Témata
Vydání #11
Listopad 2022Téma měsíce

Digitalizace a automatizace výroby, úspory energií

Komponenty výrobních zařízení – pohony, převody, ložiska a spojky, prediktivní údržba pro inteligentní výrobu, retrofitting

V úvodním rozhovoru vydání hodnotí generální ředitel jednoho z nejstarších tuzemských strojírenských podniků situaci, v níž se nyní český průmysl nachází. Další rozhovory se týkají role technických univerzit ve společnosti, řízení středně velkých firem a práce s lidmi.
Jsou tu také reportáže Romana Dvořáka z českých strojírenských podniků a rovněž reportáž ze strojírenského veletrhu IMTS, jenž se konal v americkém Chicagu.
Dále se dočtete například o standardizaci řízení robotů a digitalizaci ve stavebnictví. V řadě produktových článků pak firmy představují nové produkty z oblasti digitalizace a automatizace průmyslu.
Dalšími tématy článků jsou finanční služby, podnikové informační systémy, otázky firemního managementu a práce s lidmi. Nechybějí ani rozhovory a reportáže z prostředí českého strojírenského průmyslu a další díly pravidelných seriálů.

Články

Redakce

Vývoj českého průmyslu nevidím příliš optimisticky

Návrat firem na ruský trh, realita, nebo fikce? Obnova ukrajinské ekonomiky? Eskalace problémů českého průmyslu? Je ekonomika služeb řešením současné krize? Přehodnocení plánu Green Deal? Na tyto a některé další otázky se redakce MM Průmyslového spektra zeptala Pavla Cesneka, generálního ředitele společnosti Žďas, jednoho z nejstarších tuzemských strojírenských podniků.

Život v korporátu:
Zůstaňte hladoví, i když se ocitnete v ráji!

Nadine Wolanke se narodila, studovala a žije v Německu. Už jako studentka měla jasnou vizi: zakotvit jako manažerka a mentorka v oblasti IT. Své kariérní cíle si splnila do puntíku. Po 10 letech v IBM, kde si vyzkoušela hned několik manažerských pozic, se přidala do týmu tehdy začínající společnosti Salesforce. Dnes je zde viceprezidentkou a generální ředitelkou pro Rakousko a střední a východní Evropu, a podporuje další (nejen) ženy, aby se nebály budovat svoji kariéru v IT.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Role technické univerzity v udržitelné společnosti: Doc. Jiří Hlinka, VUT v Brně

Smyslem této série podcastů je představit současnou roli univerzity a hledat její skutečné postavení a poslání ve vztahu k vývoji konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky a společnosti jako takové. Hovoříme s rektory a děkany technických univerzit a fakult o jejich denní operativě, o realizaci dlouhodobé strategie, jejich pohledu na ukotvení vzdělávací instituce ve společnosti a dalších tématech. Tentokráte jsme o rozhovor požádali docenta Jiřího Hlinku, děkana Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.

Soustruh místo motorky

Cesta na další reportáž referenčního partnerství firmy Mazak směřovala do plzeňských Borských polí. Obchodní manažer Ivan Šedivec ji nevybral náhodou. Jak jsem záhy zjistil, firma KTD Technologies Tomáše Duspivy totiž díky jeho osobě v sobě bezesporu ukrývá obrovský potenciál.

Příklady táhnou: Stále se učit nové věci

Dr. Ing. Dalibor Kačmář se poněkud vymyká z řady osobností našeho seriálu, které pracují pro zahraniční firmy mimo území ČR. Nicméně, jestliže absolvent české technické univerzity dnes zastává pozici technologického ředitele pro Českou republiku a Slovensko a je členem vedení tak významné společnosti, jakou je Microsoft, prostě nelze jeho příběh nenapsat.

Přeceňujeme, nebo nedoceňujeme automatizaci?

Ať už se jedná o jakýkoli proces ve firmě nebo provozovně, má se často za to, že automatizace je tím zázračným nástrojem, který přinese efektivitu do jakékoli činnosti a jistě zajistí prosperitu a rozvoj firmy. Ano i ne, automatizace má své zastánce, ale i odpůrce, a argumenty obou táborů jsou podnětné.

Deset zastavení s JK: Pomalu dojdeš dále

Série 10 rozhovorů s legendou inovační sféry Janem Košturiakem je retrospektivou dílčích milníků, které jej na jeho osobní a profesní cestě potkaly a umožnily mu realizovat jeho sny, touhy a přání. Nahlížejme postupně do minulosti a hledejme společně okamžiky, které vytvářely Jánovu budoucnost a umožňovaly mu vidět za horizont zřetelněji než nám ostatním.

MM Podcast: Glosa - Made in Germany: Richtig oder falsch?

Proč stále není slyšet o problémech průmyslových firem, do kterých se kvůli souběhu všech krizí dostaly? Obecně, ať se jedná o jedince, či instituci, vždy máme obavy přiznat určité potíže. V momentu, kdy majitel firmy či management pustí do éteru první negativní zprávu, přestane být podnik důvěryhodný pro zákazníky, banky a zaměstnance, jak současné, tak i potenciální. Proto to všichni zatím drží pod pokličkou a vyčkávají do doby, kdy situace již bude neudržitelná či na stav upozorní okolí.

Průmysl a jeho lidé: Ženy pro technické obory

Jen velmi málo průmyslových podniků, ale i firem z dalších oblastí podnikání, se dnes může pochlubit, že disponuje takovým počtem lidí s konkrétní odborností, který potřebuje. Situaci se snaží řešit různými cestami, především digitalizací. Jenže bez šikovných lidí se ani ta nejvíc digitalizovaná firma zatím ještě neobejde. Jak je získat a jak udržet? O své názory se s námi podělila Martina Machová, HR ředitelka Sodexo Benefity.

Servis

Made in Česko: Kdo by neznal Versatilku?

Když dvorní knížecí architekt Joseph Hardtmuth založil v roce 1790 továrnu na kameninu, bylo mu teprve 32 let. Továrna sloužila i jako výzkumná laboratoř pro vývoj umělé tuhy, o jejíž patentovanou recepturu se Hardtmuth snažil. Dnes běžná tužka znamenala tehdy obrovskou moc. Takovou, po které toužil i sám Napoleon, který chtěl získat Josepha do svých služeb. Ten ale odmítl.

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Interoperabilita AMR robotů

Výrobci a poskytovatelé skladových služeb se napříč průmyslovými odvětvími neustále snaží optimalizovat procesy, aby mohli lépe čelit výzvám, kterými jsou nedostatek pracovních sil, rostoucí konkurence, požadavky na agilní výrobu a rychlé dodávky.

BIM otevírá dveře k robotizaci stavebnictví

Robot, který místo člověka postaví zeď, nanese omítky nebo třeba takový, co vyvrtá díry pro rozvody vody či elektřiny. To není sci-fi ani budoucnost vzdálená staletí. Je to realita, kterou máme (nebo můžeme mít) nadosah. Zásadní úlohu v nástupu robotů na stavby přitom hraje metoda BIM, přesněji digitální model stavby (DiMS). Právě ten totiž nese informace potřebné k řízení automatických nebo poloautomatických strojů, které mají lidem výrazně ulehčit práci.

Príhovor Štefana Kassaya: Život sa neriadi podľa algoritmov

Pozdravy dobré ráno, pekný deň sa považujú za slušnosť a dobrú výchovu. Rovnako na pracovisku je prejavom spolupatričnosti aj úsmev, vzájomný stisk rúk a pochopenie nálad. Veľa prezrádza výraz tváre ako reflexia vnútorných pocitov a pripravenosti na plnenie plánovaných úloh. Vlastných a zosúladených s pracovnými povinnosťami podľa zosnovaného algoritmu.

Jak vést firmu k prosperitě ve složité době,
Část 9. Majitelé středně velkých firem

Společně s Českou asociací interim managementu připravujeme v průběhu celého roku sérii 10 podcastů, do kterých si renomovaný krizový manažer Petr Karásek jako své hosty zve kolegy ze společných projektů. V úvodním rozhovoru s ním novinářka a tisková mluvčí Jana Dronská hovořila o smyslu podnikání a strategii firmy. Ve druhé a třetí části společně s pozvanými hosty diskutovali o vzniku nových produktů a zavádění inovací do praxe, čtvrtá část byla věnována aspektu obchodování a péče o zákazníka, pátá pak plánování a průchodu zakázky firmou, šestá nákupu a logistice, sedmá ekonomice a osmá se zaměřila na personalistiku. Dnes budeme diskutovat o tématu podnikání ve středně velké firmě.

Na cestě ke zrození stroje, část 9. Know-how

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Výzkum pro praxi: Vývoj multifunkční hrotové brusky

Spolupráce s praxí je jedním ze strategických cílů aktivit Ústavu výrobních strojů a zařízení a Výzkumného centra RCMT při FS ČVUT v Praze. Vizi 2030 Fakulty strojní naplňuje RCMT podporou konkurenceschopnosti tuzemských firem. Podněty z praxe jsou motivací výzkumu, jehož výsledky jsou uplatňovány v produktech a službách firem i v modernizaci oborové výuky. Postupně představujeme několik klíčových projektů, které byly ve spolupráci RCMT a konkrétních průmyslových firem v praxi v nedávné době řešeny. Dnes se zaměříme na hrotovou brusku BUD 100, na jejímž vývoji se společně s RCMT podílel také Ústav výrobních strojů, systémů a robotiky, VUT v Brně.

Dělejte to jinak: Internet věcí pomáhá nejen v údržbě

Prediktivní údržba a její řešení v rámci informačního systému dokáže zefektivnit fungování vašich strojů. Vyskytují se však typy údržby, které nelze predikovat, a tedy ani naplánovat. Bývají to zpravidla menší či větší poruchy, které však mohou přerůst až v likvidační havárie a fatální poruchy, spojené s velmi drahou odstávkou a opravou stroje. Lze je eliminovat, či alespoň snížit jejich výskyt?

Vláknové lasery: Řezání lasery s vysokým výkonem

Vláknové lasery s velmi vysokým výkonem znamenají vysoké náklady na pořízení a používání, ale ne vždy zvyšují také efektivitu výroby. Je pochopitelné, že rozhodnutí o nákupu laseru s vyšším výkonem je spojené s očekáváním vyšších zisků a zvýšením efektivity výroby - ne vždy je však toto očekávání naplněno. Jestliže uvažujeme o tom, jak zvýšení výkonu laseru ovlivní výnosy, je na místě probrat tuto problematiku podrobně.

Právní rizika: Specifika zahraničního obchodu

Expanze na zahraniční trhy je logickým krokem českých podnikatelů, kterým český trh nevytváří odpovídající příležitosti k dalšímu růstu jejich byznysu či kterým z jakýchkoliv důvodů nedává prostor pro umístění jejich zboží či služeb.

PR článek

Automatizace nás baví

U nás ve Strakonicích si rádi hrajeme s automatizací. Ve firmě Automa CZ navrhujeme a vyrábíme jednoúčelové stroje, výrobní linky a robotizovaná pracoviště. Děláme to už déle než 30 let a baví nás to čím dál víc. Vytvářet komplexní řešení automatizace výroby je náročná práce, máte-li splnit všechny funkční, výkonnostní, bezpečnostní i ekonomické požadavky budoucího uživatele. O to větší radost máme, když se to povede.

Reference Made in CZ, část 2. Ferram

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nesou po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do opavské společnosti Ferram, se kterou TOS Varnsdorf dlouhodobě spolupracuje.

Produktový článek

Individuální konfigurace strojů

Potřeba speciálních strojů v oblasti elektrotechniky neustále stoupá. Výrobní úkoly jednotlivých výrobců jsou totiž příliš rozdílné – například při montáži kabelů, při výrobě pásových vodičů, měděných vodičů a v řadě dalších případů, pro které často neexistuje žádný hotový obráběcí stroj.

Produktový článek

Vždyť je to tak jednoduché

Šéfe, opravdu chcete, abych tam lezl dneska, když prší, střecha klouže a ty ventilátory nahoře jsem pořádně promazal minule? Pořád nám vtloukáte do hlavy to vaše safety first, a teď chcete, abych se kvůli pár maznicím skoro zabil.

Jaké radosti a strasti nás čekají v B2B obchodě?

Jedním z pozitivních trendů posledních let je přesun obchodních aktivit v B2B sektoru do online prostředí. V online prostředí je totiž obchod rychlejší a efektivnější. O to více zde ale platí, že pro úspěšné rozhodování v obchodě je důležité mít okamžitý přístup k ověřeným informacím.

Lineární vedení

Italský výrobce strojů na vrtání a frézování skla využívá výhody lineárních vedení z řady NH od společnosti NSK. Lineární vedení NH30 (verze z korozivzdorné oceli), která jsou nyní ve vertikálním vrtacím a frézovacím stroji pro ploché skleněné výrobky, překonávají mnoho obtíží, aby uživatelům strojů poskytovala optimální výkon.

Frézování vysokým posuvem

Nástrojové systémy od firmy Paul Horn nabízejí svým uživatelům řadu možností, jak produktivně a s efektivními náklady upravit procesy obrábění.

Prediktivní údržba díky datům z komponent

V posledních letech se neustále opakuje téma prediktivní údržby v průmyslové automatizaci, její praktické využití je však omezené a přístup k datům je obvykle pouze statický. Koneční uživatelé pouze zřídka využívají deterministická řešení spolu se souhrnnými ukazateli. Namísto toho ve svých databázích často spravují příliš velké množství dat, což představuje neúměrnou zátěž pro ně i pro jejich počítače.

Pojezdové dráhy pro průmyslové roboty

Společnost Hiwin na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představila řadu novinek z kategorie polohovacích systémů, včetně otočných stolů TMRT s torzními motory, harmonických převodovek řady Hiwin Datorker a také servodriverů a servomotorů nové generace E1.

Online monitoring strojů předchází ztrátám

Na první pohled se může online monitoring strojů zdát jako velmi nákladná investice, především když jsou stroje v dlouhodobě setrvalém stavu a bez příznaků poškození, i jako investice s dlouhou návratností. Avšak opak může být pravda, a to zejména ve výrobních podnicích v případě kritických strojů, na nichž závisí běh celého závodu.

Prvotřídní a zároveň funkční bezpečnostní design

Společnost Elesa+Ganter si zakládá na kvalitní produkci normovaných dílů, které nejen dokážou splnit ty nejpřísnější normy, ale svým designem také zaujmou na první pohled a dokážou tak zvýšit prestiž vašich strojů a zařízení.

Motto: Prostě neplýtvat!

Již od roku 1994 se i při pouhém pohledu na fotky produktů společnosti Lahůdky Fiala doslova sbíhají sliny. A což teprve, když je ochutnáte! Kromě chlebíčků firma nabízí přes 20 druhů salátů s majonézou i bez, pomazánek, zmrzlin a aspikových specialit. Vedení firmy však sází nejen na kvalitu svých výrobků, ale současně i na ekologičnost výroby. K tomu, aby dokázali vynulovat CO2 stopu firmě pomohla spolupráce s Národní rozvojovou bankou.

Seminář o monitoringu obráběcích operací

Měli jsme možnost zúčastnit se celodenního semináře o monitoringu obráběcích operací, pořádaného 20. října Společností pro obráběcí stroje a Ústavem výrobních strojů a zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze (RCMT, FS, ČVUT).

Rušný podzim u výrobce řezných nástrojů

Září bylo pro společnost Ceratizit hektickým měsícem, nejen v České republice, ale i v zahraničí. Nejenže představili novinky a získali prestižní ocenění na veletrhu AMB v německém Stuttgartu, ale zároveň proběhl s velkým úspěchem v Technickém centru ve Velkém Meziříčí druhý ročník Veletrhu obrábění.

ERP pomůže s digitalizací

K hlavním trendům ve výrobní sféře, ať už jde o výrobu čehokoli, dnes patří digitalizace. A ačkoli to mnozí netuší, může ji ve výrobních firmách výrazně usnadnit moderní podnikový informační systém ERP. Nejnovější produkt Helios Nephrite z produkce softwarové společnosti Asseco Solutions nabízí například modul Výroba, který dokáže posunout podnikání uživatelů o úroveň výš.

Ohlédnutí za jadernými dny

Letošní jaderné dny na Západočeské univerzitě v Plzni probíhaly v atmosféře prohlubující se energetické krize v Evropě. Také úvodní konference, která měla ve svém názvu "Jaderná energetika a Green Deal", se tímto tématem měla zabývat.

Jak mohou lisovny zvládnout růst cen energií

Andy Armstrong, vedoucí evropského prodeje vstřikovacích strojů Roboshot ve společnosti FANUC, v tomto rozhovoru uvádí, proč by lisovny měly přehodnotit své investiční strategie, aby zmírnily dopad prudce rostoucích cen elektřiny.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit