Témata
Reklama

2x Metav

Jak jsme vás již informovali v prosincovém vydání, pořádání veletrhu výrobní techniky a automatizace Metav Düsseldorf, který se koná v červnu vždy v sudé roky, bylo rozšířeno o veletrh Metav München, jenž bude mít svou premiéru letos od 27. do 30. dubna a jehož periodicita se plánuje též jako dvouletá

Při příležitosti tiskové konference, kterou pořádalo zastoupení veletržní správy Messe München - brněnská společnost EXPO-Consult+Service -, jsme položili tři otázky vedoucímu sekce veletrhů německého svazu VDW dr. Fredovi Steinerovi. Vznik tohoto svazu, který sdružuje na 300 německých podniků a organizací, se datuje od roku 1891. Více než 80 let pořádá odborné veletrhy, mezi nejznámější z nich patří EMO Hannover a samozřejmě výstavy Metav.

MM: Posledy konané výstavy Metav Düsseldorf v roce 2002 se zúčastnilo na 1200 vystavovatelů, kteří se prezentovali na ploše 73 000 m2. Jaké jsou v tomto ohledu současné předpoklady v Mnichově a v Düsseldorfu?

Dr. Steiner: Na letošním prvním ročníku Metav Mnichov předpokládáme v současné době (konec ledna 2004, pozn. red.) na 450 vystavovatelů s celkovou plochou 20 000 m2 a v Düsseldorfu bude k vidění přes 800 vystavovatelů na ploše přesahující 54 000 m2.
Reklama
Reklama
Reklama

MM: Jakým způsobem se německý trh brání proti dovozu levných obráběcích strojů např. z Číny, z Tchaj-wanu?

Dr. Steiner: Obráběcí stroje z vámi jmenovaných zemí nejsou bezprostřední konkurencí našim výrobcům, protože jde o rozdílné stroje, co se týká jejich přesnosti, výkonnosti či ceny. Hodně strojů se u nás vyrábí přesně na míru dle potřeb zákazníků. Obecně řečeno se naše výroba pohybuje v jiném segmentu. Ale samozřejmě pro každý druh strojů existuje příslušný trh. Jsou oblasti, kde lze dobře uplatnit tyto levnější stroje, kde není zapotřebí nejvyšší úroveň přesnosti, kde tyto stroje poskytující jednodušší výrobní operace stačí, jako například v opravnách.

MM: Na českém trhu v posledních třech letech došlo k jevu, že import určité komodity, např. obráběcích center, převýšil její export. Jaký je tento stav v Německu? Dochází k něčemu podobnému?

Dr. Steiner: V zásadě jsme přesvědčeni o tom, že obchody se uskutečňují na bázi vzájemnosti. Abych uvedl jeden konkrétní příklad: Jsme jedním z největších dodavatelů technologií na švýcarský trh a Švýcaři jsou nejvýznamnějším dodavatelem pro nás. Jedná se o výměnu vysoce kvalitních investičních celků a obráběcí stroje k tomu samozřejmě patří také. Tím chci říci, že velcí význační výrobci jsou zároveň exportéři i importéři. Souvisí to se vznikem specializací, kdy se každá země svým způsobem zásadně vyvíjí v určité stěžejní oblasti. Je to vždy na bázi vzájemnosti - dávat a brát. V současné době jsme na světové špici jak z pohledu vývozce, tak i dovozce. Děláme nejlepší obchody s těmi zeměmi, které jsou stejně dobří jako my.
Nejsme sice v takové situaci, že bychom více dováželi než vyváželi. Avšak může dojít k tomu, že v takové zemi, jakou je např. Česká republika, kde jsou ještě rozmanité možnosti vývoje, může na určitou dobu tento stav nastat. Když budete po určité období více dovážet vysoce vyvinuté technologie než vyvážet, pak by mělo dojít k posílení vývoje v této komoditě natolik, že se podaří tento proces zase zvrátit. Abych to řekl jasněji, máme zde volný trh a my osobně jsme absolutně proti jakýmkoliv dirigistickým zásahům. Musíme se snažit být dobří, lepší, rychlí a rychlejší, abychom poté mohli být na té pomyslné špičce.

MM: Děkuji vám za rozhovor.
Dr. Fred Steiner

ředitel sekce veletrhů svazu VDW

Robotika a automatizace v Mnichově
Nový veletrh pro robotiku a automatizaci Automatika se uskuteční ve dnech 15. až 18. června 2004 na novém mnichovském výstavišti. V polovině února t. r., kdy jsme obdrželi tuto tiskovou zprávu, bylo přihlášeno přes 350 vystavovatelů s 20 000 m2 výstavní plochy. Podíl zahraničních vystavovatelů tvoří 15 %. Veletrh se bude konat ve dvouletém cyklu a vytvoří ideální platformu pro prezentaci robotových systémů, montážní a zvedací techniky, průmyslového zpracování obrazu a k tomu příslušných komponentů.
"Tento mezivýsledek je velmi potěšující," ohlásil Norbert Bargmann, ředitel pořadatele veletrhu Messe München. "Náš nový veletržní koncept, který jsme vyvinuli společně s odborným svazem robotiky a automatizace při VDMA, mnohé podniky přesvědčil. To nám umožní již při prvním ročníku vytvořit z veletrhu mezinárodní platformu pro prezentaci novinek v oboru." Předběžný seznam přihlášených vystavovatelů je možné sledovat na www.automatica-munich.com.
Jedním z důvodů, proč se výrobci robotů a automatizační techniky přihlašují na tento veletrh, je veletržní koncept, který je orientován mezinárodně s cílem oslovit evropské trhy, především pak rozvíjející se země střední a východní Evropy. Rozhodující roli přitom sehrálo veletržní město Mnichov, které díky své strategické geografické poloze a vynikajícímu dopravnímu spojení umožní "přilákat" návštěvníky právě z tohoto regionu.
Veletrh bude přehledně rozčleněn do následujících oborů: robotika, montážní a manipulační technologie, vybavení pro manipulační aplikace, lineární otočné řídicí systémy, senzory, kontrolní a bezpečnostní technologie, zásobovací a pomocné technologie, software a machine vision.
Zájemci z řad potenciálních vystavovatelů i návštěvníků se mohou se svými dotazy obrátit na české zastoupení Messe München, společnost EXPO-Consult+Service, na e-mailové adrese info@expocs.cz . Koncepce veletrhu je určena pro odborníky z automobilového průmyslu, jemné mechaniky a elektronického průmyslu.

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 40317
Datum: 10. 03. 2004
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Autor:
Firmy
Související články
Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

MSV ve znamení sofistikovaných řešení

Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

MSV ve znamení speciálních nástrojů

Na naše otázky tentokrát odpovídá Vavřinec Pečinka, majitel společnosti ANAJ Czech.

Související články
Budoucnost průmyslových technologií objevíte v Brně

Nadcházející 62. Mezinárodní strojírenský veletrh ukáže ještě více z digitalizace průmyslu, přičemž jeho nosným oborem bude tradičně obrábění a tváření. Očekává se návštěva 80 tisíc odborníků z více než 1 600 firem. Veletrh proběhne od 5. do 9. října 2020 na brněnském výstavišti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průvodce světem technologických inovací

Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

MSV ve znamení monitorovacích zařízení i výroby plastů

Na naše otázky tentokrát odpovídají Ing. Jakub Červeň Sales Manager firmy 4dot a Ing. Markéta Havlíková marketing a komunikace A.M.

Düsseldorf pro klíčové hráče oborů drátů a trubek

Nová multifunkční hala pro 10 tisíc lidí, která je letošní novinkou veletrhů wire a Tube, ale i nesčetné zajímavosti z oborů dráty, kabely, trubky a roury. To je příslib veletržního dua wire a Tube.

Nové technologie jako motor inovací - 2. část

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Düsseldorf se chystá na Káčko

K Düsseldorf - tento název je již 67 let symbolem největšího světového setkání v oblasti průmyslu plastů a kaučuku. Každé tři roky se v Düsseldorfu scházejí vystavovatelé a návštěvníci ze všech kontinentů, aby se seznámili s nejnovějšími výsledky vývoje v tomto dynamickém a inovativním průmyslovém odvětví.

Řezné nástroje v Brně

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je letos netrpělivě očekáván mimo jiné i zájemci o novinky a trendy v oblasti řezných nástrojů, materiálů a jejich povlaků pro obrábění, stejně jako například v oblasti maziv či řezných kapalin.

Téma budoucnosti: Aditivní výroba

Aditivní výroba je velkým tématem budoucnosti. Klasické výrobní technologie stále více nahrazuje trojrozměrný tisk, který se již dnes úspěšně používá v mnoha náročných průmyslových oborech.

Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

Budoucnost textilního průmyslu

Přední světoví odborníci ze světa technologií na zpracování textilu a pružných materiálů se ve dnech 14.–17. května sejdou v německém Frankfurtu. Jako tradičně bude i letos cílem jejich cesty veletrh Texprocess.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit