Témata

Včera, dnes a zítra – výrobci řezných nástrojů

Průmysl České republiky se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem novém seriálu budeme hovořit s představiteli stěžejních průmyslových oborů, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost. Dalším, koho jsme se na to zeptali, je Marek Kotrlý, ředitel společnosti Dormer Pramet.

Tento článek je součástí seriálu:
Včera, dnes a zítra...
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Patří podle vás firmy, které vyrábějí řezné nástroje, materiály pro jejich výrobu či související sortiment, mezi oblasti, které byly dopadem anticovidových opatření na český průmysl postiženy nejvíce, nebo mezi ty, jichž se krize zatím fatálně nedotkla?

M. KotrlýV počátku pandemie, ve druhém kvartálu minulého roku, jsme zaznamenali velký propad objednávek. Bylo to i více než 30 %. Nástroje dodáváme do celého světa a situace se lišila v různých zemích podle lokálního průběhu a přijatých opatření. Současná doba pro nás vyznívá naopak pozitivně. Již v lednu jsem získali rekordní množství objednávek a tento trend pokračuje. Nyní takzvaně „nestíháme“ vyrábět. Snažíme se nabírat nové kolegy a navyšujeme výrobu. Limitem je pro nás jednoznačně trh práce, protože nejsme schopni najít rychle nové zaměstnance, což je v současných podmínkách zvláštní. A to přesto, že nabízíme dobré podmínky a pro vybrané profese 30tisícový náborový příspěvek a nejrůznější benefity. Pro nás měla krize tvar ostrého V, prudký propad loni od dubna a pak růst již od září. V letošním roce počítáme, že se dostaneme s výsledky nad rok 2019. Důvodů, proč se nám dnes daří a z krize vycházíme ještě silnější, je několik. Prvním je, že nejsme závislí na jednom trhu, a to nejen z pohledu zemí, ale také segmentů našich zákazníků. Například Čína je již z pandemie venku, vývoj tam je velice pozitivní.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Které z oblastí výroby byly podle vás covidem postiženy více a které méně?

M. KotrlýSituace se liší v jednotlivých regionech, ale pokud mohu udělat nějaké zobecnění, tak vidím, že automobilový průmysl byl vloni hodně zasažen, ale v letošním roce se zde potřeba nástrojů vrátila. Výrazně ovlivněn je letecký průmysl a u něj bude asi návrat k normálu rozhodně delší. Pak jsou obory, kde vidíme, že spotřeba nástrojů prakticky zasažena nebyla. Pro nás je to například segment nástrojů pro železnice, na který se také soustředíme.

Marek Kotrlý

„Kvalitní nástroj a služby s ním spojené rozhodují o celé ekonomice strojírenských firem, které používají třískové obrábění.“ (Zdroj: Dormer Pramet)

MM: Ve všech oblastech výroby bylo podle mých informací ještě donedávna problémem najít kvalifikované pracovníky. Změnila se nějak tato situace konkrétně ve vašem oboru?

M. KotrlýAno, jak už jsem řekl, máme problém najít kvalifikované zaměstnance. Mám pocit, že se to ještě během poslední doby zhoršilo. Snažíme se maximálně podporovat technické vzdělávání a například začínáme nabízet i stipendijní program pro děti našich kolegů, abychom je motivovaly ke studiu technických oborů. Pokud se vrátím k současné situaci, plně chápu, že musíme podporovat obory, které jsou týdny zavřené z důvodu rozhodnutí vlády. Všichni se budeme chtít vrátit například do restaurací, až se pandemie dostane pod kontrolu. Na druhou stranu mám silný pocit, že některá opatření vlády vše zhoršují a drží nad vodou i firmy mimo dotčené obory, které nejsou schopny bez podpory fungovat. Tím je celý trh práce zakonzervován a zbaven potřebné flexibility. Stát by měl podporovat ty firmy, které jsou schopné nabízet perspektivní zaměstnání bez dlouhodobé podpory. Ekonomika se mění a některé subjekty bohužel nepřežijí. Udržovat je uměle při životě nemá smysl a zbytečně se vydávají veřejné prostředky.   

Covidové období nám, kromě velkého negativního zdravotního a sociálního zatížení, přineslo i hodně nových znalostí a schopností, například v oblasti digitalizace. Pojďme si je udržet.

MM: Jak vidíte budoucnost českých firem vyrábějících řezné nástroje?

M. KotrlýObor řezných nástrojů na obrábění je perspektivní a má budoucnost. Vidíme, že nástroje se používají i pro nové aplikace a rychle se rozvíjející segmenty. Kvalitní nástroj a služby s ním spojené rozhodují o celé ekonomice strojírenských firem, které používají třískové obrábění. Pro výrobu nástrojů jsou používány moderní technologie a poslední poznatky výzkumu a vývoje. Běžné je pracovat například s 3D tiskem. Výroba kvalitního řezného nástroje potřebuje velké know-how a zkušenosti. Budoucnost vidíme optimisticky a připravujeme další rozvoj firmy jak v technologiích, tak v kapacitě. Nemohu mluvit za ostatní výrobce v České republice, ale myslím, že i oni to vidí podobně.  

Reklama

MM: Myslíte, že stát dělá pro podporu tohoto oboru, co může či co by měl? Jak to je u nás ve srovnání se zahraničím?

M. KotrlýMůj názor je, že stát by měl především snížit administrativní zátěž firem a zajistit, aby opatření, ať už z EU, nebo státu, nás neznevýhodňovala vůči světové konkurenci. Samozřejmě musím znovu zmínit i propagaci a podporu technického školství.

MM: Domníváte se, že na „koronakrizi“ lze vidět i něco pozitivního?

M. KotrlýBavíme se o krizi způsobené pandemií. Můj názor je, že kromě velkého negativního zdravotního a sociálního zatížení nám to přineslo i hodně nových znalostí a schopností, například v oblasti digitalizace. Pojďme si je udržet. Myslím, že celý průmysl v České republice v poslední době ukázal, jak rychle je schopen reagovat na změny a zavádět nová opatření prakticky přes noc. O to víc pak mrzí některé komentáře na adresu průmyslových firem. Jinak samozřejmě všem nám přeji rychlý návrat k normálu. 

Vydání #5
Kód článku: 210519
Datum: 05. 05. 2021
Rubrika: Redakce / Rozhovor
Související články
Nástroje pro lepší budoucnost

Společnost Dormer Pramet rozšířila svůj sortiment frézování, soustružení, upichování a zapichování o novou řadu nástrojů. Uvedené novinky mají jedno společné –přinášejí uživatelům výraznou úsporu času a nákladů.

Výzkumné centrum ve tvaru řezného nástroje

Po třech letech se v Šumperku ve společnosti Dormer Pramet konal další ročník tradičních Dnů obrábění. Od konání těch posledních došlo ve společnosti k celé řadě zásadních změn – od nového managementu v čele s Markem Kotrlým přes dokončení spojení se společností Dormer až po realizaci nové budovy výzkumného a školicího centra.

Design ala Andy Warhol

Návštěvníci loňského MSV v Brně si pravděpodobně ještě vybaví rozsáhlou společnou prezentaci společnosti Dormer Pramet s vybranými partnery, výrobci a prodejci obráběcích strojů. Síť takzvaných technologických bodů byla natolik rozsáhlá, že nebylo možné tyto body prakticky minout. Zde se návštěvník dozvěděl o spolupráci výrobce stroje právě se společností Dormer Pramet, jejímž výsledkem byla dodávka technologie na ose stroj-nástroj na míru konkrétní operaci u daného zákazníka.

Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Jsme zemí subdodavatelů

O pohled na budoucnost tuzemského strojírenství jsme požádali Mgr. Pavla Diviše, jednatele společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby, spol. s r. o.

Technologie pro náročné obrábění

MM Průmyslové spektrum požádalo o rozhovor majitele obchodní společnosti Ludačka Machine Tools (LMT) Ing. Zbyňka Ludačku, který na českém a slovenském trhu zastupuje řešení leaderů ve svém oboru – rakouského WFL pro multifunkční obrábění rozměrově větších dílů především rotačního charakteru a švýcarské skupiny Starrag Group, globálního technologického leadera nabízejícího vysoce přesné obráběcí stroje pro frézování, soustružení, vyvrtávání a broušení dílů všech velikostí z kovů, kompozitů a keramických materiálů. Za necelé čtyřleté působení zprostředkovala společnost LMT obchody za necelých 15 milionů eur a v dalších letech plánuje posílení týmu a další rozvoj v oblasti high-tech řešení obrábění pro své náročné zákazníky.

V týmu se to lépe táhne

Celosvětově známý prodejce nástrojů WNT, který patří do velkého holdingu Plansee, se v rámci tohoto holdingu nyní spojil s výrobcem nástrojů Ceratizit. Zeptali jsme se jednatele společnosti WNT Česká republika Antonína Holuba mimo jiného na to, co od spojení očekává a co to bude znamenat pro uživatele.

Loňské rekordní výsledky českého průmyslu obráběcích strojů

Při příležitosti nadcházejících veletrhů MSV a IMT v Brně jsme se zeptali ředitele Svazu strojírenské technologie Ing. Oldřicha Paclíka, jak vnímá současnou společenskou krizi v Evropě, geopolitické změny a jejich dopady na světové hospodářství, jak si v této nelehké době stojí české strojírenství a jaký vidí další vývoj v tomto důležitém segmentu našeho hospodářství.

Řízení je jednoduchá disciplína, když se umí

František Lambert doposud strávil ve vysokých manažerských funkcích více než čtvrt století. Pojmy jako krize, vyhoření, nedaří se nezná. Manažerská práce je jeho koníčkem a stále ho naplňuje. O nějakém zasloužilém odpočinku, podle jeho slov, nemůže být ani řeč. Právě naopak. Věříme, že tento rozhovor bude inspirací nejen pro začínající manažery…

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit