Témata
Zdroj: Mazak Česko

Vývoj pro zelenou planetu

03. 11. 2021

Následující rozhovor s Petrem Šimáčkem, Branch Managerem společnosti Yamazaki Mazak Central Europe, se ohlíží za milánským veletrhem EMO a míří se směrem k brněnskému MSV. Co bylo a co bude k vidění ve veletržních expozicích světového leadera, jak se veletržní svět mění po covidu a jak Mazak využil předchozí období v inovacích, je jeho obsahem.

Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Reklama

MM: Jak z globálního pohledu hodnotíte nedávno skončený veletrh EMO Milano? Co vás mile překvapilo, a co naopak? Můžete se s námi podělit o své dojmy z veletrhu?

P. Šimáček: Naše společnost vnímá EMO Milano jako velmi důležitý evropský veletrh a jako jeden ze světových leaderů cítí určitý závazek být jeho součástí. Vnímáme zodpovědnost za segment veletrhů, abychom jej podpořili a abychom měli šanci se s našimi zákazníky zase potkat. Máme za sebou rok a půl, kdy jsme se setkávali spíše v online prostředí. Měli jsme sice možnost pokračovat ve spolupráci, ale netrávili jsme společný čas, který k byznysu rovněž patří.

„Na EMO Milano mě zaujal koncept pořádání veletrhu včetně soboty. Do expozic přišly rodiny s dětmi, které je se zájmem prošly. Podobně si to dokážu představit i na MSV v Brně,“ říká Petr Šimáček. (Zdroj: Mazak Česko)

Letošní EMO bylo radikálně odlišné, do poslední chvíle se nevědělo, jaké podmínky budou platit, zda veletrh vůbec proběhne, takže je celkem pochopitelné, že řada vystavovatelů nabídku svých expozic trochu zúžila a výstavní plochy nebyly tak rozsáhlé, jak jsme byli zvyklí z předchozích let. Ale to je v pořádku a zcela v souladu s principem dobrého hospodáře. Velmi mě potěšilo, že na veletrhu nechyběly stěžejní firmy z průmyslu. Je to dobrá zpráva i pro náš nadcházející veletrh v Brně, protože zájem lokálních návštěvníků byl opravdu značný.

Reklama
Reklama
Reklama

Dnes se veletrhy změnily, cílem není primárně podpis nového kontraktu, ale velmi důležité je právě osobní setkání. O jak důležitý veletrh jde, svědčí i to, že se zúčastnil náš pan prezident Takashi Yamazaki i přesto, že po návratu do Japonska musel nastoupit 14denní karanténu.

MM: Jak využil Mazak covidový čas k inovacím? Co z toho mj. bylo k vidění v Miláně?

P. Šimáček: O Mazaku je všeobecně známo, že pokud přijde krize, pustí se do vývoje, a následně přichází na trh s různými inovativními řešeními. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Nedávno jsme spustili nový řídicí systém SmoothEz, který toho hodně umí, přestože jde o základní úroveň našich systémů. Disponuje plnohodnotnou klávesnicí a dotykovou obrazovkou. Během programování uživatel vidí 3D model určité fáze stavu dílce. Tedy může pozorovat, jak mu ubývá materiál, zkontrolovat si, jak bude dílec reálně vypadat. Mám z tohoto řídicího systému velmi dobrý pocit, neboť umožňuje plnohodnotné digitální dvojče, extrémně rychlé a jednoduché programování, příjemné prostředí a mnoho jiných věcí.

Mazak nedávno uvedl na trh řídicí systém SmoothEz, který disponuje plnohodnotnou klávesnicí a dotykovou obrazovkou. Systém Mazatrol letos slaví neuvěřitelných 40 let. (Zdroj: Mazak Česko)

Další naší novinkou na veletrhu v Miláně byla dvě inovovaná obráběcí vertikální centra, jedno řady VCE 600, které má v základu 12 000 min-1 otáček a vřeteno s výkonem až 18,5 kW, centrum má velmi propracované rozhraní a programuje se prostřednictvím systému SmoothEz. Nová konstrukce umožňuje nosnost stolu až 1,8 t. Jeho prodej lze očekávat asi v polovině příštího roku.

Druhé představené centrum s označením VCN 700 je rozměrnější a robustní stroj s otáčkami 15 000 min-1, vřetenem o výkonu až 22 kW, se systémem SmoothG, které disponuje vysokým výkonem nutným pro zpracování velkého množství dat. Toto je například důležité pro náročné aplikace, jako je třeba výroba forem. Obě centra jsou velmi tuhá díky robustní litinové konstrukci a obě jsou také variabilně navržena pro snadnou automatizaci s přístupem pro robota z obou stran i z pracovního prostoru operátora přes automatické dveře.

V návaznosti na premiéru před dvěma lety na EMO v Hannoveru jsme letos představili ucelenou řadu strojů Integrex, osazených nejvýkonnějším řídicím systémem SmoothAi. Konkrétně se jednalo o jeden vertikální a dva stroje horizontální konstrukce. Samozřejmě bylo velkým zájmem ukázat nejrůznější automatizační řešení. Tedy z 12 prezentovaných strojů bylo osm s automatizací – od úplně jednoduchého kolaborativního robota, s jednoduchým prostředím na programování, až po ten nejsofistikovanější způsob automatizace, který vidíme v našem systému Palatech.

Reklama

Samostatnou kapitolou, kterou jsme představovali, byly vize ohledně uhlíkové stopy. Mazak se zavázal, že do roku 2030 čtyřnásobně sníží svoji uhlíkovou stopu oproti roku 2010. Za posledních 10 let se v této oblasti udělalo hodně práce. Například, naše nové vertikální pětiosé centrum VRXi 800 NEO už bylo v této filozofii konstruováno. Díky tomu jsme dokázali představit stroj, který v porovnání s předchozí verzí generuje v průměru o 22 % méně CO2. Přičemž i předchozí verze stále platí za velice inovativní řešení. Chtěli jsme tím ukázat, že u všech našich dalších strojů se toto bude brát jako jeden ze stěžejních parametrů, které by měly splňovat.

MM: Mazak Česko a jeho účast na MSV v Brně. Představte prosím vaši expozici, na co se návštěvníci mohou těšit?

P. Šimáček: Na letošním MSV představíme několik řešení, která jsme prezentovali nyní v Miláně, např. multifunkční horizontální obráběcí centrum Integrex i-250H ST, jenž bude mít svoji českou premiéru, a já se na to moc těším. Stroj bude vybaven integrovanou automatizací, bude k vidění programování, které se dělá přímo přes rozhraní stroje. Druhou prezentovanou novinkou v Brně bude soustruh QTE 200 SG, který má v sobě již zmiňovaný nový řídicí systém SmoothEz. Samozřejmostí bude demonstrace funkcionality našich řídicích systémů.

Z Milána také přivážíme a poprvé v ČR předvedeme nový servisní portál, do kterého se mohou uživatelé nalogovat, uvidí tam seznam strojů, historii spolupráce, mohou zde zhlédnout nejrůznější instruktážní videa, jež jim budou nápomocna třeba v údržbě, atd. Věříme, že uvedené novinky naše zákazníky zaujmou a osloví.

Na MSV v Brně bude také multifunkční horizontální obráběcí centrum Integrex I250H ST s integrovanou automatizací. (Zdroj: Mazak Česko)

Letos jsme se snažili udělat stánek koncepčně odlišnější než v letech předchozích. Bude více otevřený, aby zákazníci měli možnost se pobavit s našimi technology, konzultovat své problémy a my jim mohli být nápomocni. To si přejeme.

MM: Očekáváte změnu v přístupu organizátorů k MSV v kontextu celosvětových změn, a to ve způsobu prezentace? Pokud ano, jak konkrétně? Registrujete změnu přístupu společnosti Veletrhy Brno k vám, vystavovatelům v postcovidové době?

P. Šimáček: Uvítal bych diskuzi s Veletrhy Brno na toto téma. Každoroční účast firem na MSV je poměrně náročná ve smyslu samotné přípravy i financí. V kontextu změn bych navrhoval, aby se veletrh konal jednou za dva roky a více ho zacílil, což by návštěvníci bezesporu ocenili. V posledních letech bylo dle mého názoru důležité především obsazení výstavní plochy. V Miláně mě zaujal koncept pořádání veletrhu včetně soboty. Do expozic přišly rodiny s dětmi, které je se zájmem prošly. Pokud by se dělal strojírenský veletrh jednou za dva roky, bylo by zajímavé zvážit třeba i tuto variantu.

MM: Jak se současný celosvětový nedostatek komponent projevuje na dodacích termínech vašich strojů?

P. Šimáček: Potíže na trhu samozřejmě vnímáme, díky kvalitní práci našich kolegů ve výrobě a plánování ale zatím nepozorujeme, že by touto skutečností byly naše dodávky zásadně ovlivněny. Máme delší dodací termíny, což ale souvisí především s vysokým zájmem našich zákazníků. Mazak má velkou výhodu, že si celou řadu komponent vyrábí sám, a to až 95 % mechanických dílů, takže jsme téměř soběstační. Problém však vnímáme v oblasti kapacity dopravy, chybí kontejnery, jezdí se po delších trasách, což prodlužuje termíny dodání.

Návštěvníci MSV V Brně budou mít možnost se poprvé seznámit se soustruhem QTE 200 SG s novým řídicím systémem SmoothEz. (Zdroj: Mazak Česko)

MM: Jak se mění požadavky vašich zákazníků na dodávaná řešení?

P. Šimáček: Jednoznačnou oblastí, kde se mění požadavky zákazníků, je oblast automatizace. Na západ od našich hranic se již nyní prodává většina strojů s určitou mírou automatizace, což u nás zatím není tak dominantní. Očekávám, že se brzy tento trend projeví i u nás. Naše stroje jsou designované tak, aby se co nejsnadněji automatizovaly nebo robotizovaly.

Situace s nedostatkem kvalifikovaných lidí na trhu práce se asi nezmění. To s sebou přináší požadavky na větší efektivitu lidí, kteří stroje umí obsluhovat. Díky digitálním dvojčatům se zjednoduší programování a práce na tom konkrétním stroji. Důležitým faktorem je energetická účinnost stroje, který je navržen tím způsobem, aby s energií hospodařil co nejlépe. Spouštíme elektronický dashboard, kde zákazník vidí, kolik na konkrétní kus bylo spotřebováno energie, kolik kg CO2 vytvořil, což je velmi praktické pak i při sestavování výrobních kalkulací. Je to velmi aktuální téma zvláště v současnosti, kdy ceny energií prudce stoupají.

MM: Děkuji vám za rozhovor a přeji úspěšnou účast na MSV v Brně


Nenavštívili jste expozici společnosti Mazak na EMO Milano nebo ano, ale chtěli byste si ji ve vzpomínkách připomenout?
Pomocí virtuální prohlídky je to snadné.

Související články
Průmysl a jeho lidé: Otevřenost a vzájemný respekt

V dnešní době jen velmi málo firem disponuje takovým počtem lidí s konkrétní odborností, který potřebuje. Situaci se snaží řešit různými cestami. V našem seriálu se ptáme HR odborníků na zkušenosti s problémem, jak takové lidi získat a jak je udržet. O své názory se s námi podělila Pavlína Svatošová, HR Coordimator ve společnosti Yamazaki Mazak Central Europe.

Věřím v sílu českého průmyslu

Globální svět má za sebou celkem náročné dva roky a neméně složité období před sebou. Inovační lídři a ti japonští především, v každé abnormalitě vždy hledají výzvy. Hovoříme s Petrem Šimáčkem, branch manažerem společnosti Yamazaki Mazak Central Europe. Retrospektiva předchozích měsíců, které se staly novým etalonem současné doby, dává nahlédnout právě do oněch výzev, které japonský lídr a jeho světové lokace vnímaly a přetavovaly do reality.

Za krize se musí pracovat více

Od začátku letošního roku si většina firem i lidí - nejen v ČR, ale v celé Evropě a po celém světě - připadala jak ve špatném snu. Nicméně mnozí z nich naštěstí dokázali nepodlehnout všeobecnému pesimismu a přes výrazně ztíženou situaci na trhu zůstat pevně stát na nohách. Mezi ně patří i nadnárodní společnost Yamazaki Mazak. (Nejen) o tom, jak dokázali čelit koronakrizi jsme si povídali s Petrem Šimáčkem, Branch Managerem pro ČR a SR.

Související články
Fokus: cíle blízké i vzdálené

László Török, generální ředitel společnosti Yamazaki Mazak pro střední a východní Evropu, nastoupil do své funkce v roce 2019. Tedy v době, kdy společnost oslavila 100 let svého působení na trhu. O své vize a představy se podělil se čtenáři MM Průmyslového spektra.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak získat favorita

Výroba ocelových konstrukcí do pěti tun. To je náplň práce asi 10 lidí, kteří společně tvoří firmu Ing. Petr Hořejš. Zaměřuje se na malé výrobní dodávky převážně pro rakouské firmy nebo jejich české pobočky. Aby však malá česká firma obstála v konkurenci, potřebuje stroje vynikajících vlastností. Zatím posledním přírůstkem do její stáje se stal laser Mazak Optiplex 3015 F2N. (Nejen) o tom, jak výběr stroje probíhá, jsme si povídali s Ing. Petrem Hořejšem, jednatelem firmy.

Odpovědnost na prvním místě

Se značkou Mazak spojil celý svůj profesní život. Letos je tomu 35 let od chvíle, kdy nastoupil do tehdy úplně nového závodu, který Mazak otevřel v Anglii jako vůbec první v Evropě a v jehož čele stojí od roku 2017. Jeho profesní dráha je jako z učebnice osobního růstu. Nicméně, jak on sám zdůrazňuje, k úspěchu nestačí jen vlastní schopnosti a ambice, ale nutné je především mít kvalitní tým lidí. A s ním pak správně pracovat. Přinášíme rozhovor s Richardem Smithem, ředitelem evropské skupiny Mazak.

Japonské stroje z Čech do Evropy

Sto let existence, 10 výrobních závodů po celém světě a 8 300 zaměstnanců. Tak zní stručná charakteristika jedné z nejúspěšnějších světových strojírenských firem – společnosti Yamazaki Mazak. K jejím produktům patří stroje pro provádění několika operací současně, CNC soustružnická centra, vertikální a horizontální obráběcí centra, CNC laserové řezací stroje, flexibilní výrobní systémy (FMS), CAD/CAM produkty a software pro řízení továren. A právě Českou republiku si firma Yamazaki Mazak vybrala za svoji středoevropskou centrálu. S jejím japonským Administration and Compliance Manager, panem Ryuki Matsui, jsme si měli možnost povídat v technologickém centru Mazak v Jažlovicích u Prahy.

Vznik lntegrexu aneb jak to vidí v Japonsku

Přinášíme rozhovor s konstrukční legendou panem Minoru Kitayamou, jenž nám exkluzivně poskytl informace ohledně idey jednoho z nejúspěšnějších obráběcích strojů na světě a také svůj názor na aktuální témata v oboru obráběcích strojů.

Jažlovice ve znamení obráběcí techniky

Dny otevřených dveří společnosti Mazak, které proběhly na přelomu ledna a února v Technologickém centru  v Jažlovicích, přilákaly pozornost široké veřejnosti. První den byl věnován médiím, následující dny pak zákazníkům firmy Mazak a zájemcům z řad veřejnosti. Redakce MM Průmyslového spektra pochopitelně nemohla na této zajímavé i lidsky příjemné akci chybět.

Vize pokročilé výroby na EMO 2023

Po čtyřech letech se na hannoverské výstaviště vrátil přední světový veletrh výrobních technologií EMO a s ním i společnost Yamazaki Mazak, aby na svém výstavním stánku představila celkovou vizi moderního obrábění, a to prostřednictvím 19 strojů a 12 integrovaných automatizačních řešení. Koncepce stánku zahrnovala technologie obráběcích strojů i laserů, živé ukázky obrábění, pokročilá softwarová řešení a nejnovější vývoj v řídicím softwaru. Redakce našeho časopisu opět dostala pozvání k prohlídce expozice a následnému společenskému setkání za účasti nejvyšších představitelů společnosti Yamazaki Mazak Corporation.

Život v korporátu: Práce vás musí bavit

Když Petr Šimáček, který dnes zastává pozici branch manager pro Českou a Slovenskou republiku ve společnosti Yamazaki Mazak, v oboru začínal, ještě netušil, že za 22 let bude členem top managementu velké nadnárodní strojírenské společnosti. Za dobu svého profesního působení poznal důvěrně prostředí malé rodinné firmy, ale i korporátu. Přitom jeho současné působiště není typickým korporátem - stojí vlastně na pomezí obou těchto typů firem.

Bezpečné přistání

Za další referenční zákaznickou reportáží společnosti Mazak jsme se vypravili na sever Českého ráje, kde se ve městě Semily nachází jedna z výrobních lokací skupiny Charvat Group, která se zaměřuje na výrobu hydraulických válců a leteckých podvozků. Hostitelem nám byl Michal Dolejš, výkonný ředitel zdejšího závodu, společnost Mazak zastupoval obchodní zástupce Pavel Procházka a Veronika Kvardová z marketingu.

Made in England

Japonský výrobce obráběcích strojů, společnost Yamazaki Mazak, resp. její evropská pobočka, uspořádala v anglickém Worcesteru první postcovidové novinářské setkání, kde prezentovala své inovační počiny za poslední období s důrazem na snižování uhlíkové stopy a energetickou efektivitu. Jsme rádi, že jsme mohli být při tom.

Svátek novinek v oboru obrábění

Ve svém technologickém centru v Jažlovicích u středočeských Říčan uspořádala společnost Mazak na začátku letošního února tradiční dny otevřených dveří. Během dvou dnů prošlo branou firmy více než 120 návštěvníků, aby načerpali informace o aktuální nabídce firmy a zhlédli živé ukázky práce vystavených obráběcích strojů tohoto japonského výrobce. Akce jsme se zúčastnili i my.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit