Témata
Zdroj: Sodexo

Vánoční dárky a motivace ve firmách

Z průzkumu agentury B-inside vyplývá, že mezi firemními vánočními dárky, které lidé nejčastěji dostávají, vede víno, káva nebo cukrovinky. To ale nekoresponduje s tím, co si doopravdy přejí dostat. Většina lidí by totiž nejvíce ocenila univerzální dárkové poukázky. Ty svým obchodním partnerům dává jen 18 % firem. Kromě toho, že se řadí mezi žádané dárky, jsou i efektivním motivačním nástrojem.

Reklama

Do on-line průzkumu se zapojilo 275 respondentů z firem všech velikostí z celé republiky. Více než 60 % z nich odpovědělo, že kdyby si mohli vybrat ideální vánoční dárek, chtěli by obdržet nějaký typ poukázky (na nákup zboží, na služby, na zážitky, na kulturní či sportovní akce). Tento typ dárků však svým obchodním partnerům dává pouze 18 % firem.

Univerzální poukázka může být vhodným motivačním dárkem jak pro zaměstnance, tak pro obchodní partnery. (Zdroj: Sodexo)

„Podle mě je to proto, že darování poukázky považujeme pořád za neosobní a neoriginální variantu dárku,“ domnívá se Rastislav Jakub ze společnosti Sodexo Benefity a dodává, že firmy v případě obdarovávání zaměstnanců už – zdá se – vzaly nejrůznější poukázky „na milost“, své pracovníky jimi totiž obdarovává 41 % dotázaných podniků.

Reklama
Reklama
Reklama

Podle Rastislava Jakuba lze ale i z darování poukázky udělat hezký zážitek: „I skutečně univerzální poukázka, jako je například Dárkový Pass Sodexo, který navíc může mít libovolnou hodnotu a který lze opatřit i vaším logem, může být dárkem na míru. Stačí poukázku doplnit pár řádky, ze kterých bude zřejmé, že dotyčného znáte.“ Poukázku Dárkový Pass Sodexo lze uplatnit v široké síti více než 21 000 partnerů z různých oblastí, mezi nimiž jsou potraviny, elektro, hobby markety, oblečení, hračky, klenoty, kosmetika, cestování, volný čas nebo zdraví, a to s pokrytím po celé republice.

Žebříček nejméně žádaných dárků: 32 % respondentů označilo jako nevhodný dárek psací a kancelářské potřeby. (Zdroj: Sodexo)

Jakým dárkům byste se měli rozhodně vyhnout?

Průzkum se nezabýval pouze vhodnými dárky, ale i těmi, které respondenti považují za špatný vtip. Žebříčku této kategorie vedou kancelářské a psací potřeby a dále pak drobné reklamní předměty, jako jsou klíčenky či otvíráky s logem firmy. Dojem neuděláte ani kalendářem či diářem, ty v žebříčku nejméně žádaných dárků obsadily třetí místo.

Zaměstnanci a obchodní partneři dávají přednost nepeněžité odměně před penězi navíc k výplatě.

Oblíbenější jsou nepeněžité odměny

Univerzální poukázky nejsou pouze oblíbenými dárky, ale jsou čím dál více preferovány i firmami, jež je využívají jako nástroj na podporu motivace svých zaměstnanců či obchodních partnerů. To potvrzuje i Rastislav Jakub. „Ptali jsme se pěti set marketingových a obchodních manažerů a 38 % z nich uvedlo jako ‚top‘ požadavek univerzální poukázky. Firmy nám rovněž potvrdily, že neustále hledají nové odměny, aby nenabízely stále totéž.“

Dárek na míru - univerzálním dárkovým poukazem se vždycky trefíte do vkusu obdarovaného. (Zdroj: Sodexo)
Reklama

Proč je o univerzální poukázky a další nepeněžité benefity takový zájem? Podle Rastislava Jakuba jsou na ně firmy zvyklé a zaměstnanci si umějí dobře spočítat, že díky daňové optimalizaci dostanou víc, než kdyby jim zaměstnavatel přilepšil penězi navíc k výplatě.


Více informací o univerzálních poukázkách Dárkový Pass najdete na internetových stránkách společnosti Sodexo.

Související články
Lidé: Nejen je získat, ale i udržet

(Ne)dostatek pracovníků. To je problém, který musí dnes a denně řešit majitelé a manažeři snad všech výrobních firem. Univerzální recept jistě neexistuje, ale inspiraci lze čerpat u lidí s hlubokými zkušenostmi na trhu s lidskými zdroji. Jedním z nich je Jacek Kowalak, ředitel personálně poradenské agentury Randstad.

Digitalizace stravenkových systémů

Zaměstnanecké stravování v současné době legislativně podporují vlády 40 zemí světa, přičemž tento systém funguje již přes 50 let. S přicházejícím vývojem technologií se velká část poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů rozhodla své produkty digitalizovat.

Manažer je jen člověk, Část 10. Vzdělávání v soft skills

Měkké vzdělávání bývá v technických profesích často takovou popelkou. Technika a věda míří stále kupředu, a proto je právě v této oblasti množství různých školení, kurzů a výukových programů širší než v některých jiných oborech. A protože lidé z technických profesí mají přirozený zájem právě o techniku, bývá oblast měkkých dovedností často zanedbávána. Dá se ale říci, že jsou v technických profesích měkké dovednosti méně důležité?

Související články
Manažer je jen člověk, Část 9. Vzdělávat se chytře

Současná doba je dobou neustálého růstu a rozvoje. Rostou firmy, sdružení, projekty, plány, a občas rostou i lidé.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Manažer je jen člověk, Část 8. Leadership nebo management?

V dnešní době jsou pojmy management a leadership hojně skloňovány. Ve světě se hovoří o významných inspirativních leaderech, kteří určovali trendy ve svém oboru. Jsou napsány knihy o tom, jaké vlastnosti měli, jak se dívali na svět, jakými zkušenostmi museli projít, aby se dostali na vrchol.

Manažer je jen člověk, Část 7. Bez motivace není akce

Motivace je z dlouhodobého hlediska jedním z nejvíce diskutovaných témat. O motivaci mluvíme v kontextu svého vlastního fungování, v kontextu fungování s druhými lidmi, mluvíme o ní v práci, v rodině, u dětí i u dospělých. Proč tomu tak je?

Manažer je jen člověk, Část 6. Adaptace nového pracovníka

Výběrové řízení máte úspěšně za sebou. Pozici jste obsadili, nová posila vašeho týmu podepsala smlouvu a nastoupila. Může se zdát, že je „ruka v rukávu“ a máte vyhráno… Nenechte se mýlit!

Jak přilákat mladé a talentované

Mladí lidé jsou dnes často nabádáni k tomu, aby pečlivě studovali, při studiu získávali potřebnou praxi a zkrátka dělali vše pro to, aby do budoucna měli uplatnění na pracovním trhu. Tento přístup je pochopitelně správný, nicméně v současné době, kdy se nezaměstnanost u nás pochybuje na minimu, je spíše na firmách, aby mladé a talentované zaměstnance pro svůj byznys ulovily.

Manažer je jen člověk, Část 5. Specifika náboru v dnešní době

Řada představitelů firem žije v přesvědčení, že „chybí lidi“. V důsledku toho personalisté často přijímají i uchazeče, kteří na danou pozici nejsou vhodní, jen aby obsadili prázdné místo.

Výzkum a vývoj: nedostatek lidí

Ačkoli zahraniční firmy s oblibou otvírají svá vývojová centra v České republice, v poslední době narážejí na nedostatek expertů. Počet absolventů českých technických škol totiž stále klesá a situaci komplikuje i rostoucí fluktuace.

Manažer je jen člověk, Část 4. Plánování, které opravdu funguje

Vzpomeňte si na své pracovní dny. Kdy naposledy jste v rámci svého dne dělali něco bez plánu? Kdy naposledy jste se prostě ráno vzbudili a řekli si „uvidíme, co vše se dnes bude dít“? Že už je to opravdu dlouho?

Manažer je jen člověk, Část 2. Základ pro skutečného leadera

Být manažerem je někdy opravdu náročné. Být dobrým manažerem, to už je výzva. A být z manažera leaderem, to už je úkol jen pro ty nejlepší.

Manažer je jen člověk, Část 1. Úvodní

Pamatuji si jako včera, když jsem se poprvé potkal s panem strojařem, velkým praktikem a zároveň odborníkem i znalcem, prof. Jiřím Markem z VUT v Brně. Zadání od tehdejšího ředitele společnosti bylo jasné; potřebujeme psychologicky poznat několik osob (Jiří byl mezi nimi), abychom je mohli rozvíjet.

Inovace v boji proti stresu

V dnešní době každodenního stresu, formální logiky, razantního rozvoje vnějších technologií a neustálého zapojení vědomí se často stává, že lidé aktivně potlačují své pocity a věnují se spíše neustálému chodu myšlenek. Alespoň tak to většinou bývá ve střední a západní Evropě.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit