Témata
Reklama

Technologie pro náročné obrábění

MM Průmyslové spektrum požádalo o rozhovor majitele obchodní společnosti Ludačka Machine Tools (LMT) Ing. Zbyňka Ludačku, který na českém a slovenském trhu zastupuje řešení leaderů ve svém oboru – rakouského WFL pro multifunkční obrábění rozměrově větších dílů především rotačního charakteru a švýcarské skupiny Starrag Group, globálního technologického leadera nabízejícího vysoce přesné obráběcí stroje pro frézování, soustružení, vyvrtávání a broušení dílů všech velikostí z kovů, kompozitů a keramických materiálů. Za necelé čtyřleté působení zprostředkovala společnost LMT obchody za necelých 15 milionů eur a v dalších letech plánuje posílení týmu a další rozvoj v oblasti high-tech řešení obrábění pro své náročné zákazníky.

MM: Vaše firma obchodně zastupuje takové renomované výrobce, jako je rakouský WFL Millturn Technologies a švýcarský Starrag Group. Jak se podaří získat důvěru těchto světových leaderů ve svých oborech? Jste mladý člověk, zkušenosti v podnikání jste do té doby neměl…

Ing. Ludačka:
Pět let jsem působil ve společnosti Kovosvit, kde jsem pracoval na pozici projektového manažera obchodního oddělení a podílel se mj. na vývoji centra MCU 1100 a následně jako projektový vedoucí na redesignu kompletního výrobního portfolia společnosti v oblasti obráběcích strojů ve spolupráci s designérem Danielem Pavlíkem ze studia WRKS. Poté jsem odešel do společnosti Sahos, kde jsem po kratší spolupráci na podzim 2013 řešil svoji další profesní dráhu. Samozřejmě jsem znal firmu WFL a věděl, že u nás nemá své obchodní zastoupení. A pozitivními impulzy k tomu byly i teritoriální blízkost Lince a mého bydliště České Budějovice. Dnes to zní až neuvěřitelně, ale skrze call centrum jsem se provolal na obchodního ředitele, následně zaslal své CV a po třech týdnech a dvou setkáních jsme si tzv. plácli a já začal podnikat.

V průběhu projektu s WFL pro společnost Aero Vodochody Aerospace jsem zde zaregistroval poptávku po jiném stroji, jehož parametry plně splňoval Scharmann Ecospeed. Z mezinárodních veletrhů jsem disponoval kontakty na obchodní tým Starrag Group, a tak jsme na této poptávce společně začali pracovat. Díky úspěšnému výběrovému řízení a našemu vítězství v tendru jsme nalezli dohodu a následně uzavřeli smlouvu o zastoupení se značkou Starrag a Dörries Scharmann Technologie. Tento klíčový obchodní případ upevnil naše partnerství. Dodnes je to můj největší prodaný stroj na českém a slovenském území. A v podstatě to byl tehdy první prodaný stroj Scharmann Ecospeed v teritoriu mezi Německem a Čínou. Nedávno jej kolegové dodali i do Ruska.

Při realizaci tohoto obchodního případu v Aero Vodochody jsme se lidsky sblížili s výkonným ředitelem Dörries Scharmann dr. Norbertem Hennesem. Konec konců, produkty této značky představují v prodeji skupiny Starrag můj největší objem.

Reklama
Reklama
Reklama
Zbyněk Ludačka začátkem roku 2014 založil společnost Ludačka Machine Tool, která zastupuje přední světové výrobce obráběcích strojů, rakouský WFL Millturn Technologies a švýcarskou skupinu Starrag. (Foto: Petr Linhart, studio Ponovu)



MM: Rakouská společnost WFL je světovou špičkou v oblasti multifunkčních strojů, které nacházejí uplatnění u úzké skupiny firem. Mluvíme o jiné vysoké technologické úrovni a s tím spojené i cenové kategorii, než je standard. Jak tyto stroje nacházejí uplatnění v tuzemské struktuře výrobních firem?

Ing. Ludačka: Filozofií firmy WFL je oslovit svým produktovým portfoliem široké spektrum zákazníků. Mezi naše konkurenty patří stroje prémiových japonských výrobců, kteří však nabízejí stroje standardních dosahovaných parametrů obrábění. Konstrukce našich strojů střední velikosti se vyznačuje velkou tuhostí, která umožňuje dosahovat takových krouticích momentů, které oni nabízejí právě až u svých strojů vyšších velikostí. Dále bych rád zmínil vysokotlaké chlazení, kdy většina firem disponuje stroji okolo 80 barů, což je pro nás standardní tlak – dnes ve většině případů nabízíme tlak 150 barů středem, což je zásadní rozdíl pro produktivitu obrábění i životnost nástrojů. Pokud to technologie u zákazníka vyžaduje, jsme schopni nabídnout řešení až do 350 barů vnějšího chlazení pro tzv. jet-break. Dále pro vnitřní obrábění a hluboké vrtání nabízíme standardně chlazení 200 litrů za minutu a jako novinku jsme tento rok představili na Technologickém setkání chlazení 900 litrů za minutu, což je u multifunkčních strojů absolutní špička. Dalším kritériem pro volbu našich strojů je požadavek na dlouholetou spolehlivost výroby a celkového provozu.

V kategorii menších strojů, v ceně kolem půl milionu eur, jsme našim zákazníkům doposud neměli co nabídnout, a proto jsme připravili nový stroj, jehož světová premiéra se chystá na letošní EMO do Hannoveru. V současné době usilujeme o první dodávku tohoto stroje na území ČR a věříme, že uspějeme nejen v tomto obchodním případu, ale zejména chceme vstoupit na trh s multifunkčními stroji menších rozměrů u středně velkých zákazníků, kde se realizují největší objemy z hlediska počtu prodaných strojů.

Na konci března se v prostorech společnosti WFL Millturn Technologies v Linci za spoluúčasti dvaceti partnerů konal tradiční Technology Meeting, kde firma WFL každým rokem v této době představuje zákazníkům z celého světa novinky, které chystá uvést na trh. Na fotografii zhotovené při této příležitosti je po levici Zbyňka Ludačky ředitel marketingu Dieter Schatzl a dále pak šéf obchodu WFL pro střední Evropu Roland Osen. (Foto: Roman Dvořák)



MM: Kde u tuzemských zákazníků jsou provozovány stroje WFL?

Ing. Ludačka: Před začátkem naší spolupráce zde bylo v provozu celkem osm strojů. Za mého působení se podařilo od roku 2014 doposud dodat tři stroje. Konkrétně do kladenských Strojíren Poldi multifunkční centrum M50/3000 střední kategorie v točné délce 3 metry, průměru obrábění do 670 mm a maximální hmotnosti obrobku do 1,5 tuny. Druhým zákazníkem je společnost Tirad, součást skupiny Milacron, nacházející se Šašovicích nedaleko Želetavy, která od začátku roku provozuje dva stroje, rovněž typ M50/2000, a doposud největší stroj v ČR, konkrétně M80X/4500 pro průměry obrábění do 1 100 mm a délky 4,5 metru.

Dále máme stroje například v Jihlavanu, v Gühringu v Sulkově a doposud největším zdejším WFL zákazníkem je KBA-Grafitec z Dobrušky, který provozuje tři stroje typu M65/2000 pro komplexní obrobení válců do tiskařských strojů.

MM: Do švýcarské rodiny Starrag Group spadají taková zvučné jména, jako Starrag, Scharmann, Dörries, Heckert, Berthiez, Droop+Rein a neméně renomovaní výrobci Bumotec, SIP či TTL – velmi široké portfolio pro komplexní pojetí. Jak se daří toto spektrum firem promítnout do obchodního zastoupení? Těžíte ze skupinové synergie, nebo v důsledku obchodního případu nabízíte řešení jedné firmy?

Ing. Ludačka: Úvodem odpovědi na tuto otázku bych rád zmínil, že od května letošního roku švýcarská společnost Starrag mění svoji marketingovou strategii a všechny značky, které patří do její skupiny a vy jste je uvedl v otázce, přecházejí pod jednotné označení Starrag a budou dále pokračovat pouze pod označením řady – např. Starrag Ecospeed, Starrag HEC atp.

Ale zpět k vaší otázce. Koncepce strojů WFL napříč portfoliem je v podstatě podobná a liší se jen velikostní řadou, naopak Starrag představuje rozsáhlé spektrum produktů. Stroje jsou orientovány technologicky, a tak podle dílce jsme schopni doporučit konkrétní řešení v rámci skupiny. Většinou se jedná o velké firmy, což výběr zužuje. Synergie produktů Starrag lze docílit například u výrobců parních turbín, které obsahují široké spektrum obráběných dílů na různých typech strojů.

Mám-li uvést reference v tomto slova smyslu, zmíním nářaďovnu Škoda Auto, kde je v provozu na devět portálových strojů Droop+Rein, některé i dvacet let, což díky extrémní spolehlivosti a vysokému výkonu by v budoucnu mělo být zásadním důvodem pro udržení silného partnerství. Zatím posledním obchodním případem, který v současnosti realizujeme, je velká karuselová bruska Berthiez na broušení ložiskových kroužků větrných elektráren pro společnost ZKL Brno. Dalšími referencemi jsou společnosti Bonatrans Group, kde jsme předali do trvalého provozu dvojici karuselů Dörries, a velmi dobrou spolupráci máme mimo jiné i se Siemens Industrial Turbomachinery a již zmíněným Aero Vododchody Aerospace.

Realizace většiny zakázek je dlouhodobého charakteru, u WFL i Starrag máme předprojektovou fázi cca rok až dva. Tradičně má silnou pozici na českém a slovenském trhu i výrobce Heckert s desítkami úspěšných realizací.

Konstrukční řešení paralelní kinematiky na stroji Scharmann Ecospeed umožňuje vysokovýkonné obrábění rozměrných hliníkových dílů. Doposud je po celém světě instalováno na 120 strojů, mj. i v Aero Vodochody Aerospace. (Foto: archiv firmy)

MM: Na posledních světových veletrzích (nedávno skončený CIMT 2017 nevyjímaje) Starrag prezentuje koncept paralelní kinematické obráběcí hlavy Sprint Z3 pro vysokorychlostní obrábění. Jak se daří toto řešení paralelní kinematiky, které za dlouhá léta nenašlo z důvodu tuhosti své místo v běžném nasazení u jiných výrobců, uplatňovat u strojů Scharmann?

Ing. Ludačka: Právě u nás je situace zcela odlišná. Koncept spočívá v absolutně originálním řešení. U zákazníků máme globálně do současné doby na 120 strojů Scharmann Ecospeed. Technologie je odladěna pro konkrétní aplikaci – vysoce výkonné obrábění hliníkových slitin pro letecký průmysl, podpořené špičkovým vřetenem a velmi tuhým strojem s velkými rychlostmi a posuvy. Obrábí letecké díly tloušťky do 350 mm většinou z deskového polotovaru.

Podíváme-li se do historie, řešení paralelní kinematiky většiny výrobců se sestávalo ze dvou os, včetně českého Trijointu, bez možnosti naklopení vřetena. Naše řešení spočívá ve třech osách. Konstrukce vedení je tvořeno z válcového tubusu obsahujícího rovnostranné trojúhelníkové vedení. Na každé jeho ploše jsou dvě vedení, po nichž se nezávisle na sobě pohybují saně, každé s vlastním odměřováním. Naklápění vřetena ve 3D se dosahuje speciálně vyvinutým kloubovým mechanismem. Nenabízíme totiž obecné řešení pro vyklopení do 90 stupňů, ale speciální pro úhel do 45 stupňů, což je pro danou technologii absolutně dostačující. s rotačními přívody vřetena, které mají všechny konkurenční koncepce, ať již s vidlicovou, nebo sférickou hlavou, a tak může donekonečna obrábět kapsy a žebra s úkosem běžně 3 až 10 stupňů dílů v pěti souvislých osách bez nutnosti odjetí hlavy na referenční polohu.

Přidaná hodnota této konstrukce tkví v efektivitě obrábění. Zde šetříme čas obrábění až o 50 %. Toto globálně patentované řešení vyvinul společný tým Dörries Scharmann a vývojový tým z univerzity v Cáchách (Aachen) vedený právě dr. Hennesem, stávajícím výkoným ředitelem Dörries Scharmann Technologie, který tehdy na univerzitě v Cáchách působil. První realizace byla ve spolupráci s firmou Premium AeroTec, dodavatelem pro Airbus, kde měl již dříve Dörries Scharmann stroj instalovaný se sférickou hlavou pro obrábění velkých leteckých dílů a řešili zde problém s kinematikou a tým dr. Hennese přišel právě s tímto konceptem. Doposud na trhu neexistuje jiné řešení pro produktivnější obrábění velkých dílů, než je toto. Sílu spolupráce podtrhuje i další kolega Alfred Lilla, který dříve působil u Premium AeroTec a následně přešel k Dörries Scharmann na pozici šéfa prodeje divize Aerospace právě nové řady strojů Ecospeed a díky svým globálním kontaktům u leteckých výrobců podpořil úspěšnost prodeje těchto specializovaných strojů.

MM: Děkuji vám za rozhovor.

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 170649
Datum: 07. 06. 2017
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Související články
CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Obráběcí centra pro rotační obrobky na EMO 2017

V našem poohlédnutí za přelomovým okamžikem letošní veletržní sezony v oblasti výrobních strojů se zaměříme na zajímavé exponáty z oblasti technologie obrábění rotačních dílů. Obráběcí centra pro tyto obrobky byla umístěna hlavně v hale 13, dále pak 12, 14, 26, 27 a 27. Ve východních halách 4 až 7 byly k nalezení firmy, které tyto stroje svými produkty nějakým způsobem více či méně doplňují.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 3:
Cenová nabídka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit