Témata

Tisíce metrů čtverečních, bezmála 200 zaměstnanců a roční obrat 250 milionů Kč. Tak v kostce vypadají čísla výhradně české, soukromé společnosti Startech. Její výrobní haly a další prostory najdeme ve dvou obcích poblíž Brna – v Říčanech a Rosicích. Společnost se mimo jiné zabývá přesným obráběním prakticky všech myslitelných materiálů pomocí nejmodernějších CNC technologií. To logicky znamená, že v rámci zdejšího – vskutku úctyhodného – strojního parku hrají hlavní roli stroje značky Mazak.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

„Prvopočátky naší firmy se datují zhruba do roku 1947, kdy si můj děda koupil tady v Říčanech vyhořelou stodolu, opravil ji a začal tam s drobným podnikáním, jako byly zámečnické práce, lehké obrábění a podobně,“ vypráví Jan Šildberger, jednatel společnosti, a dodává: „Nakonec měl, tuším, pět zaměstnanců a až do roku 1963 přežil znárodňování, i když, jak říkal, byly to krušné časy – stát mu nejrůznějšími způsoby komplikoval život. V třiašedesátém mu ale podnik nakonec znárodnili. Firmu převzal Výzkumný ústav geologického inženýrství. V roce 1990, v rámci restituce, dostal děda svou bývalou dílnu zpět, ovšem ve značně zdevastovaném stavu. Restituci však bral jako velkou satisfakci a tak, i když mu v té době bylo 70 let, se rozhodl firmu obnovit. Můj táta musel opustit své vysněné místo projektanta elektroniky, protože si jej žádala rodinná firma …“

„Dnes máme 42 špičkových CNC strojů a z nich 39 jsou Mazaky,“ říká Jan Šildberger. (Zleva: Jan Šildberger, Miloš Šildberger a Petr Láznička ze společnosti Mazak.)

Otec a syn začali společně podnikat pod názvem STŠ Strojírna Šildberger. Obnovovali to, co zbylo, rekonstruovali zdevastované interiéry, postupně dokupovali vybavení. Pomalu se jim začínalo dařit. Posléze, zhruba v roce 1993, se seznámili s vlastníky firmy Aveko Servomotory.

„Začali jsme pro ně vyrábět komponenty servomotorů,“ říká Ing. Miloš Šildberger, syn zakladatele firmy. „Spolupráce nabrala takové obrátky, že v roce 1996 jsme se rozhodli spojit s Avekem – dnes naší sesterskou firmou – síly a založit společnou firmu Startech. V podstatě jsme přestali dělat veškeré jiné zakázky pro ostatní firmy a začali jsme vyrábět jen komponenty servomotorů.“

V elektronové mikroskopii se uplatní například Mazak Variaxis i800, konkrétně v rámci výroby těla mikroskopu.

Čtvrt století bez odpočinku

V té době také došlo na první velké investice do moderního vybavení, k němuž neodmyslitelně patřil i první ze současné úctyhodné sbírky téže značky – Mazak Quick Turn.

Reklama
Reklama
Reklama

„Ten stroj jede už bezmála 25 let na dvě směny bez závažnějších problémů,“ konstatuje Miloš Šildberger a s úsměvem dodává: „Servisákům od Mazaku vždycky říkám, ať sesnaží, ať ho udrží při životě co nejdéle, protože je to pro firmu Mazak ta nejlepší reklama.“

Zatímco do té doby ve Startechu obráběli na klasických strojích, od poloviny 90. let se zde začali věnovat především CNC obrábění. Kolem roku 2000 nastal další zlom. Firma svojí kapacitou předběhla výrobu servomotorů, proto se její vedení rozhodlo začít nabízet své kapacity – strojní a lidské – i zákazníkům z jiných oborů. A měli úspěch. Dnes činí servomotory (výroba v Říčanech) přibližně 30 % obratu a zakázkové obrábění (výroba v nové hale v Rosicích) 70 %. Dnešní záběr Startechu je nejen neuvěřitelně rozmanitý, ale některé zakázky nemají daleko ke sci-fi. Svým zákazníkům nabízejí středně sériovou, malosériovou i kusovou výrobu složitých a přesných dílců či montáže sestav v čistém prostředí. Nechybí ani vyvažování rotačních dílců, dělení materiálu, ale ani drobné zámečnické práce, jimiž zakladatel před desítkami let vlastně začínal.

Když táhne bílý losos peřejí

Zajímavostí mezi zákazníky Startechu je jeden z oblasti potravinářství, konkrétně chovu lososů. Ti jsou často napadáni parazity – drobnými korýši s názvem mořské vši. Lososům velmi ztrpčují život, způsobují jejich úhyn, a chovatelům tak vysoké ztráty. Dříve byla jedinou formou obrany chemie nebo velmi nešetrný způsob jejich mechanického odstraňování. Nedávno se však objevil vynález, který situaci dokáže řešit bez toho, aniž by rybám ubližoval nebo příliš zatížil rozpočet jejich chovatelů – speciální laser. Tento přístroj se ponoří do vody a prostřednictvím 3D kamer ryby sleduje. Jakmile spatří, že se na rybě vyskytla mořská veš, aktivuje laserový paprsek a parazita sestřelí, aniž by lososovi ublížil. Tato metoda je velmi efektivní a ani ochránci zvířat proti ní nic nenamítají. A právě všechny mechanické součásti tohoto přístroje s názvem Stingray jsou vyráběny ve Startechu.

„Pro naše další zákazníky z nejrůznějších oborů, mezi něž patří třeba elektronová mikroskopie či letectví, děláme složité věci, v malých sériích,“ přibližuje Jan Šildberger. „Dnes máme 42 špičkových CNC strojů a z nich 39 jsou Mazaky. Jsme certifikováni dle ISO 9001, ale i AS 9100, což je letecká a kosmická výroba. Vyrábíme pro high-tech zákazníky z celého světa. Ta certifikace je ale jen třešinka na dortu. Od začátku budování naší společnosti jsme se snažili mít pod kontrolou a pevně v rukách veškeré procesy. To je extrémně důležité zejména v leteckém průmyslu.“

Interně vyvinutý systém upínacích palet, na němž ve Startechu upínají obrobky do strojů. Jde o klíčový prvek automatizace výroby – právě tyto palety jsou použité v robotické lince Erowa.

Na hranici sci-fi

Oborů, pro které jsou určeny výrobky Startechu, je skutečně velké množství a posoudit, který je nejsofistikovanější a nejnáročnější, snad ani nelze.

„Největší podíl mezi nimi tvoří přístrojová technika,“ říká Jan Šildberger. „Vyrábíme například komponenty elektronových mikroskopů. To jsou ty, které mají rozlišení až kolem 10 nm, což je v podstatě velikost atomu. Rád říkám, že Brno je takové Silicon Valley v elektronové mikroskopii. Sídlí zde například česká pobočka firmy Thermo Fisher Scientific, největšího výrobce elektronových mikroskopů na světě, která svoji výrobu mikroskopů realizuje právě v Brně. Dále firma Tescan, která jako jedna z první desítky na světě působí ve skenovací mikroskopii. A najdeme zde i firmu Delong Instruments, která kromě elektronových mikroskopů vyrábí i třeba mikrorentgeny. A ti všichni jsou našimi zákazníky.“

V případě většiny zdejších produktů se jedná o malosériovou až kusovou výrobu, která zahrnuje velké množství velice složitých, přesných dílů, často ze speciálních materiálů, jako je například behanit.

Podle jeho slov jde ve všech těchto případech o malosériovou až kusovou výrobu, která zahrnuje velké množství velice složitých, přesných dílů, často ze speciálních materiálů, jako je například behanit. Dále Startech dodává také obráběné díly do spektrometrů a podobně.

„Zákazník nám dodá výkres, my podle něj obrobíme díl,“ upřesňuje Jan Šildberger. „Naši zákazníci neustále něco vyvíjejí – elektronový mikroskop není věc jako třeba mobilní telefon, kterého se někde vyrobí milion kusů ve stejné konfiguraci. Zákazníci často chtějí modifikace či úpravy. Proto není výjimkou, že s nimi na vývoji spolupracujeme.“

A jaký úkol mají konkrétně stroje Mazak? „V elektronové mikroskopii se uplatní například Mazak Variaxis i800, konkrétně v rámci výroby těla mikroskopu,“ vysvětluje Miloš Šildberger. „To je komora, ve které se nachází zkoumaný vzorek a je tam vakuum. Dalším dílem je tzv. elektronové dělo, jež střílí do toho vzorku, který ovládá manipulátor vzorku. Což je šestiosý stoleček, jenž pomocí servomotoru vzorkem pohybuje a polohuje jej. Do nedávna jsme vyráběli jednotlivé komponenty manipulátorů, ale nyní už jsme měli první dvě zakázky, kde díky tomu, že k našim činnostem patří i montáže v čistém prostředí, jsme manipulátory složili a testovali.“

Tisícemetrů čtverečních, bezmála 200 zaměstnanců a roční obrat 250 milionů Kč. Tak v kostce vypadají čísla výhradně české, soukromé společnosti Startech.

Maximum automatizace

Vedení firmy se výrobu, ačkoli malosériovou až kusovou, snaží maximálně automatizovat. To se daří mimo jiné i pomocí propojení robota značky Erowa se stroji Mazak. Oproti automatizaci sériové výroby musí v tomto případě systém umět identifikovat obrobek, který je do stroje vkládán. To je zde řešeno pomocí čteček čipů, které robotický systém při vkládání obrobku načte, aby následně mohl načíst správný CNC program, a na jeho základě produkt správně obrobit.

Aby zařízení dokázalo jet v plném automatickém režimu – třeba i v noci, bezobslužně – musí se hlídat i životnost nástrojů a další faktory.

„Aby zařízení dokázalo jet v plném automatickém režimu třeba i v noci, bezobslužně musíme hlídat i různé životnosti nástrojů a podobné faktory,“ říká Miloš Šildberger. „Veliký podíl na realizaci naší výroby mají horizontky,“ doplňuje jej jeho otec. „Máme dva velké horizontální stroje Mazak HCN (6000-II a 6800), přičemž nás neustále udivuje jejich tuhost – nástroje o průměru 100 mm dokážou zajet do kusů železa jako do másla. Zajímavá technologie. Horizontální stroje jsou využívány jednak na produktivní obrábění, ale samozřejmě s přesným výstupem, kde pak proběhne dokončení třeba na pětiosém stroji.

Ke Slunci

Na začátku roku 2020 byla do vesmíru vyslána sonda Solar Orbiter. Šlo o projekt evropské kosmické agentury, na němž spolupracovala také NASA. Ta zajistila raketu Atlas 5, která sondu vynesla do vesmíru. Sonda se pohybuje ve vesmíru na dráze ke Slunci, pomocí gravitačního praku, který znamená urychlení kolem orbity Venuše a Země. Poté sonda získá patřičnou rychlost a poletí blíže ke Slunci. Asi 50 milionů km od Slunce „zaparkuje“, rozvine přístroje a začne Slunce zkoumat – jeho magnetismus, solární vítr, sluneční skvrny atd. Už v červenci však na zem poslala unikátní fotografie, takové, které ještě nikdy v historii nevznikly.

Startech je v současné době členem skupiny Ferrostyle, která působí jakožto holding a má podíly ve Startechu, Aveku Servomotory, TG Drives a Lisovně AD. Jednotlivé firmy jsou autonomní, ale vzájemně často spolupracují.

„Pro tuto sondu jsme v roce 2017 vyrobili několik mechanických komponent,“ vzpomíná Jan Šildberger. „Jsme hrdí, že naše výrobky jsou i ve vesmíru. S napětím sledujeme, jak se jí daří. Tento projekt nám pootevřel dveře i do kosmického průmyslu. Nechci se chlubit, že jsme zkušení výrobci kosmických technologií, většina našich zakázek je z jiných oborů, ale na základě spolupráce na projektu Solar Orbiter se nám nyní začínají ozývat firmy, které pracují v rámci vesmírného programu, a nyní již domlouváme spolupráci.“

Pochopitelně, budoucnost celého (nejen) českého průmyslu nyní citelně ovlivnila anticovidová opatření. Nicméně ve Startechu, díky jejich strategii stát na více „nohách“, díky vybavení nejkvalitnějšími technologiemi, jako jsou například stroje Mazak, i díky schopnosti rozletět se ke Slunci, nevidí svoji budoucnost nijak černě.

Plánovací systém automatické výrobní linky, konkrétně fronta práce pro robotický systém Erowa.

„Začátkem léta jsem začínal mít jakési obavy,“ říká Jan Šildberger. „V důsledku opatření bohužel dnes stagnuje letecká výroba. Ale vše ostatní se naštěstí začíná zvedat. Někteří zákazníci se zvedli velice rychle, že už nám bezmála zahltili kapacity, protože zjistili, že mají prázdné sklady. Od března se báli vystavovat objednávky, protože nikdo nevěděl, co bude. Někteří se ale velmi rychle rozběhli, někteří mají nástup slabší, ale v podstatě, kromě letectví, jde vše, pomaličku, polehoučku zase nahoru.“

Související články
Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Pokročilé měření obrobků v obráběcím stroji

Zvyšování efektivity a přesnosti výroby patří mezi hlavní směry v oblasti výrobních strojů. Vysoké požadavky na přesnost si vynucují důkladnou kontrolu rozměrů vyráběných dílců na souřadnicových měřicích strojích (CMM). To je zejména u velkých a těžkých dílců spojeno s velkými časovými prodlevami nutnými pro jejich manipulaci a ustavení na obráběcím stroji (OS) a CMM. Z tohoto důvodu byl vyvinut systém inprocesního měření obrobku přímo v obráběcím stroji, který využívá plnohodnotný software pro CMM.

Svátek novinek v oboru obrábění

Ve svém technologickém centru v Jažlovicích u středočeských Říčan uspořádala společnost Mazak na začátku letošního února tradiční dny otevřených dveří. Během dvou dnů prošlo branou firmy více než 120 návštěvníků, aby načerpali informace o aktuální nabídce firmy a zhlédli živé ukázky práce vystavených obráběcích strojů tohoto japonského výrobce. Akce jsme se zúčastnili i my.

Související články
Technologie pro mistry horkého tváření

Zavítáte-li do části města Olomouc s názvem Bystrovany, bezpochyby vás zaujme architektonicky velmi čistá budova, součástí jejíž fasády je velké plastické červené logo Weba. Když pak vejdete dovnitř, ohromí vás výrobní hala monumentálních rozměrů s množstvím sofistikovaných strojů různých značek – zejména pak značky Mazak. Od loňského roku mezi nimi můžete spatřit i automatickou obráběcí linku se dvěma stroji Mazak Variaxis 1050.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Mouka pro dvě miliardy lidí

Dovolíme si dát vám hádanku – co mají společného čokoláda, cereálie, housky a pivo? Hned však odpovíme: to vše a mnoho dalšího bylo vyrobeno díky produktům společnosti Bühler CZ se sídlem v Žamberku. Zde se vyrábějí (nejen) vysoce sofistikované komponenty do strojů na výrobu potravin, například do třídiček zrn nebo obřích mlýnů. Místní vskutku neuvěřitelný strojový park obsahuje především nejmodernější obráběcí stroje značky Mazak. V dubnu 2020 zde bylo spuštěno i nejnovější obráběcí centrum HCN-8800 se systémem Palletech, které firmě zajistilo nebývalou míru automatizace a umožnilo plnění přání zákazníků v rekordním čase i kvalitě.

Dny automatizace

Další z řady technologických seminářů uspořádala ve svém sídle v polovině dubna ve spolupráci s partnery společnost Mazak, tentokrát na téma automatizace se zaměřením na robotizaci, paletizaci, inteligentní výrobu a další řešení zvyšující efektivitu a produktivitu. Na cyklus dopoledních přednášek po obědě navázaly ukázky strojů v předváděcí hale v Jažlovicích u Prahy.

Technologický den HSC obrábění

Společnost Mazak pro své zákazníky uspořádala šest hodin plných technického poznání a osobních setkání. Pomyslně tím zahájila maraton open houses výrobců a dodavatelů obráběcích strojů, které si v tomto prezentačním konceptu drží stále velkou oblibu mezi technickou veřejností.

Sázka na věrnost a inovace

Ve druhém dílu seriálu reportáží u klíčových zákazníků společnosti Yamazaki Mazak představujeme firmu Astro Kovo Plzeň, která se specializuje převážně na sériovou výrobu přesných rotačních součástí. Již sedmnáct let využívá strojních kapacit CNC obráběcích center Mazak.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Specifika leteckého průmyslu z pohledu obráběcích technologií

Od výrobců obráběcích strojů se v leteckém průmyslu vyžaduje, aby dodávali vysoce výkonné, vysoce produktivní a vysoce přesné pětiosé a multifunkční stroje a navrhovali nové technologie pro zpracování obtížně obrobitelných materiálů nebo dílů se složitými tvary.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Stroje pro bezkonkurenční produktivitu

Nejnovější horizontální obráběcí centrum HCN-5000 od společnosti Yamazaki Mazak je vybaveno vysokokapacitním automatizačním systémem MPP500, jenž je navržen tak, aby nabízel bezobslužný noční provoz, nejvyšší produktivitu a snadnou obsluhu.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit