Témata
Zdroj: Weba Olomouc

Technologie pro mistry horkého tváření

Zavítáte-li do části města Olomouc s názvem Bystrovany, bezpochyby vás zaujme architektonicky velmi čistá budova, součástí jejíž fasády je velké plastické červené logo Weba. Když pak vejdete dovnitř, ohromí vás výrobní hala monumentálních rozměrů s množstvím sofistikovaných strojů různých značek – zejména pak značky Mazak. Od loňského roku mezi nimi můžete spatřit i automatickou obráběcí linku se dvěma stroji Mazak Variaxis 1050.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

Zhruba 220 zaměstnanců společnosti Weba Olomouc se věnuje především horkému tváření, ale také vývoji a výrobě náročných lisovacích a tvářecích nástrojů pro strukturní díly s maximální pevností.

„Jsme nástrojárna a hlavním těžištěm naší produkce jsou nástroje horkého tváření,“ seznamuje nás s provozem firmy Jan Stukbauer, finanční ředitel. „Našimi zákazníky jsou renomovaní výrobci v rámci automobilového průmyslu na všech kontinentech, ať už přímo automobilky, či jejich subdodavatelé. A samozřejmě je naším zákazníkem i mateřský koncern Mubea.“

„Stroje Mazak provází Webu již od 80. let minulého století,“ říká Robert Raich.(vlevo – uprostřed Petr Láznička, vpravo Jan Stukbauer) (Zdroj: Weba Olomouc)

Kromě vlajkové lodi– horkého tváření, však k tomu, co Weba svým zákazníkům nabízí, obecně patří nástroje pro tváření (pochopitelně i pro tváření za studena), jejich výroba i vývoj a odladění. Aktuálně i laserovací přípravky, měřicí přípravky a podobně. Prostě vše, co je k tváření třeba.

„Právě nyní zde máme celou řadu intercompany projektů pro BMW,“ pokračuje Jan Stukbauer. „A zajímavostí je, že realizujeme také sériovou výrobu elektromobil Porsche Taycan, kterého se v roce 2020 prodalo neuvěřitelných 20 015 kusů, čímž se stal jedním z nejprodávanějších modelů legendární německé značky. A právě u nás v Olomouci se horkým tvářením vyrábějí dva díly jeho karoserie.“

Reklama
Reklama
Reklama

Navzdory době covidové

Pro vysoce sofistikovanou výrobu, která se zde odehrává, jsou samozřejmě důležité špičkové stroje, ale i renomovaní a šikovní pracovníci. Jak je Weba dokáže najít a udržet si je?

„Není úplně snadné sehnat kvalifikované zaměstnance z technických oborů,“ konstatuje Jan Stukbauer a dodává: „Avšak i v souvislosti s aktuální ‚covidovou‘ dobou pozorujeme, že se pro nás situace zlepšuje. Je řada firem, na kterou měla aktuální situace výrazně větší dopad než na nás, a tím se často uvolnili kvalitní zaměstnanci. A především se sami snažíme rozvíjet si mladé lidi. Na excelentní úrovni spolupracujeme se Zikmundovou střední školou v Lutíně. Chodí k nám jejich studenti, kteří samozřejmě mají možnost pracovat i na strojích Mazak, což dělají s velkým zaujetím.

Zajímavostí je, že nové sídlo olomoucké společnosti Weba navrhl japonský architektonický ateliér Takenaka. Tentýž, z jehož dílny pochází i sídlo českého zastoupení YamazakiMazak v Jažlovicích u Prahy.

Podle slov Jana Stukbauera se tedy dá říci, že ačkoli vzhledem k vývoji situace na trhu, propadu poptávky a restrikcím došlo ve Webě ve srovnání s rokem 2019 k poklesu obratu společnosti o 15 %, je situace pozitivní a pro letošní rok se předpokládá opětovný růst.

Reklama

„Samozřejmě v rámci sériové výroby jsme problémy spojené s covidem pociťovali více,“ konstatuje Jan Stukbauer. „Problém u projektových zakázek pro nás představovaly restrikce cestování, kdy jsme projekty nemohli uzavřít, respektive se uzavíraly s určitým časovým posunem. Podle údajů, které mám nyní k dispozici, by rok 2021 mohl být obratově lehce nad rokem 2020.“

„Stroje Mazak provází Webu již od 80. let minulého století,“ říká Robert Raich. (vlevo – uprostřed Petr Láznička, vpravo Jan Stukbauer) (Zdroj: Weba Olomouc)

Společných 40 let

Pojďme se nyní podívat na historii soužití strojů Mazak a lidí z Weby. „Stroje Mazak provázejí Webu již od 80. let minulého století,“ říká Robert Raich, ředitel závodu. „Část z nich sem byla při relokaci v rámci koncernu dovezena z Rakouska.“

„Od doby, kdy je užíváme, jsme měli možnost se přesvědčit o jejich kvalitách. Velmi si na nich cením například robustnosti a spolehlivosti. Velkou roli hraje i samozřejmě zastoupení firmy Mazak, s nímž máme velmi dobrou spolupráci,“ dodává Jan Stukbauer. Dnes má olomoucká společnost Weba 16 strojů značky Mazak a vloni k nim přibyla již zmíněná dvojice Mazak Variaxis 1050.

  • Weba existuje již od 80. let, přičemž první závod vznikl v Rakousku;
  • závod v Olomouci byl postaven v roce 1990;
  • 2008 proběhla změna názvu firmy v ČR na Weba Olomouc;
  • v roce 2010 se její prostory rozrostly na 4 200 m2;
  • v roce 2018 pak na 13 000 m2 a došlo na další rozšíření strojového parku.

Pochopitelně instalace velkých strojů není sama o sobě jednoduchá záležitost. K tomu říká Petr Láznička ze společnosti Mazak: „Společnost Weba má z našeho pohledu dodavatele velkých strojů jednu výhodu – při výstavbě nových prostor s nimi bylo již počítáno, a tak je firma pro instalaci a umístění rozměrných technologií, pro nástrojárny zcela nezbytných, velice dobře vybavená.“

Společnost Weba dlouhodobě, a to samozřejmě nejen v souvislosti se stroji Mazak, významně investuje do automatizace. „Vnímáme totiž automatizaci jako trend a správný směr do budoucna,“ říká Jan Stukbauer.„Důvodem je zejména situace na trhu práce, kdy automatizace může nahradit lidskou práci. V neposlední řadě má však velký vliv na produktivitu i na nákladovost výroby. S tím samozřejmě souvisí i návratnost investic do technologií, přičemž dle mého názoru je 24 měsíců v pořádku, 30 měsíců s otazníkem a více už je těžké akceptovat.“

Automatická linka je navržena a sestavena dle konkrétních potřeb zákazníka. (Zdroj: Weba Olomouc)

Maximum flexibility

Weba má velmi propracovaný monitoring strojů i systém plánování výroby a na základě toho zde probíhá kapacitní plánování. Díky tomu se zde, podle slov Jana Stukbauera, velmi dobře daří eliminovat úzká místa ve výrobě. „Přitom součástí výroby, která probíhá na strojích Mazak, jsou složité úkony, jako například hluboké vrtání,“ říká Petr Láznička.

K efektivitě práce přispívá i skutečnost, že programování výroby zde už neprobíhá přímo na strojích, ale na počítačích v kanceláři a pracovníci u strojů vše dostanou již připravené a sami dělají pouze případné korekce. A právě s efektivitou výroby, kterou vedení Weby velmi akcentuje, souviselo i rozhodnutí o pořízení posledního přírůstku z rodiny Mazak.

Aktuální stav automatické linky
V první fázi automatická linka obsahuje dva pětiosé stroje Variaxis i 1050, které jsou obsluhovány robotem Kuka KR1000 Titan. Kapacita zakladače je 21 palet ve třech patrech.
Maximální velikost manipulované sestavy obrobek + upínač je stanovena na 800 kg.
Charakter automatizace – automatizace kusové výroby.

Plán rozšíření
Posílení linky v oblasti produktivního 2D frézování.
Očekává se rozšíření automatické linky o dva obráběcí stroje a navýšení skladových pozic.
Jako vhodná technologie se jeví horizontální obráběcí centra HCN6800 NEO.

„Linka je navržena pro maximální flexibilitu, protože sériovost výroby je v rámci Weby poměrně malá,“ říká Petr Láznička. „V podstatě každý kus, který se zde vyrábí, je originál. Na této lince lze dělat velké množství různých rozměrů, takže linka může pracovat kontinuálně s malosériovou produkcí, což je specialita, která rozhodně není obvyklá. Většina automatizovaných linek jiných značek je totiž v současné době určena pro velkosériovou produkci. Ne všechny prvky, které linka obsahuje, jsou značky Mazak, ale Mazak je generálním dodavatelem celého projektu.“

Celá linka je operovaná průmyslovým robotem, který má nosnost 1 000 kg. V současné době obsluhuje dvě obráběcí centra, přičemž linka je dimenzovaná až na šest obráběcích center. A přesto, že zdejší produkce je velmi variabilní, dokáže pracovat zcela bezobslužně.

"Jedná se o automatickou linku, naplánovanou a postavenou podle konkrétních potřeb zákazníka,“ dodává Petr Láznička. „A je jen potřeba dobře naplánovat kapacitu, aby i poté, kdy zde budou již čtyři stroje, nebo jich bude dokonce šest, bylo možné vyrábět bezobslužně třeba o víkendu, kdy by jinak byla výroba velmi limitována chybějící obsluhou.“

Zhruba 220 zaměstnanců společnosti Weba Olomouc se věnuje především horkému tváření, ale také vývoji a výrobě náročných lisovacích a tvářecích nástrojů pro strukturní díly s maximální pevností. (Zdroj: Weba Olomouc)

Směřovat vzhůru

„Pro celou naši spolupráci je velmi důležité, že se ti lidé z obou firem vzájemně respektují a dlouhodobě dobře spolupracují,“ říká Jan Stukbauer. „A již nyní plánujeme, že se linka bude postupně rozšiřovat.“ Podle jeho slov má Weba jasnou vizi dalšího růstu. Přes vliv koronakrize považuje vedení firmy rok 2020 za velmi úspěšný a věří, že letošní rok bude ještě více.

„Máme vizi růstu a s ním ruku v ruce i dalších investicí do technologií – pochopitelně i směrem k Mazaku. Naším úmyslem je pořídit v roce 2022 další dvě obráběcí centra, jimiž se linka doplní na čtyři. Do budoucna by se pak jejich stav navýšil na původně plánovaných šest,“ uzavírá Jan Stukbauer.

Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Svátek novinek v oboru obrábění

Ve svém technologickém centru v Jažlovicích u středočeských Říčan uspořádala společnost Mazak na začátku letošního února tradiční dny otevřených dveří. Během dvou dnů prošlo branou firmy více než 120 návštěvníků, aby načerpali informace o aktuální nabídce firmy a zhlédli živé ukázky práce vystavených obráběcích strojů tohoto japonského výrobce. Akce jsme se zúčastnili i my.

Související články
Soustruh místo motorky

Cesta na další reportáž referenčního partnerství firmy Mazak směřovala do plzeňských Borských polí. Obchodní manažer Ivan Šedivec ji nevybral náhodou. Jak jsem záhy zjistil, firma KTD Technologies Tomáše Duspivy totiž díky jeho osobě v sobě bezesporu ukrývá obrovský potenciál.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Mouka pro dvě miliardy lidí

Dovolíme si dát vám hádanku – co mají společného čokoláda, cereálie, housky a pivo? Hned však odpovíme: to vše a mnoho dalšího bylo vyrobeno díky produktům společnosti Bühler CZ se sídlem v Žamberku. Zde se vyrábějí (nejen) vysoce sofistikované komponenty do strojů na výrobu potravin, například do třídiček zrn nebo obřích mlýnů. Místní vskutku neuvěřitelný strojový park obsahuje především nejmodernější obráběcí stroje značky Mazak. V dubnu 2020 zde bylo spuštěno i nejnovější obráběcí centrum HCN-8800 se systémem Palletech, které firmě zajistilo nebývalou míru automatizace a umožnilo plnění přání zákazníků v rekordním čase i kvalitě.

Na zemi i ve vesmíru

Tisíce metrů čtverečních, bezmála 200 zaměstnanců a roční obrat 250 milionů Kč. Tak v kostce vypadají čísla výhradně české, soukromé společnosti Startech. Její výrobní haly a další prostory najdeme ve dvou obcích poblíž Brna – v Říčanech a Rosicích. Společnost se mimo jiné zabývá přesným obráběním prakticky všech myslitelných materiálů pomocí nejmodernějších CNC technologií. To logicky znamená, že v rámci zdejšího – vskutku úctyhodného – strojního parku hrají hlavní roli stroje značky Mazak.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Stroje pro bezkonkurenční produktivitu

Nejnovější horizontální obráběcí centrum HCN-5000 od společnosti Yamazaki Mazak je vybaveno vysokokapacitním automatizačním systémem MPP500, jenž je navržen tak, aby nabízel bezobslužný noční provoz, nejvyšší produktivitu a snadnou obsluhu.

Spolehlivé odstranění otřepů po pálení

Pardubická Obchodní společnost TVK se specializuje na zakázkovou výrobu přesných tvarových výpalků z plechu laserem, plazmou a autogenem. Díly po plynovém pálení standardně dodávají očištěné. Před necelými dvěma roky byl na odstraňování strusky a otřepů po pálení pořízen stroj Lissmac. "Stroj šetří čas, ale hlavně ruce pracovníků," říká jednatel společnosti TVK Pavel Tužil.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit