Témata
Reklama

Jak začít s digitalizací v menších a středních firmách

Digitalizace se nejčastěji skloňuje v souvislosti s Průmyslem 4.0 a moderními technologiemi. Co si pod digitalizací představit a jak s ní začít?

Libor Vacata

Od střední školy sleduje nové technologie a počítače, kterým se věnoval na pozici redaktora odborných IT magazínů. Ve společnosti ABRA Software se zaměřil na oblast firemních ERP systémů, kde připravuje odborný obsah, který firmám pomáhá s orientací v moderním podnikovém softwaru.

Jednotná evidence dat

Většina malých a středních podniků běžně pracuje s doklady digitálně. Často se však trápí s roztříštěnou evidencí a s tím spojeným problematickým řízením firemních procesů. Je to následek nesystematického využívání izolovaných aplikací či systémů od různých dodavatelů. Snaha pokrýt dle potřeby každou část firmy zvlášť mnohdy končí zmatkem, chybami a neefektivním využitím zdrojů, či dokonce ztrátami. Jak to změnit?

Základem každé moderní firmy by měla být jednotná evidence všech dat, díky níž má management vždy k dispozici relevantní informace pro rozhodování. Právě schopností evidovat data ze všech firemních oblastí na jednom místě spolu s řízením veškerých firemních procesů se vyznačují moderní informační systémy ERP. Implementace takového systému je základem pro digitalizaci každé firmy.

Základem každé moderní firmy by v tomto ohledu měla být jednotná evidence všech dat, díky níž má management vždy k dispozici relevantní informace pro rozhodování. (Zdroj: ABRA Software)

ERP jako platforma pro automatizaci

Integrace firemních agend na jednom místě též dává velký prostor automatizaci. Automatické vystavování příjemek nebo faktur na základě objednávky je dnes již běžným standardem, stejně jako automatické zaúčtování dokladů nebo propracovaná logistika. Pokud ve firmě funguje dobře nastavený ERP systém, slouží jako základní platforma pro integraci dalších vysoce specializovaných systémů – např. ve výrobě, které jsou typické pro větší firmy. Pokud se firma rozrůstá, bez implementace informačního sytému se v dlouhodobém horizontu neobejde.

Reklama
Reklama
Reklama

Jak vybrat ERP systém

Identifikujte oblasti, agendy a procesy, které by měl nový systém pokrývat. Podívejte se pečlivě na fungování celé firmy a neomezujte se pouze na oblasti, které pokrývá stávající systém. Nasazení nového systému je příležitostí k efektivnímu řízení nových procesů, integraci s jiným řešením nebo odstranění procesů, které nejsou optimální a zatěžují chod firmy. Mezi tyto oblasti patří ekonomické agendy, sklady a logistika, výroba, mzdy a personalistika, workflow atp. S analýzou firemních procesů vám pomůže dodavatel ERP řešení. Konzultanti dodavatele pochopitelně znají přednosti svého softwaru, mají rozsáhlé zkušenosti s implementací do různě zaměřených firem, a proto vám dokážou navrhnout optimální řešení na míru vašim požadavkům.

Související články
ERP a digitalizace ruku v ruce

Digitalizace ve výrobě. To je dnes stěžejní téma, prolínající se všemi oblastmi podnikání. Jakou roli však v tomto komplexním procesu hrají ERP – podnikové informační systémy? Právě o tom si naše redakce povídala s Petrem Vojtou, obchodním ředitelem společnosti Abra Software.

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Související články
Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Ve třetím podcastu nás prof. Smejkal seznámí s faktem, že bezpečnostní opatření nám mohou být uložena zákonem i s tím, že každý subjekt se může vyskytnout z hlediska kybernetické bezpečnosti ve třech stavech: 1. nedotčený KB, 2. opatření provedena, ale neví, zda a jak fungují, 3. trvalý proces fungujícího ISMS (systému řízení bezpečnosti informací). A nejen to…

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Digitálne dvojča & Factory Twin

Uplatnenie digitalizácie vo výrobe predstavuje revolučnú zmenu. Táto zmena má paradigmatický charakter, pretože sprístupňuje dáta z výroby všetkým výrobným prvkom, čo umožňuje uplatnenie nových systémov riadenia výroby v reálnom čase.

Automatizace v ERP pro digitální výrobu

Mnoho výrobních firem v posledních měsících v reakci na nejisté podmínky či chybějící pracovní sílu překotně automatizovalo dílčí procesy nejen ve výrobě, ale i v dalších firemních oblastech. Jakkoliv jsou tyto kroky užitečné, skutečný potenciál automatizace lze využít jedině při komplexním propojení všech navazujících firemních procesů v jednom informačním systému. Teprve pak se dostaví kýžené zvýšení efektivity výroby i odstranění nadbytečných nákladů, chyb a rutinních činností.

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Průmysl 4.0 jako výzva pro výrobní podniky

Pro výrobní firmy zůstává Průmysl 4.0 klíčovým tématem. Pokusme se tedy více objasnit, jaké změny s sebou tento trend nese, jaké přináší požadavky a co naopak výrobním firmám nabízí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit