Témata
Zdroj: Messe Düsseldorf

Na výstavišti v Düsseldorfu se budou opět po dvou letech konat od 15. do 19. dubna 2024 veletrhy wire & Tube. Tyto přední světové akce jsou zaměřené na průmyslovou výrobu drátů, kabelů, trubek a rour a vedle klasických témat, jakými jsou stroje a zařízení pro jejich výrobu, soustřeďují pozornost účastníků na ušlechtilé oceli, vodík, umělohmotné trubky, dělicí a řezné technologie a také na e-mobilitu. Stěžejními obory jsou chemický, ropný, plynárenský a automobilový průmysl, dále stavebnictví a celý sektor telekomunikací.

Gabriela Jedličková

V redakci MM Průmyslového spektra pracuje od roku 2006, nejprve na pozici redaktorky webového zpravodajství a tajemnice redakce, poté manažerky inzerce a od roku 2019 na pozici obchodní ředitelky a zástupkyně šéfredaktora. Vystudovala bakalářský stupeň na Fakultě ekonomické ZČU v Chebu, obor Ekonomika terciární sféry.

Reklama

Veletrh wire je letos větší než kdy dříve – vystavovatele najdete v halách 9 až 17. Představí zde stroje a zařízení na výrobu a zušlechťování drátů, koncové produkty z oblasti spojovacích prvků, pomocné materiály a nástroje pro různé technologie, materiály, technologie skleněných vláken, speciální dráty a kabely i inovace z oblasti měřicí, řídicí a regulační techniky. V hale 17 najdete vedle strojů na výrobu drátů a kabelů také technologie pro práci se skleněnými vlákny i impozantní stroje na svařování mříží. Tyto stroje představují pro výstavářskou logistiku speciální výzvu, protože je nutné nainstalovat do šachet silnou kabeláž, která umožní přenos vysokého napětí potřebného pro provoz těchto těžkých strojů. V hale 16 najdete celý řetězec výroby upevňovacích a spojovacích prvků a pružin, od výchozích materiálů přes stroje a zařízení až po finální produkty.

Zájem všech je zaměřen na udržitelnost a energetickou efektivitu, letos ještě více než dříve. Každodenní prohlídky ecoMetal trails mají návštěvníky přesvědčit o nových, čistých výrobních technologiích vystavovatelů. (Zdroj: Messe Düsseldorf)

Velký zájem je i o účast na veletrhu Tube. Na veletrhu se představí celý postup výroby trubek a rour – stroje a zařízení pro jejich výrobu, úpravu a zpracování, výchozí materiály, trubky a příslušenství, stroje a nástroje pro pomocné technologie, měřicí, řídicí, regulační a zkušební technika. Nabídku doplňují produktovody, technologie OCTG (prvky potrubních vedení pro oblast ropného průmyslu) a profily, a dále obchod s trubkami. V expozici Special Area Plastic Tubes & Pipes ukážou vystavovatelé celý postup výroby umělohmotných trubek a působivým způsobem budou demonstrovat možnosti a technologie pro zpracování těchto produktů.

Reklama
Reklama
Reklama

Doprovodný program s atraktivním mixem přednášek

Poprvé bude součástí výstavy i doprovodný program – a to po dobu všech pěti dní konání veletrhů. Hned v pondělí bude mít premiéru akce Nákupčí den, během které zprostředkuje Spolkový svaz pro materiálové hospodářství, nákup a logistiku (Bundesverband Materialwirtschaft, Einkauf und Logistik) informace k zákonům vztahujícím se k dodavatelům, nákupům a logistice. Druhý den, tedy v úterý, naváže wire & Tube Convention 2024 se zcela rozdílnými pohledy vystavovatelů na téma Green Steel a jeho realizaci ve vlastních výrobních halách. Spolkový svaz německého obchodu s ocelí (Bundesverband Deutscher Stahlhandel) bude na akci BDS-Forum informovat o globálním vývoji obchodu s ocelí. Experti zde budou analyzovat, jaké dopady na tuto oblast mají aktuální obchodně-politické tendence. Obchodníci budou mít možnost diskutovat o trzích pro nákup a prodej, makroekonomických rámcových podmínkách i o největším tématu – digitalizaci a umělé inteligenci.

Trendy a highlighty z oboru drátů, kabelů, trubek a rour jsou k vidění na veletrzích wire & Tube od 15. do 19. dubna 2024 v Düsseldorfu. (Zdroj: Messe Düsseldorf)

I další dny se návštěvníci mohou těšit na pestrý program v halách, na pódiích i v konferenčních sálech. Zaměří se na témata, jako jsou Destination Green Summit by ecoMetals, H2 Summit by ecoMetals nebo Green Jobs Forum. Ve dvou posledních dnech veletrhů se akce High Potentials bude věnovat nadaným odborným a mladým pracovníkům. Ať už učni, studenti, nebo potenciální zájemci o změnu práce – všichni budou mít možnost informovat se v hale 6 o profesním vzdělávání a pracovních místech v tomto oboru.

Oba veletrhy se staly globální informační a obchodní platformou s atraktivním a širokým doprovodným programem. (Zdroj: Messe Düsseldorf)

Přehled celého doprovodného programu, včetně míst a časů konání, a další důležité informace naleznete již nyní na webových portálech obou veletrhů.

Vydání #4
Kód článku: 240410
Datum: 03. 04. 2024
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Související články
Čtyřlístek veletrhů

Düsseldorf se pod heslem „The Bright World of Metals“ opět po čtyřech letech od 12. do 16. června 2023 stane centrem světové slévárenské a metalurgické techniky. Přední světové veletrhy GIFA, Metec, Thermprocess
a Newcast společně pokrývají kompletní spektrum slévárenských technologií, odlitku, metalurgie a technologie tepelného zpracování.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Ohlédnutí za MSV 2018

Jubilejní strojírenský veletrh v Brně se i letos nesl ve znamení inovací, technických i technologických novinek (často také světových premiér), ale hlavně v duchu oslav stého výročí založení Československé republiky, takže se také vzpomínalo na historické úspěchy v technice v expozici 100RIES. A není tedy divu, že partnerskou zemí bylo letos Slovensko. Na následujících řádcích přinášíme malé ohlédnutí za veletrhem, kde připomeneme některé exponáty, které v očích naší redakce za zmínku a vzpomínku stojí.

Související články
Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Česká zbrojovka se světovým zvukem

Pistole ČZ-75 je druhou nejkopírovanější krátkou zbraní na světě, v zámoří se na zbraně z České zbrojovky Uherský Brod stojí fronty. Čeští zbrojaři mají trefu. Neodolali jsme a přijali pozvání do 20hektarové zbrojovky na pomezí Valašska a Slovácka.

V říjnu do Milána

Po šesti letech se podnik nazvaný EMO opět vrací do italského Milána. Bezesporu to bude radostnější pohled do expozic, než tomu bylo právě v roce 2008, kdy vrcholila světová finanční krize, která si vybírala svoji daň především na průmyslové výrobě. I když obráběcí a tvářecí technologie letos svůj veletržní boom již zažily, a to v květnu na CIMT v Pekingu, určitě se vyplatí vypravit se do Milána i třeba proto, že v bezprostřední blízkosti výstaviště Fiera Milano se koná celosvětová výstava EXPO, pro niž je říjen posledním měsícem konání a jejíž zhlédnutí jistě stojí za to.

Evropská výstava v čínské režii

Evropské sdružení Cecimo připravovalo několik let projekt výstavy obráběcích a tvářecích strojů v Číně. Během té doby byla základní idea výstavy několikrát modifikována. Původní záměr uspořádat každý druhý rok, kdy se nekoná EMO ani pekinský CIMT výstavu EMO China, nakonec realizaci nenašel. Po jednáních s čínskými státními orgány byl následně upraven název výstavy na EMTE (European Machine Tool Exhibition).

AMB Stuttgart 2014

Aktuální inovace a nejnovější trendy v oblasti obráběcích strojů a přesných nástrojů předvede na 1 300 vystavovatelů z více než 27 zemí světa na mezinárodní výstavě AMB pro obrábění kovů od 16. do 20. září 2014 ve Stuttgartu. Na 105 tisíci metrech čtverečních výstavní plochy budou představovat zástupci strojírenských společností novinky v oblasti soustružení, frézování, obrábění, broušení, dělení materiálů a dalších technologií a příslušných komponent.

Intertool 2014 spojen s automatizací procesů

Tradiční vídeňský veletrh Intertool, letos pořádaný od 6. do 9. května, získal spojením se Smart Automation Austria na dynamice a bezesporu i zájmu návštěvníků.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit