Témata
Zdroj: Asseco Solutions

ERP pomůže s digitalizací

K hlavním trendům ve výrobní sféře, ať už jde o výrobu čehokoli, dnes patří digitalizace. A ačkoli to mnozí netuší, může ji ve výrobních firmách výrazně usnadnit moderní podnikový informační systém ERP. Nejnovější produkt Helios Nephrite z produkce softwarové společnosti Asseco Solutions nabízí například modul Výroba, který dokáže posunout podnikání uživatelů o úroveň výš.

Kateřina Trčalová

Kateřina Trčalová působí v oblasti marketingu ve společnosti Asseco Solutions, která stojí za podnikovými informačními systémy Helios. Ve firmě pracuje od roku 2006, prošla zde postupně několika pozicemi a specializovala se na online marketing, komunikaci a budování vztahů s médii. Od ledna 2022 se stala členkou managementu firmy a postavila se do čela marketingového oddělení.

Reklama

Digitalizace průmyslu postupuje v posledních letech závratným tempem a firmy, které chtějí uspět v boji s konkurencí i v následující dekádě, musí neustále zavádět nejmodernější přístupy. Od 90. let se začal prosazovat podnikový informační systém ERP (enterprise resource planning), který je nyní už ve většině větších firem samozřejmostí. Na jeho vývoj se specializuje společnost Asseco Solutions, jež je také lídrem na českém a slovenském trhu.

ERP systémy řídí a integrují veškeré činnosti ve firmě, jako jsou finance a účetnictví, personalistika, výroba a logistika nebo marketing a prodej. Hlavním přínosem ERP je sjednocená celopodniková databáze, zvýšení efektivity a s tím spojená úspora nákladů.

Modul Výroba je určen pro střední a velké firmy, jež se orientují na kusovou, sériovou, zakázkovou či projektově řízenou výrobu, případně na jejich kombinaci. (Zdroj: Asseco Solutions)

Systém pro úspěšné

Asseco Solutions nabízí větším podnikům systém Helios Nephrite, který dokáže intuitivně zefektivnit firemní procesy a umožňuje klientům, aby byli na trhu co nejúspěšnější. Produkt je nabízen od září roku 2020 a už v roce svého uvedení na trh byl vyhodnocen časopisem Computerworld jako IT produkt roku. Je postavený přímo na míru českým a slovenským firmám a vznikal na základě zpětné vazby čtyř stovek velkých zákazníků, jako jsou například Vítkovice Cylinders nebo Chirana Injecta.

Jedněmi z výhod zmíněného systému je novinka v podobě vestavěné business intelligence a inteligentní automatizované nástroje, které využívají strojové učení a pomáhají eliminovat chyby způsobené lidským faktorem nebo napomáhají při plánování a rozhodování. Samozřejmostí je pokročilá digitalizace firmy, včetně zrychlení toků elektronických dokumentů.

Helios Nephrite si chválí rovněž firmy a společnosti, které dříve využívaly jeho předchůdce, systém Helios Green. Například největší výrobce cukru a lihu v České republice Tereos TTD nebo Pražské služby. Právě migrace u Pražských služeb byla jednou z nejnáročnějších, protože se jedná o širokou škálu činností, jako je svoz odpadu, provoz sběrných dvorů, údržba komunikací, provoz vlastních čerpacích stanic nebo provoz spalovny v Malešicích.

Takzvaný e-kanban využívá v současnosti řada výrobců, eliminují se tím chyby ručního zadávání, případně ztráta kartiček. (Zdroj: Asseco Solutions)

Chytře na výrobu

Zásadní funkcí v Heliosu je pro výrobní podniky modul Výroba. Slouží k technické přípravě výroby, umí vypočítat a sledovat výrobní náklady, eviduje výrobní kroky a dokáže přehledně naplánovat materiálové i kapacitní zajištění požadavků na výrobu. Tento modul je nasazen mimo jiné u společností Brano nebo Brisk Tábor.

Nástroj dokáže mimo jiné reagovat na změny ve vyráběném sortimentu a umí průběžně upravovat množství produkce, případně reaguje na aktuální stav objednávek i specifických přání zákazníků. Modul navíc plně podporuje obchodní procesy a poskytuje rychle a přesně informace o dodacích lhůtách a cenách, monitoruje rozpracovanost a náklady výrobků zadaných do výroby.

Reklama
Reklama
Reklama

Výrobní ředitel má díky propracovanému nabídkovému řízení už v obchodní fázi konkrétní informace o tom, co se ve výrobě chystá a jaké to má dopady na plán výroby. Tvorba technické přípravy výroby (TPV) je založená na kódech změn s datovou platností a umožňuje přesnou evidenci vývoje výrobní dokumentace.

Součástí plánování výroby je vlastní plánovací proces, který využívá některé algoritmy APS řešení, například kombinaci zpětného a dopředného plánování, optimalizaci výrobních a mezioperačních časů a řazení dávek na jednotlivých pracovištích. Evidence výroby prostřednictvím čárových kódů, dotykového displeje či jiných zařízení poskytuje detailní přehled o rozpracovanosti.

Na vývoji modulu se neustále pracuje podle připomínek stávajících klientů. (Zdroj: Asseco Solutions)

Hlídat náklady

Další funkcionalitou je důkladná analýza, která porovnává plánované a skutečné výrobní náklady. Tím umožňuje odhalit místa, kde jsou překročeny náklady, a místa, kde je možné náklady snížit. Systém je připraven reagovat pružně na neočekávané skutečnosti, jako je například nemoc pracovníka, odstávka stroje nebo realizace urgentní zakázky s nejvyšší prioritou. Jedním z nabízených nástrojů je vizualizace celého výrobního plánu a EDI komunikace.

Modul Výroba je určen pro střední a velké firmy, jež se orientují na kusovou, sériovou, zakázkovou či projektově řízenou výrobu, případně na jejich kombinaci. Modul podporuje komplexní algoritmus logisticko-výrobního plánování – Materiálové plánování anonymní (MRP), Kapacitní plánování (MRP II), Pokročilé plánování (APS).

Výrobní ředitel má díky propracovanému nabídkovému řízení už v obchodní fázi konkrétní informace o tom, co se ve výrobě chystá a jaké to má dopady na plán výroby. (Zdroj: Asseco Solutions)

Budoucnost podle přání

Na vývoji modulu se neustále pracuje podle připomínek stávajících klientů. Novinky a aktualizace zajišťuje oddělení pro výzkum, vývoj a produktový management. Jedním z úkolů pro vývojáře je zdokonalování analytické metody FMEA (failure mode and effects analysis), která identifikuje místa možného vzniku vad ve výrobě.

Připravuje se také elektronická verze oblíbeného japonského systému kanban, který je založen na zajištění takzvané štíhlé výroby. Kartičky „kanbany“, které provázejí výrobky během výrobního cyklu, budou elektronizovány. Není bez zajímavosti, že se systémem kanban přišla japonská automobilka Toyota a zavedla systém výroby JIT (just in time). Tento systém vymyslel japonský inženýr Taiiči Óno.

Takzvaný e-kanban využívá v současnosti řada výrobců, eliminují se tím chyby ručního zadávání, případně ztráta kartiček. Hlavní výhoda spočívá v tom, že se elektronické kanbany mohou integrovat do systémů ERP, což umožňuje sledovat poptávku v reálném čase v rámci interní logistiky podniku. Data získaná ze systému lze použít k optimalizaci zásob. Mezi velké mezinárodní firmy, které tento systém využívají, aby zvýšily efektivitu výrobních procesů, patří například americká automobilka Ford Motor Company nebo kanadský výrobce letadel Bombardier.

Související články
Výroba i sklad ve znamení digitalizace

V současné době, kdy snad neexistuje firma, která by nepotřebovala být digitalizovaná, se ukazují různé cesty, jak toho dosáhnout. Jednou z nich je též mít za pomocníka moderní podnikový informační systém – ERP. Ten výrazně usnadní digitalizaci ve výrobních firmách a dokáže pomoci s řízením skladů, včetně těch nejmodernějších, automatizovaných.

Softwarový pomocník pro komfortní posezení

Elegance, nadčasovost, pohodlí a originalita. To jsou čtyři slova charakterizující produkty společnosti LD Seating se sídlem v Boskovicích. Již od roku 1993 tomuto přednímu českému výrobci sedacího nábytku pomáhá informační systém Helios z produkce Asseco Solutions.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Související články
Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Made in Česko: Tvůrci ERP, kteří na vavřínech neusínají

Ranná 90. léta. To bylo období, kdy po 40letém nuceném podnikatelském abstinování zkoušel podnikat téměř každý. Výjimku netvořili ani lidé z oblasti IT. Firem, které věřily, že výpočetní technika je pro ně správnou cestou, vzniklo tehdy úctyhodné množství. Jen málo z nich však dnes najdeme v obchodním rejstříku. Jednou z těch, které nejenže přežily, ale po celých těch více než 30 let stoupaly vzhůru, je dnešní Asseco Solutions ČR, tvůrce ryze českých softwarových produktů – ERP systémů Helios.

ERP, které se samo učí

Podoblast umělé inteligence zvaná machine learning neboli strojové učení. S tímto trendem se lze v poslední době potkat snad ve všech oblastech IT. Pomáhá počítačům automaticky, na základě předchozích dat, zlepšovat jejich výsledky v dané oblasti. Strojové učení našlo uplatnění zejména ve strojových překladech, antispamových filtrech či při úpravě fotografií. Novinkou je, že se s ním lze setkat i v rámci ERP systémů, konkrétně v systému Helios iNuvio z produkce Asseco Solutions.

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Ve třetím podcastu nás prof. Smejkal seznámí s faktem, že bezpečnostní opatření nám mohou být uložena zákonem i s tím, že každý subjekt se může vyskytnout z hlediska kybernetické bezpečnosti ve třech stavech: 1. nedotčený KB, 2. opatření provedena, ale neví, zda a jak fungují, 3. trvalý proces fungujícího ISMS (systému řízení bezpečnosti informací). A nejen to…

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit