Témata
Reklama

Blockchainový business

09. 10. 2020

Blockchain je platforma, je to moderní pracovní nástroj digitálního světa. Umožňuje některé úlohy řešit rychleji, laciněji a bezpečněji. V mnoha případech odpadá tvorba centrální databáze, náklady na její zabezpečení, či řešení řízení přístupu k ní, nemluvě o riziku vykradení.

Tento článek je součástí seriálu:
Blockchain
Díly
Jan Prokš

Kromě Elektrotechnické asociace ČR se Jan Prokš věnuje také digitální transformaci a moderním digitálním technologiím v průmyslu – rozšířené realitě, digitálním dvojčatům a v posledních dvou letech průmyslovému blockchainu a osvětě spojené s digitálními technologiemi.

Blockchainový business

Blockchain však není samospasitelné řešení – zcela jistě existuje velká skupina úloh/procesů, které se blockchainem realizovat nehodí. Vlastně až do dnešní doby jsme všechny procesy uměli vyřešit bez blockchainu, tak proč ho najednou všude využíváme? Je to podobné jako s e-mailovou službou v Československu v roce 1992. Používalo jí pár nadšených geeků, byla nepraktická, nikdo přesně nevěděl, co vlastně ta „adresa v internetu“ znamená. Přesto e-maily dokázaly mnoho zavedených služeb převálcovat a náš život od základu proměnit. A podobně jsme na tom s blockchainem dnes. Je to jako s e-maily v roce 1992 – kdo je použije první, bude jedním z vítězů digitální revoluce.

Reklama
Reklama
Reklama
Blockchain je moderní pracovní nástroj digitálního světa. (Zdroj: Pixabay)Vraťme se ale k platformnímu businessu. Využití blockchainu je prakticky možné ve dvou oblastech – v interní, kdy s použitím blockchainu řeším interní potřebu (snižování nákladů, řízení pohybu dílů, administrativu, …), a v externí oblasti. Ta dává velké možnosti poskytovatelům služeb. Externí aplikace mohou stát na blockchainu, využívat jeho unikátních vlastností a tyto dále – za úplatu – nabízet třetím stranám. Kdyby třeba nikdo nemohl zfalšovat a podvrhnout fakturu, to by bylo hezké, že? Nebo kdyby bylo možné snadno ověřit, zda daná osoba je oprávněná provádět určitý úkon (například jednat za firmu). Co kdybychom měli soudně průkazné, datované a lokalizované fotografie? Certifikované výrobky, nezfalšovatelné originální díly? Rád přirovnávám blockchain k zahradnímu rýči. S ním můžeme vyhloubit základy na dům, zrýt pole na pěstování jahod nebo třeba začít rýžovat zlato. My v ELA Blockchain Services nejsme ani pěstitelé jahod, ani zlatokopové, ani stavitelé domů. My umíme vyrobit velmi dobrý rýč. S ostrými hranami, nereznoucí a s dobrou násadou. Tedy rychlý a bezpečný blockchain, se všemi potřebnými atributy. Tento nástroj dáváme k dispozici průmyslu, nejen aby svůj business provozoval efektivněji, méně nákladně, bezpečněji, konkurenceschopněji, ale aby mohl rozvinout příležitost platformového businessu pro třetí strany.


Jan Prokš

ELA Blockchain services

Článek je také dostupný zde

Reklama
Související články
Certifikáty a oprávnění v blockchainu

Blockchain je vhodný k vystavování certifikátů a potvrzení nejrůznějších druhů. Certifikátem myslím jakoukoliv datovou větu, která osvědčuje informaci. Tedy například certifikát kvality výrobku, diplom absolventa, svářečský průkaz, povolení ke vstupu do prostor, oprávnění provádět nějakou činnost či umožnění, aby s výrobkem byla provedena nějaká operace.

Blockchain je nástroj!

V sérii minulých článků jsem se snažil vysvětlit, co to blockchain je, jaké má vlastnosti, jak se chová. Největší využití blockchainu v průmyslu - a nejen v něm - očekáváme u digitálně rozvinutých firem, u těch, které se adaptují ve smyslu Průmyslu 4.0.

Blockchain a koronavirus

Dovolte mi v našem blockchainovém povídání udělat onen pověstný cimrmanovský úkrok stranou. Chtěl bych se dnes věnovat aplikacím, které je možné využít v dnešní (doufám, že v době vydání již pokoronavirové době. Představte si společnost, která chce zajistit rozumnou míru pravděpodobnosti, že nikdo z jejích zaměstnanců není nemocný. Každý zaměstnanec tedy vyplní ráno před příchodem do firmy čestné prohlášení, v kterém stojí, že si není vědom kontaktu s nikým nemocným a že on sám se cítí dobře. Firma tak získává potvrzení, že vynaložila rozumné úsilí, aby se u ní a od jejích zaměstnanců nikdo nenakazil.

Související články
Technická náročnost blockchainu

ELA blockchain (elachain) je provozován jednotlivými subjekty zapojenými v síti. Někdo provozuje vlastní linuxový server, někdo využívá cloudové služby. Síť je tak velmi heterogenní, čímž se zvyšuje její stabilita a otřesuodolnost. Samotná hardwarová náročnost není vysoká, pro běh základních aplikací bohatě postačí jednoduchý počítač na úrovni kancelářského stroje, s internetovým připojením a s veřejnou IP adresou. Pokud náhodou internet vypadne, nic se neděje - po obnovení připojení se sít opět dosynchronizuje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Co blockchain přináší?

Výraz blockchain nám zní v uších stejně, jako před pár lety všichni skloňovali (a někteří i časovali) Průmysl 4.0. Je to tedy kouzelné slovíčko jako „abraka dabra“? Co se za ním skrývá? A k čemu je dobré?

Co je to blockchain?

Výraz blockchain nám zní v uších stejně, jako před pár lety všichni skloňovali (a někteří i časovali) Průmysl 4.0. Je to tedy kouzelné slovíčko jako „abraka dabra“? Co se za ním skrývá? A k čemu je dobré?

Závěrem o blockchainu

V právě končícím seriálu se pokusím vysvětlit, co to je blockchain a k čemu se používá. Byl bych rád, pokud byste si uvědomili několik skutečností: v blockchainu nejsou uložena žádná data; blockchain nejsou kryptoměny (kryptoměny jsou jen jedna z mnoha aplikací blockchainu); blockchain je nástroj digitálního světa, který za nižších ekonomických nákladů a nižší uhlíkové stopy proti současným řešením dokáže snadno určit autenticitu datové entity, souboru.

Typické aplikace v blockchainu

Jak jsem již mnohokrát uvedl, blockchain lze využít v mnoha oblastech našeho konání. Ve většině případů blockchainem nahrazujeme již existující procesy: umíme je nahradit technologií, která je lacinější, ekologičtější a bezpečnější. Možná existují zákoutí některých procesů, kde se blockchain neuplatní, ale zcela jistě se uplatní v aplikacích, které si dnes ještě neumíme ani představit – jako si nikdo při zrodu internetu neuměl představit celé spektrum služeb, které dnes internet využívají.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Udržitelnost v oblasti procesní výroby

Každý chce mít udržitelné produkty a prodejci stále více tlačí na výrobce, aby dodávali zboží vyhovující novým preferencím zákazníků, kteří žádají ekologičtější a čistší varianty.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit