Témata
Reklama

Elektrické polohování? Snadno a pro každého!

S výjimkou specialistů si většina z nás pod pojmem elektrické servo v oboru automatizace představí složitou techniku určenou právě oněm expertům. Pokrok nejen v oboru elektrických pohonů však směřuje k výraznému zjednodušení, nejnovější generaci servomotorů Festo uvede do provozu i laik. Výrazně přitom pomáhá především software Festo Automation Suite, postupně integrující všechny dříve samostatné pomůcky a nástroje.

Výběr pohonu

Práce se servomotorem začíná správným výběrem motoru a mechaniky. Software PositioningDrives, volně dostupný na internetu, navrhne podle několika málo základních údajů vhodný pohon, motor, ovladač, případnou převodovku, všechny spojovací díly, kabely atd.

Reklama
Reklama
Reklama
Software PositioningDrives pro správný výběr komponent pohonu

Montáž a propojení

Všechny díly lze snadno navzájem spojit. Kabeláž se zjednodušuje, neboť nové servomotory (řada EMMT) vystačí s jediným kabelem kombinujícím vodiče pro odměřování i pro silové napájení motoru. Kromě obvyklé dokumentace najdete na internetu pod Festo Service2see podrobné a názorné návody ve formě videa, takže správné zapojení je doslova hračkou.

Oživení pohonu

Nejsnazším postupem je spustit Festo Automation Suite, zvolit podle typového označení druh ovladače motoru a poté použít průvodce prvním nastavením. Vaše práce pak spočívá jen v zadání údajů uvedených na štítku pohonu a motoru a několika jednoduchých a názorných volbách, podpořených jasně srozumitelnou grafikou. Motor se prakticky ihned začne pohybovat, můžete si vyzkoušet zkušební pohyby (jog), případně sestavit tabulku jednotlivých pohybů, dokonce se vzájemnou návazností a poté je libovolně aktivovat. Nastavení se jediným pohybem myší přenese z ovladače motoru do PLC, což ušetří práci programátorům.

Připojení k nadřazeným celkům

Ve většině případů se s ovladačem motoru komunikuje po některé z průmyslových sítí (Profinet, Ethernet/IP, Ethercat). Jak se k takové struktuře připojit? Stačí si stáhnout tzv. soubory s popisem zařízení připravené pro daný typ komunikace, pak je jen natáhnout do používaného prostředí (např. TiaPortal firmy Siemens) a začít používat. Ucelený postup je znovu podrobně k vidění na již zmíněném Festo Service2see. Při integraci do sítí se ovladače chovají přesně podle daných standardů, tzn. že můžete použít postupy, které jsou na těchto komunikačních protokolech obvyklé (standard PLCOpen), obzvláště jednoduché je ovládání po sítích Profinet a Ethercat.

Servomotory EMMT se připojují jediným kabelem.

Ovladače servomotorů

Nové ovladače CMMT překypují výhodami. V jediné řadě najdete zařízení pro střídavé servomotory (CMMT-AS) i pro „extra low voltage servos“, tedy krokové motory s odměřováním napájené pulzy ve formě sinusoidy (CMMT-ST), které se chovají velmi podobně jako střídavá serva. Postup je pro obě technologie zcela shodný, při výhodné kombinaci například na manipulátoru použijete vše jednotně. Výkonově je tak standardně pokryt rozsah od 300 W do 3,5 kW.

Ovladač CMMT-AS určený pro střídavé servomotory

Novinkou je možnost sdílet výkon stejnosměrné části ovladačů (DC bus), tedy při intenzivním zatěžování jednoho z motorů si jeho ovladač dokáže „půjčovat“ energii ze sousedních ovladačů. Nebo naopak – při intenzivním brzdění se tepelné zatížení rozděluje mezi propojené ovladače a chlazení je mnohem efektivnější.
Novou funkcí je tlumení – jde o jemné doladění regulace PID tak, aby se mechanika po zastavení nechvěla vlastní frekvencí. Namísto tradičního a obtížného nastavování parametrů stačí zadat (byť jen odhadovanou) vlastní frekvenci mechaniky a ovladač optimalizuje svoje chování tak, aby byl dojezd plynulý a bez následných otřesů.

Ovladač CMMT-ST pro ovládání krokových motorů s odměřováním napájené pulzy ve formě sinusoidy

Rozhodujícím pokrokem v elektronice je možnost jednoduchého zacházení i s poměrně složitými technologiemi. Průmyslové servomotory to jen potvrzují. Ještě před několika lety bychom se bez expertů vůbec neobešli. Dnešní technika, a především software, natolik usnadňují základní využití například pro běžné polohovací úlohy, že uživatelé bývají překvapeni, jak rychle a efektivně lze s elektrickými pohony pracovat.

Festo

Václav Lacina
vaclav_lacina@festo.com

www.festo.com/cms/cs_cz

www.festo.com/cms/cs_cz/68340.htm

Reklama
Související články
Pevné základy, tedy výrobky pro každého

Globální trh klade stále větší nároky na všechny výrobce. Vyrábět levně, rychle, ale současně kvalitně. Je možné takové protiklady vůbec skloubit? Je ještě nějaká další cesta, jak snížit výrobní náklady a ceny? Jednu z nejúčinnějších odpovědí na tuto otázku najdete v sortimentu nových pneumatických ventilů firmy Festo.

Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit