Témata
Reklama

Briketování zvyšuje hodnotu třísek

Přenechat kovové třísky z výroby obchodníkům se šrotem, nebo je zhodnotit a prodávat se ziskem? Obchodní skupina Gleich si na tuto otázku odpověděla zhruba před deseti lety. Od té doby rodinný podnik lisuje své hliníkové třísky do briket, které lze snadno převážet a efektivně tavit. Funguje to tak dobře, že společnost v současnosti využívá šest briketovacích zařízení firmy RUF, která v průměru zpracují 3800 tun třísek ročně.

Společnost byla založena v roce 1980 Christel a Günterem Gleichovými ve šlesvicko-holštýnském Kaltenkirchenu, kde v té době sami zakladatelé pracovali na strojích, na nichž na přání zákazníků vyráběli přířezy z nakoupených litých a válcovaných hliníkových desek.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr.

1. Společnost Gleich vyrábí vysoce přesné G.AL desky z hliníkových odlitků o hmotnosti až 18 tun.

Na počátku 90. let majitelé rozšířili svůj podnik na vývoj, výrobu a distribuci tzv. G.AL litých hliníkových desek. Dnes patří Gleich se svými přibližně 160 zaměstnanci v tomto segmentu mezi přední společnosti na světě vyrábějící tuto produktovou řadu.

Přesné polotovary pro přesné nástroje

Výchozím materiálem pro výrobu G.AL desek jsou lité ingoty, které se nařežou na desky a následně se po obou stranách obrobí na požadovanou přesnost. Jde přitom o mnohem víc než o pouhé řezání a obrábění této konkrétní varianty polotovarů z hliníku. Hlavní know-how společnosti spočívá ve vlastním postupu tepelného zpracování dodaných hliníkových ingotů. Při těchto procesech prováděných ve speciálních žárových pecích získávají G.AL desky své zvláštní přednosti: extrémně nízkou deformaci, homogenitu a téměř izotropní vlastnosti materiálu s vynikající pevností.

Obr. 2. Při výrobě se používají speciální nástroje, jako například až 17 m dlouhé pilové pásy pro dělení hliníkových odlitků na jednotlivé desky.

Pouze na tomto základě mohou jejich uživatelé úsporně realizovat výrobu vysoce přesných forem, kalibraci a přípravné práce, jakož i výrobu dalších konstrukčních dílů. Pokud by se totiž z důvodu neprofesionálního tepelného zpracování ve výchozím materiálu vyskytovalo napětí nebo jiné nestabilní podmínky, mohlo by nejpozději během zpracování uživatelem dojít k nekontrolovatelné deformaci zhotovených konstrukčních dílů, což by pro přesné nástroje znamenalo konec ve šrotu.

Volné třísky komplikují manipulaci a recyklaci

Celkově skupina Gleich zpracovává na 25 000 tun hliníku ročně. Třísky vznikají mimo jiné při řezání desek, které jsou vyráběny na 17 metrů dlouhém pilovém pásu z ingotů o hmotnosti až 18 tun. Velké množství jich vzniká také při obrábění vysoce přesných litých desek, výrobě přířezů na přání zákazníků pomocí kotoučové pily a při CNC obrábění hotových konstrukčních dílů. Všechny třísky jsou podle druhu téměř bez odpadu lisovány v šesti zařízeních firmy RUF do briket – jde zhruba o 550 kg materiálu za hodinu, téměř 3 800 tun za rok.

Obr. 3. Třísky jsou odsávány centrálním odsávacím zařízením se dvěma cyklonovými odlučovači, které jsou přepínány podle potřeby. Pod každým z nich je umístěn jeden briketovací lis.

Briketování se ve výsledku ukazuje jako ekonomicky mimořádně efektivní. Přestože i volné hliníkové třísky představují cennou surovinu, je jejich recyklace ztížena z důvodu jejich velkého objemu, jenž během skladování a přepravy klade vysoké nároky na prostor. Především je však lze roztavit jen se značnými ztrátami, neboť velká část drobných třísek v tavicí peci víří nahoře a shoří. Jejich slisováním firma Gleich tomuto propalu zabraňuje, stejně jako vzniku problémů při skladování a přepravě. Tímto způsobem lze dosáhnout významně vyšších výnosů. Získané brikety společnost Christel Gleich dodává slévárnám, od nichž odebírá hliníkové ingoty. Tak je zajištěn značně úsporný proces recyklace co do vynaložené energie i surovin, který přináší výhody pro všechny zúčastněné. Důležitým aspektem je i příspěvek k udržitelnosti.

24hodinový provoz vyžaduje maximální spolehlivost

S briketováním začal rodinný podnik z Kaltenkirchenu již asi před deseti lety, když v rámci systematického hledání možností, jak zlepšit postupy, přišlo vedení s myšlenkou lisování třísek a tím zvýšení jejich hodnoty. Roland Gleich, který společnost řídí společně se svou matkou Christel, vytvořil první hrubou kalkulaci a dospěl k závěru, že nezbytné investice se navrátí po velmi krátké době.

Obr. 5. Briketovací lisy pracují ve 24hodinovém bezobslužném provozu. Pouze zásobníky s vyrobenými briketami je třeba vyměnit ručně.

Proto byl v roce 2001 pořízen první briketovací lis od společnosti RUF. Tyto stroje umožňují 24hodinový provoz bez obsluhy. Celý výrobní postup – od zásobování třískami po odvoz briket – funguje po celou dobu mimořádně spolehlivě. To je pro společnost Gleich zvláště důležité, protože závod není v nepřetržitém provozu jen ve všedních dnech, ale při velkém počtu zakázek i sedm dní v týdnu – a někdy též bez zaměstnanců. Pokud by došlo k přerušení briketování, zastavilo by to na nějakou dobu i celý výrobní proces.

Pouze sběrné nádoby je třeba měnit ručně

Používaná zařízení mají kapacitu zhruba mezi 80 a 630 kg za hodinu. Jejich maximální specifický lisovací tlak se pohybuje od 170 do 240 MPa a produkují brikety obdélníkového i válcového průřezu. Objem třísek je během lisování významně redukován. Vyrobené brikety vykazují hustotu přibližně 2 200 kg.m-3 a dosahují tak téměř hustoty kompaktního hliníku (2 700 kg.m-3). Místo několika velkých kontejnerů plných hliníkových třísek zbude za pouhých 24 hodin jen asi 6 m3 briket.
Třísky z různých slitin, které Gleich zpracovává, jsou tříděny podle druhů. K tomu je využíváno centrální odsávací zařízení se dvěma cyklonovými odlučovači, mezi nimiž lze přepínat podle potřeby. Pod každým odlučovačem je umístěn briketovací lis. Jím vyrobené brikety jsou přepravovány dopravními pásy do velké plastové jímky. Zároveň jsou na každém lisu připraveny dva zásobníky, tzv. Big Bags („velké pytle“), každý o kapacitě cca 1 m3. Jakmile je v jednom zásobníku dosaženo předem určeného počtu briket, dopravní pás změní směr své jízdy a naplní druhý zásobník stojící na opačném konci pásu. Jediná manuální činnost spočívá ve výměně sběrných nádob – Big Bags.

Stačí zasunout zástrčku

Během doby se „briketovací park“ společnosti Gleich postupně rozrostl na šest briketovacích zařízení. Nejmladší bylo uvedeno do provozu teprve v polovině roku 2011. Tehdy byl provoz přestěhován do nových prostor a výrobní kapacita výrazně narostla. Rozšíření kapacity a tím zvýšená produkce třísek vyžadovaly zvýšení briketovací kapacity pomocí výkonnějšího zařízení RUF. Šlo to jako obvykle bez problémů. Po montáži stačilo zasunout zástrčku do zásuvky…

Obr.

1. Společnost Gleich vyrábí vysoce přesné G.AL desky z hliníkových odlitků o hmotnosti až 18 tun.
2. Při výrobě se používají speciální nástroje, jako například až 17 m dlouhé pilové pásy pro dělení hliníkových odlitků na jednotlivé desky.
3. Třísky jsou odsávány centrálním odsávacím zařízením se dvěma cyklonovými odlučovači, které jsou přepínány podle potřeby. Pod každým z  nich je umístěn jeden briketovací lis.
4. Vyrobené brikety jsou pásovým dopravníkem přepravovány k jednomu ze dvou zásobníků.
5. Briketovací lisy pracují ve 24hodinovém bezobslužném provozu. Pouze zásobníky s vyrobenými briketami je třeba vyměnit ručně.

Gleich využívá briketovací zařízení firmy RUF nejen ve svém hlavním provozu v Kaltenkirchenu, ale též v servisních střediscích v durynském Blankenhainu nebo v českém Liberci.

Pomocí briketování lze získat zpět i cenná maziva

Jedna z výhod briketování – oddělení cenných maziv od třísek – není pro společnost Gleich podstatná. To však neplatí pro mnoho jiných výrobních podniků. Pokud se při obrábění používají řezné kapaliny, část ulpí na třískách a spolu s nimi odchází do odpadu. To snižuje prodejní hodnotu hliníku, nehledě na to, že mazivo přijde vniveč. Obě nevýhody eliminuje briketovací zařízení: třísky jsou do značné míry zbaveny maziva, které může být zachytáváno pro další použití.

-pk-

RUF
Lenka.Hanuskova@brikettieren.de
www.brikettieren.de

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 120403
Datum: 11. 04. 2012
Rubrika: Výroba / Tváření
Autor:
Firmy
Související články
Inovovaná fiber laserová centra

Dnešní výrobci plechových dílů vyžadují vysoce flexibilní, efektivní a inteligentní řešení. Nové inovace ve výrobě vláknového laseru Prima Power byly navrženy a vyvinuty tak, aby splňovaly tato očekávání. Platino Fiber Evo je nejnovější verzí platformy Platino s více než 2 000 instalací po celém světě, vylepšenou o důležité technologické inovace.

Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Související články
Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

3D analýzy a filtrace profilu povrchu

Kvalitativní rozvoj měřicích a zejména vyhodnocovacích metod pro posuzování kvality textury povrchu urychlil praktickou aplikovatelnost dokonalejší prostorové charakteristiky jeho profilu. Komplexnější popis vlastností povrchu je přínosný nejen pro jeho detailnější poznání, ale především rozšířením poznatků o vztahu stavu povrchu k jeho funkčnímu chování.

Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Vícenásobné možnosti hybridních obráběcích strojů

Nové spektrum výroby otevírají hybridní obráběcí stroje, u kterých je možné umístit v zásobníku nástrojů nejen řezné nástroje, ale také laserovou pracovní hlavu pro svařování. Vedle možnosti obrábět je možné také nanášet přídavný materiál nebo svařovat. Toto uspořádání umožňuje opra-vovat poškozené součásti nebo nanést materiál v požadovaném místě.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Spolehlivé odstranění otřepů po pálení

Pardubická Obchodní společnost TVK se specializuje na zakázkovou výrobu přesných tvarových výpalků z plechu laserem, plazmou a autogenem. Díly po plynovém pálení standardně dodávají očištěné. Před necelými dvěma roky byl na odstraňování strusky a otřepů po pálení pořízen stroj Lissmac. "Stroj šetří čas, ale hlavně ruce pracovníků," říká jednatel společnosti TVK Pavel Tužil.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit