Témata
Vydání #11
Listopad 2021Téma měsíce

Nový věk průmyslu
– 3. veletržní vydání
– MSV Brno 2021

MM SCIENCE JOURNAL – NOVEMBER ISSUE

Třetí ze tří letošních veletržních vydání časopisu MM Průmyslové spektrum je plné novinek, jež firmy prezentují v rámci velkých veletrhů EMO v Miláně a MSV v Brně. Výrobní podniky mohou vybírat z nepřeberné nabídky nejrůznějších strojů, nástrojů, přístrojů, softwarových řešení a služeb, jejichž pořízením by mohly rozšířit nebo modernizovat výrobní kapacity a zvýšit či zefektivnit svoji výrobu. Také v tomto vydání najdete články představující nové obráběcí i tvářecí stroje, řezné nástroje a spoustu dalších produktů a technologií z různých oblastí strojírenské výroby. Ve většině článků se píše také o životním prostředí, ať už jde o „pouhou“ úsporu energie, nebo třeba o produkci odpadů a nakládání s nimi. Ekologie se týká i úvodní rozhovor s osobností, neboť prof. Macek se v něm zamýšlí nad velmi diskutovanými otázkami vlivu elektromobility na životní prostředí. Jeho názory rozhodně stojí za přečtení, ale stejně tak vám můžeme doporučit i další rozhovory a reportáže z tohoto vydání.

Články

Redakce

Vždycky zase vyjde slunce

Historie továren s názvem Juta se píše již od druhé poloviny 19. století. Začaly vznikat na území Rakouska-Uherska jako české jutové přádelny. Po druhé světové válce byl jutařský průmysl znárodněn a převeden na národní podnik Juta. Do na plné obrátky rozjetého textiláckého vlaku ve Dvoře králové nastoupil v roce 1972 čerstvý absolvent strojního inženýrství – Jiří Hlavatý. Od roku 1989 je generálním ředitelem této úspěšné české firmy a od roku 2005 jejím jediným majitelem.

Elektromobilita s nulovými emisemi.
Fikce nebo realita?

V současné době je elektromobilita často diskutovaným tématem. Má své zastánce i oponenty. Redakce MM Průmyslového spektra oslovila předního odborníka na problematiku automobilových motorů, profesora Jana Macka z ČVUT v Praze, který předkládá našim čtenářům některá fakta, náhledy a argumenty ohledně výroby elektrických vozidel.

MM Podcast: Glosa - Jak se upekl dort (Národního plánu obnovy)

Národní plán obnovy ČR a jeho objem 191 mld. Dokážeme jej skutečně využít? Na Slovensku kolem premiéra Krečmara vzniká poradní tým odborníků, které do tohoto postu neuvedla politická loajalita, jak tomu bývá u nás, ale skutečné zkušenosti globálního charakteru např. s vlastním podnikáním a zaváděním inovací do praxe. Mají jasno, co budoucí průmysl pro nakopnutí země potřebuje. Žádný politický populismus, žádné zpátečnické názory. 

Triagonála obráběcích kompetencí

Pro reportáž, která deklaruje partnerství, v tomto případě třech subjektů, jsme si dojeli do Zruče nad Sázavou. Zde sídlí společnost Wikov Sázavan, jejímž dvorním dodavatelem obráběcích technologií je firma Hermle, která na svých strojích testuje v prototypové fázi nové verze řídicích systémů Heidenhain. Je to spolupráce, která ve své triagonále přináší vzájemnou synergii.

Vzdělání pro šanci na úspěch III

Kvalitní technické vzdělání představuje dnes naději nejen pro zemi, která je schopná ho svým lidem zajistit, ale především pro mladé lidi samotné. Jen díky němu máme šanci nebýt pouhou montovnou a naši lidé špatně placenými vazaly západního světa. Proto vám v našem třídílném seriálu přinášíme hlubší vhled do jedné z našich nejkvalitnějších technických univerzit – VŠB Technické univerzity Ostrava, konkrétně do její Fakulty strojní. V závěrečném dílu jsme požádali o slovo vedoucí dalších dvou kateder a také děkana fakulty, prof. Ing. Roberta Čepa, Ph.D., a proděkany.

Inovace podnikatelského modelu, Část 8. Ekonomický pohled na inovace

V našem seriálu vznikajícím ve spolupráci s partnerskou sítí Inovato vás krok po kroku provázíme klíčovými fázemi inovačního procesu v kontextu ekosystému doby a místa. Své zkušenosti vám předávají praktici, kteří mají za sebou mnoho inovačních projektů s tržně úspěšnými výsledky. Přijměte naše pozvání do edukačních eventů.

Úspěch i partnerství se dá měřit

Na stránkách našeho časopisu často a rádi představujeme příběhy úspěšné spolupráce firem, zejména ty, v nichž nejde jen o obchodní vztah, ale o dlouhodobé partnerství založené na vzájemné důvěře a na férovém přístupu. Proto jsme s radostí přijali pozvání k návštěvě výrobního závodu společnosti Rotana, která je dlouholetým zákazníkem firmy Zoller, výrobce měřicích a seřizovacích přístrojů.

Vývoj pro zelenou planetu

Následující rozhovor s Petrem Šimáčkem, Branch Managerem společnosti Yamazaki Mazak Central Europe, se ohlíží za milánským veletrhem EMO a míří se směrem k brněnskému MSV. Co bylo a co bude k vidění ve veletržních expozicích světového leadera, jak se veletržní svět mění po covidu a jak Mazak využil předchozí období v inovacích, je jeho obsahem.

CO2 neutrální strojírenská výroba

Automobilky procházejí transformací, která má zajistit, aby se nejpozději v roce 2050 staly "klimaticky neutrálními" v souladu s Pařížskou dohodou. I to je příčinou, proč výrobci představují nové koncepty mobility a hloubkově se zabývají cirkulární ekonomikou a ekologičností výrobních procesů.

Nové dotační tituly

Pandemie koronaviru zvýšila tlak na zavádění automatizace výroby a digitalizaci výrobních a pracovních postupů ve firmách. Rutinní činnosti, které byly dosud odváděny manuálně, začínají být čím dál častěji nahrazovány počítači a roboty. Modernizace výrobních procesů v duchu Průmyslu 4.0 je však pro firmy mnohdy nákladnou záležitostí, proto na ni soustředí pozornost i Evropská unie, respektive dotace z EU. Na to, jaké programy je možné využít a kdy je můžeme očekávat, jsme se zeptali paní Ing. Pavlíny Torhanové, jednatelky společnosti 201 consulting.

Výzkum v Česku - Lidé a práce

V současnosti snad neexistuje odvětví, které by nepocítilo dopad dlouhodobých anticovidových opatření. Mnohá z nich však už stačila nabrat druhý dech a jsou opět na cestě vzhůru. Mezi ně patří i česká věda a výzkum, ačkoli nelze tvrdit, že to organizace z této sféry mají snadné. O své názory se s námi podělil Robin Maialeh, ředitel Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

Pokročilé mazání pro úspornost a spolehlivost

Věda a výzkum přinášejí zcela unikátní řešení i pro procesy zdánlivě zavedené a v oblastech, kde by inovace laik neočekával. Každý pozitivní a použitelný krok ke zlepšení klimatické situace naší planety je přínosem a jednou z nesmírně efektivních, užitečných, a vlastně poměrně snadných a finančně nenáročných záležitostí. Takovými by mohly být aplikace pokročilých tribologických řešení především pro dopravu, průmysl a výrobu energií.

Abeceda komunikace
(nejenom) pro strojaře,
Část 6. Jak nemluvit s vedením

V rámci našeho seriálu komunikačních dovedností jsme se v předchozích dvou částech zabývali aspekty přijímacího pohovoru, čeho se vyvarovat, a na co se naopak zaměřit. Nyní bychom vám rádi nabídli doporučení, jak si získat sympatie v komunikaci se svým nadřízeným nebo nadřízenou.

Mezioborové sdílení znalostí, dnes zaměřeno na digitální technologie

Společnost Fosfa, přestože se primárně zabývá potravinářskými a průmyslovými aplikacemi, není našim čtenářům neznámá. A to díky publikovaným myšlenkám a pohledu na podnikání jejího generálního ředitele Ivana Baťky, i citacemi jeho názorů v článcích jiných autorů. Pod jeho vedením vzniká v Břeclavi high-tech technologická společnost se všemi atributy, které k ní patří. Jejím cílem je optimalizace procesů, vedoucí k jejich systémovému zkracování a stabilitě, což se následně odráží v jejich efektivnosti a kvalitě vyráběných produktů. Pojďme postupně nahlížet na výsledky vybraných procesů a inspirujme se zkušenostmi, které zde na jihu Moravy za dlouhá léta nasbírali a díky nimž nabízejí zajímavá profesní uplatnění.

MSV ve znamení řídicích technologií

Všichni pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i tvůrci informačních a řídicích technologií. Proto jsme tentokrát oslovili Ing. Ladislava Reisnera, jednatele společnosti dataPartner.

Včera, dnes a zítra – rodinné firmy

Hospodářství České republiky se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem seriálu postupně hovoříme s představiteli nejrůznějších oblastí podnikání, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost svého oboru. Dalším z nich je Mgr. Jan Pavelka, LL.M., předseda Asociace rodinných firem.

Chytré továrny a digitalizace průmyslu

Pojmy jako digitalizace, automatizace a robotizace průmyslu se v poslední době skloňují ve všech pádech. Jak to vypadá v praxi, na to jsme měli příležitost se zeptat pana Šiničiho Tanzawy, prezidenta a výkonného ředitele společnosti FANUC Europe. Tato společnost je předním dodavatelem CNC, průmyslových robotů a dalších prostředků pro automatizaci výroby.

Servis

Nové služby ve spolupráci s exportéry

Navzdory nedostatku vstupních zdrojů míří český export k překonání dosud rekordního roku 2019. Generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal přibližuje, jak k udržení tohoto trendu pomůže právě agentura na podporu obchodu novými projekty. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně pak chystá velké setkání zahraničních kanceláří s českými firmami.

Budoucnost nepočká. Nové výzvy si musíme vzít za své co nejrychleji

"Máme za sebou dva náročné roky. Pandemie, která ještě zcela neodezněla, byla obrovskou zkouškou nejen pro podniky, ale i pro rodiny. Česká ekonomika téměř skončila na malou chvíli na ventilátoru. To už je ale minulost, je potřeba dívat se dopředu. Máme před sebou nové výzvy, tři obrovské transformace ekonomiky, které musíme uchopit jako příležitost a dobře se připravit." říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Stroje v pohybu: Let kolem Měsíce

Právě začíná další významná etapa výzkumu vesmíru. Z kosmodromu NASA v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě odstartuje raketa SLS s vesmírnou lodí Orion k letu Artemis 1. Půjde o let bez posádky. Během třítýdenní mise se loď Orion dostane na oběžnou dráhu kolem Měsíce a vrátí se zpět na Zemi.

Výroba

Nízkoteplotní nitridace pro zrcadlově leštěné formy

Vstřikování plastů patří mezi nejrozšířenější technologie na výrobu plastových dílů. Ty vynikají vysokou tvarovou a rozměrovou přesností a dokonalou kvalitou povrchu. V kombinaci s nízkou hmotností a výrobními náklady patří mezi klíčové konstrukční díly

Produktový článek

Osobní výměna zkušeností je k nezaplacení

Po více než roční odmlce, způsobené koronavirovou pandemií, zákazy a omezeními s ní souvisejícími, se letos na podzim mohly opět začít konat různé hromadné akce, a to včetně odborných seminářů. Této možnosti využila i plzeňská firma Hofmeister a ve dnech 21.–23. září ve svém sídle uspořádala třídenní odborný technický seminář, nazvaný Automatizace v praxi.

Čištění součástek pomocí ekologických mycích stolů

V dílnách nebo výrobnách je biologické čištění nástrojů a kovových dílů nejlepší alternativou k běžným studeným čističům. Ty jsou silně cítit a obsahují nebezpečné látky, které bývají zdravotně i ekologicky závadné. Společnost Mewa zde jako poskytovatel služeb nabízí ideální řešení v podobě mnohostranně využitelných mycích stolů Mewa Bio-Circle.

ERP pro strojaře budoucnosti

Technické vzdělání je důležitější než kdy dřív, přičemž k nejvýznamnějším oblastem patří strojírenství. Absolventi strojních oborů mají na trhu práce velkou výhodu. Úspěšnou Fakultou strojní se může pyšnit Západočeská univerzita v Plzni. Velký podíl na jejím úspěchu má i zdejší praktická výuka, ke které je využíván informační systém Helios iNuvio.

Vánoční dárky a motivace ve firmách

Z průzkumu agentury B-inside vyplývá, že mezi firemními vánočními dárky, které lidé nejčastěji dostávají, vede víno, káva nebo cukrovinky. To ale nekoresponduje s tím, co si doopravdy přejí dostat. Většina lidí by totiž nejvíce ocenila univerzální dárkové poukázky. Ty svým obchodním partnerům dává jen 18 % firem. Kromě toho, že se řadí mezi žádané dárky, jsou i efektivním motivačním nástrojem.

100 let zkušeností
a inovace pro budoucnost

Když dr. Paul Schwarzkopf v červnu roku 1921 založil společnost Metallwerk Plansee GmbH, prošlapal nejen cestu pro průmyslovou výrobu z wolframu a molybdenu, a tím i pro bezpočet vývojových trendů moderního života, ale zároveň položil základy pro skupinu Ceratizit, která vznikla v roce 2002 spojením firem Plansee Tizit a Cerametal. Skupina Ceratizit se za svou stoletou historií a zkušenostmi ohlédla na letošním veletrhu EMO v Miláně.

Výzkum elektromobility ve Svitavách

Ve východočeských Svitavách, konkrétně závodě Schaeffler, vzniká nové centrum pro výzkum a vývoj. Je zaměřeno na zdokonalování a vývoj hlavního produktu společnosti - Thermomanagement-Modul (TMM), a to také pro oblast elektromobility. Do konce roku 2024 by v něm mělo najít práci na 30 nových zaměstnanců.

Světový leader v cykloidních převodovkách

Japonská společnost Nabtesco je největším výrobcem přesných cykloidních převodovek na světě. Historie firmy sahá až do roku 1944, kdy byla založena společnost Teijin Seiki, ze které společnost Nabtesco vznikla v roce 2003 sloučením s další japonskou firmou Nabco.

Dny kvality 2021

Tradiční podzimní setkání „kvalitářů“ a všech příznivců moderních přístupů ke kvalitě a zlepšování se letos uskuteční v rámci Dnů kvality 2021, a to ve dnech 1. a 2. prosince. Po dvouleté pauze budou mít účastníci akce příležitost potkat se společně na konferenci i slavnostním večeru České společnosti pro jakost v prostorech hotelu Clarion Congress Hotel Prague v pražských Vysočanech.

Bezdrátové měření upínací síly během obrábění

Specialista na upínací techniku Röhm poprvé představil na veletrhu EMO 2021 v Miláně upínací čelist iJaw. Lze ji použít k měření upínací síly v reálném čase během obrábění. Společnost Röhm tak řeší problém, pro který dříve neexistovalo žádné akceptované průmyslové řešení: až dosud byla upínací síla většinou nastavována obsluhou obráběcího stroje a je otázkou zkušeností. Tato praxe s sebou nese vysoké riziko vzniku chyb během obrábění, a to v důsledku nesprávné upínací síly nebo poškození obrobku.

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi strojařem

Obecně známou pravdou je, že profesní uplatnění člověka, který je ve svém oboru - například právě ve strojírenství - na slovo vzatým odborníkem, ale neumí jazyky, je v dnešním globálním světě významně těžší. A je smutným faktem, že s jazykovou bariérou se v Česku potýkají mnozí, dokonce i mladí, technicky fundovaní lidé. K tomu, aby se tento problém eliminoval, přispívají kvalitní publikace pro výuku jazyků. Například ty, které vydává slovenská firma Language Achievements Paur. Jejím majitelem, s nímž jsme měli možnost pohovořit, je pan Július Paur.

Všech pět pohromadě

Hospodárnost jde ruku v ruce s efektivitou. Efektivita znamená, že daný výrobek a jeho schopnosti využíváme co nejvíce. Aby to bylo možné, vyplatí se používat výrobky, které jsou už předem určeny ke vzájemné spolupráci.

Obráběcí stroje připravené na výzvy budoucnosti

Vzhledem k potřebám strojírenského, automobilového a leteckého průmyslu a rovněž charakteru současné výroby existuje velká poptávka po víceúčelových univerzálních obráběcích strojích zaručujících vysokou přesnost obrábění a nízké provozní náklady. Příkladem takových strojů jsou pětiosá frézovací obráběcí centra CNC Mikron MILL P 500 U a Mikron MILL P 800 U (ST) od firmy GF Machining Solutions. Osvědčují se jak při obrábění forem a raznic, tak i v typicky výrobních aplikacích.

Adhezní mechanismy inspirované přírodou

Společnost Schunk otevírá nové oblasti využití biologicky inspirovaných adhezních mechanismů. Při vývoji uchopovací technologie Adheso se firma nechala inspirovat přírodou: Adhezní síly, pomocí kterých se gekoni pohybují již miliony let po hladkých površích, využívá nyní firma Schunk k otevírání nových možností a oblastí v oboru manipulace. Výhoda této technologie je zřejmá: bez dodatečné energie lze různé materiály uchopit citlivě a bez otěru.

Jedna fréza (téměř) na všechno

Univerzální použití a vysoká procesní stabilita jsou pro obráběcí nástroje ideální kombinací - z technického hlediska se jí však velmi těžko dosahuje, zejména v případech, kdy mluvíme o univerzálním použití s ohledem na materiály a na obráběcí strategie. Uživatelé v současné době najdou v nabídce fréz mnoho různých nástrojů, které jsou určeny na univerzální použití. Odborník na obrábění, společnost Walter, nyní uvádí na trh řešení s frézou Xill tec, vyrobenou ze slinutého karbidu a pocházející z rodiny produktů MC230 Advance.

Metrology 4.0 - zní to dobře, ale co to je?

Digitalizace, Průmysl 4.0 a další. To jsou všudypřítomné pojmy moderního průmyslového odvětví. Objevují se další a další metody, přístupy a teorie, které hledají recept na řešení současných výzev průmyslové výroby - optimalizace procesu výroby, náhrada nedostupné pracovní síly, plynulý management vstupů a výstupů, zajištění vysoké kvality produkce a další.

Mercedes mezi hotmelt lepičkami

Průkopníkem v řešeních je již 47 let Robatech, známá švýcarská firma. Svými inovacemi, jak v oblasti konstrukční, tak v oblastech elektroniky/konektivity, si vydobyl místo světové dvojky v oboru hotmelt lepení.

Řídicí systém budoucnosti

Premiérou nového řídicího systému TNC7 na výstavě EMO v Miláně otevírá společnost Heidenhain novou kapitolu dílensky orientované výroby. Řídicí systém TNC7 nastavuje nová měřítka pro toto odvětví. TNC7 podporuje koncové uživatele od prvního nápadu až k hotovému dílci, ať už jde o zakázkovou nebo sériovou výrobu, o komplexně obráběné dílce nebo ty nejjednodušší drážky. Nová platforma řídicího systému je orientována především na budoucí vývoj a výrobcům strojů umožní pohodlně přizpůsobit uživatelské rozhraní řídicího systému jejich specifickým požadavkům. S tím souvisí i otevřenost nového řídicího systému pro další dynamický vývoj funkcionality.

Odvádění výrobních operací
v režimu start-stop

Aktuální a přesné informace o stavu rozpracované výroby jsou kritické pro efektivní plánování a řízení výroby. Odvádění výrobních operací v režimu start-stop je jedním z pilířů digitalizace výroby. Zahrnuje i elektronizaci výrobní dokumentace, e-learning pracovníků ve výrobě, evidenci prostojů a režijních prací.

Systém pro frézování malých závitů a další novinky

Firma Paul Horn rozšiřuje svoji nabídku nástrojů pro cirkulární frézování o produktivní frézování závitů od průměru otvoru 8 mm. Přesné nástroje typu 304 jsou k dispozici s částečným nebo plným profilem závitu.

Novinka pro 2D laserové řezání

Společnost Prima Power představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v termínu od 8. do 12. listopadu 2021 komplexní a všestranné technologie pro zpracování plechu. Poprvé v České republice bude představen nový stroj Laser Genius+, navržený tak, aby vyhovoval potřebám neustále se vyvíjejícího trhu a stanovil nové standardy v rychlosti, spolehlivosti a přesnosti.

Vysoce výkonný lis

Výzvy dnešní doby v oblasti tváření kovů se týkají nejen vysoké automatizace výroby a prediktivní údržby, ale také stále se zvětšujících požadavků na sílu lisů a komplexitu řídicích systémů. Společnost Zani na tyto technologické požadavky reaguje a dnes má již letitou zkušenost s dodávkou a údržbou největšího lisu, jaký ve své šedesátileté historii postavila.

Normované díly pro průmysl

Společnost Elesa+Ganter se věnuje inovaci a vývoji normovaných dílů pro průmysl. Je nejen spolehlivým partnerem, ale také inspirací pro konstruktéry. Letos na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představí řadu novinek a vylepšení.

Automatizované laserové svařování hliníku

Několik zemí už oznámilo plány na postupné ukončení výroby automobilů se spalovacími motory ve prospěch elektromobilů. Stejně jako u každé nové technologie jsou však i zde několikerá úskalí. Jedním z nich jsou vysoké náklady na výrobu baterií. Akumulátor je jednou z nejdražších součástí pohonného ústrojí elektromobilu. Ke snížení celkových nákladů je zapotřebí co nejúčinnější výrobní technologie.

Nové město pro logistiku nástrojů

Společnost Hoffmann Group, která působí mimo jiné i na českém trhu, investovala více než 200 milionů eur do nového logistického centra. Jedná se o LogisticCity – nový centrální sklad, který vlastní společnost Hoffmann SE z Mnichova. Stavební práce byly zahájeny v říjnu 2018, v současné době probíhá stěhování do nové budovy.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit