Témata
Reklama

Blockchain je nástroj!

V sérii minulých článků jsem se snažil vysvětlit, co to blockchain je, jaké má vlastnosti, jak se chová. Největší využití blockchainu v průmyslu - a nejen v něm - očekáváme u digitálně rozvinutých firem, u těch, které se adaptují ve smyslu Průmyslu 4.0.

Tento článek je součástí seriálu:
Blockchain
Díly
Jan Prokš

Kromě Elektrotechnické asociace ČR se Jan Prokš věnuje také digitální transformaci a moderním digitálním technologiím v průmyslu – rozšířené realitě, digitálním dvojčatům a v posledních dvou letech průmyslovému blockchainu a osvětě spojené s digitálními technologiemi.

Blockchain je nástroj: veřejný, důvěryhodný a je k dispozici celému průmyslu. (Foto: Goumbik, Pixabay)



Není jednoduché říci, které konkrétní procesy budou blockchainem řešeny jako první. Je zřejmé, že tato technologie, tento nástroj, může sloužit v mnoha úlohách a je na nás, jak s ním pracujeme. V současné době tak s blockchainem nahrazujeme již existující služby, obsluhujeme již funkční procesy. Rád situaci přirovnávám k emailové službě v Československu někdy na začátku devadesátých let. V té době mělo email pár nadšenců (slovo geek tehdy ještě neexistovalo), neměli komu mailovat a nebyl kdo by jim psal. Přesto se velmi rychle dokázala služba prosadit, neboť měla některé unikátní vlastnosti: určitě bylo příjemnější posílat vzkazy mailem (nakonec nebyly ani mobily, natož chytré mobily) a i dokumenty bylo příjemnější posílat elektronicky než si vyměňovat faxy (pamatujete ještě faxy?). A s blockchainem je to podobné: v současné době se jeho využití rozvíjí, učíme se s technologií pracovat, poznáváme její výhody a lehkost. Je však zřejmé, že za pár let bude úplně automatickou součástí naší společnosti.

Poslední měsíce nás naučily pracovat vzdáleně, sdílet data, ještě více komunikovat elektronicky. Kdo již tímto způsobem pracuje, má dnes velkou výhodu – krize ho patrně nepostihla tak těžce jako ostatní. Blockchain je nástrojem, rád ho přirovnávám k rýči: s rýčem můžete zrýt pole a pěstovat jahody, stejným rýčem můžete vyhloubit základy na dům nebo třeba dolovat vltavíny. Je jen na vás, k čemu rýč využijete. Česká republika takový rýč má: je veřejný, je důvěryhodný a je k dispozici celému průmyslu.

Jan Prokš

ELA Blockchain Services

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Certifikáty a oprávnění v blockchainu

Blockchain je vhodný k vystavování certifikátů a potvrzení nejrůznějších druhů. Certifikátem myslím jakoukoliv datovou větu, která osvědčuje informaci. Tedy například certifikát kvality výrobku, diplom absolventa, svářečský průkaz, povolení ke vstupu do prostor, oprávnění provádět nějakou činnost či umožnění, aby s výrobkem byla provedena nějaká operace.

Technická náročnost blockchainu

ELA blockchain (elachain) je provozován jednotlivými subjekty zapojenými v síti. Někdo provozuje vlastní linuxový server, někdo využívá cloudové služby. Síť je tak velmi heterogenní, čímž se zvyšuje její stabilita a otřesuodolnost. Samotná hardwarová náročnost není vysoká, pro běh základních aplikací bohatě postačí jednoduchý počítač na úrovni kancelářského stroje, s internetovým připojením a s veřejnou IP adresou. Pokud náhodou internet vypadne, nic se neděje - po obnovení připojení se sít opět dosynchronizuje.

Související články
Co blockchain přináší?

Výraz blockchain nám zní v uších stejně, jako před pár lety všichni skloňovali (a někteří i časovali) Průmysl 4.0. Je to tedy kouzelné slovíčko jako „abraka dabra“? Co se za ním skrývá? A k čemu je dobré?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Co je to blockchain?

Výraz blockchain nám zní v uších stejně, jako před pár lety všichni skloňovali (a někteří i časovali) Průmysl 4.0. Je to tedy kouzelné slovíčko jako „abraka dabra“? Co se za ním skrývá? A k čemu je dobré?

Závěrem o blockchainu

V právě končícím seriálu se pokusím vysvětlit, co to je blockchain a k čemu se používá. Byl bych rád, pokud byste si uvědomili několik skutečností: v blockchainu nejsou uložena žádná data; blockchain nejsou kryptoměny (kryptoměny jsou jen jedna z mnoha aplikací blockchainu); blockchain je nástroj digitálního světa, který za nižších ekonomických nákladů a nižší uhlíkové stopy proti současným řešením dokáže snadno určit autenticitu datové entity, souboru.

Typické aplikace v blockchainu

Jak jsem již mnohokrát uvedl, blockchain lze využít v mnoha oblastech našeho konání. Ve většině případů blockchainem nahrazujeme již existující procesy: umíme je nahradit technologií, která je lacinější, ekologičtější a bezpečnější. Možná existují zákoutí některých procesů, kde se blockchain neuplatní, ale zcela jistě se uplatní v aplikacích, které si dnes ještě neumíme ani představit – jako si nikdo při zrodu internetu neuměl představit celé spektrum služeb, které dnes internet využívají.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Průmysl 4.0 jako výzva pro výrobní podniky

Pro výrobní firmy zůstává Průmysl 4.0 klíčovým tématem. Pokusme se tedy více objasnit, jaké změny s sebou tento trend nese, jaké přináší požadavky a co naopak výrobním firmám nabízí.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

V minulých dílech hovořil prof. Vladimír Smejkal o bezpečnostní politice informační bezpečnosti. Nyní se dozvíme, co by měla obsahovat a jak s ní nakládat – od formulování, přes schválení a dodržování až po kontroly a postihy za porušování. Problémy dělá nejen neexistence, ale ani neprosazování či přímo ignorace politiky vedením a zaměstnanci.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Ve třetím podcastu nás prof. Smejkal seznámí s faktem, že bezpečnostní opatření nám mohou být uložena zákonem i s tím, že každý subjekt se může vyskytnout z hlediska kybernetické bezpečnosti ve třech stavech: 1. nedotčený KB, 2. opatření provedena, ale neví, zda a jak fungují, 3. trvalý proces fungujícího ISMS (systému řízení bezpečnosti informací). A nejen to…

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit