.0 jako výzva pro výrobní podniky

Pro výrobní firmy zůstává Průmysl 4.0 klíčovým tématem. Pokusme se tedy více objasnit, jaké změny s sebou tento trend nese, jaké přináší požadavky a co naopak výrobním firmám nabízí.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Stroje v pohybu – Sledování zásilek na dálku

Takzvaný internet věcí (IoT) nabízí mnoho možností. Základem této technologie je bezdrátová komunikace velkého počtu autonomních zařízení prostřednictvím datových sítí, jež jsou navrženy tak, aby datový přenos spotřeboval co nejméně energie. Toho využívají i moderní sledovací jednotky (lokátory), které mohou díky energetické úspornosti pracovat i několik let bez dobíjení baterií.

Význam digitalizace v průmyslu vzroste

Ačkoliv se očekává, že pandemie přinese výrazné zpomalení ekonomiky a omezení řady projektů, nemělo by se to týkat oblasti výzkumu a vývoje. Odborníci naopak očekávají, že firmy se na vývoj nových technologií ještě více zaměří, protože se ukazuje, že tam, kde již dříve investovali do digitalizace, se s probíhající krizí vyrovnávají lépe.

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit