Témata
Reklama

Dny kvality 2021

Tradiční podzimní setkání „kvalitářů“ a všech příznivců moderních přístupů ke kvalitě a zlepšování se letos uskuteční v rámci Dnů kvality 2021, a to ve dnech 1. a 2. prosince. Po dvouleté pauze budou mít účastníci akce příležitost potkat se společně na konferenci i slavnostním večeru České společnosti pro jakost v prostorech hotelu Clarion Congress Hotel Prague v pražských Vysočanech.

Vzhledem ke zhoršující se situaci se bude akce konat online prostřednictvím platformy Zoom.

Program konference je zaměřen nejen na oblast kvality, ale i na další oblasti s kvalitou související. Byla připravena plenární zasedání, která jsou vhodná pro účastníky ze všech oborů. Svoje zkušenosti v rámci společného jednání předají manažerské špičky a osobnosti byznysu. A o jakých tématech se bude hovořit? Například o kvalitě ve službách bude hovořit prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, o kvalitě a bezpečnosti v jaderné energetice ředitel útvaru řízení kvality JE ČEZ Zdeněk Čančura. S využitím CSR přístupů pro podporu naplňování firemní strategie vás seznámí Zuzana Holá, ředitelka komunikace a udržitelného podnikání Nadace Vodafone Česká republika.

O aktuálních výzvách v oblasti personálního řízení bude hovořit Miroslav Červený, ředitel pro operativu Albert Česká republika, s.r.o. O zachování hodnot kvality v době transformace bude přednášet zástupce Škoda Auto, Milan Dufek.

Plenární zasedání druhého dne, které konferenci uzavře, volně naváže na den předchozí. Budeme mít možnost neformálně pohlédnout do zákulisí toho, jak vznikalo Národní očkovací centrum a jaké kroky musely být uskutečněny pro zajištění jeho efektivního, a mezi občany pozitivně vnímaného, chodu. Tento projekt očima IT architekta představí Michal Krsek, ze společnosti Michal Krsek & partneři s.r.o. Konferenci zakončí přednáška hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské, která přiblíží aktuální vnější kontext, ve kterém se nacházejí výrobní podniky, a to, jaká jsou aktuální východiska a trendy.

Reklama
Reklama
Reklama

Významná část druhého dne konference bude patřit paralelním sekcím. Témata jsou zaměřena na oblasti, která jsou diskutována lokálně, ať z pohledu České republiky, nebo Evropy, ale i globálního celosvětového pohledu. V rámci zaměření sekcí je kladen důraz na automobilový průmysl, energetiku či na sdílení nejlepších manažerských praxí.

Automobilový průmysl i energetika

Klíčová globální témata přináší pro výrobce automobilů i jejich dodavatele nové výzvy. Základní orientace směrem k e-mobilitě mění strukturu potřeb automobilek. Tato změna struktury klade zvýšené nároky na flexibilitu dodavatelského řetězce a schopnost přijmout nové výzvy. Jedná se o transformaci potenciálu vývojových center nejen automobilek, ale i jejich dodavatelů. Změny technologií pak přináší nové technické požadavky a potřebu budování nových kompetencí pracovníků napříč organizacemi. Úspěšné firmy se na tuto situaci chystají a připravují pro sebe i pro své dodavatele nové standardy a doporučené postupy.

V rámci sekce dostanou slovo odborníci z České společnosti pro jakost, Škoda Auto nebo Robert Bosch.

Sekce Kvalita v energetice je zaměřena na kvalitu dodávaných služeb a materiálů v divizi jaderná energetika. Gestorem sekce je prostřednictvím Zdeňka Čančury, ředitele útvaru řízení kvality JE, energetická společnost ČEZ. Vystupující odborníci ze společnosti ČEZ se budou věnovat především tématům zajištění a kontroly kvality pro oblast zvláštních procesů, technické kvality, včetně legislativních požadavků České republiky. Součástí bude prezentace z oblasti kvalifikace a hodnocení dodavatelů pro dodávky vybraného zařízení pro jadernou energetiku. Stejně tak nesmíme zapomínat na systémovou certifikaci jako nedílnou součásti kvality v energetice. Na téma systémové certifikace vystoupí Jan Weinfurt, jednatel TÜV Nord Czech.

Reklama

Na vlně úspěchu

Česká společnost pro jakost každoročně vyhlašuje celou řadu soutěží pro fyzické osoby i organizace a v rámci Centra excelence sdružuje organizace, které chtějí své limity posouvat a míří k excelenci. I přes probíhající pandemii v roce 2020 a 2021 získala řada českých organizací významná ocenění z oblasti kvality a inovací. V rámci této sekce nazvané Na vlně úspěchu se držitelé cen jako Ambasador kvality České republiky, Quality Innovation Award, EFQM Global Award nebo značky kvality Czech Made s vámi podělí o své nabyté zkušenosti. V sekci vystoupí zástupci společností Jabor pro, Albert Česká republika, Satturn Holešov nebo Dopravního podniku hl. m. Praha.

Přednášející v rámci svých vystoupení odpoví nejen na otázky: Jaké výhody ocenění pro firmu přináší? Co je pro získání ocenění klíčové? Jaké zkušenosti to vítězům přineslo? Jak se do soutěží zapojit a proč v nich bojovat? Lze ocenění využít v marketingu nebo v dalším rozvoji firmy? Bude také prostor ptát se na vše, co vás v této oblasti zajímá.

Na konci prvního dne se můžou účastníci těšit na slavnostní společenský galavečer, na kterém budou vyhlášena a předána ocenění organizovaná Českou společností pro jakost. Účastníci se dozvědí, kdo se pro letošní rok stane Ambasadorem kvality České republiky, kdo získá vítězství v národním kole mezinárodní ceny inovací Quality innovation Award, která organizace nově získala značku kvality Czech Made nebo kdo se stane Manažerem kvality roku nebo novým držitelem Ceny Anežky Žaludové.

Dovolujeme si vás srdečně pozvat na Dny kvality 2021. Jsme přesvědčeni, že každý návštěvník si najde své téma, ale nejen to, využije i příležitostí pro sdílení zkušeností a navázání kontaktů. Celý program, možnost přihlásit se a další informace ke konferenci lze nalézt na webových stránkách České společnosti pro jakost nebo na konferenčním webu www.dnykvality.cz. Organizátorem Dnů kvality 2021 je Česká společnost pro jakost.

Související články
MM Podcast: Glosa - Made in Germany: Richtig oder falsch?

Proč stále není slyšet o problémech průmyslových firem, do kterých se kvůli souběhu všech krizí dostaly? Obecně, ať se jedná o jedince, či instituci, vždy máme obavy přiznat určité potíže. V momentu, kdy majitel firmy či management pustí do éteru první negativní zprávu, přestane být podnik důvěryhodný pro zákazníky, banky a zaměstnance, jak současné, tak i potenciální. Proto to všichni zatím drží pod pokličkou a vyčkávají do doby, kdy situace již bude neudržitelná či na stav upozorní okolí.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 3. díl: Energetický mix České republiky

V minulém díle jsme upozornili na tu skutečnost, že elektromobily lze za vozidla s nízkými anebo nulovými emisemi skleníkových plynů považovat pouze podmíněně a že jednou z takových podmínek je energetický mix dané země. To jsme ilustrovali na rozdílných emisích bateriových elektrických automobilů mezi Řeckem (155,3 g CO2/km) a Švédskem (4,1 g CO2/km). V tomto díle se zaměříme právě na energetický mix, jak všeobecně, tak v souvislosti s očekávaným postupným přechodem na elektromobilitu.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 2. díl: Elektromobilita a emise. Regulace vs. poptávka

Ačkoli je přechod na elektromobilitu motivován zejména snahou o celkové snížení emisí CO2, a tím o dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, má podle Evropské unie rovněž podpořit konkurenceschopnost unijního trhu. V minulém díle našeho seriálu jsme upozornili na skutečnost, že zavedený regulační rámec, zejména limity emisí CO2 pro osobní automobily a lehká užitková vozidla, má pozitivně motivovat automobilky, aby se čím dál tím víc orientovaly na produkci vozidel s nulovými či nízkými emisemi, tedy na produkci elektrických vozidel a dobíjecích (plug-in) hybridů. V tomto díle se podíváme, zda přechod na elektromobilitu tyto emise skutečně globálně sníží.

Související články
Soutěž Ambasador kvality ČR

Česká společnost pro jakost vyhlašuje nový, již 4. ročník soutěže Ambasador kvality ČR. Díky spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR se do soutěže bude moci zapojit daleko více firem než dosud. Soutěž původně určená pouze firmám neušla pozornosti veřejného sektoru, což bylo jasným signálem k modifikaci kritérií, které tak byly samostatně nastaveny nejen pro podnikatelský, ale i pro veřejný sektor. Účast v soutěži nabízí všem organizacím nezávislé posouzení, a je tak vítanou a vhodnou zpětnou vazbou pro vedení organizace, že je na dobré cestě k úspěchu. Toto platí zvlášť pro současné krizové, nebo snad už pokrizové, období.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kvalita v automobilovém průmyslu

Co znamená, když se řekne kvalita v automobilovém průmyslu? Proč se na ni tolik dbá zrovna v tomto oboru? To byly otázky, na něž odpovědi zazněly z úst odborníků v rámci webináře Kvalita v automobilovém průmyslu. Ten uspořádala 9. listopadu Česká společnost pro jakost.

Stavme na pozitivním a fungujícím

Česko patřilo ke konci roku 2023 k zemím, jejichž ekonomika stále nedosáhla předcovidové úrovně. Hospodářský růst bude podle většiny ekonomů i v tomto roce velmi pomalý. Situaci komplikují nepříliš optimistické faktory, jako je nestabilita veřejných financí, výroba postavená na subdodávkách, nedostatečná infrastruktura a další. Když k tomu připočteme vnější geopolitické okolnosti, není situace příliš příznivá. A o tom, jak toto vše ovlivňuje automobilový průmysl a jak se zbavit stigmatu subdodavatelské země, jsme hovořili s Petrem Knapem, odborníkem společnosti EY pro automobilový průmysl.

Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

MM Podcast: Glosa - Sedmnáctá země spolková na kolečkách

Problémy koncernové automobilky jsou vážnější, než si většina lidí umí představit. Kombinace emisního skandálu DieselGate, změny trhu a návyků spotřebitelů, inflace a neschopnosti na to všechno pružně reagovat je pro VW smrticí koktejl. Může jí dokonce hrozit osud finské Nokie či amerického Kodaku, které před lety nedokázaly zachytit nastupující disruptivní změny a se svým ikonickým byznysem skončily. Jak zásadní problém by podobný osud znamenal pro Německo, potažmo celou subdodavatelskou Evropu, se můžeme jen domýšlet.

MM Podcast: Glosa - Tschüss Kernenergie

Zelené Německo nás intenzivnějším spalováním uhlí, substituujícím bezjadernou výrobu elektřiny pro uspokojení rostoucích direktivně nastavených požadavků na provoz elektromobilů, může v následujícím období dostihnout, a přiblížit se tak naší produkci 500 gramů emisí CO2 na jednu spotřebovanou kWh, tedy např. 20násobku objemu produkce Švédska, které naopak svoji energetickou koncepci zaměřuje na jádro.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit