Témata
Reklama

Snadné a rychlé 3D modelování

16. 02. 2011

Nová verze 3D CAD softwaru SpaceClaim přináší spoustu novinek a vylepšení pro zjednodušení, urychlení a zefektivnění práce. K nim jistě patří i navázání přelomové spolupráce s firmou Trumpf nebo otevření on-line internetové knihovny Trace Parts, obsahující mnoho užitečných 3D modelů, pro uživatele SpaceClaimu zdarma.

Software SpaceClaim se od ostatních Solid modelářů liší v tom, že nabízí jedinečný princip přímé editace Solid modelů, což inženýrům a designérům umožňuje naprostou volnost při modelování v co nejkratším možném čase. Dodavatelem tohoto softwaru pro český trh je společnost Nexnet, a. s. SpaceClaim přináší nový pohled na práci s CAD modely. Geometrii je možné vytvářet a upravovat dynamicky pomocí tažení myší. Všechny změny, které jsou prováděny při modelování, se zobrazí ihned v reálném čase, což uživateli umožní neustále si udržovat představu o kompletním modelu v celém průběhu práce. Nová technologie umožňuje bez znalosti historie tvorby geometrie a bez znalosti vztahů mezi jednotlivými prvky modelu modifikaci kompletního tvaru modelu. Tím je potlačena možnost vzniku chyb při přenosu modelů mezi jednotlivými formáty, a současně model zůstává živým a funkčním.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Prostředí softwaru SpaceClaim

Jednoduché ovládání pomocí 3D myši

Práce se SpaceClaimem je velmi jednoduchá, pomocí několika tahů myší a během pár minut se dá vymodelovat prakticky cokoliv. Obyčejnou myš však lze nahradit speciální 3D myší od společnosti 3Dconnexion, se kterou je možné s polovičním počtem kliknutí dosahovat o 30 % vyšší produktivity. Speciální 3D myši jsou nabízeny hned v několika různých variantách. Ve firmě Nexnet je již řadu let používána 3D myš s označením SpaceExplorer, pomocí níž je dosahováno rychle a lépe skvělých výsledků na špičkové úrovni. Díky novým snadno použitelným a přeprogramovatelným klávesám pro konstrukční aplikace se SpaceExplorer stává pokročilým 3D ergonomickým nástrojem se špičkovým výkonem při ceně střední třídy. Výrobky firmy 3Dconnexion  jsou využívány například také ve Škodě Auto v Mladé Boleslavi.

Obr. 2. SpaceClaim nachází využití od oblasti designu přes přípravu výroby prototypů až po podporu CAM výroby.

Oblasti nasazení SpaceClaimu

SpaceClaim se využívá v oblasti designu, přípravě výroby prototypů a v oblasti podpory CAM výroby. Mezi zákazníky využívající SpaceClaim patří přední světové automobilky, letecký i zdravotní průmysl a také výrobci obráběcích strojů. Mezi přední partnery, kteří využívají software SpaceClaim při modelování svých nových modelů, patří Nokia, Siemens Networks, BorgWarner, Medtronic, Lotus Cars, Sharp, K2 Medical Systems, FuelCELL Energy, Emhart Glass, GE Aviation, General Dynamics a US Navy.

Návaznost na CAD/CAM/CAE systémy

Formátů, se kterými SpaceClaim dokáže pracovat, je mnoho. Patří mezi ně například STEP, IGES, ECAD, Rhinoceros, CGR, DWG, DXF, STL, OBJ, XAML, VRML a 3D PDF (vyžaduje Adobe Acrobat 9 Pro Extended). SpaceClaim bezproblémově komunikuje se softwary Pro/ENGINEER, Autodesk Inventor, CATIA v4, VDA, SolidWorks, Parasolid, NX, CATIA v5, JT Open Data Exchange TraceParts (standardní součásti včetně knihoven). K dispozici je i vazba na Bunkspeed HyperShot (fotorealistické zobrazení). SpaceClaim hladce spolupracuje s produkty, jako jsou Ansys, Workbench a Gambit, Algor, CFdesign, Edgecam, Alphacam, Radan.

Simulační software Ansys ve spojení se SpaceClaim poskytuje kombinaci řešení pro analýzu a zjednodušení modelů nezávisle na původním CAD systému a na tom, jak a kde byly vytvořeny. Podobně Algor a SpaceClaim nabízejí kompletní řešení pro přípravu i samotnou analýzu modelu, což celý proces dělá skutečně efektivním. Tato spojení poskytují vynikající časy přípravy i samotné analýzy.

Obr. 3. Předností softwaru je snadná ovladatelnost a rychlá práce.

Novinky a vylepšení ve SpaceClaimu 2011

SpaceClaim ve verzi 2011 přináší mnoho nových a vylepšených funkcí, mezi něž například patří zapůjčení plovoucí licence pro off-line použití nebo bezplatný přístup do on-line internetové knihovny modelů Trace Parts.  Přístup do on-line knihovny pro uživatele SapceClaimu je naprostou novinkou, jelikož dříve nic takového nebylo. Knihovna obsahuje 100 milionů nativních 3D modelů, které jsou okamžitě ke stažení. Výrazným zlepšením prošlo povrchové modelování a práce s výztuhami. Úprav se dočkaly také ručně kreslené křivky nebo nástroje pro symetrické posuny. V oblasti tváření plechů byla nová verze SpaceClaimu vylepšena a doplněna o více plechových forem a dále byla přidána interaktivní nápověda. PackagiSpaceClaim zažil obrovský úspěch v roce 2010, když byla podepsána nová smlouva s velkým předním mezinárodním výrobcem strojů na zpracování plechu a kovových materiálů firmou Trumpf, která se rozhodla dodávat software SpaceClaim spolu se svými stroji.

Cabinet Vision a Alphacam pomáhá výrobci kuchyní

Cabinet Vision a Alphacam pomohl jednomu z irských výrobců kvalitních kuchyní dosáhnout vytyčeného cíle. Irská rodinná firma Drumleck nyní patří k nejlepším na trhu kvalitních zakázek na míru a individuálních hi-endových kuchyní. Díky používání softwaru Cabinet Vision Professional se Screen to Machine centrem a Alphacam Plus může firma nejen uspokojit požadavky svých náročných klientů, ale navrhnout jim i možnosti, na které ani nepomysleli.

Společnost v poslední době hodně investovala do strojového parku a technologií, čímž dosáhla toho, že jejich práce nyní předčí respektované a dlouhou dobu působící výrobce kuchyní v Irsku. Majitel firmy Peter O'Connor dal volnou ruku, co se týká technologií a softwaru, svým synům a sám se zaměřil na prodej a vztahy se zákazníky. Jelikož Johnovi a jeho bratru Peterovi mladšímu je 26 a 27 let, jejich přístup k počítačům je pozitivní a nebojí se toho, čeho se bojí většina ostatních dřevovýrobců v Irsku.

Implementace umožnila složitější projekty

Software byl původně koupen za účelem zvýšení produktivity. Nicméně Cabinet Vision a Alphacam se velice rychle staly nedílnou součástí celého výrobního procesu a jejich implementace znamenala, že společnost je nyní schopna dělat detailnější a složitější projekty, díky čemuž utekla své konkurenci. Díky novým technologiím a díky tomu, že k návrhu, výrobě a sledování výrobního procesu je používán software, je možné vyrobit jakýkoliv tvar, šířku a hloubku a přitom je jisté, že nedojde k chybě a vše půjde bez problémů smontovat. Firma původně vyráběla pouze korpusy a nakupovala rámy a dvířka. Nyní si vše vyrábí sama. U kuchyní na míru je každý díl individuální, takže to, co ostatní výrobci nazývají „atypem", je pro firmu Drumleck standardním výrobkem.

Software řídí výrobu

Design kuchyní je navrhován v Cabinet Vision, produkce a nářezové plány pro dvířka, rámy a korpusy se dělají pomocí Screen to Machine centra. Programy jsou automaticky generovány na pilu Holzma a zároveň jsou vytištěny štítky. Jsou také vygenerovány kódy pro jejich CNC stroj Homag a pro kolíkovací stroj Gannomat. Cabinet Vision vygeneruje také nářezový plán pro dvířka a díly rámu, které jsou poté vyráběny na stroji Weinig a zkráceny na požadovanou délku.

Obr. 4. Díky softwaru Cabinet Vision a Alphacam lze vyrobit prakticky jakýkoliv tvar.

Jelikož kuchyně mohou obsahovat tisíce individuálních dílů, používají se štítky s čárovým kódem, které usnadňují identifikaci dílu při jeho cestě výrobním procesem. Štítkem je označen každý nařezaný panel, takže jej lze ve zbývající části výrobního procesu jednoduše identifikovat. Štítek obsahuje například informace o tom, která hrana má být olepena, jestli má být k olepení použit dub nebo ořech, jaká je tloušťka pásky atd. Pokud štítek říká, že je potřeba díl poslat na CNC stroj, je u tohoto stroje je štítek naskenován, čímž dojde k výběru programu, který byl vygenerován pomocí Cabinet Vision. Rovněž pokud je potřeba díl kolíkovat, štítek řekne operátorovi, co přesně je potřeba udělat. Alphacam je používán také samostatně pro zakázkovou výrobu tvarovaných dvířek, rámů, říms a gravírování textu do zásuvek.

Chyby a ruční dodělávky byly přitom redukovány na minimum, každý ví, co dělá, a kuchyně na míru se vyrábějí s menším počtem zaměstnanců. Celkem deset zaměstnanců tak obsluhuje 2 800 m2 výrobní plochy firmy Drumleck.

Nexnet

Tracepartsonline

t.vymazal@nexnet.cz

Reklama
Související články
Software zjednodušuje výrobu střižných nástrojů

Příběh společnosti Atlantic Tool & Die začíná 1. června roku 1937, kdy čtyři společníci v čele s Ernestem Mehwaldem založili malou dílnu na Fulton Road ve státě Ohio v USA. Byli to emigranti z Evropy, ale všichni čtyři byli velmi schopnými konstruktéry, a navíc vysoce kvalifikovanými pro výrobu forem. Proto tedy není divu, že se jejich malá dílna do roku 1942 rozrostla a přestěhovala se do větších prostor.

Efektivní programování tvarově podobných dílů

Firma Alcon Components využívá Edgecam a Manažer strategií ve výrobě brzdových systémů pro závodní speciály a vojenská vozidla.

Revoluce pokračuje: Nová strategie soustružení

CAD/CAM systém Edgecam od Vero Software v nové verzi 2015 R1 obsahuje mnoho důležitých vylepšení a nových funkcí.

Související články
Nový stroj pro laserový 3D tisk kovů

Na specializovaném veletrhu Formnext ve Frankfurtu nad Mohanem, zaměřující se výhradně na systémy aditivní výroby, představila firma Trumpf nový stroj pro laserový 3D tisk kovů - TruPrint 2000. Univerzální stroj TruPrint 2000 vyniká několika technologickými novinkami a jeho koncepce je uzpůsobena zejména pro precizní a choulostivé produkty zdravotnického průmyslu a stomatologie. Nicméně firma již nyní deklaruje, že stroj má výhody i pro použití v automotive, leteckém a strojírenském průmyslu nebo pro výrobu nástrojů a forem, protože standardně zvládne zpracovávat všechny typy materiálů od ocelí a nerezu, přes hliníkové, titanové, niklové slitiny až po chrom kobalt a slitiny mědi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Plnou parou vpřed

Edgecam umožnil výrobci modelů vlaků, společnosti 17D miniatures, nabídnout výrobu dílů jednotlivým nadšencům i dalším firmám, které modely vlaků také vyrábějí. Toho dosáhli během několika málo měsíců od instalace Edgecamu.

Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

I ti nejlepší stále zlepšují

Každoročně ještě před začátkem vánočních svátků pohody a rodinných setkání se koná ještě jedno příjemné setkání v prostorách showroomu pražské společnosti Trumpf, která v prosinci pravidelně pořádá Dny otevřených dveří. I tentokrát byly dveře otevřené technické veřejnosti, zákazníkům a zájemcům o technologie zpracovávající plechy a profily po tři dny. Součástí programu byl také přednáškový blok, kde byly mj. představeny novinky Trumpf z loňského veletrhu Euroblech 2018 konaném v Hannoveru.

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Návrh i výroba forem v jednom softwaru

Firma Onni-Stamp byla založena v roce 1980 v Itálii. Zabývá se navrhováním a výrobou forem pro vstřikování plastů. Díky nejnovějším technologiím a vysoce kvalifikovaným zaměstnancům i s více než třicetiletou praxí v oboru dokázala společnost rozšířit portfolio svých zákazníků z Itálie na celý evropský trh. Firma je klasickým příkladem italského rodinného podnikání, ale svou intenzivní výzkumnou a vývojovou činností mnohé výrobce forem převyšuje.

Automatizovaná výroba dílenského nábytku

Rodinný podnik Polak cz má bohatou historii v oblasti zpracování plechů. Od dob výstředníkových lisů, na kterých společnost začínala, se toho mnoho změnilo. Jednatel a zakladatel společnosti Petr Polák si pochvaluje velký progres v technologiích zpracování plechů i v automatizaci. I přes nízký stav zaměstnanců díky automatizaci a vysokým výkonům strojů Trumpf si může dovolit dále rozšiřovat výrobu.

Nová strategie hrubování zefektivnila výrobu ozubených kol

Jeden z předních výrobců v oblasti technologie převodů ve Spojeném království ušetřil „neuvěřitelných“ 45 hodin – tj. celý týden výrobního procesu frézování – při výrobě série 30 ozubených kol z kalené nástrojové oceli díky použití strategie Waveform hrubování v Edgecamu.

Návrh forem v softwaru VISI

Každý, kdo hlasoval v posledních volbách v Anglii a v loňských amerických prezidentských volbách, s největší pravděpodobností svůj hlas vložil do volební schránky, která byla vyrobena u firmy Crossen Engineering LTD.

CAD/CAM software zefektivnil výrobu PVD povlakovacích zařízení

Společnost Island e-Beam, LLC, z Bradentonu se jako jedna z nemnoha firem na světě zabývá výrobou zdrojů elektronových paprsků a zařízení pro napařování materiálů (fyzikální depozici vrstev). Aby bylo možné v tak náročné oblasti uspět, je nutné provádět špičkový aplikovaný výzkum a také mít dlouholeté zkušenosti. To je také důvod, proč podobné produkty mnoho firem nevyrábí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit