Témata
Reklama

Včera, dnes a zítra – elektrotechnický průmysl

Průmysl naší země se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem novém seriálu budeme hovořit s představiteli stěžejních průmyslových oborů, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost. Druhý, koho jsme se na to zeptali, je Ing. Jiří Holoubek, prezident Elektrotechnické asociace České republiky.

Tento článek je součástí seriálu:
Včera, dnes a zítra...
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

MM: Patří podle vás producenti z oblasti automatizace a digitalizace mezi ty, které byly dopadem anticovidových opatření na český průmysl postiženy nejvíce, nebo mezi ty, jichž se krize zatím fatálně nedotkla?

Ing. Holoubek: Producentů z oblasti automatizace a digitalizace je široké spektrum. Můžeme mezi ně zařadit čistě IT firmy, v nichž vznikají například softwarové ovladače jednotlivých zařízení a systémů na straně jedné, ale také výrobce strojů a zařízení a celých výrobních linek na straně druhé. Nesmíme ani zapomenout na systémové integrátory, jejichž úkolem je smysluplná a efektivní implementace prostředků průmyslové automatizace v konkrétním prostředí, a to jak výrobně-technologickém, tak i digitálním. Podle mých konkrétních zkušeností z minulých měsíců není dopad anticovidových opatření na drtivou většinu zmíněných firem fatální. Elektrotechnický průmysl, do nějž podle mého názoru přirozeně patří i firmy zabývající se IT technologiemi pro výrobu, logistikou, komunikací, ale i například zdravotnictvím, včetně oblastí kritické infrastruktury, má typicky subkontraktační charakter. Jeho odběratelé se rekrutují ze všech sektorů národního hospodářství a všech průmyslových odvětví. A právě tato široká diverzifikace zákazníků a obchodních partnerů je, myslím, důvodem menších propadů než můžeme pozorovat v některých jiných odvětvích.

Ing. Jiří Holoubek

„Musíme zapomenout na přežívající paradigma chápání IT jako oboru zabývajícího se pouze hardwarem a softwarem ovládaným lidským ‚operátorem‘.“

MM: Které oblasti byly podle vás covidem postiženy více a které méně? A jak se to odrazilo na pozici jejich dodavatelů z oblastí IT?

Ing. Holoubek: Již koncem roku 2019 jsme zaznamenali jistý pokles zakázek například v automobilovém průmyslu. Tento pokles přerostl na jaře loňského roku kvůli proticovidovým opatřením v zásadní propad dodávek nejen pro velké automobilky, ale i pro jejich subdodavatele. Nicméně propad netrval dlouho a některé z těchto firem, zejména střední velikosti, se právě v období útlumu zamyslely nad vnitropodnikovými procesy, možným rozšířením portfolia odběratelů a větší kustomizací produktů. To se pozitivně odrazilo i v poptávkách po prostředcích průmyslové automatizace, a hlavně jejich efektivnějšího začlenění jak do stávajících výrobně-technologických struktur, tak i do firemních řídicích a informačních systémů. Na druhé straně bylo mnoho zakázek i z oblasti IT z obav z dalšího vývoje jejich objednateli zrušeno. To je také jeden z důvodů stále více se rozevírajících nůžek mezi firmami, které svoji digitální transformaci berou opravdu vážně, a těmi, které ji zatím považují pro svoje další působení za irelevantní.

MM: Ve většině průmyslových podniků bylo ještě nedávno problémem najít kvalifikované pracovníky. Platí to i pro firmy z oblasti elektrotechniky? A změnilo se na tom něco v posledním roce?

Ing. Holoubek: Problém s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců, zejména v technických oborech, vnímáme v posledních letech stále citelněji. I přes různé, více či méně účinné kampaně, není stále dostatek absolventů technických oborů středních a vysokých škol, kteří by byli ve firmách na odpovídajících pozicích zaměstnatelní. Přestože jsou digitální dovednosti některých nově přicházejících zaměstnanců na velmi vysoké úrovni, chybí jim v mnoha případech matematický a fyzikální základ pro zvládnutí často elementárních úloh z oblasti průmyslové automatizace. Za optimální považuji soustavnou a zcela otevřenou komunikaci a spolupráci stávajících zaměstnanců firmy s jejich nově příchozími kolegy. Při správném nastavení profitují z takovéto spolupráce obě strany. Bohužel, poslední období, kdy se v důsledku proticovidových opatření v práci nepotkávají všichni zaměstnanci a střídá se homeoffice s hektickým řešením pouze akutních úkolů na pracovišti, týmové spolupráci nenahrává. Ale abychom se nevymlouvali jenom na covid. To, že se daří propojovat například studenty vyšších ročníků s firmami a zapojovat je už během studia do řešení některých pracovních úkolů, je pořád spíše ojedinělé. A to i přesto, že si význam této spolupráce všichni uvědomujeme a snažíme se ji všemožně, ale asi málo účinně, podporovat.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Jak vidíte budoucnost českých IT firem?

Ing. Holoubek: Pokud se zaměřím na firmy, které se zabývají IT ve výrobě a službách, vidím jejich obrovský potenciál v integraci a implementaci systémů pokročilé průmyslové automatizace a robotiky ve stále se rozšiřující škále odvětví a oborů. Musíme přitom ale zapomenout na pořád ještě přežívající paradigma chápání IT, jako oboru zabývajícího se pouze hardwarem a softwarem ovládaným lidským „operátorem“. Už teď je zřejmé, že vývoj a postupné nasazování algoritmů umělé inteligence v průmyslu a službách budou ekonomicky zajímavé jak pro dodavatele těchto technologií, tak zejména pro jejich zákazníky.

MM: Co by podle vás měl pro podporu tohoto oboru dělat stát?

Ing. Holoubek: Konečně vybudovat odpovídající veřejnou infrastrukturu, a zejména zvládnout digitální transformaci veřejné správy, aby nebyla brzdou při dalším rozvoji průmyslového prostředí a služeb, jak je tomu v současné době.

Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Zájem hackerů může vyvolat i maličkost

Digitalizace a automatizace kromě výhod přináší i nutnost zavedení nových principů práce s daty. Ta představují v produkci jakékoli firmy zcela novou hodnotu a jejich zneužití může být nepříjemné.

Související články
Hannoverský veletrh v časech transformace průmyslu

Letošní ročník se bude konat v německém Hannoveru v novém termínu 13. až 17. července 2020 a zúčastní se ho okolo 6 000 vystavovatelů. Letošní ročník reaguje na řadu současných technologických proměn a ekonomicko-politických výzev. Nové hlavní téma Industrial Transformation odkryje šance, které plynou z nových technologií, změny chování na straně poptávky a rostoucího povědomí o nutnosti ochrany klimatu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Nové aplikační centrum pro výrobní stroje

Společnost Siemens otevřela ve svém areálu v Praze-Stodůlkách Aplikační centrum pro výrobní stroje v Praze (Application Center for Production Machines Prague). Centrum zaměstnává vysoce kvalifikované technické odborníky, kteří se specializují na výrobní stroje, jejich automatizaci a využití nejnovějších technologií, jako je průmyslový internet věcí.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit