Témata
Zdroj: Festo

Všech pět pohromadě

03. 11. 2021

Hospodárnost jde ruku v ruce s efektivitou. Efektivita znamená, že daný výrobek a jeho schopnosti využíváme co nejvíce. Aby to bylo možné, vyplatí se používat výrobky, které jsou už předem určeny ke vzájemné spolupráci.

Zdeněk Haumer

Vedoucí technického oddělení, ve společnosti Festo působí od roku 1990, kdy byla společnost založena.

Reklama

To naplno platí i u elektrických a pneumatických pohonů Festo. A to zdaleka nemáme na mysli jen jejich mechanickou stránku.

Intuitivní návrh elektrických pohonů

Nejprve si představme postup návrhu elektrického pohonu. Vše začíná výběrem správné velikosti. Softwarové pomůcky Electric Motion Sizing pro výběr pohonů a jejich kombinací a Handling Guide Online pro návrh kompletních manipulátorů jsou k dispozici zdarma na internetu. Díky nim i laik dokáže za pomoci grafiky zcela intuitivně zadat základní hodnoty, ze kterých plyne nejen správná velikost, ale i všechny parametry pro nastavení budoucích sestav. Pokaždé je k dispozici výběr z několika možností, jež jsou přehledně seřazeny tak, aby se uživatelé mohli rozhodnout podle svých preferencí. Software je výběrem z mnoha vyhovujících kombinací připravovaných dokonce za pomoci sémantických postupů, bere tedy ohled na konkrétní situaci se všemi souvislostmi. K dispozici jsou samozřejmě modely ve 3D pro všechny běžné CAD softwary, celek tak uživatelé mohou přímo vložit do vlastní sestavy.

Reklama
Reklama
Reklama

Vybrané pohony obsahují vše potřebné: servomotor s případnou převodovkou, jeho ovladač, mechaniku a software. Optimální využití zvolené velikosti znamená řešení bez zbytečných rezerv. Tím je spolehlivě zaručena vysoká energetická účinnost celého řetězce. Dalším usnadněním práce je přenesení zadaných hodnot již ve formě parametrů pro ovladače motorů. Jde o soubor, který stačí jen přenést, a rázem odpadají starosti s vhodným omezením proudu, rychlosti, zrychlení apod. Pokud je celek řízen PLC Festo CPX-E, přenese se všechno ještě i do něj a ušetří se tak čas při programování.

Rychlý přehled o sortimentu poskytne pohled na nejprodávanější výrobky: mechanické pohony (např. EGC), převodovky EMGA, servomotory EMMT a ovladače CMMT. Představu o tom, jak může vypadat kompletní manipulátor, poskytne obrázek prostorového portálu.

Část sortimentu elektrických pohonů Festo. (Zdroj: Festo)
Prostorový portál: kusovník, model CAD a software jako výsledek rychlého návrhu softwarové pomůcky Handling Guide Online. (Zdroj: Festo)

Pneumatické pohony, které ušetří starosti

A jak je to s pneumatickými pohony? Software Pneumatic Sizing odpoví na zadání obvykle třemi variantami: hospodárnou, přesně odpovídající a výkonnou. Každý si z nich může vybrat podle svého uvážení. Následně lze vybraný pohon vložit do dalšího softwaru Festo Design Tool, kde se doplní vším potřebným (upevňovacími díly, čidly, koncovkami na pístnici apod.), a následně je vygenerován model pro CAD. A nejen to. Automaticky vytvořený individuální objednací kód slouží k objednávce všech vybraných dílů, a dokonce je možné zvolit kompletní, již smontovaný celek a ušetřit si tak práci s logistikou (objednávky, dodávky, příjem na sklad, zaskladnění a vyskladnění...) a s montáží jednotlivých dílů, protože se pracuje s jedinou dodávanou položkou.

Rychlá cesta k modelu CAD a kusovníku nebo k jedinému objednacímu kódu pro celou sestavu – Festo Design Tool. (Zdroj: Festo)

Za zmínku také jistě stojí specifické výrobky se zaměřením na základní funkce, tzn. výrobky, které pomohou ušetřit při nákupu a především při následném používání. Jedná se zejména o novou variantu válců DSNU-S s výrazně úspornými rozměry. Tyto válce jsou vybaveny samočinně nastavitelným tlumením a navíc ušetří mnoho času a námahy při seřizování, neboť to zcela odpadá.

Prostorově úsporné pneumatické válce DSNU-S. (Zdroj: Festo)

Tento efekt naplno zesiluje nová řada patentovaných magnetických snímačů na válce SDBT-MSX. Čidlo se připevní přibližně do míst, kam patří, a více není třeba se o něj starat. Během prvních pohybů válce se čidlo samostatně naučí, kde má spínat, takže po prvotní montáži se už k němu nikdo nemusí vracet a hledat správnou polohu. Úspory času a námahy jsou značné, o jistotě správného nastavení ani nemluvě. Komplet doplňují nové, prostorově úsporné škrticí ventily VFOE z plastu. Výhody jsou jasné už ve fázi konstrukce – není třeba se příliš omezovat hledáním místa pro ruku seřizovače s nástrojem, ventily se nastavují otočnou hlavicí, která se zatlačením aretuje.

Samočinně se učící čidla na válce SDBT-MSX. (Zdroj: Festo)

Z uvedených příkladů vyplývá, že se při hledání vhodných pohonů pro automatizaci velmi vyplatí věnovat pozornost nejen nákupní ceně, ale zejména vhodné velikosti a schopnosti využít všechny parametry na maximum. Vzájemné přizpůsobení jednotlivých komponentů a možnosti, které se v takovém případě otevírají, se na výsledných úsporách projeví nejvíce – vždyť jde především o úspory pracnosti a to je při trvalém růstu ceny lidské práce velmi efektivní.

Reklama
Související články
Komplexní přístup je klíčem k úspěchu

Úspory všeho druhu jsou důležité kdykoliv a kdekoliv. Šetřit se vyplatí tehdy, postupujeme-li komplexně, tedy se zahrnutím všech aspektů. Ten, kdo kupuje nejlevnější věci, obvykle prodělává při jejich využití. V oblasti automatizace to platí jednoznačně – ten, kdo ustrnul a nevnímá integraci digitální techniky do všech procesů kolem nás, nemůže v budoucnosti uspět.

Komunikace hýbe světem

I když se to pohledem ze dne na den nezdá, technika rychle mění náš život. Je až s podivem, jak se nedávné sny stávají skutečností. Naši předkové snili o domluvě na dálku – dnes nás videohovor ani trochu neudivuje. Chytrých zařízení stále přibývá, a i přes jejich pokročilé možnosti je dokáže používat prakticky každý z nás. Změny v průmyslové sféře se nám mohou zdát pomalejší. Jakmile se o ně ale začnete hlouběji zajímat, zjistíte naprostou podobnost se světem civilním. Jak je to s tou komunikací?

Stroje v pohybu – Létající roboty inspirují intralogistiku

Stroje v pohybu, to je název nového seriálu, ve kterém vám budeme představovat technicky zajímavá řešení především z oblasti dopravní a manipulační techniky. Dnes se budeme věnovat oblasti bionických konstrukcí, konkrétně projektu BionicSwift (bionický rorýs). Tito bioničtí rorýsové mohou díky GPS pro vnitřní prostory a radiokomunikaci prostřednictvím širokopásmové technologie UWB bezpečně a koordinovaně létat v definovaném vzdušném prostoru. Pro provádění těchto vzdušných manévrů tak, aby to co nejvíce odpovídalo živé předloze, mají jejich křídla pera, podobně jako skuteční ptáci.

Související články
Elektrické polohování? Snadno a pro každého!

S výjimkou specialistů si většina z nás pod pojmem elektrické servo v oboru automatizace představí složitou techniku určenou právě oněm expertům. Pokrok nejen v oboru elektrických pohonů však směřuje k výraznému zjednodušení, nejnovější generaci servomotorů Festo uvede do provozu i laik. Výrazně přitom pomáhá především software Festo Automation Suite, postupně integrující všechny dříve samostatné pomůcky a nástroje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Fenomén otáčení

Najít v přírodě cokoliv, co se mechanicky otáčí, je velmi obtížné. Otáčení však hraje roli v celé historii našeho průmyslu. Bez otáčení by nebyl vynalezen soustruh, bez soustruhu by nebyly vyrobeny písty, bez pístů by se nepodařilo spustit parní stroj, bez páry by nezačala éra techniky…

Bionika a supravodivost v roce 2018

Mezi nejatraktivnější exponáty společnosti Festo na hannoverském veletrhu patří bionické konstrukce, které hledají vzor v přírodě, a ačkoliv často na první pohled vypadají jako samoúčelné hračky, přispívají k hledání nových možností v oblasti konstrukce manipulační a automatizační techniky, včetně jejího řízení.

Digitalizace, automatizace, digitalizace

Společnost Festo, stejně jako každý rok, uspořádala pro své zákazníky jednodenní letecký zájezd na veletrh do Hannoveru. Ten letos kromě tradičních témat, jako automatizace a pohony, digitální továrna, energetika, dodavatelský řetězec a výzkum, zahrnoval i CeMat, veletrh manipulační techniky. Nicméně středobodem programu zájezdu byla komentovaná prohlídka stánku společnosti Festo, která zde každoročně uvádí své produktové novinky a představuje koncepční řešení v oblasti bioniky a aplikací na bázi supravodivosti.

Jak na stlačený vzduch chytře, bezpečně a úsporně

Ať se podíváme kamkoli, všude se mluví o úsporách energií, bezpečném a spolehlivém provozu a co nejvyšší produktivitě. Stlačený vzduch je cennou formou energie, to si jistě uvědomujeme všichni. Méně už ale bývá známo, že ztráty způsobené úniky běžně činí 30 až 70 %. Přitom převážná většina ztrát je způsobena chybami, nedostatky a závadami v rozvodné síti, tedy nikoliv v pohybující se části strojů a zařízení.

Pevné základy, tedy výrobky pro každého

Globální trh klade stále větší nároky na všechny výrobce. Vyrábět levně, rychle, ale současně kvalitně. Je možné takové protiklady vůbec skloubit? Je ještě nějaká další cesta, jak snížit výrobní náklady a ceny? Jednu z nejúčinnějších odpovědí na tuto otázku najdete v sortimentu nových pneumatických ventilů firmy Festo.

Samozřejmě, opět komunikace!

Jedním z nejčastěji používaných výrazů dnešní doby je komunikace. Potřebujete vylepšit výsledky, zdokonalit spolupráci, optimalizovat procesy na firmě? Posilte komunikaci. Tentokrát se však zaměříme na komunikaci ve smyslu toku dat v průmyslové výrobě, a to zejména v její základní a nejnižší části – na úrovni jednotlivých komponentů ve strojích a zařízeních.

Přírodní modely inspirují automatizační techniku

V polovině dubna se v na hannoverském výstavišti konal přední světový veletrh technologií Hannover Messe 2015, který v pěti dnech sdružil průmyslovou automatizaci a IT, techniku pohonu, fluidní techniku a energetickou techniku, techniku životního prostředí, průmyslové subdodávky, výrobní technologie a služby, výzkum a vývoj.

Svět mobility se mění

Společnost Schaeffler představila optimalizované pohony se spalovacími motory, které přispívají k dosažení klimatických cílů, jež plynou z Pařížské klimatické dohody. Další novinkou v jejím portfoliu jsou elektromotory dotažené do stavu připravenosti na sériovou výrobu.

Lineární vedení NSK s vylepšeným těsněním

Společnost NSK představila na veletrhu EMO 2019 optimalizovanou řadu válečkového vedení RA s vylepšeným těsněním. Lineární vedení RA jsou vybavena novými těsněními V1 a vylepšeným krytem, které pomáhají prodloužit životnost a spolehlivost obráběcích strojů.

Místo převodovky řemenové pohony

Synchronní řemeny se v mnoha průmyslových odvětvích prosazují jako nejlepší volba.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit