Témata
Zdroj: LD Seating

Softwarový pomocník pro komfortní posezení

Elegance, nadčasovost, pohodlí a originalita. To jsou čtyři slova charakterizující produkty společnosti LD Seating se sídlem v Boskovicích. Již od roku 1993 tomuto přednímu českému výrobci sedacího nábytku pomáhá informační systém Helios z produkce Asseco Solutions.

Kateřina Trčalová

Kateřina Trčalová působí v oblasti marketingu ve společnosti Asseco Solutions, která stojí za podnikovými informačními systémy Helios. Ve firmě pracuje od roku 2006, prošla zde postupně několika pozicemi a specializovala se na online marketing, komunikaci a budování vztahů s médii. Od ledna 2022 se stala členkou managementu firmy a postavila se do čela marketingového oddělení.

Reklama

Psal se rok 1999. Uplynulo šest let kooperace firmy a původního systému Helios, který fungoval ještě na DOSu a ve firmě pokrýval hlavně účetní agendu. V té době firma přešla na Helios Orange, který se od té doby v LD Seating postupně rozrůstal a pokrýval další a další procesy. Dnes pomáhá firmě řídit nejen vlastní výrobu, ale i mezinárodní obchod.

Z moderního výrobního a logistického areálu o ploše 10 000 m2 dnes putuje kancelářský nábytek do všech koutů České republiky, na Slovensko, do Německa, Polska, Velké Británie, Norska, Belgie, Francie či Spojených arabských emirátů. Za 28 let na trhu se LD Seating postupně stal českou špičkou v oblasti kancelářského sezení a zahraniční obchod aktuálně tvoří už více než 45 % obratu. Firma proslula i vlastní řadou ergonomických kancelářských židlí s velmi širokými možnostmi personalizace.

Spolu s firmou rostl i systém. Postupně se rozrůstal i do dalších oblastí jejího působení, jako byly obchod a sklad. V roce 2003 firma rozšířila systém o řízení výroby a technickou přípravu výroby. Tím došlo ke sjednocení datové základny a propojení všech podnikových procesů. S rostoucím objemem produkce byly kladeny vyšší nároky na zautomatizování některých procesů, což vyžadovalo rozšíření systému o další funkcionality, jednalo se hlavně o zakázkové do vývoje a zavedení mobilních a ETH terminálů.

Typů a druhů výrobků, které opouštějí boskovickou továrnu, je dnes obrovské množství. (Zdroj: LD Seating)

Chytře na výrobu s modulem Gatema WMS

Typů a druhů výrobků, které opouštějí boskovickou továrnu, je dnes obrovské množství. V současné době LD Seating disponuje cca 18 000 variant vzorových sestav, které jsou uloženy v Heliosu. Z připravených podkladů se generují výrobní příkazy, na kterých se v modulu Řízení výroby eviduje rozpracovaná výroba. Všechna data jsou tak soustředěna na jednom místě, což přináší snadnější údržbu a přehlednost.

Reklama
Reklama
Reklama

Pokud do LD Seating dorazí objednávka, expedient vybere z databáze sestav tu, která odpovídá specifikaci zákazníka. Následně potvrdí zákazníkovi termín a zaeviduje vybranou sestavu spolu s dalšími podrobnostmi o objednávce. Poté už přichází na řadu automatizace, v jejímž rámci systém vygeneruje výrobní příkazy. První pokyny obdrží zásobování, aby se zajistily jednotlivé komponenty potřebné pro sestavení výrobku. Pokyny dále putují k výrobě, kde dochází k jejímu rozplánování a evidenci.

V LD Seating dlouhou dobu řešili jeden velký problém – vytížení pracovníků, kteří s přijetím každé objednávky museli složitě plánovat výrobu a chystat podklady. S tím jim pomohl specializovaný zakázkový modul Gatema WMS, který samostatně vytvoří jednotlivé výrobní příkazy a zajistí, aby ve skladu, výrobě i expedici vždy věděli, co a kdy mají dělat.

Reklama

Výstupem jsou výrobní průvodky s vytištěnými čárovými kódy jednotlivých operací. Za tímto účelem jsou využívány stacionární terminály ETH, které umožňují načtení čárového kódu ve chvíli, kdy je zahájena nebo dokončena konkrétní operace (např. montáž). Po načtení čárového kódu se automaticky vytisknou štítky na krabice. Štítky jsou opět opatřeny čárovými kódy balení (krabice) i výrobku. Tyto kódy slouží pro následné kontroly i pro účely skladu a expedice.

Jakmile je dokončená montáž, pracovník kontroly zase jednoduše načte kód balení. Tím se automaticky odepíšou komponenty určené na montáž a produkty se zaevidují do skladu hotových výrobků. Skladník přemístí produkt na konkrétní skladovou pozici a v dalším kroku už za pomoci mobilního skladníka Gatema WMS nachystá zboží k expedici.



Pro management i pro skladníky

A co pomáhá LD Seating s expedicí tak velkého množství výrobků do celého světa? Největší dopady na rychlost a přesnost skladníků při expedici výrobků mělo právě využití terminálů. Funkcionalita Mapa skladu totiž přesně vede skladníka na skladové pozice a načtením čárových kódu hlídá, zda je vše správně vyexpedováno. V Helios Orange jsou také zaneseny přesné informace o tom, kdo a kdy dané zboží vydal ze skladu.

Využití stacionárních a mobilních terminálů také urychlilo a snížilo administrativní práci. Takto pořizovaná data navíc umožňují získávat zpřesňující informace i možnost sledovat průchod zakázky firmou. V systému se navíc shromažďují ke každé zakázce i další důležité údaje, které lze následně vyhodnocovat přímo ve vestavěném business intelligence.

Prostě jestliže firma chce zajišťovat komfort pro své zákazníky, musí začít u sebe: pořídit si softwarového pomocníka, který zajistí komfort pro ni, pro její vlastní lidi, od managementu po skladníky.

Související články
Výroba i sklad ve znamení digitalizace

V současné době, kdy snad neexistuje firma, která by nepotřebovala být digitalizovaná, se ukazují různé cesty, jak toho dosáhnout. Jednou z nich je též mít za pomocníka moderní podnikový informační systém – ERP. Ten výrazně usnadní digitalizaci ve výrobních firmách a dokáže pomoci s řízením skladů, včetně těch nejmodernějších, automatizovaných.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Související články
ERP pomůže s digitalizací

K hlavním trendům ve výrobní sféře, ať už jde o výrobu čehokoli, dnes patří digitalizace. A ačkoli to mnozí netuší, může ji ve výrobních firmách výrazně usnadnit moderní podnikový informační systém ERP. Nejnovější produkt Helios Nephrite z produkce softwarové společnosti Asseco Solutions nabízí například modul Výroba, který dokáže posunout podnikání uživatelů o úroveň výš.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

ERP, které se samo učí

Podoblast umělé inteligence zvaná machine learning neboli strojové učení. S tímto trendem se lze v poslední době potkat snad ve všech oblastech IT. Pomáhá počítačům automaticky, na základě předchozích dat, zlepšovat jejich výsledky v dané oblasti. Strojové učení našlo uplatnění zejména ve strojových překladech, antispamových filtrech či při úpravě fotografií. Novinkou je, že se s ním lze setkat i v rámci ERP systémů, konkrétně v systému Helios iNuvio z produkce Asseco Solutions.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit