Témata
Zdroj: Asseco Solutions

Chytře (nejen) na projekty

Propojení každého s každým a sdílení dat. To je horký trend komplexní informatiky posledních let. Pozadu pochopitelně nezůstávají ani ERP systémy, například sofistikovaný Helios Nephrite z produkce Asseco Solutions. Systém, který je zdokonaleným nástupcem po léta oblíbeného Heliosu Green, nabízí komplexní řešení především velkým firmám, které působí na českém a slovenském trhu.

Kateřina Trčalová

Kateřina Trčalová působí v oblasti marketingu ve společnosti Asseco Solutions, která stojí za podnikovými informačními systémy Helios. Ve firmě pracuje od roku 2006, prošla zde postupně několika pozicemi a specializovala se na online marketing, komunikaci a budování vztahů s médii. Od ledna 2022 se stala členkou managementu firmy a postavila se do čela marketingového oddělení.

Reklama

Vzhledem k tomu, že tvůrci systému chtěli, aby maximálně odpovídal přáním a potřebám jejich zákazníků, zapracovali při jeho vývoji připomínky a přání více než 440 firem, které dříve používaly předchozí generaci systému. Nový produkt dokáže usnadnit práci managementu firmy, administrátorům systému i jeho uživatelům.

Zlepšení týmové spolupráce napříč celou firemní strukturou, jemuž využívání systému napomáhá, přináší zásadní zvýšení efektivity práce zaměstnanců. Ti se mohou soustředit na podstatu své činnosti, aniž by ztráceli čas neefektivní komunikací. To se pochopitelně odráží i na výši výnosů společností, které Helios Nephrite používají.

Platforma Helios Nephrite podporuje procesní řízení, řízení projektů a obchodních procesů. Navíc se prostřednictvím strojového učení ve své činnosti neustále zdokonaluje.

Tvůrci nového Helios Nephrite zdůrazňují, že přechod ze staršího Helios Green je natolik výhodný, že sami klienti jsou motivováni systém změnit.

Klíčovou funkcí ERP systému je samozřejmě monitoring a následná optimalizace výkonu. Helios Nephrite v tomto případě nabízí nástroj Telemetrie, pokročilý způsob monitorování provozu systému a analýzu vlivů na jeho výkon. Lze tak jednoduše hledat příčiny problémů a řídit práci zaměstnanců. Intuitivní pracovní plocha zase zjednodušuje a zpřehledňuje práci uživatelů a výrazně snižuje náročnost na zaškolení v novém systému.

Mezi největší výhody novinky patří přímé propojení s ostatními moduly. Například lze vytvořit projektové týmy na základě znalostí a schopností zaměstnanců a jejich vytíženosti. Dále umožňuje porovnávat plán a realitu projektu s ohledem na náklady a výnosy. (Zdroj: Asseco Solutions)

Podle přání zákazníků

Další z novinek, na nichž tým pro Helios Nephrite v posledních měsících pracoval, je Projektové řízení, které poptávala řada zákazníků. Přináší komplexní pohled na projekt libovolné velikosti od plánování, řízení až po jeho vyhodnocení.

Modul Projektové řízení je ideální nejen pro zpracování menších jednorázových zakázek, ale také k řízení dlouhodobých projektů. Vzešel ze staršího modulu Zakázka, který se však posunul do „kvality pro 21. století“. Novinka umožňuje komplexní řešení projektu, od jeho založení a naplánování přes následné řízení až po jeho uzavření a vyhodnocení. To vše v reálném čase.

Mezi největší výhody novinky patří přímé propojení s ostatními moduly. Například lze vytvořit projektové týmy na základě znalostí a schopností zaměstnanců a jejich vytíženosti. Umožňuje porovnávat plán a realitu projektu s ohledem na náklady a výnosy. Nezbytnou součástí je přístup k projektům přes webový portál nebo přímá integrace s dalšími nástroji, jako je MS Outlook či SharePoint.

Dále přináší snadné řízení a sledování nejen interních, ale i externích projektů. Samozřejmostí je detailní plánování času, zdrojů, ale i dalších kapacit. Tyto procesy navíc nemusejí probíhat jen napříč vlastní organizací, ale mohou zapojit také externí pracovníky, kteří se na projektu podílejí.

Důležité je napojení na chytré workflow. Každá složka projektového týmu tak ví, co a jakým způsobem má dělat.

Důležitou funkcionalitou je využití vzorových projektů, které jsou v něm přednastaveny. Ne pro každou firmu totiž může být jednoduché projekty nadefinovat, a proto se mohou buď inspirovat těmi vzorovými, nebo si na jejich základě nastavit vlastní.

Ekosystém Helios Nephrite zajistí, že se projektové řízení snadno začlení i do ostatních agend, jako je fakturace, objednávky, docházka, sklady apod. Klienti tohoto systému tak budou mít vše „pod jednou střechou“, a tím i plnou kontrolu nad všemi projekty i firmou.

Reklama

To však není všechno…

Novou funkcionalitou jsou také Žádanky, které řeší například žádosti o služební notebook nebo mobilní telefon, a efektivně pomocí tohoto modulu lze také žádat o nové vizitky, marketingové materiály a mnoho jiného.

Pro holdingy je pak určen režim Multicompany, který umožňuje, aby jeden systém mohl spravovat více organizací pod různými IČO. To se týká prakticky veškeré firemní agendy, ale zásadním faktorem je i společný reporting a výkaznictví.

Už od loňského podzimu je v Helios Nephrite i nová funkcionalita pro položkové schvalovací workflow. Například pro fakturu, jež má 100 položek a každou musí schvalovat někdo jiný. Pro každou položku je možné nastavit odlišné workflow s odlišnými schvalovateli a pravidly pro schvalování. Výrazně se tím zrychlí tok elektronických dokumentů napříč firmou.

Zásadní rozvoj zaznamenala i oblast CRM. To, které je nativní součástí systému, nabízí opravdu komplexní nástroj pro správu kontaktů se zákazníky. Současně je však plné analytických nástrojů a manažerských pohledů.

Pět hlavních novinek v Helios Nephrite:

  • Žádanky;
  • Telemetrie;
  • Projektové řízení;
  • CRM;
  • Multicompany.
Související články
ERP, které se samo učí

Podoblast umělé inteligence zvaná machine learning neboli strojové učení. S tímto trendem se lze v poslední době potkat snad ve všech oblastech IT. Pomáhá počítačům automaticky, na základě předchozích dat, zlepšovat jejich výsledky v dané oblasti. Strojové učení našlo uplatnění zejména ve strojových překladech, antispamových filtrech či při úpravě fotografií. Novinkou je, že se s ním lze setkat i v rámci ERP systémů, konkrétně v systému Helios iNuvio z produkce Asseco Solutions.

Výroba i sklad ve znamení digitalizace

V současné době, kdy snad neexistuje firma, která by nepotřebovala být digitalizovaná, se ukazují různé cesty, jak toho dosáhnout. Jednou z nich je též mít za pomocníka moderní podnikový informační systém – ERP. Ten výrazně usnadní digitalizaci ve výrobních firmách a dokáže pomoci s řízením skladů, včetně těch nejmodernějších, automatizovaných.

Software pro dokonalou modulární výstavbu

Již od roku 1992, tedy přes 30 let, se píše historie mezinárodně úspěšné, ryze české společnosti KOMA Modular. Firma se zabývá výrobou a realizací modulární výstavby nejrůznějších typů a možností využití. Od roku 2003 je neocenitelným softwarovým pomocníkem jejích zaměstnanců i managementu informační systém Helios z produkce Asseco Solutions.

Související články
ERP pomůže s digitalizací

K hlavním trendům ve výrobní sféře, ať už jde o výrobu čehokoli, dnes patří digitalizace. A ačkoli to mnozí netuší, může ji ve výrobních firmách výrazně usnadnit moderní podnikový informační systém ERP. Nejnovější produkt Helios Nephrite z produkce softwarové společnosti Asseco Solutions nabízí například modul Výroba, který dokáže posunout podnikání uživatelů o úroveň výš.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Že prý migrace není legrace?

O tom by se dalo s úspěchem pochybovat… Například na Helios Nephrite z produkce Asseco Solutions postupně přechází čím dál více společností. A pokud si snad zpočátku myslely, že migrace bude pro firmu tvrdým oříškem, brzy zjistily, že se mýlily. Vše šlo jako na drátkách – a proč také ne…?

ERP pomáhá moderní logistice

Podnikové informační systémy jsou dnes ve firmách naprostou samozřejmostí. K nejoblíbenějším, a proto i nejrozšířenějším, patří systémy Helios z produkce Asseco Solutions. Od 15. září letošního roku tuto produktovou řadu oficiálně doplnila nová generace ERP pro malé a střední firmy – Helios iNuvio.

Softwarový pomocník pro komfortní posezení

Elegance, nadčasovost, pohodlí a originalita. To jsou čtyři slova charakterizující produkty společnosti LD Seating se sídlem v Boskovicích. Již od roku 1993 tomuto přednímu českému výrobci sedacího nábytku pomáhá informační systém Helios z produkce Asseco Solutions.

Život v korporátu: Řídit lidsky a jít příkladem

Když Jiří Hub v letech 1988-1994 studoval na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze mezinárodní obchod, měl jasný plán - dělat mezinárodní obchod. Nyní, kdy je již řadu let na pozici generálního ředitele českého reprezentanta nadnárodního lídra v oblasti ERP, konstatuje, že mu plán skutečně vyšel. Zajímavé však je, že po celou tu dobu pracuje v jedné a téže firmě. Pouze se v průběhu oněch bezmála 30 let změnil její název a z původně malé rodinné firmy LCS International je nyní velká nadnárodní společnost či přesněji, člen nadnárodní federace - Asseco Solutions.

ERP pro strojaře budoucnosti

Technické vzdělání je důležitější než kdy dřív, přičemž k nejvýznamnějším oblastem patří strojírenství. Absolventi strojních oborů mají na trhu práce velkou výhodu. Úspěšnou Fakultou strojní se může pyšnit Západočeská univerzita v Plzni. Velký podíl na jejím úspěchu má i zdejší praktická výuka, ke které je využíván informační systém Helios iNuvio.

Třicet let na výsluní

Po Sametové revoluci, zavládl v České republice tak zvaný "divoký kapitalismus". V praxi to znamenalo, že po čtyřicetiletém nuceném podnikatelském abstinování zkoušel podnikat téměř každý. Výjimku netvořili ani lidé z oblasti IT. Zvláště proto, že tato branže se zpočátku, díky naprosto nenasycenému českému trhu, jevila jako opravdový zlatý důl. Firem, které věřily, že výpočetní technika je pro ně správnou cestou, vzniklo v raných 90. letech úctyhodné množství. Jen málo z nich však dnes najdeme v obchodním rejstříku. Mezi ty, které byly úspěšné a dnes jsou ledry oboru bezesporu patří Asseco Solutions, producent informačních systémů Helios. Na podrobnosti cesty k úspěchu i na to, jak to jde dnes, jsme se zeptali Ing. Jiřího Huba, generální ředitele společnosti.

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit