Témata
Reklama

V týmu se to lépe táhne

Celosvětově známý prodejce nástrojů WNT, který patří do velkého holdingu Plansee, se v rámci tohoto holdingu nyní spojil s výrobcem nástrojů Ceratizit. Zeptali jsme se jednatele společnosti WNT Česká republika Antonína Holuba mimo jiného na to, co od spojení očekává a co to bude znamenat pro uživatele.

Pan Holub nám prozradil, že letos bude WNT slavit 30. výročí. Společnost založil pan Wendt s hlavním konceptem servisu na druhou aod té doby se na tom prakticky nic nezměnilo. Původ této myšlenky má „na svědomí“ příchod NC techniky. Výrobci s numericky řízenými stroji v té době neměli velké zkušenosti a pan Wendt si uvědomil, že pouze dodávat nástroje nestačí, ale že je také potřeba uživatele proškolit s jejich správným využitím. Odtud pochází i firemní motto: Totaltooling = kvalita x servis2.

Reklama
Reklama
Reklama
Jednatel společnosti WNT Česká republika Antonín Holub


MM: Kam směřuje vývoj obráběcích nástrojů v dnešní době? Jednou z posledních novinek je našimi čtenáři dobře známá fréza S-cut. Jaký má u zákazníků úspěch?

A. Holub:
Fréza S-cut je úspěšný produkt, ale troufám si říci, že je jen jeden z mnoha vynikajících nástrojů WNT. Vývoji se samozřejmě nadále věnujeme, ale je těžké v dnešní době přijít na trh s něčím opravdu převratným. Proto se často realizují spíše postupné optimalizace nástrojů, pro konkrétní nebo nový typ obráběného materiálu či technologie obrábění. Z mého pohledu je fréza S-cut spíše důkazem toho, že nejsme pouze prodejci nástrojů, ale jsme součástí celosvětově významného výrobce, který věnuje pozornost každému detailu výroby jednotlivých nástrojů od počátku do konce.

Dlouholeté zkušenosti, know-how i zázemí celého holdingu nám umožňují kontrolovat a ovlivňovat jeho výrobu od vzniku karbidové směsi, polotovaru až po konečný výbrus s povlakem. Avšak nejde jen o samotný nástroj, důležité je správně jej aplikovat na danou operaci. Proto si u nás velmi zakládáme na profesionálním přístupu našich pracovníků, kteří nejsou jen prodejci, ale zkušení technici a dokážou zákazníkovi správně a rychle poradit. A zde se dostávám k našemu konceptu servisu na druhou. Mít dobrý nástroj nestačí, je potřeba umět využít celý jeho potenciál. A to je to, na čem si velmi zakládáme.

MM: Rozumím tomu dobře, že neposkytujete pouze servis dodávky nástrojů, ale také pomoc při jejich implementaci? Nebo znamená vaše motto ještě něco jiného?

A. Holub: J
iž jsem to zmínil a vlastně nejlépe to symbolizuje první část rovnice: WNT je součástí holdingu, který klade velký důraz na celý výrobní proces obráběcích nástrojů. Od zpracování wolframové a molybdenové rudy přes spékání směsí až po výrobu specializovaných nástrojů. Servisna druhou pak znamená nejen spolehlivou dodávku, ale právě pomoc, jak říkáte, s implementací. Vedle toho také formou odborných seminářů naše zákazníky školíme a vzděláváme.

MM: Dobrá rada nad zlato, ale takové služby nabízejí i jiní prodejci. Proč by si měl takový kovovýrobce vybrat právě WNT jako dodavatele nástrojů?

A. Holub: Úspěch u našich zákazníků jsme si zasloužili mimo jiné také díky rychlosti dodávky. Nástroje dodáváme do 24 hodin a je možné nástroje objednávat od sedmi ráno až do sedmi do večera. Stále častěji se stává, že nejvíce objednávek přijímáme až po páté hodině odpoledne. Zákazníci možnost objednání nástrojů až do pozdních hodin oceňují. Vzhledem k rychlé dodávce nemusejí držet nástroje na skladu, protože vědí, že je do druhého dne doručíme.

MM: Nevyužívají vaši zákazníci v rámci řešení skladového hospodářství výdejové automaty? Pro ty, kteří nemají čas denně plánovat spotřebu nástrojů a v závislosti na tom je objednávat, by mohly být toolomatyto správné řešení. Jaký mají toolomaty v České republice nebo i v ostatních zemích úspěch?

A. Holub: WNT vyvinula a uvedla toolomaty na trh již před 17 lety. Postupně povýšila výdejové skříně na automatizovaný výdejový systém Tool Supply 24/7. V této oblasti máme opravdu bohaté zkušenosti. Systém jsme za ta léta zdokonalili natolik, že se uživatel nemusí prakticky o nic starat, pouze odebírá nástroje z toolomatu.Systém vyhodnocuje všechny aktivity, a pokud je potřeba, sám příslušné nástroje objedná. Naši technici po obdržení objednávky nástroje zákazníkovi zavezou a do automatu doplní.

V Německu a Velké Británii bylo nainstalováno již okolo sedmi set toolomatů. Dalšími v pořadí co do počtu instalovaných toolomatů jsou již Česká a Slovenská republika. Od nového roku dodáváme navíc zcela nové výdejové skříně s mnoha novými možnostmi. Ale o samotné skříni to vlastně není. Důležitý je systém, na kterém toolomaty pracují. A ten, myslím, je už dnes velmi dobře propracovaný a spolehlivý.

Díky té třetí příčce jsme se také stali hlavními distributory pro střední Evropu. V našem suterénu se tedy nyní toolomaty připravují nejen pro české a slovenské, ale také polské, rakouské, maďarské a další WNT zákazníky.

Výdejové skříně postupně povýšily na automatizovaný výdejový systém Tool Supply 24/7.

MM: Od konce loňského roku se proslýchá, že se společnost WNT sloučí s výrobcem nástrojů Ceratizit v rámci jednoho holdingu. Co si od spojení slibujete a co od toho mohou očekávat zákazníci?

A. Holub:
Ano, k tomuto rozhodnutí došlo koncem loňského roku. Sloučení WNT se společností Ceratizit je největší organizační změna v koncernu za poslední desítky let. Je to ovšem složitý proces a bude chvíli trvat, než dojde k opravdové kompletní synergii. Ale na tom samozřejmě pracujeme.

Společnost Ceratizit je špičkový výrobce nástrojů ze slinutých karbidů a na světovém trhu působí už více než 95 let. Vedle nástrojů vyrábí také tvrdokovové polotovary vynikající kvality. Strategií této společnosti je úzká specializace pouze na určité průmyslové segmenty, jako je např. automobilový, letecký nebo petrochemický. A i v těch se specializuje jen na určité produkty. Např. pro automotiv vyvinula soubor speciálních nástrojů na výrobu klikových hřídelí a brzdových systémů. Dnes je např. jedním ze dvou největších světových dodavatelů nástrojů pro výrobce litých hliníkovýchautokol.

Oproti tomu společnost WNT prodává nástroje na obrábění kovů plošně. Našimi zákazníky jsou spíše menší, střední, ale dnes i větší firmy. Ne však nadnárodní společnosti, které nástroji zásobuje přímo právě Ceratizit. Takto by se dalo stručně popsat, jak až dosud obě divize na trhu fungovaly. Nyní, po jejich spojení, se pole působnosti pro obě společnosti významně rozšíří. To nejmenší, co z toho okamžitě vyplývá, je to, že se struktura zákazníků sjednotí a všichni budou mít možnost vybírat nástroje z obou katalogů.

Zaznamenali jsme totiž v posledních letech už i u menšíchfirem stále častější požadavky také na speciální nástroje. A po tomto spojení jim je budeme moci nabídnout také. Tím se začíná také naplňovat myšlenka tzv. servisu na třetí, kterou se již pár let zabýváme. Vždy jsme jako WNT dodávali pouze standardní nástroje, protože pouze ty lze dodat do 24 hodin. Naopak dodávka speciálního nástroje může trvat i několik týdnů. Očekáváme tedy, že spojením se společností Ceratizit se budeme moci na koncept servisu3 dostat téměř okamžitě.

Propojení obou divizí je opravdu pro všechny naše zákazníky velmi přínosné. Nyní budeme schopni nabízet různá speciální technologická řešení každému.

Anglická firma Hope Technology používá pro výrobu svých prvotřídních komponent výlučně kvalitní nástroje od firmy WNT. Týdně vyrobí více než 100 000 dílů.

MM: Já o společnosti WNT ještě vím, že vedle výborných techniků jsou její zaměstnanci také velcí sportovci, konkrétně cyklisti. Proč právě cyklistika?

A. Holub:
Nejlépe se důvod sepětí WNT a cyklistiky dá vysvětlit z pohledu našich nástrojů a firem, jež s nimi vyrábějí různé cyklo komponenty. Také ale velmi dobře z pohledu našich hodnotových pravidel, která jsme společně jako celý tým WNT přijali. Vždy jednáme sportovně, soutěživě, týmově, často průkopnicky a vždy z pohledu našeho zákazníka.

Propojíme-li právě tyto hodnoty s cyklistikou, zjistíme, že cyklistika je jedním z nejnáročnějších sportů, který vyžaduje mnoho bojovnosti, ale současně je sportem s vysokým respektem ke konkurenci. U cyklistiky, zejména té závodní, je potřeba přemýšlet jako váš kolega nebo naopak konkurent. Nové technologie při výrobě cyklo komponentů vyžadují nová řešení při obrábění, což je velkou výzvou právě pro WNT. S našimi nástroji jsme aktivní u mnoha výrobců cyklo komponentů, jako např. u firmy Hope, Rotor, Empire bike, Nicolai Bike apod. A vzhledem k tomu, že cyklistika je dnes opravdu pro všechny, tak velmi napomáhá k budování partnerského týmu našich zaměstnanců s našimi zákazníky.

Španělská firma Rotor Bike Components používá pro výrobu svých legendárních oválných převodníků výkonné nástroje WNT. Oválný tvar optimalizuje přenos síly cyklisty na pedály.

MM: Kola a jejich komponenty si nechme na jiné povídání. Líbí se mi vaše hodnoty přenesené do cyklistiky. Také jsem cyklistka, jezdím na kole do práce a domů a musím říct, že je to příjemné pročištění hlavy. Ale kdy se cyklistice začal věnovat tým WNT?

A. Holub:
Začalo to tím, že se v jednotlivých WNT společnostech utvořily nejdříve menší skupinky cyklistů sporadicky vyjíždějících na kratší výlety. Dnes jezdíme v našich pobočkách pravidelně, a dokonce se již i pravidelně setkáváme na celoevropské úrovni.

Jedním z prvních setkání, které opravdu stálo za to, byla účast na závodě z Londýna do Paříže, pořádaného britskou „Nadací pro zdravé srdce“. Tehdy jsme v počtu více než čtyřiceti WNT cyklistů deseti národností ujeli během tří dnů přes 330 velmi náročných terénních kilometrů.

Od roku 2015 se setkáváme na WNT Bike Challenge, v sídle naší mateřské společnosti v tyrolském Reutte, abychom v sobotu objevovali krásy Tyrolských Alp a v neděli se zúčastnili oficiálního závodu Allgauer Rundfahrt. Toho roku se nás zúčastnilo devadesát, a v roce 2016 dokonce přes dvě stě cyklistů z WNT. To jsme jako tým ujeli nejvíce kilometrů ze všech zúčastněných týmů – celkem 12 050 km – a toto číslo v eurech znamenalo i náš příspěvek nadační organizaci „Lékaři bez hranic“.

Mezitím začala i naše sponzorská aktivita cyklistického dívčího WNT týmu, který letos oslaví již tři roky od svého založení. A právěletošní rok 2017 otevírá novou kapitolu v krátké historii a cyklistky budou závodit již na úrovni UCI. 15členný tým letos posílily národní i olympijské vítězky a mistryně světa.

Partnery Teamu WNT Pro Cycling jsou také Ceratizit, Hope Technology, Rotor, Specialized, Lightweight a OTE.

Dívčí tým WNT bude letos závodit již na úrovni UCI.

MM: To jsou velmi působivé výsledky. Dovolte mi popřát zaměstnancům a dívčímu týmu WNT hodně sportovníchúspěchů.

Děkuji za rozhovor.

Eva Buzková

Eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #5
Firmy
Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Související články
Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Jsme zemí subdodavatelů

O pohled na budoucnost tuzemského strojírenství jsme požádali Mgr. Pavla Diviše, jednatele společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby, spol. s r. o.

Technologie pro náročné obrábění

MM Průmyslové spektrum požádalo o rozhovor majitele obchodní společnosti Ludačka Machine Tools (LMT) Ing. Zbyňka Ludačku, který na českém a slovenském trhu zastupuje řešení leaderů ve svém oboru – rakouského WFL pro multifunkční obrábění rozměrově větších dílů především rotačního charakteru a švýcarské skupiny Starrag Group, globálního technologického leadera nabízejícího vysoce přesné obráběcí stroje pro frézování, soustružení, vyvrtávání a broušení dílů všech velikostí z kovů, kompozitů a keramických materiálů. Za necelé čtyřleté působení zprostředkovala společnost LMT obchody za necelých 15 milionů eur a v dalších letech plánuje posílení týmu a další rozvoj v oblasti high-tech řešení obrábění pro své náročné zákazníky.

Loňské rekordní výsledky českého průmyslu obráběcích strojů

Při příležitosti nadcházejících veletrhů MSV a IMT v Brně jsme se zeptali ředitele Svazu strojírenské technologie Ing. Oldřicha Paclíka, jak vnímá současnou společenskou krizi v Evropě, geopolitické změny a jejich dopady na světové hospodářství, jak si v této nelehké době stojí české strojírenství a jaký vidí další vývoj v tomto důležitém segmentu našeho hospodářství.

Řízení je jednoduchá disciplína, když se umí

František Lambert doposud strávil ve vysokých manažerských funkcích více než čtvrt století. Pojmy jako krize, vyhoření, nedaří se nezná. Manažerská práce je jeho koníčkem a stále ho naplňuje. O nějakém zasloužilém odpočinku, podle jeho slov, nemůže být ani řeč. Právě naopak. Věříme, že tento rozhovor bude inspirací nejen pro začínající manažery…

Výrobcům nástrojů se daří navzdory nepříznivým podmínkám

Vzhledem k vzestupu produkce spotřebitelsky významných odvětví průmyslu výrobci přesných nástrojů a upínacích přípravků vstoupili do roku 2014 optimisticky. Na základě velmi dobrých výsledků, kterých dosáhli v roce 2013 očekávají nárůst obratu o 4%. Podle německé Asociace přesných nástrojů VDMA tento předpoklad vychází z dobrých vyhlídek hlavních spotřebitelů (zákazníků), jakými jsou např. výrobci vozidlových motorů a strojírenství. Případným jediným omezujícím faktorem by mohly být dodávky surovin pro řezné nástroje ze slinutých karbidů.

Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit