Témata
Zdroj: Elesa+Ganter

Prvotřídní a zároveň funkční bezpečnostní design

Společnost Elesa+Ganter si zakládá na kvalitní produkci normovaných dílů, které nejen dokážou splnit ty nejpřísnější normy, ale svým designem také zaujmou na první pohled a dokážou tak zvýšit prestiž vašich strojů a zařízení.

Reklama

Nejnovějším přírůstkem do kategorie dílů, které všechny tyto parametry bezezbytku splňují, je bezpečnostní signalizační madlo M.2000-SWM.

Ergonomická madla se světelnou signalizací

Ergonomický a kompaktní design madla M.2000-SWM vyniká dlouhým LED pásem typu RGY (stavy: červený, zelený, žlutý). Světelný pás je vyroben z polykarbonátu a lze jej nakonfigurovat tak, aby každá barva označovala jiný stav stroje. Madlo disponuje monostabilním bezpečnostním spínačem, který zajišťuje řádné přerušení napájecího obvodu, a madlo tak zajišťuje maximální ochranu operátora. Madla se vyrábějí ze speciálního samozhášivého polymeru, jehož protipožární odolnost je certifikována podle normy UL-94 na stupeň V0. Nabízíme však také verzi klasického madla M.2000, bez elektrických funkcí, čistě pro estetickou kombinaci s elektrickými madly, pokud by to aplikace vyžadovala.

Bezpečnostní signalizační madlo M.2000-SWM je opatřeno světelným pásem pro tříbarevnou signalizaci stavu stroje. (Zdroj: Elesa+Ganter)

Pneumaticky ovládaný pružinový píst opatřený senzory

Společnost Elesa+Ganter však také rozšiřuje svou řadu pružinových pístů o technickou vychytávku. Nejnovější přírůstek, typ GN 817.7, je ovládán pneumaticky a díky nejmodernějším senzorům jej lze bez problémů integrovat do automatizovaných procesů. V nabídce společnosti Elesa+Ganter ve skutečnosti žádné varianty pružinových pístků nechybějí. Přesto se vývojovému týmu stále daří do produktů integrovat nové funkce, které otevírají další aplikační možnosti.

Pružinové písty GN 817.7 jsou opatřeny čidly pro detekci polohy pístu a podporují komunikační standard IO-Link. Díky tomu je lze snadno integrovat do automatizovaných procesů. (Zdroj: Elesa+Ganter)
Reklama
Reklama
Reklama

Detekce polohy pístu GN 817.7 je opět založena na osvědčené technologii magnetů, ale s některými důležitými novými inovacemi. Nejen že jsou nyní obě koncové polohy detekovány, ale lze je také individuálně definovat. Učení senzoru lze provádět přímo na místě prostřednictvím malého ovládacího prvku, který je pomocí objímky uchycen na pístku. Pomocí LED indikace pak uživatel snadno získá zpětnou vazbu. Další možností nastavení je použít pohodlnou funkci IO-Link prostřednictvím řídicí jednotky systému. Toto standardizované rozhraní činí nastavení rychlou záležitostí a také umožňuje okamžitou detekci závady, a tím pádem i okamžitou výměnu, což značně šetří čas a zkracuje prostoje.

Tři funkční varianty pístů GN 817.7: Typ D je dvojčinný – píst je pneumaticky zatahován a vysouván. Typy A a E jsou jednočinné – pneumatické ovládání vysune píst v případě typu A a zasune jej v případě typu E. (Zdroj: Elesa+Ganter)

Píst GN 817.7 se vyrábí z robustní korozivzdorné oceli a je k dispozici ve čtyřech průměrech pístu a třech funkčních variantách. Typ D je dvojčinný, tzn. píst je pneumaticky zatahován a vysouván. Typy A a E jsou jednočinné: pneumatické ovládání vysune píst v případě typu A a zasune jej v případě typu E. Poznámka: Pružinový píst se vždy vrátí do své výchozí polohy, pokud dojde ke ztrátě tlaku vzduchu.

Související články
Elektrifikované normované díly s unikátním designem

Dodavatel elektrifikovaných normovaných dílů, společnost Elesa+Ganter, se již tradičně účastní brněnského veletrhu Amper. Také letos zde předvede řadu novinek a speciálních provedení svých spolehlivých normovaných dílů. Stejně jako kvalita výrobků, je pro tohoto dodavatele důležitý funkční moderní design, za který firma pravidelně získává řadu prestižních světových ocenění.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Související články
Elektrifikace normovaných dílů

Vývoj strojních prvků nemá jen jednoho společného jmenovatele. Společnost Elesa+Ganter se snaží svou produkcí pokrýt co možná nejširší spektrum odvětví a každoročně rozšiřuje svou nabídku o nové produktové skupiny. Jedním z hlavních trendů je jednoznačně elektrifikace produktů za účelem zajištění vyšší bezpečnosti, větší účinnosti a spolehlivějšího průběhu pracovních procesů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Moderní, elektrifikované normované díly

Začít standardizovat často se opakující díly používané v průmyslu byl chytrý nápad jednoho německého inženýra. Je to ovšem již mnoho let, a proto nepřekvapí, že jednou z prvních normovaných součástí byla kovová klika s rukojetí. Od té doby se potřeba standardizovat jednotlivé elementy rozšířila napříč celým spektrem výrobků ve všech existujících odvětvích. Standardizované díly jsou také čím dál sofistikovanější. Není proto výjimkou, že normované díly procházejí také digitalizací a elektrifikací.

Inspirace pro konstruktéry

Firma Elesa+Ganter, světový lídr v inovaci a vývoji normovaných dílů pro průmysl, představí na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek a vylepšení. Posláním této firmy je být nejen spolehlivým partnerem, ale díky pestré nabídce elegantních a efektivních řešení také bohatým zdrojem inspirací pro konstruktéry.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit