Témata
Zdroj: Maier & Korduletsch

Vždyť je to tak jednoduché

Šéfe, opravdu chcete, abych tam lezl dneska, když prší, střecha klouže a ty ventilátory nahoře jsem pořádně promazal minule? Pořád nám vtloukáte do hlavy to vaše safety first, a teď chcete, abych se kvůli pár maznicím skoro zabil.

Václav Miškovský

Distributor Lube Engineer ve společnosti Maier & Korduletsch Maziva

Reklama

Takové povzdechy, ať hlasité, nebo skryté, určitě slýchá každý vedoucí údržby, který má ve svém portfoliu různé druhy zařízení, jež je nutné pravidelně mazat pomocí maznic různých druhů, a to jak olejem, tak i plastickými mazivy. A přitom je řešení tak jednoduché – automatické maznice. Je jich několik druhů od různých výrobců a mají různý obsah i různou konstrukci. Švýcarská firma simatec však jako jediná určitě uspokojí každého uživatele. Její maznice o obsahu 15, 30, 60, 125 a 250 ml se dají použít vlastně všude, jak uvádíme níže. A přitom je to vlastně geniálně jednoduché. Nádobka s mazivem se s mazaným místem spojí pomocí fitinky nebo hadičky a na kapsli na horní straně nádobky se nastaví doba, za kterou se obsah vyprázdní. Kapsle začne vyvíjet plyn, který stlačuje píst a zajišťuje tak přesné dávkování maziva. Žádné baterie, žádné pružiny – jen se imbusem nastaví doba a je to. Jen pro ilustraci uvádíme hlavní výhody těchto automatických maznic.

Mazání ložisek drtiče štěrku v prašném prostředí. (Zdroj: Maier & Korduletsch)

Spolehlivost

– místo je mazáno kontinuálně – nedochází ke střídání stavů, kdy je v mazaném místě maziva až zbytečně moc a kdy je maziva po jeho spotřebování naopak málo;

– namazání žádného místa nelze opomenout – to je důležité zvláště v případě takových strojů a zařízení, kde je na každé mazací místo zapotřebí jiného maziva nebo kdy je nutný jiný interval mazání;

– jednoduché sledování funkce díky průhledným nádobám maznic – s výjimkou maznic o objemu 15 ml, které jsou pro svou velikost vyrobeny z hliníku, jsou všechny maznice plastové a průhledné.

Environmentální přívětivost

– maznice mohou být až třikrát znovu naplněny – pomocí jednoduchého přípravku lze maznici naplnit znovu a po našroubování kapsle, která zajišťuje pohon pístu, ji na dané místo znovu nainstalovat;

– jednoduchá recyklace, resp. likvidace – nádobka (bez kapsle) je plně recyklovatelná jako plast nebo kov;

– originální náplně maziva simalube neobsahují toxické substance – v nabídce jsou i maziva vhodná pro potravinářskou výrobu.

Síto třídičky štěrku – mazání ložiska pomocí hadičky. (Zdroj: Maier & Korduletsch)

Flexibilita

– jednoduše nastavitelný cyklus mazání – dobu mazání lze podle potřeby a druhu mazaného místa nastavit od 1 do 12 měsíců;

– nastavený cyklus může být průběžně měněn – při zastavení stroje je dokonce možné dodávku maziva úplně vypnout a následně opět spustit;

– maznice simalube jsou k dispozici buď naplněné, nebo je lze dodávat prázdné k naplnění specifickým mazivem – v nabídce je 15 druhů maziva, jež firma simatec plní do maznic, ale naše společnost může dodat maznice naplněné produkty firmy ExxonMobil specificky určenými pro konkrétní funkci a potřebu.

Reklama
Reklama
Reklama

Neomezený rozsah použití

– tyto maznice jsou vhodné na nebezpečná nebo těžko dostupná místa – místo, kde je maznice nainstalována, je nutné navštívit pouze při její výměně – výměna maznice samotné trvá méně než ruční mazání klasickým způsobem;

– maznice může být umístěna v jakékoli poloze, a to i pod vodou a v prostředí s teplotou od –20 do 55 °C a až do vzdálenosti 4 metrů od mazaného místa – díky velkému množství instalačních fitinek, pomůcek, držáků a aplikačních přípravků, které firma simatec dodává, je instalace jednoduchá a v drtivé většině případů nevyžaduje úpravy na strojích a zařízení.

Mazání ložiska třídicí linky odpadů. (Zdroj: Maier & Korduletsch)

Zesilovač tlaku a vzdálená kontrola

A aby toho nebylo málo, nejnovějším hitem je i zesilovač, který zdvojnásobuje tlak, jakým je mazivo aplikováno, a který lze použít pro ty nejnáročnější aplikace. Hlavně však s tímto zesilovačem můžete pomocí technologie Bluetooth a aplikace „simatec world of maintenance“ na dálku sledovat stav a nastavení maznic.

Jak již bylo řečeno, vedle maziv, která dodává výrobce simatec, je možné naplnit maznice jinými mazivy. A protože naše společnost Maier & Korduletsch je výhradním distributorem společnosti ExxonMobil, můžeme dodávat maznice naplněné takovým plastickým mazivem nebo olejem značky Mobil, které je pro danou aplikaci nejvhodnější. Stačí se podívat na naše webové stránky. Tam najdete i kontakty na obchodní zástupce. A když budete kontaktovat technického zástupce, určitě najdeme řešení i pro vaše specifické požadavky.

Vydání #11
Kód článku: 221135
Datum: 16. 11. 2022
Rubrika: Produktový článek / Průmyslové kapaliny
Firma
Maier & Korduletsch Maziva

Jediný český autorizovaný distributor olejů a maziv značky Mobil již od roku 2011. Co ale konkrétně znamená autorizace a proč je důležitá i pro zákazníka?
Celý proces je veden a kontrolován samotným výrobcem, společností ExxonMobil, která jednou za dva roky provádí audit skladových zásob distributora a jeho logistických a obchodních aktivit. Zjišťuje si tím, zdali nedochází k nesprávnému skladování či stáčení produktů do jiných balení, než která máme povolena (cisterna -> IBC 1000l) a zda veškeré obchodní činnosti probíhají v souladu s pravidly ExxonMobil. Proto si zákazník můžete být jist, že všechny produkty, které si u certifikovaného distributora objedná, pocházejí přímo z výroby ExxonMobil.
Dalším hodnoticím kritériem pro získání autorizace jsou obchodní zástupci. Obchodně-techničtí zástupci společnosti Maier & Korduletsch Maziva jsou zkušenými odborníky, kteří dokážou poradit při výběru nejvhodnějšího oleje či maziva přímo pro konkrétní aplikaci. A pokud si čirou náhodou nevědí rady nebo potřebují konzultaci pro řešení složitějších problémů, přizvou si na pomoc Distributor Lubes Engineery.
2020–Circle of Excellence – Best Performance Awards – Highly Commended
2019–Circle of Excellence – Best Performance Awards – Winners
Od roku 2018 je společnost Maier & Korduletsch Maziva také autorizovaným distributorem produktů simatec pro ČR.

Číst dál
Související články
Chlazení a mazání kompresorů

V kompresorech se běžně používají chladiva spolu s mazivy. Aby kombinace těchto dvou složek dobře fungovala, je potřeba zvolit vhodné mazivo. Výrobci maziv reagují na změny v legislativě EU o využívání freonů jako chladiva v kompresorech.

Aplikace systémů managementu úspory energií

Premisou pro vznik normy ISO 50001 bylo snížení ekologické stopy procesu výroby, zejména snížení produkce skleníkových plynů a dalších derivátů zatěžujících životní prostředí, při redukci její energetické náročnosti.

Boroskopická kontrola plynových motorů

Tým ExxonMobil’ Field Engineering Support je zaměřen na zajištění zvýšení produktivity a efektivity provozu plynových motorů. Boroskopická prohlídka umožňuje vnitřní kontrolu motorů bez nutnosti jejich demontáže a tím zkrácení doby jejich odstávky. Může tak být užitečným nástrojem pro odstraňování závad, výměnu olejů, prodloužení intervalů oprav a prokázání schopností zařízení.

Související články
Mycí stůl pro biologické čištění součástí

Pro ekologické čištění strojních dílů jsou nabízeny mycí stoly, které čistí na biologické bázi. V jakých případech jsou tyto stoly na mytí součástek vhodné? Co dokážou? A co nedokážou?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Řešení pro domazávání dopravníkových řetězů

Jedno z tradičních přísloví praví: "Kdo maže, ten jede." V průmyslu, resp. u všech rotačních strojů to platí dvounásob. Ono ale nestačí jenom mazat. Musí se vědět čím, co, jak často a jakým množstvím - teprve pak funguje vše správně a díky mazání jsme schopni zásadně prodloužit životnost zařízení. Není žádným překvapením, že mazaná místa, která jsou napojena na centrální mazací systém, mají delší životnost než zařízení, která jsou domazávána manuálně.

Prodloužení životnosti olejů a strojů sledováním kondice oleje

Kondice a čistota oleje má zcela zásadní vliv na kondici stroje, resp. jeho spolehlivost, efektivitu a produktivitu a životnost. Problémy mazání, zasekávání ventilů, rychlé opotřebení komponent a tvorba úsad v kritických částech olejových systémů jsou příčinou dlouhých prostojů, snížené produktivity a nejdražších provozních problémů vůbec. Způsob, jak definovat příčiny a předcházet zvýšenému opotřebení komponent, je využití nových metod analýz olejů.

Olej, sprej, nebo pěna?

Klübersynth NH1 4-68 je sprej na pomezí oleje a pěny. Spojuje v sobě vynikající mazací vlastnosti syntetického oleje s výbornými adhezními vlastnostmi pěny. Sprej je určen pro mazání vřeten, otevřených převodů, závěsů, kluzných vedení a řetězů (délky 3 až 5 metrů), ale hodí se pro celé spektrum aplikací, kde nabídne kombinaci nejlepších vlastností oleje a pěny. Produkt je registrovaný u NSF pro kategorii H1, je tedy možné jeho použití i v potravinářském průmyslu.

Koroze a konzervace

Ve strojírenské výrobě, přepravě, při skladování a montáži je v dnešní době kladen veliký důraz na zajištění některých neměnných parametrů součástí. Snahou je zajistit jejich dlouhodobou funkčnost a zamezit působení degradace způsobené převážně klimatickými vlivy prostředí. Nejobávanějším jevem, známým od nepaměti a patrným u řady materiálů, je korozní agresivita.

Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

Stroje v pohybu – Slovenská strela po 85 letech jako nová

Letos na jaře se do podnikového muzea kopřivnické společnosti Tatra Trucks slavnostně vrátil opravený železniční motorový vůz M 290.002 „Slovenská strela“, který je od roku 2010 národní kulturní památkou. Tento čtyřnápravový vůz je zajímavý nejen tím, že dlouho držel rychlostní rekord při přepravě cestujících na pravidelné lince mezi Prahou a Bratislavou, ale také unikátním řešením pohonu.

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Digitalizace ve vlastní výrobě i u zákazníků

Termín digitalizace v současné době vzbuzuje zájem jak na straně výrobců, tak se pravidelně objevuje také v médiích. Firma SKF klade důraz na včasné kroky směrem k digitalizaci nejen v rámci řešení orientovaných na zákazníka, ale také ve vlastní výrobě.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit