Témata
Zdroj: Elesa+Ganter

Normované díly pro průmysl

Společnost Elesa+Ganter se věnuje inovaci a vývoji normovaných dílů pro průmysl. Je nejen spolehlivým partnerem, ale také inspirací pro konstruktéry. Letos na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představí řadu novinek a vylepšení.

Reklama

Ze své nabídky elegantních a efektivních řešení firma letos pro brněnský veletrh vybrala například tyto komponenty:

Masivní rychlospojka GN 1050

Jako reakci na požadavky trhu firma Elesa+Ganter vyvinula bezpečný komponent pro rychlé a spolehlivé sestavování pódiové techniky. Jde o masivní rychlospojku GN 1050 s bezpečnostní pojistkou a vysokou nosností. Vývojáři pochopili, že tuto užitečnou vlastnost lze využít i v dalších průmyslových aplikacích, a tento osvědčený funkční mechanismus adaptovali pro nový, standardizovaný díl. Rychloupínací mechanismus se skládá ze dvou součástí: z rychlospojky GN 1050 a z přizpůsobeného závitového čepu GN 1050.1, respektive z příruby GN 1050.2. Bezpečnostní aretační pojistka chrání spojku před nechtěným otevřením. Po stisknutí pojistky lze objímku axiálně posunout, čímž se rozevře vnitřní kleština. Současně se na vnější ploše odkryje červený kroužek, který indikuje odemčený stav.

Masivní rychlospojka GN 1050. (Zdroj: Elesa+Ganter)
Reklama
Reklama
Reklama

Strojní patka GN 36

Jedním ze základních normovaných strojních dílů jsou polohovací nohy. Těchto prvků má firma Elesa+Ganter ve svém sortimentu přes osmdesát různých typových variant. S rostoucím počtem aplikací však pokračuje i vývoj nivelačních komponentů. Nejnovějším přírůstkem do této rodiny je strojní patka GN 36, určená pro maximálně těžká břemena. Společným jmenovatelem různých technických řešení podpěr pro velice těžké stroje je použití masivního šroubu v kombinaci s podložkou či samostatnou základnou. S těmito řešeními se vývojáři setkávali při návštěvách zákazníků, a tak se zrodil nápad standardizovat polohovací nohy tvořené samostatnou základnou a samostatným šroubem, jež jsou drženy pohromadě gravitací v kónicky vyhloubeném středu.

Standardizovaná strojní patka GN 36 byla vyvinuta na základě zkušeností zákazníků. (Zdroj: Elesa+Ganter)

Antivibrační komponenty a tlumiče

V souvislosti s tlumením vibrací se asi nejčastěji skloňují různé typy silentbloků. Avšak celý tento sektor je daleko širší a existuje mnoho aplikací, kde klasické silentbloky využít nelze. Proto i firma Elesa+Ganter přináší na trh řadu nových tlumicích prvků. Nejmasivnějšími z nich jsou lanové antivibrační komponenty AVC. Ty jsou tvořeny dvěma páry tyčí spojenými dohromady propojovacím kabelem se spirálovitým vinutím. Jsou zvláště vhodné k použití v kombinaci s HVAC čerpadly, čisticími a destilačními zařízeními, přístrojovými panely nebo kolejnicemi a rovněž v námořním a vojenském průmyslu. Další novinkou jsou přírubové tlumiče vibrací AVG a pružinové tlumiče vibrací AVM. Velice specifickým prvkem jsou pak drátěné tlumiče vibrací AVF, které se používají nejčastěji k tlumení vibrací způsobených motory a čerpadly.

Široká nabídka tlumičů a antivibračních komponent. (Zdroj: Elesa+Ganter)
Reklama

Hřídelové spojky

Další novinkou v nabídce firmy jsou hřídelové spojky, a to včetně spojek vlnovcových, spirálových, elastomerových i spojek typu Oldham. Hřídelové spojky přenášejí rotační pohyb a točivý moment z hřídele na hřídel a mohou rovněž vyrovnávat tolerance a mechanické vady, které by jinak vedly k poškození pohonné jednotky nebo k chybnému nastavení. V případě přenosu točivého momentu a výkonu je důležitý hlavně přenos síly. Ten vyžaduje spojení, které vydrží vysoké točivé momenty a velká zatížení při spolehlivém fungování v náročných podmínkách. Tyto požadavky spojky od firmy Elesa+Ganter splňují.

Novinkou v nabídce jsou antistatická pojezdová kola. (Zdroj: Elesa+Ganter)

Antistatická pojezdová kola

Na veletrhu firma předvede i mnoho dalších prvků. Jednou z nových položek v jejím sortimentu jsou zákazníky často požadovaná antistatická pojezdová kola. V nabídce firmy je najdete pod kódem RE.F5-N-ESD.


Umístění na MSV: Pavilon V, přízemí, stánek č. 061

Související články
Inspirace pro konstruktéry

Firma Elesa+Ganter, světový lídr v inovaci a vývoji normovaných dílů pro průmysl, představí na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek a vylepšení. Posláním této firmy je být nejen spolehlivým partnerem, ale díky pestré nabídce elegantních a efektivních řešení také bohatým zdrojem inspirací pro konstruktéry.

Elektrifikované normované díly s unikátním designem

Dodavatel elektrifikovaných normovaných dílů, společnost Elesa+Ganter, se již tradičně účastní brněnského veletrhu Amper. Také letos zde předvede řadu novinek a speciálních provedení svých spolehlivých normovaných dílů. Stejně jako kvalita výrobků, je pro tohoto dodavatele důležitý funkční moderní design, za který firma pravidelně získává řadu prestižních světových ocenění.

Vývoj ve znamení funkce a designu

Slovo design je v posledních letech používáno možná až příliš často, a to jak běžném životě, tak i v odborném prostředí. Někdy bývá ale jako designový označován spíše jen minimalistický vzhled produktu, bez ohledu na jeho funkci a životnost. Jinak je tomu ovšem ve strojním průmyslu, kde design platí jako skutečné propojení estetiky, kvality a funkce. Pravidla hry jsou jasná a současní zákazníci nestojí o kompromisy. Zajímavou úlohu přitom mají především výrobci průmyslových komponent, jejichž produkty se mají stát nerušivou, ale zároveň estetickou a funkční součástí celku.

Související články
Fórum výrobních manažerů

Jak se odráží ve vaší výrobě stále přetrvávající nedostatek materiálových vstupů? Jak to ovlivňuje chod vaší firmy, plánování průchodu zakázky výrobou? Navýšení cen surovin musíte pravděpodobně promítnout do výsledných cen vašich produktů. Jak na to reagují odběratelé?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

České dodávky pro jádro pokračují i letos

Když byl v únoru 2017 zahájen komerční provoz 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktory VVER-1200 generace III+, šlo v malé míře i o zásluhu českých firem, které do této elektrárny dodaly zboží v hodnotě přesahující 1,4 miliardy korun. Dodávky pro tento typ reaktorů pokračují také v roce 2018.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Designové novinky na strojírenském veletrhu

Každý veletrh je pro společnost Elesa+Ganter jedinečnou příležitostí představit nejnovější produkty a střetnout se s názory a podněty zákazníků. Letošní strojírenský veletrh MSV 2023 nebude výjimkou. Firma stále klade důraz na co největší užitečnost, kvalitu zpracování, ale zároveň i na moderní, atraktivní design.

Prvotřídní a zároveň funkční bezpečnostní design

Společnost Elesa+Ganter si zakládá na kvalitní produkci normovaných dílů, které nejen dokážou splnit ty nejpřísnější normy, ale svým designem také zaujmou na první pohled a dokážou tak zvýšit prestiž vašich strojů a zařízení.

Moderní, elektrifikované normované díly

Začít standardizovat často se opakující díly používané v průmyslu byl chytrý nápad jednoho německého inženýra. Je to ovšem již mnoho let, a proto nepřekvapí, že jednou z prvních normovaných součástí byla kovová klika s rukojetí. Od té doby se potřeba standardizovat jednotlivé elementy rozšířila napříč celým spektrem výrobků ve všech existujících odvětvích. Standardizované díly jsou také čím dál sofistikovanější. Není proto výjimkou, že normované díly procházejí také digitalizací a elektrifikací.

I jako čerstvý senior představil MSV řadu novinek

Účast na Mezinárodním strojírenském veletrhu, ať už v roli vystavovatele, nebo pouhého návštěvníka, je v našem oboru již tak trochu nepsaným pravidlem. Tato akce si ovšem i po 60 letech stále drží svou úroveň, a to v nadnárodním měřítku. Jako každý rok také letos zde byly představeny prověřené produkty i spousta novinek a užitečných technických informací.

Ovládací prvky s drážkou pro pero

Snahou výrobců průmyslových součástí je především vývoj kompatibilních prvků, které splňují příslušné normy, vyhovují specifikům provozu, v němž jsou používány a jsou kompatibilní s dalšími sériově vyráběnými komponenty. Klientovi tak vycházejí výrobci vstříc také, co se týče ceny a rychlosti dodávky. Společnost Elesa+Ganter se stejným cílem neustále vyvíjí nové produkty anebo další varianty již zavedených výrobků. Příkladem tohoto trendu je rozšíření řady ovládacích prvků o varianty s drážkou pro pero (dle DIN 6885/1).

Regulační prvky a utahovací kolečka

Regulační prvky a utahovací kolečka tvoří standardní součást portfolia snad každého výrobce normalizovaných součástí. I v této oblasti je však stále co zlepšovat, o čemž svědčí nedávno představené novinky od spolešnosti Elesa+Ganter – ovládací kolečka MBR, kruhové libely GN 2277, ruční trojhranná utahovací kolečka v hygienickém provedení GN 5445 a bezpečnostní ruční kolečka se zámkem VLSK.

Designová řešení pro omezené prostory

Sériově vyráběné komponenty musejí být často navrženy tak, aby dobře plnily svou funkci i ve velmi stísněném prostoru a současně neztrácely na dalších kvalitách, jako je estetický vzhled, bezpečnost či dlouhá životnost. Na tento požadavek trhu průběžně reaguje výrobce Elesa+Ganter, v jehož portfoliu lze nalézt opravdu širokou nabídku „prostorově nenáročných“ prvků.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit