Témata
Reklama

Ze života (ne)úspěšných firem: Měnit se, nebo neměnit? To je, oč tu běží.

Když jsem nedávno vystupoval na workshopu s tématikou Průmyslu 4.0, po jedné z přednášek padl i tento velmi zajímavý dotaz: "Budou za 10 let ještě existovat výrobní firmy, které dnes na trend automatizace nereagují?"

Tento článek je součástí seriálu:
Ze života (ne)úspěšných firem
Díly

Ve vazbě na marketingové slovní spojení Průmysl 4.0 se hodně mluví o robotech a cobotech a o automatizaci obecně. Mnozí už mají praktické zkušenosti. Ti další alespoň přemýšlejí, kde by jim automat mohl ve výrobě nebo logistice pomoci. Zároveň tady i úvahy mnohých končí. Jako by nechtěli přemýšlet nad tím, jak celkově automatizace a digitalizace změní celé firmy.

Reklama
Reklama
Reklama
Petr Schaffartzik je předsedou představenstva skupiny K2, která vyrábí, prodává a nasazuje ERP systém K2. Již více než dvacet let tak vidí úspěšným manažerům pod ruce. A vidí jejich úspěchy, i zbytečné cesty do slepých uliček. (Zdroj: K2 atmitec)

Myslíme to vážně?

Žít v iluzi, že automatickou výrobní linkou nebo zakladačem ve skladu to máme vyřešeno, je přinejmenším nebezpečné. Je to jen základ, který bez automatizace procesů ve firmách nebude stačit. Sběr dat, jejich analýza a vyhodnocení budou postupně automatizovány a dojde k náhradě toho nejméně spolehlivého článku v řetězci, kterým je člověk. Stále dražší člověk právě proto, aby dokázal kreativně fungovat v situacích, které jsme nezvládli automatizovat.

Možná také znáte ve svém okolí někoho, kdo má na automatizaci procesů ve firmě tento názor: „Už 20 let software u nás tak nějak lepíme, měnit to určitě nebudeme, to bychom se z toho zbláznili. Sice nemáme k dispozici aktuální data pro řízení, asi tam někde v databázi budou, jenom je těžko dostáváme ven. Naštěstí máme dobré lidi na oddělení controllingu a oni z těch našich systémů nakonec vždycky aspoň něco vytáhnou.“

I automatizovanou výrobu musíme řídit

Pokud chápeme „Průmysl 4.0“ jako marketingový pojem, pak je takové uvažování na místě. Pokud to ale s automatizací myslíme vážně, tak i tu už automatizovanou výrobu nebo sklad budeme muset řídit. Peníze vydělají ti, kteří své firmy budou umět řídit efektivně. K tomu bude nutná změna myšlení zaměstnanců a především manažerů.

A rozhodně to nepůjde bez fungujícího informačního systému. Nezáleží až tolik na tom, jestli tomu budeme říkat Průmysl 4.0, nebo Budoucnost 9.1 – trend automatizace a digitalizace naší nečinností nezpomalíme.

Půjde to i bez automatizace?

Ještě dlužím odpověď na otázku z úvodu článku. Budou za 10 let ještě existovat výrobní firmy, které dnes na trend automatizace nereagují? Prý ano, i takové firmy budou zřejmě existovat, pokud budou mít dostatečně unikátní produkt, o který bude na trhu zájem. Kvalitní ruční práce bude vždy mít svou cenu. Je to i případ vaší firmy?

K2 atmitec

www.k2.cz

Reklama
Vydání #6&7,8
Kód článku: 200612
Datum: 10. 06. 2020
Rubrika: Informační technologie / Software
Autor:
Související články
Ze života (ne)úspěšných firem: Účetní účtuje a ředitel řídí

Zkusili jste se někdy zeptat svých zaměstnanců, co budou dnes v práci dělat? Velmi pravděpodobně by vám většina z nich dokázala odpovědět. Lidé ve výrobě budou vyrábět, údržba bude udržovat, skladníci přijímat a expedovat, nákupčí nakupovat, obchodníci prodávat a účetní účtovat. Docela často se setkávám s tím, že taková odpověď nám stačí pro to, abychom věděli, že stávající zaměstnanci toho prostě více už zvládnout nemohou.

Ze života (ne)úspěšných firem: Země je placatá a ERP mi bude řídit firmu

Na první schůzce je úkolem našeho obchodníka mimo jiné zjistit, proč si vlastně firma chce nový ERP systém pořídit. Prakticky vždy se opakuje stejný motiv - žádost ředitelů a manažerů, aby jim „erpéčko“ pomohlo vyřešit problémy jejich firmy. To je naprosto logický a legitimní požadavek. Logika však začne pokulhávat ve chvíli, kdy se ukáže, že tím má management na mysli, aby jim nový systém řídil zaměstnance.

Dělejte to jinak: Už řídíte výrobu odkudkoliv?

Práce ve výrobě je mimořádně konzervativní. Zatímco vaši kolegové na manažerských pozicích mluví o home office, remote worku nebo work-life balance, vy jako výrobní ředitel sníte o tom, že vaši lidé dorazí včas do práce a udělají alespoň ten kus práce, na kterém jste se domluvili. To je vaše maximum možného. Vaše každodenní malá radost, že váš den proběhl víceméně tak, jak jste jej naplánovali. Ale i tady se zablýskalo na časy.

Související články
ERP nově dosažitelné odkudkoliv

Skupina K2 uspořádala na začátku listopadu v brněnské Redutě výroční konferenci Status, která je určena majitelům a manažerům firem. Plnému hledišti brněnského divadla byla již tradičně představena nová verze informačního systému K2, která opět dostala krásné ženské jméno - Alba.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Dělejte to jinak: Průnik ERP a IoT ve výrobní revoluci

Vstupte do revoluční éry průmyslové transformace, kde se reálný svět prolíná s digitální realitou ve prospěch efektivity a inovace. Uprostřed této evoluce stojí dva hlavní hráči: ERP (Enterprise Resource Planning) a technologie Internet of Things (IoT). Tato synergická aliance nejen přináší novou dimenzi do průmyslových procesů, ale také otevírá dveře k mnoha možnostem vyhodnocování a optimalizace výroby.

Dělejte to jinak: Kalkulace – klíč k lepšímu řízení nákladů

V podnikovém prostředí je pečlivé řízení nákladů klíčovým faktorem pro úspěch. Je zkrátka důležité přesně vědět, kolik který výrobek stojí, a to ideálně v průběhu času, protože se v současné dynamické době náklady na všechno takřka denně mění. ERP systém je pro zjišťování nákladů ideální.

Dělejte to jinak: Trasovatelnost – klíčový prvek moderní výroby

Ve světě neustále se vyvíjejícího průmyslu se stává stále důležitějším sledovat pohyb materiálů od vstupu do výrobního procesu až po jejich konečné využití. Tato sledovatelnost, často označovaná jako "trasovatelnost", hraje zásadní roli v zajištění kvality, bezpečnosti a udržitelnosti výroby. A právě informační systémy se staly klíčovým nástrojem pro dosažení této trasovatelnosti.

Dělejte to jinak: Zásobování výroby a klíčová role ERP systémů

Zásobování je nepochybně jeden z klíčových procesů, který zajišťuje chod a fungování každé firmy. Správné zásobování nejenže minimalizuje rizika nedostatku, který může vést až k zastavení provozu, ale také snižuje přebytečné zásoby, které ve výsledku představují plýtvání finančních prostředků.

Dělejte to jinak: Řízení změn a inovací v ERP

Udržet se v konkurenčním prostředí a být stále úspěšný je velmi náročný, a hlavně nikdy nekončící proces. Jednou z cest může být neustálý vývoj, inovace a vylepšování prodávaných produktů nebo služeb. Ideální je, pokud každou takovou inovaci umíme zadat do ERP systému, který dokáže změny přehledně distribuovat správným lidem. Obecně lze zlepšovat opravdu cokoli, od nákupních a výrobních procesů přes skladování a expedici až po úsměv obchodníka, který váš produkt prodává.

Dělejte to jinak: Vyhodnocení výroby pro manažery v ERP

Měření a vyhodnocení efektivity výroby je klíčovým faktorem pro úspěšné podnikání. Pokud firma neví, s jakou efektivitou vyrábí své produkty, snadno se dostane do finančních potíží a ztrácí konkurenceschopnost. Sledování klíčových výkonnostních ukazatelů (KPI) v ERP systému umožňuje manažerům a majitelům výrobních firem hlídat výkonnost výroby a identifikovat oblasti, kde lze snížit náklady a zvýšit efektivitu. Pojďme si ukázat několik nejdůležitějších ukazatelů, které je ve výrobní firmě dobré sledovat.

Dělejte to jinak: Zpracování a interpretace provozních dat

Nové technologie a metody vizualizace dat získávají stále důležitější roli, a to nejen v oblasti výroby. Vizuální prezentace dat v reálném čase umožňuje efektivnější řízení procesů a identifikaci trendů, což zvyšuje produktivitu a snižuje náklady.

Dělejte to jinak: Problémově orientované plánování výroby

Jak rozumně plánovat a řídit výrobu a jak najít rovnováhu mezi zkušeností člověka-plánovače a nástroji ve specializovaném softwaru? Problémy se vyskytují vždy a všude, a výjimkou není ani plánování výroby. Dobrý ERP systém by měl mít řešení pro všechny typy výroby a umět na problémy rychle a pružně reagovat. Zastáváme tedy přístup či myšlenku tzv. problémově orientovaného plánování výroby.

Dělejte to jinak: Plánování výroby s využitím zkušeností lidí

Systém pro plánování výroby je vhodné navrhnout tak, aby umožňoval využití zkušeností pracovníků a zároveň minimalizoval riziko chyb a zpoždění v procesu plánování.

Dělejte to jinak: Firma 21. století

Jaké jsou hlavní požadavky firem na skutečně komplexní a robustní ERP systém? Takový, který dokáže splnit jejich přísná kritéria, být neocenitelným pomocníkem v naprosté většině firemních oblastí a procesů a také udržet technologický krok, či dokonce náskok před konkurencí? Pojďme se podívat, jak ERP systémy vznikaly a jaké na ně byly kladeny požadavky dříve a dnes.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit